Rachoo Salah ν. Αστυνομίας (2014) 2 ΑΑΔ 644

ECLI:CY:AD:2014:B690

(2014) 2 ΑΑΔ 644

[*644]22 Σεπτεμβρίου, 2014

 

[ΠΑΜΠΑΛΛΗΣ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, ΓΙΑΣΕΜΗΣ, Δ/στές]

 

SALAH RACHOO,

 

Eφεσείων,

ν.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

 

Εφεσίβλητης.

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 88/2014)

 

 

Ποινή ― Κυκλοφορία πλαστού εγγράφου ― Άρθρο 339 Κεφ. 154 ―  Εφεσείων επιχείρησε να αναχωρήσει από τη Δημοκρατία χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο ― Του επιβλήθηκε πρωτοδίκως κατόπιν παραδοχής ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών ― Επικυρώθηκε κατ’ έφεση ― Χαρακτηρίστηκε από το Εφετείο επιεικής, αλλά μη υπάρχοντος παραπόνου από τη Δημοκρατία δεν υπήρξε επέμβαση ― Απόρριψη εισήγησης περί υπερβολικότητας.

 

[Πέραν των ως άνω αναφερομένων τίτλων, η απόφαση διαβάζεται στο σύνολο της.]

 

Η έφεση απορρίφθηκε.

 

Αναφερόμενη Υπόθεση:

 

Αl Μohammed v. Αστυνομίας (2014) 2 Α.Α.Δ. 62, ECLI:CY:AD:2014:B70.

 

Έφεση εναντίον Ποινής.

 

Έφεση από τον καταδικασθέντα εναντίον της απόφασης του             Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου (Βλάμης, Ε.Δ.), (Ποινική Υπόθεση Αρ. 587/14), ημερομηνίας 19/3/14.

 

Εφεσείων παρών, εμφανίζεται αυτοπροσώπως.

 

Σ. Συμεού, Δημόσιος Κατήγορος, για την Εφεσίβλητη.

 

Ex tempore

[*645]ΠΑΜΠΑΛΛΗΣ, Δ.: Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ομόφωνη.

 

ΠΑΜΠΑΛΛΗΣ, Δ.: O κατηγορούμενος βρέθηκε ένοχος με τη δική του παραδοχή στο αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, της πλαστοπροσωπίας και της παράνομης παραμονής στη Δημοκρατία.

 

Τα γεγονότα είναι απλά: στις 23 Ιανουαρίου 2014 ο εφεσείων χρησιμοποιώντας ένα, όπως αποδείχθηκε, πλαστό βουλγάρικο διαβατήριο προσπάθησε να φύγει από την Κύπρο. Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω βουλγάρικο διαβατήριο ήταν πλαστό, ανήκε σε άλλο πρόσωπο και η φωτογραφία επίσης ήταν του εφεσείοντα αντί του κατόχου του διαβατηρίου. Ο εφεσείων, μετά που συνελήφθηκε, παραδέχθηκε ότι αγόρασε το εν λόγω πλαστό διαβατήριο με στόχο να αναχωρήσει από την Κύπρο για το εξωτερικό, με στόχο να εργαστεί σε άλλη χώρα. Είναι επίσης δεκτό ότι ο εφεσείων κατέβαλε το ποσό των €1.000 για την αγορά του εν λόγω διαβατηρίου.

 

Το Δικαστήριο αφού έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος και τις προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για την κατηγορία της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, 5 μήνες για την πλαστοπροσωπία και ένα μήνα φυλακή για το αδίκημα της παράνομης παραμονής. Όλες οι ποινές είχε διαταχθεί να συντρέχουν.

 

Ο εφεσείων καταχώρισε έφεση αναφέροντας ότι η ποινή που του επεβλήθη είναι, υπό τις περιστάσεις, υπερβολική. Σήμερα ενώπιον μας επανέλαβε τη παραδοχή του, πλην όμως εξέφρασε ταυτόχρονα την έγνοια του για τα παιδιά του και τη γυναίκα του, οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία και ο μόνος λόγος για τον οποίο επιθυμεί να μειωθεί η ποινή του είναι για να μπορεί να εργαστεί και να βοηθήσει την οικογένεια του ή και να είναι μαζί τους.

 

Η σοβαρότητα του αδικήματος καταδεικνύεται από το ύψος της προβλεπόμενης ποινής που είναι μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση.  Το πρωτόδικο Δικαστήριο αναγνώρισε αυτή τη σοβαρότητα, έλαβε υπόψη του ποινές που επιβλήθηκαν σε ανάλογα αδικήματα με ανώτατο όριο πέραν των 12 μηνών. Για το αδίκημα επιβλήθηκε 15 μήνες φυλάκιση στην απόφαση στην οποία αναφέρθηκε ο ευπαίδευτος συνήγορος για την Αστυνομία. Το πρωτόδικο Δικαστήριο έκαμε αναφορά σε αυτό το σοβαρό αδίκημα να χρησιμοποιείται το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε άτομα που βρίσκονται εδώ με σκοπό να εργαστούν ως φιλοξενούμενοι, να τυγχάνει εκ[*646]μετάλλευσης και να δημιουργείται ένα διεθνές έγκλημα με την κυκλοφορία πλαστών εγγράφων.

 

Στην υπόθεση Αl Μohammed v. Αστυνομίας (2014) 2 Α.Α.Δ. 62, ECLI:CY:AD:2014:B70, το Εφετείο είπε ότι για το αδίκημα αυτό και η ποινή των 9 μηνών ήταν επιεικής. 

 

Υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη και όσα έχουν αναφερθεί στην πρωτόδικη απόφαση δεν βρίσκουμε να υπάρχει οποιοδήποτε λάθος που να χρειάζεται η δική μας επέμβαση. Θα λέγαμε ότι η ποινή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως επιεικής, αλλά μη υπάρχοντος οποιουδήποτε παραπόνου από τη Δημοκρατία δεν σκοπεύουμε να επέμβουμε.

 

Ως εκ τούτου η έφεση απορρίπτεται.

 

Η έφεση απορρίπτεται.

 

 

 



cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο