Ν.Ι. v. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ , ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΦΕΣΗ ΑΡ. 246/2022, 14/11/2022

ECLI:CY:AD:2022:B448

ANΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

[ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΦΕΣΗ ΑΡ. 246/2022]

 

 

14 Νοεμβρίου, 2022

 

 

 

[Τ. Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ - ΑΝΔΡΕΟΥ,

ΣΤ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ, Δ/ΣΤΕΣ]

 

         

Ν.Ι.

Εφεσείων

v.

 

                                                ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

 

Εφεσίβλητης

*****************

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου με Ελένη Αλεξάνδρου (κα) για τον Εφεσείοντα.

 

Νεοκλής Νεοκλέους, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,  για την Εφεσίβλητη.

 

Εφεσείων απών.

 

                                                ******************

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Δ.: Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ομόφωνη.

                                               

******************

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(ex tempore)

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Δ.:  Το κατηγορητήριο αναφέρεται σε δέκα μηνύματα τα οποία, κατ’ ισχυρισμόν, απέστειλε διά τηλεφώνου ο εφεσείων στην πρώην σύζυγο του.  Τα μηνύματα αυτά, κατά την εφεσίβλητη, συνιστούν άσκηση ψυχολογικής βίας και βίας στην οικογένεια, απειλή και παρενόχληση.  Επίσης αποτελούν ανυπακοή σε δικαστικό διάταγμα εκδοθέν σε άλλη υπόθεση, δια του οποίου διατάσσεται ο εφεσείων όπως μη παρενοχλεί την παραπονούμενη. Ως αποτέλεσμα ο εφεσείων αντιμετώπισε αντίστοιχες κατηγορίες ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου.

 

Ο εφεσείων δεν παραδέχθηκε τις κατηγορίες και η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση στις 17/11/2022.  Ο λόγος που ζητήθηκε η κράτηση του ήταν ο κίνδυνος διάπραξης άλλων αδικημάτων.

 

          Η μαρτυρία που διαθέτει προς το παρόν, όπως το έθεσε, η Κατηγορούσα Αρχή είναι η μαρτυρία της παραπονούμενης, η οποία έδωσε κατάθεση αποδίδοντας τα μηνύματα στον εφεσείοντα, ισχυριζόμενη ότι τον αναγνώρισε από τον «τρόπο που γράφει».  Οι εξετάσεις συνεχίζονται.

 

Είναι γνωστή η νομολογία και επιγραμματικά επαναλήφθηκε πολύ πρόσφατα στην υπόθεση Ιωάννου v. Αστυνομίας, Ποινική Έφεση 25/2022, ημερομηνίας 4/2/2022, στην οποία λέχθηκε ότι:

«…για να καταδειχθεί η ύπαρξη ροπής ενός κατηγορουμένου στο έγκλημα θα πρέπει τα στοιχεία που τίθενται ενώπιον του Δικαστηρίου να δημιουργούν ισχυρή εντύπωση ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος». 

 

          Εν προκειμένω, το Δικαστήριο στηρίχθηκε όπως το θέτει, στο σύνολο των εκκρεμουσών  υποθέσεων εναντίον του εφεσείοντος.  Εκκρεμούν τρεις ποινικές υποθέσεις, τόσο παρόμοιας όσο και διαφορετικής φύσεως, με την ίδια παραπονούμενη.  Ο ευπαίδευτος δικηγόρος του εφεσείοντα δεν αμφισβήτησε, επικαλούμενος το τεκμήριο της αθωότητας, ότι οι εκκρεμούσες υποθέσεις είναι στοιχείο που μπορεί να ληφθεί υπόψη, προφανώς λόγω της απόφασης στην υπόθεση Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Κυριάκου (2001) 2 ΑΑΔ 373, όπου αποφασίστηκε ότι η εκκρεμότητα άλλων υποθέσεων αποτελεί παράγοντα που, όπως και οι προηγούμενες καταδίκες, μπορεί να συσταθμιστεί.  Από την άλλη, ακόμα και το γεγονός προηγούμενης καταδίκης μπορεί, υπό τις περιστάσεις της υπόθεσης, να μην αποτελεί παράγοντα που να οδηγήσει το Δικαστήριο σε διαταγή κράτησης (βλ. Γιάγκου ν. Δημοκρατίας (2009) 2 ΑΑΔ 216). 

 

Η στάθμιση πρέπει να γίνεται πάντοτε υπό το πρίσμα της κυρίαρχης αρχής ότι αφετηρία είναι η ελευθερία του ατόμου και η κράτηση πρέπει να δικαιολογείται κατά τρόπο συγκεκριμένο.  Τέτοια στάθμιση εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του πρωτόδικου Δικαστηρίου με πολύ περιορισμένα τα περιθώρια ανατροπής από το Εφετείο. 

 

Όμως εν προκειμένω, είναι φανερό ότι δόθηκε καθοριστική σημασία στις εκκρεμούσες υποθέσεις. 

 

Περαιτέρω, το Δικαστήριο αναφέρθηκε στην «ισχυρή εντύπωση που δημιουργείται στη βάση των δεδομένων που έχει μπροστά του», ότι υπάρχει πιθανότητα διάπραξης άλλων αδικημάτων.  Η αναφορά αυτή αφήνει να νοηθεί, υπό τις περιστάσεις, ότι το Δικαστήριο έλαβε ως δεδομένους τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στην υπό εξέταση υπόθεση.  Στην Δ. Α. ν. Δημοκρατίας, Ποινική Έφεση 159/2022 ημερομηνίας 29/9/2022, ελέχθη ότι  δεν  «μπορεί οι ισχυρισμοί που προβάλλονται εκ μέρους των μαρτύρων κατηγορίας να αποτελέσουν τη βάση της πιθανολόγησης κινδύνου για διάπραξη νέων αδικημάτων ως εάν να επρόκειτο για αποδεδειγμένα γεγονότα».  Άλλο είναι το ζήτημα της συνολικής στάθμισης των δεδομένων, περιλαμβανομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο και την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής.  Εν προκειμένω, εξετάζεται ο συγκεκριμένος κίνδυνος για διάπραξη νέων αδικημάτων.

 

Υπό το φως όλων των ανωτέρω, με τον δέοντα σεβασμό κρίνουμε ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο άσκησε λανθασμένα τη διακριτική του ευχέρεια  και το διάταγμα κράτησης του εφεσείοντος θα πρέπει να παραμεριστεί και παραμερίζεται. 

 

          Ο εφεσείων να υπογράψει προσωπική εγγύηση €10.000 και να παρουσιάζεται καθημερινά στον Κεντρικό Αστυνομικό Πάφου μεταξύ των ωρών 17.00 – 20.00.

                                                          Τ. Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Δ.

                                                Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ-ΑΝΔΡΕΟΥ, Δ.

/Α.Λ.Ο.                                                   ΣΤ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ, Δ.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο