Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Χαράλαμπου Χρυσάνθου (Αρ. 2) (2016) 2 ΑΑΔ 584

ECLI:CY:AD:2016:B305

(2016) 2 ΑΑΔ 584

[*584]28 Ιουνίου, 2016

 

[ΝΑΘΑΝΑΗΛ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Δ/στές]

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

 

Εφεσείων,

 

ν.

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ (ΑΡ. 2),

 

Εφεσιβλήτου.

 

(Ποινική Έφεση 137/2015)

 

 

Ποινή ― Ναρκωτικά ― Αναστολή ποινής φυλάκισης ― Παράνομη κατοχή ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Α (0,6931 γραμ. κοκαΐνης) και παράνομη κατοχή ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β (130.9171 γραμ. φυτού κάνναβης από το οποίο δεν είχε εξαχθεί η ρητίνη) με σκοπό την προμήθειά του σε άλλα πρόσωπα ― Επιβλήθηκαν από το Εφετείο κατόπιν ανατροπής αθωωτικής απόφασης, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης τριών και εννέα μηνών ― Διατάχθηκε αναστολή για περίοδο τρών χρόνων, λόγω όμως των ιδιαίτερων περιστατικών της υπόθεσης, ήτοι της διαγωγής του κατηγορούμενου κατά τη μακρά περίοδο που παρήλθε, λόγω καθυστέρησης, η οποία ευλόγως δημιουργούσε εικόνα έμπρακτης μεταμέλειας και απεξάρτησής του από τα ναρκωτικά και γενικά των όσων θετικών έλαβαν χώρα στη ζωή του, στο μεταξύ και με δεδομένη πάντοτε την καθυστέρηση στην καταχώρηση της υπόθεσης.

 

Ποινή ― Ναρκωτικά ― Μετριαστικοί παράγοντες ― Νομολογιακή επισκόπηση ― Οι προσωπικές και οι οικογενειακές περιστάσεις δεν είναι βαρύνουσας σημασίας, εφόσον πρωταρχική σημασία έχει η ανάγκη αντιμετώπισης των σοβαροτάτων συνεπειών που προκύπτουν, για τα άτομα και την κοινωνία, από την κατοχή και εμπορία ναρκωτικών ― Η εξατομίκευση της ποινής έχει το ρόλο της, δεν μπορεί όμως να οδηγεί σε εξουδετέρωση των αναγκών που εξυπηρετεί η επιβολή της ποινής.

 

[Πέραν των ως άνω αναφερομένων τίτλων, η απόφαση διαβάζεται στο σύνολο της.]

 

Επιβλήθηκε ποινή με αναστολή.

[*585]Αναφερόμενες Υποθέσεις:

 

Παγιαβλάς ν. Αστυνομίας (1998) 2 Α.Α.Δ. 240,

 

Chokami ν. Δημοκρατίας (1998) 2 Α.Α.Δ. 189,

 

Χατζηπέτρου ν. Δημοκρατίας (1998) 2 Α.Α.Δ. 123,

 

Μιχαήλ ν. Αστυνομίας (1999) 2 Α.Α.Δ. 577,

 

Γενικός Εισαγγελέας ν. Κανάρη (Αρ. 2) (2005) 2 Α.Α.Δ. 327.

 

Έφεση κατά Αθωωτικής Απόφασης. (Ποινή)

 

Έφεση από την Κατηγορούσα Αρχή εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (Βασιλείου, Ε.Δ.), (Ποινική Υπόθεση Αρ. 27004/12), ημερομηνίας 29/5/15.

 

Π. Αβρααμίδης, για τον Εφεσείοντα.

 

Χρ. Χατζηλοΐζου, για τον Εφεσίβλητο.

 

Cur. adv. vult.

 

ΝΑΘΑΝΑΗΛ, Δ.: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από τον Τ.Θ. Οικονόμου, Δ..

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Δ.: Ο εφεσίβλητος, μετά την ανατροπή της αθώωσής του στην πρωτόδικη διαδικασία, βρέθηκε ένοχος από το Εφετείο σε τρεις κατηγορίες ήτοι, παράνομη κατοχή ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Α (0,6931 γραμ. κοκαΐνης), παράνομη κατοχή ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β (130.9171 γραμ. φυτού κάνναβης από το οποίο δεν είχε εξαχθεί η ρητίνη) και της παράνομης κατοχής του τελευταίου με σκοπό την προμήθειά του σε άλλα πρόσωπα.

 

Αγορεύοντας ο ευπαίδευτος δικηγόρος του για σκοπούς μετριασμού της ποινής, δεν αμφισβήτησε βέβαια τη σοβαρότητα των αδικημάτων όπως προκύπτει από την τεράστια κοινωνική απαξία τους, τις προβλεπόμενες ποινές και την αυστηρότητα των ποινών που κατά την νομολογιακή πρακτική των δικαστηρίων επιβάλλονται, έτσι ώστε ο αποτρεπτικός χαρακτήρας τους να αντανακλάται από το ύψος των ποινών και να αποτελεί το κύριο γνώρισμά τους. Λαμβανομένης μάλιστα υπόψη της έξαρσης που παρατηρείται και [*586]καθιστά τη φυλάκιση, ως κυρίαρχο αποτρεπτικό στοιχείο, εμφανή επιλογή. Για την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών παραπέμπουμε, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις Παγιαβλάς ν. Αστυνομίας (1998) 2 Α.Α.Δ. 240, Chokami ν. Δημοκρατίας (1998) 2 Α.Α.Δ. 189, Χατζηπέτρου ν. Δημοκρατίας (1998) 2 Α.Α.Δ. 123. Σ’ αυτά τα πλαίσια, οι προσωπικές και οι οικογενειακές περιστάσεις δεν είναι βαρύνουσας σημασίας, εφόσον πρωταρχική σημασία έχει η ανάγκη αντιμετώπισης των σοβαροτάτων συνεπειών που προκύπτουν, για τα άτομα και την κοινωνία, από την κατοχή και εμπορία ναρκωτικών. Η εξατομίκευση της ποινής έχει το ρόλο της, δεν μπορεί όμως να οδηγεί σε εξουδετέρωση των αναγκών που εξυπηρετεί η επιβολή της ποινής (Μιχαήλ ν. Αστυνομίας (1999) 2 Α.Α.Δ. 577).

 

Ο εφεσίβλητος είναι λευκού ποινικού μητρώου. Πέραν τούτου και με δεδομένη την ανάγκη επιβολής αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, στο βαθμό που η νομολογία ορίζει, τις υπόλοιπες προσωπικές του περιστάσεις όπως αποκαλύπτονται μέσα από έκθεση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας. Πρόκειται για περιστάσεις ιδιαίτερα δυσχερείς. Πέρασε δύσκολη παιδική και εφηβική ηλικία λόγω προβλημάτων υγείας του πατέρα του, τον οποίο έχασε με μεγάλο ψυχολογικό κόστος σε κρίσιμη νεανική ηλικία. Η πτωχή οικονομική κατάσταση της οικογένειας ανάγκασε τη μητέρα του, που σήμερα εργάζεται ως φροντίστρια παιδιών με ειδικές ανάγκες, να εργάζεται παράλληλα σε δύο εργασίες. Τούτο είχε ως συνέπεια τον ελλιπή έλεγχο και την ανεπαρκή προστασία του με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε πράξεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ο ίδιος δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τη μέση εκπαίδευση, ούτε και υπηρέτησε στην εθνική φρουρά λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας. Σήμερα είναι λήπτης δημοσίου βοηθήματος. Η συμβία του δεν εργάζεται.

 

Πέραν των παραπάνω, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ιδιαίτερες περιστάσεις. Τα αδικήματα έχουν διαπραχθεί πριν από 6 χρόνια και στην καθυστέρηση φαίνεται να συνέτεινε η καθυστερημένη καταχώριση του κατηγορητηρίου δύο χρόνια μετά. Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παρήλθε. Είναι και όσα μεσολάβησαν στο μεταξύ αναφορικά με τον εφεσίβλητο. Αυτός τα τελευταία τρία χρόνια είναι αρραβωνιασμένος και έχει προγραμματίσει την τέλεση του γάμου του την 9.10.2016. Από τη σχέση αυτή απέκτησε στις 17.10.2015 παιδί. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2011 εντάχθηκε στο πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης από παράνομες ουσίες στο θεραπευτικό πρόγραμμα Πυξίδα και σύμφωνα με βεβαίωση της Επιστημονικής Συντονίστριας του Κέντρου Πολλαπλής Παρέμβασης Υπηρεσιών [*587]Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας στο οποίο συνενώθηκε το θεραπευτικό πρόγραμμα Πυξίδα, ο εφεσίβλητος υπήρξε συνεπής και σταθερός στη συμμετοχή του τόσο στα ομαδικά πλαίσια, όσο και στις ατομικές του συνεργασίες με την κλινική ψυχολόγο και εργοθεραπεύτρια. Το καλοκαίρι του 2013 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με επιτυχία διατηρώντας τη λειτουργικότητά του σε όλους τους τομείς της ζωής του. Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος διενεργούνταν ουροληψίες για ανίχνευση παράνομων ουσιών, πάντα με αρνητική ένδειξη σε όλες τις ουσίες, αλλά και πολύ πρόσφατα, όπως μαρτυρεί βεβαίωση ψυχιάτρου στα εξωτερικά ιατρεία Ψυχιατρικής στο Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού ημερομηνίας 8.6.2016, την ημέρα εκείνη ο εφεσίβλητος υπεβλήθη στην Μονάδα Απεξάρτησης Άνωση σε δεκαπλό τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών του οποίου τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, δηλαδή ο εφεσίβλητος ήταν καθαρός από οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία.

 

Όμως, παρά τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης και τις δυσμενείς προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις του δράστη, η επιβολή ποινής φυλάκισης κρίνεται αναπόφευκτη για τους λόγους γενικής αποτροπής στους οποίους έχουμε ήδη αναφερθεί.  Η ποσότητα του ναρκωτικού φαρμάκου της πρώτης κατηγορίας ήταν πολύ μικρή, όμως δεν παύει να είναι φάρμακο τάξεως Α. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η κατοχή του φαρμάκου τάξεως Β γινόταν με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα. Συνεκτιμώντας όλους τους σχετικούς παράγοντες, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τριών μηνών στην πρώτη κατηγορία και εννέα μηνών στην τρίτη κατηγορία και οι ποινές να συντρέχουν. Στην δεύτερη κατηγορία δεν επιβάλλεται ποινή γιατί περιέχεται στην τρίτη.  Λόγω όμως των ιδιαίτερων περιστατικών της υπόθεσης, ήτοι της διαγωγής του κατηγορούμενου κατά τη μακρά περίοδο που παρήλθε, λόγω καθυστέρησης, η οποία ευλόγως δημιουργεί εικόνα έμπρακτης μεταμέλειας και απεξάρτησής του από τα ναρκωτικά και γενικά των όσων θετικών έλαβαν χώρα στη ζωή του, στο μεταξύ και με δεδομένη πάντοτε την καθυστέρηση, θεωρούμε ότι είναι δίκαιο η εκτέλεση των ποινών να ανασταλεί και αναστέλλεται για περίοδο τριών ετών από σήμερα. Ας προσθέσουμε ότι τέτοια ήταν η προσέγγιση του Εφετείου (αποτελούμενου από την Πλήρη Ολομέλεια) σε υπόθεση με αναλογίες προς την παρούσα, την Γενικός Εισαγγελέας ν. Κανάρη (Αρ. 2) (2005) 2 Α.Α.Δ. 327. Εξηγείται στον εφεσίβλητο η έννοια και η φύση της φυλάκισης με αναστολή.

 

Τα τεκμήρια κατάσχονται και να καταστραφούν.

 

Επιβάλλεται ποινή με αναστολή.



cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο