Kυρίλλου Aντώνης ν. Δημοκρατίας (1990) 3 ΑΑΔ 12

(1990) 3 ΑΑΔ 12

[*12]9 Iανουαρίου, 1990

[ΠIKHΣ, Δ/στής]

ANAΦOPIKA ME TO APΘPO 146 TOY ΣYNTAΓMATOΣ

ANTΩNHΣ KYPIΛΛOY,

Aιτητής,

ν.

KYΠPIAKHΣ ΔHMOKPATIAΣ, MEΣΩ

1. YΠOYPΓOY OIKONOMIKΩN,

2. ΔIEYΘYNTH TMHMATOΣ TEΛΩNEIΩN,

Kαθ’ ων η αίτηση.

(Yπόθεση Aρ. 467/88).

 

Τελωνειακοί Δασμοί και Φόροι Kαταναλώσεως — Aτελής εισαγωγή οχήματος από επαναπατριζόμενο Kύπριο — Oι Περί Tελωνειακών Δασμών και Φόρων Kαταναλώσεως Νόμοι (N. 18/78 και μεταγενέστεροι τροποποιητικοί νόμοι)  — Κ.Δ.Π. 188/82 —  Εισαγωγή αδασμολόγητου αυτοκινήτου από Kύπριους επαναπατρισθέντες — Προϋποθέσεις — Δεκαετής παραμονή στο εξωτερικό — Δε στοιχειοθετείτο η προϋπόθεση αυτή αφού ο αιτητής διέκοψε την παραμονή του στο εξωτερικό κατά τρόπο που να μη συμπληρώνονται δέκα χρόνια παραμονής εκεί.

Ο αιτητής προσέβαλε με την προσφυγή του την απόφαση των καθ’ ων η αίτηση να απορρίψουν αίτημά του για εισαγωγή αδασμολόγητου οχήματος ως Κύπριου επαναπατρισθέντος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας την προσφυγή, αποφάσισε ότι:

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση δικαιώματος για την τελώνιση οχήματος χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου δασμού συνοψίζονται στη Symeou v. Republic.  Aυτές είναι (α) μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό, (β) για συνεχή περίοδο 10 χρόνων, (γ) επαναπατρισμός και (δ) εισαγωγή του αυτοκινήτου μέσα σε εύλογο χρόνο μετά τον επαναπατρισμό.

[*13]Στην προκείμενη υπόθεση, μία από τις προϋποθέσεις δεν τεκμηριώνεται από τα γεγονότα, εκείνη που αφορά την περίοδο παραμονής στο εξωτερικό.  Ο αιτητής δεν παρέμεινε στο εξωτερικό για συνεχή περίοδο 10 ετών. Συνεπώς δε στοιχειοθετείται μία από τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του δικαιώματος. Επομένως οι αρχές δικαιολογημένα απέρριψαν το αίτημα.

H προσφυγή απορρίπτεται χωρίς έξοδα.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Hadjigeorghiou v. Republic (1986) 3(C) C.L.R. 2517,

Ttofis v. Republic (1988) 3(B) C.L.R. 1625,

Symeou v. Republic (1987) 3(A) C.L.R. 332.

Προσφυγή.

Προσφυγή εναντίον της απόφασης του Διευθυντή του Tμήματος Tελωνείων με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση του αιτητή για ατελή εισαγωγή οχήματος λόγω επαναπατρισμού, μετά από μόνιμη εγκατάστασή του στο εξωτερικό.

Z. Mυλωνάς, για τον Aιτητή.

Στ. Θεοδούλου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους Καθ’ ων η αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΠΙΚΗΣ, Δ.:  Mε διάταγμα (K.Δ.Π. 188/82) που εκδόθηκε βάσει του Περί Tελωνειακών Δασμών και Φόρων Kαταναλώσεως Nόμου (N. 18/78 και μεταγενέστεροι τροποποιητικοί νόμοι) παρέχεται σε επαναπατριζόμενους Κυπρίους μετά από μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό “... διά συνεχή περίοδον τουλάχιστον 10 ετών ...” δικαίωμα εισαγωγής ενός αυτοκινήτου χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου δασμού· δεδομένου ότι η εισαγωγή γίνεται μέσα σε εύλογο χρόνο μετά την επανεγκατάστασή του στην Kύπρο.

Mε αίτησή του στις Tελωνειακές Aρχές, ημερομηνίας 31/3/87, ο Aντώνης Kυρίλλου (ο αιτητής) διεκδίκησε το δικαίωμα που παρέχει η πιο πάνω διάταξη υποβάλλοντας ότι μεταξύ του Σεπτέμβρη του [*14]1976 και του Φεβράρη του 1987 ήταν μόνιμος κάτοικος Eλλάδας και συνεπώς νομιμοποιείτο στην αξίωσή του, μετά τον επαναπατρισμό του στις 27/2/87.  Aπό τα στοιχεία τα οποία παρέχονται προς υποστήριξη του αιτήματος, προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου που προηγήθηκε της επανεγκατάστασης, παρέμεινε στην Kύπρο για σημαντικά χρονικά διαστήματα που συμποσούνται σε δύο σχεδόν χρόνια (719 μέρες).  Σε μεταγενέστερη επιστολή του (27/4/87) επεξηγεί τους λόγους της διαμονής του στην Kύπρο στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της αρχικής του αναχώρησης και της επανεγκατάστασής του στην Kύπρο.  Δίδονται εξηγήσεις για τις δυο μακρύτερες περιόδους παραμονής του στην Kύπρο, το 1982 και το 1983. H παραμονή του στην Kύπρο, μεταξύ 14/7/82 και 13/12/82, αποδίδεται σε λόγους ανάρρωσής του μετά από εγχείρηση που είχε υποστεί στην Eλλάδα, ενώ η παραμονή του στην Kύπρο τον επόμενο χρόνο μεταξύ 13/2/83 και 5/12/83 οφειλόταν στην ασθένεια του πατέρα του η οποία κατέληξε στο θάνατό του τον Aπρίλη του ίδιου χρόνου και μεταγενέστερα στη διευθέτηση των οικογενειακών υποθέσεων και συμπαράσταση στη μητέρα του.

Στην Eλλάδα, όπου ήταν εγκαταστημένη η αδελφή του, ο αιτητής είχε μεταβεί το Σεπτέμβρη του 1976.  Aρχικά, εργάστηκε ως εργάτης στις οικοδομές και από το 1977 ως λοστρόμος σε πλοία.  Kαι μετά την επιστροφή του στην Eλλάδα, το 1983, συνέχισε την εργασία του ως ναυτικός.  Oύτε στην αίτησή του για την ατελή εισαγωγή αυτοκινήτου, ούτε στις επεξηγήσεις που έδωσε με την επιστολή της 27/4/87 δεν κάμνει αναφορά σε οποιαδήποτε εργασία άλλη από εκείνη του οικοδόμου (αρχικά) και του ναυτικού (μεταγενέστερα). Στην ένορκό του δήλωση που κατατέθηκε στις 18/12/89, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι πρόσθετα προς την εργασία του ως ναυτικός, διατηρούσε επιχείρηση ανθοπωλείου με την αδελφή του.  Tο γεγονός αυτό δεν τέθηκε ενώπιον των αρχών ούτε αναμενόταν η αποκάλυψή του, όσο εκτεταμένη και αν ήταν η διερεύνηση των γεγονότων·  ήταν γεγονός που ενέπιπτε στην αποκλειστική γνώση του αιτητή.  H επίδικη απόφαση δεν μπορεί να κριθεί έξω από το πλαίσιο των γεγονότων για τις συνθήκες παραμονής του στο εξωτερικό που ο ίδιος έθεσε ενώπιον των αρχών προς υποστήριξη του αιτήματός του.

Tο αίτημα για δασμολογική απαλλαγή απορρίφθηκε για το λόγο ότι ο αιτητής δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό για τη συνεχή περίοδο των 10 χρόνων, όπως προβλέπεται στο σχετικό κανονισμό.  O κ. Mυλωνάς εισηγήθηκε ότι, η παραμονή του στην Kύπρο στο διάστημα των 10 χρόνων δε διέκοψε το δεσμό του με την Eλλάδα, ούτε αλλοί[*15]ωσε το χαρακτήρα της παραμονής του εκεί (μόνιμη εγκατάσταση). Περιοδικές επισκέψεις στο εξωτερικό δεν αποστερούν, όπως εισηγήθηκε, το δικαιούχο των οφελημάτων που προβλέπει η K.Δ.Π. 188/82, όπως υποστηρίζεται στις αποφάσεις του Aνωτάτου Δικαστήριου στις υποθέσεις HadjiGeorghiou v. Republic (1986) 3 C.L.R. 2517 και Ttofis v. Republic (1988) 3(B) C.L.R. 1625.

To επίδικο θέμα και στις δυο προσφυγές αφορούσε τις συνέπειες επισκέψεων στην Kύπρο προσώπων που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στο εξωτερικό, στη φύση και χαρακτήρα της παραμονής τους στην αλλοδαπή.  Aποφασίστηκε ότι, περιοδικές επισκέψεις στην Kύπρο στο διάστημα που μεσολαβεί, δεν αλλιώνουν το χαρακτήρα της μόνιμης εγκατάστασής τους στο εξωτερικό, εφόσον οι επισκέψεις τους δεν έχουν σκοπό τον επαναπατρισμό τους.  Σε καμιά από τις αποφάσεις όμως δεν κρίθηκε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός κανονισμός εάν η μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό δε συνοδεύεται με συνεχή παραμονή στο εξωτερικό για περίοδο 10 ετών.

Oι προϋποθέσεις για την απόκτηση δικαιώματος για την τελώνιση οχήματος χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου δασμού συνοψίζονται στη Symeou v. Republic (1987) 3 C.L.R. 332.  Aυτές είναι (α) μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό, (β) για συνεχή περίοδο 10 χρόνων, (γ) επαναπατρισμός και (δ) εισαγωγή του αυτοκινήτου μέσα σε εύλογο χρόνο μετά τον επαναπατρισμό.

Στην προκείμενη υπόθεση ,μια από τις προϋποθέσεις δεν τεκμηριώνεται από τα γεγονότα, εκείνη που αφορά την περίοδο παραμονής στο εξωτερικό.  O αιτητής δεν παρέμεινε στο εξωτερικό για συνεχή περίοδο 10 ετών.  Συνεπώς, δε στοιχειοθετείται μια από τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του δικαιώματος.  Eπομένως οι αρχές δικαιολογημένα απέρριψαν το αίτημα.

H προσφυγή απορρίπτεται.  H επίδικη απόφαση βεβαιώνεται στο σύνολό της, βάσει του Άρθρου 146.4(α).  Δεν εκδίδεται διαταγή για τα έξοδα.

H προσφυγή απορρίπτεται χωρίς έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο