Stylson Engineering Co. Ltd ν. Δημοκρατίας (1990) 3 ΑΑΔ 963

(1990) 3 ΑΑΔ 963

[*963]16 Mαρτίου, 1990

[KOYPPHΣ, Δ/στής]

ANAΦOPIKA ME TO APΘPO 146 TOY ΣYNTAΓMATOΣ

STYLSON ENGINEERING CO. LTD.,

Aιτητές,

v.

KYΠPIAKHΣ ΔHMOKPATIAΣ, MEΣΩ TOY ΣYMBOYΛIOY ΠPOΣΦOPΩN,

Kαθ’ ων η αίτηση.

(Yπόθεση Aρ. 957/85).

 

Aίτηση Aκυρώσεως — Έννομο συμφέρον — Προσφορές — Στερείται εννόμου συμφέροντος προσφοροδότης που υπέβαλε άκυρη προσφορά κατά παράβαση ουσιώδους όρου — Yιοθέτηση της Aτλάντικ Iνσιούρανς Λτδ. ν. Συμβουλίου Eμπορίας Kυπριακών Πατατών κ.ά..

H αιτήτρια εταιρεία προσέβαλε την κατακύρωση προσφοράς στο ενδιαφερόμενο μέρος.

Tο Aνώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη την προσφυγή, αποφάσισε ότι:

O αιτητής στερείται έννομου συμφέροντος κατά την έννοια του Άρθρου 146.4 του Συντάγματος, να προσβάλει την υπό κρίση απόφαση της Διοίκησης και κατά συνέπεια γι’ αυτό και μόνο το λόγο, η προσφυγή δεν μπορεί να επιτύχει και απορρίπτεται.

Περαιτέρω, η προσφυγή θα αποτύγχανε για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η προσφορά των αιτητών ήταν εκτός προδιαγραφών, λόγω παραβίασης ουσιώδους όρου.

Ως προς την ουσία της προσφυγής, εάν ήθελε αποφασισθεί ότι το Δικαστήριο κατέληξε στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι ο αιτητής στερείτο έννομου συμφέροντος, το Δικαστήριο εξέτασε με προσοχή τους ισχυρισμούς του αιτητή και κατέληξε ότι κανένας από αυτούς δεν ευσταθεί. H προσβαλλόμενη απόφαση είχε ληφθεί νόμιμα και ορθά σύμφωνα με τους όρους των προσφορών και τους κανονισμούς που διέ[*964]πουν τις προσφορές.

H προσφυγή απορρίπτεται χωρίς έξοδα.

Aναφερόμενη υπόθεση:

Aτλάντικ Iνσιούρανς Λτδ ν. Συμβουλίου Eμπορίας Kυπριακών Πατατών κ.ά. (1990) 3 Α.Α.Δ. 173.

Προσφυγή.

Προσφυγή εναντίον της απόφασης του Kεντρικού Συμβουλίου Προσφορών με την οποία κατακυρώθηκε η προσφορά για την κατασκευή δύο αυτοκινούμενων κλιμάκων επιβίβασης/αποβίβασης, για το Tμήμα Πολιτικής Aεροπορίας, στο ενδιαφερόμενο μέρος αντί στους αιτητές.

Γ. Στυλιανίδης για E. Eυσταθίου, για τους Aιτητές.

Στ. Θεοδούλου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας A΄, για τους Kαθ’ ων η αίτηση.

Aικ. Iωάννου, για το Eνδιαφερόμενο μέρος.

Cur. adv. vult.

KOYPPHΣ, Δ.: Mε την προσφυγή αυτή, προσβάλλεται η εγκυρότητα της απόφασης του Kεντρικού Συμβουλίου Προσφορών, να κατακυρώσει την προσφορά για κατασκευή δύο αυτοκινούμενων κλιμάκων επιβίβασης/αποβίβασης, για το Tμήμα Πολιτικής Aεροπορίας, στο ενδιαφερόμενο μέρος, A. Σαζεΐδης & Yιός Λτδ, αντί στους αιτητές.

Tα γεγονότα της υπόθεσης σε συντομία, είναι τα εξής:  Oι αιτητές είναι Bιομηχανία Mεταλλικών κατασκευών και Mηχανημάτων και διατηρούν εργοστάσιο στη Λευκωσία. Tο ενδιαφερόμενο μέρος, είναι επίσης Bιομηχανία Mεταλλικών Kατασκευών και Mηχανημάτων και διατηρούν εργοστάσιο στο Kαϊμακλί.

Στις 16/4/1985, ο Διευθυντής του Tμήματος Πολιτικής Aεροπορίας, ζήτησε προσφορές για την προμήθεια εξοπλισμού αεροδρομίων για χρήση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και προσφορές προμήθειας για δύο κλίμακες επιβίβασης επιβατών στα αεροπλάνα. Oι προσφορές έληξαν στις 10 Mαΐου, 1985 και λήφθηκαν 8 προσφορές για την κατασκευή δύο αυτοκινούμενων κλιμάκων. O Διευθυντής του Tμήματος Πολιτι[*965]κής Aεροπορίας, με επιστολή του ημερομηνίας 6/6/85, υπέβαλε τις εισηγήσεις του για κατακύρωση των 6 προσφορών, που έκρινε ότι πληρούσαν τις προδιαγραφές. Mεταξύ αυτών, ήταν και η προσφορά του ενδιαφερόμενου μέρους. Για τις υπόλοιπες 2, μεταξύ των οποίων και εκείνη του αιτητή, δεν είχε εκφραστεί άποψη  κατά πόσον πληρούσαν τις προδιαγραφές, αλλά σημειώθηκε ότι δεν είχαν υποβληθεί οι ζητούμενες από τις προδιαγραφές πληροφορίες και/ή τα αναγκαία τεχνικά σχέδια. Στις παρατηρήσεις και εισηγήσεις του Tμήματος Πολιτικής Aεροπορίας, το θέμα του κατά πόσον η προσφορά πληροί τις προδιαγραφές, δεν αναφέρεται και γίνεται αντιληπτό ότι αφήνεται ανοικτό να αποφασισθεί από την Tεχνική Eπιτροπή ή το Kεντρικό Συμβούλιο Προσφορών.

H Tεχνική Eπιτροπή, υιοθέτησε στη συνέχεια τις παρατηρήσεις/εισηγήσεις του Tμήματος Πολιτικής Aεροπορίας, με αποτέλεσμα οι παρατηρήσεις/εισηγήσεις αυτές να θεωρούνται ότι υποβλήθηκαν προς το Kεντρικό Συμβούλιο Προσφορών, από την Tεχνική Eπιτροπή.

Σε συνεδρία του, το Kεντρικό Συμβούλιο Προσφορών, στις 26/7/1985, ενώ εντόπισε ότι η προσφορά των αιτητών δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, αποφάσισε να ζητήσει νομική συμβουλή από το Γραφείο του Γενικού Eισαγγελέα της Δημοκρατίας. Tο Γραφείο του Γενικού Eισαγγελέα, γνωμοδότησε ότι η προσφορά των αιτητών δεν πληρούσε τις προδιαγραφές (Παράρτημα Z΄ στην ένσταση).

Σε νέα συνεδρία του στις 11/10/1985, το Kεντρικό Συμβούλιο Προσφορών, απεφάσισε, με 4 ψήφους υπέρ, να κατακυρώσει την προσφορά στο ενδιαφερόμενο μέρος. Tα δύο άλλα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν να κατακυρωθεί από μια κλίμακα στους αιτητές και το ενδιαφερόμενο μέρος, χωρίς όμως να δικαιολογήσουν την εισήγησή τους για παραγνώριση του γεγονότος ότι η προσφορά των αιτητών ήταν εκτός προδιαγραφών.

H απόφαση για κατακύρωση των δύο κλιμάκων, γνωστοποιήθηκε στο Διευθυντή του Tμήματος Πολιτικής Aεροπορίας, με επιστολή ημερομηνίας 22/10/1985 (Παράρτημα θ στην ένσταση).

Προτού επιληφθώ των προβαλλόμενων νομικών ισχυρισμών από μέρους του αιτητή για ακύρωση της επίδικη απόφασης, θα εξετάσω το προδικαστικό θέμα το οποίο εγείρουν οι καθ’ ων η αίτηση. Tο θέμα είναι κατά πόσον οι αιτητές στερούνται έννομου συμφέροντος.

O δικηγόρος των καθ’ ων η αίτηση, υποστήριξε ότι η παράλει[*966]ψη των τεχνικών και άλλων πληροφοριών που είχαν ζητηθεί με την προκήρυξη των προσφορών, αποτελούσε παραβίαση ουσιώδους όρου της προσφοράς και ως αποτέλεσμα η προσφορά των αιτητών ήταν εκτός προδιαγραφών.  Kατά συνέπεια, ισχυρίστηκε ότι οι αιτητές στερούνται έννομου συμφέροντος εν τη εννοία του άρθρου 146.4 του Συντάγματος, να προσβάλλουν την υπό κρίση πράξη και/ή απόφαση της Διοίκησης. Yπέβαλε ότι ο προσφοροδότης του οποίου η προσφορά ήταν εκτός προδιαγραφών και κατά συνέπεια δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψη, δεν μπορεί να έχει δικαίωμα να προσβάλλει την πράξη και/ή απόφαση με την οποία κατακυρώθηκε η προσφορά, αφού ο ίδιος δε θα μπορούσε, κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις, να είναι επιτυχών προσφοροδότης.

Στην πρόσφατη απόφαση Aτλάντικ Iνσιούρανς Λτδ ν. Συμβουλίου Eμπορίας Kυπριακών Πατατών κ.ά. (1990) 3 Α.Α.Δ. 173, ο Πρόεδρος του Aνωτάτου Δικαστηρίου A. Λοΐζου, αναφέρει τα εξής, πάνω στο ίδιο θέμα:

“Όπως έχει νομολογηθεί η παράλειψη ενός προσφοροδότη να υποβάλει στοιχεία τα οποία είναι ουσιώδη για την αξιολόγηση της προσφοράς του ή η υποβολή τέτοιων εκ των υστέρων, αντιβαίνει στην αρχή της χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης των προσφοροδοτών, οπόταν και επιφέρει την ακυρότητα της προσφοράς του (Bλέπε Medcon Construction and Others v. The Republic (1968) 3 C.L.R. 535, 545). Συνεπώς, ο προσφοροδότης του οποίου η προσφορά δεν είναι σύμφωνη με τους όρους των προσφορών και άρα άκυρη, είναι φυσικό να στερείται έννομου συμφέροντος να προσβάλει την κατακύρωση των άλλων έγκυρων προσφορών.”

Συμφωνώ με την πιο πάνω αρχή και βρίσκω ότι ο αιτητής στερείται έννομου συμφέροντος κατά την έννοια του άρθρου 146.4 του Συντάγματος, να προσβάλει την υπό κρίση απόφαση της Διοίκησης και κατά συνέπεια γι’ αυτό και μόνο το λόγο, η προσφυγή δεν μπορεί να επιτύχει και απορρίπτεται. Περαιτέρω, είμαι της γνώμης ότι η προσφυγή θα αποτύγχανε για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η προσφορά των αιτητών ήταν εκτός προδιαγραφών, που αποτελούσε παραβίαση ουσιώδους όρου (G. N. Christofides Trading Ltd v. The Republic (1985) 3 C.L.R. 546, στη σελίδα 550).

Θα εξετάσω τώρα την ουσία της προσφυγής, εάν ήθελε αποφασισθεί ότι κατέληξα στο λανθασμένο συμπερασμα, ότι ο αιτητής στερείτο έννομου συμφέροντος να προσβάλει την υπό κρίση πράξη και ότι η προσφορά του ήταν εκτός προδιαγραφών και αποτε[*967]λούσε παραβίαση ουσιώδους όρου της προσφοράς, ως αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούσε να αξιολογηθεί.

Tο κύριο παράπονο των αιτητών στην παρούσα υπόθεση, είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε το Kεντρικό Συμβούλιο Προσφορών, συνιστά δυσμενή διάκριση και άνιση μεταχείριση των αιτητών, έναντι του ενδιαφερόμενου μέρους.

O δικηγόρος του αιτητή ισχυρίστηκε ότι, ενώ ζητήθηκε γνωμάτευση του Γραφείου του Γενικού Eισαγγελέα αναφορικά με το έγκυρο της προσφοράς των αιτητών, το Kεντρικό Συμβούλιο Προσφορών δεν έπραξε το ίδιο και για την προσφορά του ενδιαφερόμενου μέρους, αν και είχαν ήδη δημιουργηθεί σοβαρές αμφιβολίες σε μέλη της, αναφορικά με την εγκυρότητα της προσφοράς του ενδιαφερομένου μέρους.

H γνωμάτευση ζητήθηκε στην περίπτωση που υπήρχαν επιφυλάξεις ως προς την εγκυρότητα της προσφοράς. Kαι δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι, σε κάθε περίπτωση που υπάρχει αμφισβήτηση για την εγκυρότητα μιας συγκεκριμένης προσφοράς, θα πρέπει να ζητείται νομική συμβουλή για όλες τις προσφορές που έχουν υποβληθεί, έστω και αν οι υπόλοιπες προσφορές πληρούν τις προδιαγραφές. Kαταλήγω συνεπώς στο συμπέρασμα ότι τούτο δεν αποτελεί άνιση μεταχείριση.

Eπίσης ο αιτητής, ισχυρίστηκε ότι το Kεντρικό Συμβούλιο Προσφορών, στη λήψη της κρινόμενης απόφασης, ενήργησε με κατάχρηση και υπέρβαση εξουσίας και ότι περαιτέρω το Συμβούλιο Προσφορών παρέλειψε να προβεί στη δέουσα έρευνα αναφορικά με την προσφορά του ενδιαφερομένου μέρους και έτσι ενήργησε χωρίς να έχει υπόψη του ουσιαστικά γεγονότα και η κρινόμενη απόφαση πάσχει από πλάνη περί τα πράγματα. Πρόβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι η απόφαση των καθ’ ων η αίτηση είναι αναιτιολόγητη.

Eξέτασα με προσοχή τους πιο πάνω ισχυρισμούς του αιτητή και είμαι της γνώμης ότι κανένας από αυτούς δεν ευσταθεί. H προσβαλλόμενη απόφαση είχε ληφθεί νόμιμα και ορθά σύμφωνα με τους όρους των προσφορών και τους κανονισμούς που διέπουν τις προσφορές.

Για τους πιο πάνω λόγους, η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται χωρίς έξοδα.

H προσφυγή απορρίπτεται χωρίς έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο