Γεωργούδης Γεώργιος N. ν. Δήμου Aραδίππου (1990) 3 ΑΑΔ 3178

(1990) 3 ΑΑΔ 3178

[*3178]28 Σεπτεμβρίου, 1990

[ΠΙΚΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ,

Αιτητής,

v.

ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ,

Καθ’ ου η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 68/89).

 

Διοικητική πράξη — Ανάκληση — Το διορίζον όργανο δικαιούται να προβεί εις την ανάκλησιν διορισμού εφόσον είναι επαρκώς αιτιολογημένη, λόγω ανατροπής της προκαθορισθείσης πορείας — Η εξυπακουόμενη ανάκληση προγενέστερης απόφασης από την επαναπροκήρυξη της θέσης, κρίθηκε εντελώς αναιτιολόγητη και ακυρώθηκε.

Δήμοι — Δημοτικοί υπάλληλοι — Διορισμοί — Έννομο συμφέρον — Ανακοπή αρξαμένης διαδικασίας — Κανένας υποψήφιος δεν έχει έννομο συμφέρον να προσβάλει απόφαση για μη διορισμό του λόγω ανακοπής αρξαμένης διαδικασίας για την πλήρωση της θέσης — Η εφαρμοστέα αρχή ορίζει ότι η διαδικασία πλήρωσης θέσης αποτελεί εσωτερικό διοικητικό μέτρο (internum of administration) μέχρι την ολοκλήρωσή της και κοινοποίησή της στον επιλεγέντα.

Όταν ο διορισθείς στη θέση Δημοτικού Μηχανικού στο Δήμο Αραδίππου απέρριψε τον διορισμό του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου επαναπροκήρυξε τη θέση με δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο στις 8.1.89. Ο αιτητής ο οποίος κρίθηκε σε δεύτερη μοίρα για διορισμό, καταχώρησε την παρούσα προσφυγή επιδιώκοντας ακύρωση της απόφασης του Δήμου να μη διορίσει τον ίδιο στην επίδικη θέση και επίσης ακύρωση της ανάκλησης της απόφασης για την πλήρωση της θέσης που επιμαρτυρείται με την επαναπροκήρυξή της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την ανάκληση της απόφασης για πλήρωση της επίδικης θέσης εφαρμόζοντας τις νομικές αρχές [*3179]που αναφέρονται στις πιο πάνω εισαγωγικές σημειώσεις.

Η προσφυγή επιτυγχάνει χωρίς έξοδα. Η ανάκληση της απόφασης για πλήρωση της θέσης ακυρώνεται.

Aναφερόμενες υποθέσεις:

Anastassiou v. “Kypriakou Organismou Anaptixis Gis” (1988) 3 (C) C.L.R. 2241,

Αναστασίου v. Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (1989) 3 (Δ) Α.Α.Δ. 2710,

Zachariades v. Republic (1984) 3(B) C.L.R. 1193,

Moschovakis and Others v. Cyprus Broadcasting Corporation (1988) 3(B) C.L.R. 750,

Kazan Carton Industry Ltd v. Cyprus Ports Authority (1988) 3(B) C.L.R. 1559.

Προσφυγή.

Προσφυγή εναντίον της απόφασης του Δήμου Αραδίππου (α) να μη προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πλήρωση της θέσης του Δημοτικού Μηχανικού με την επιλογή του αιτητή και (β) να ανακαλέσει την απόφασή του για πλήρωση της θέσης και να την επαναπροκηρύξει.

Α. Σ. Αγγελίδης, για τον Αιτητή.

Π. Αγγελίδης και Α. Σαβεριάδης, για τον Καθ’ ου η αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΠΙΚΗΣ, Δ.: Προέχει στην προσφυγή αυτή ο επακριβής καθορισμός των επιδίκων θεμάτων για να προσδιοριστεί το αντικείμενο της αναθεώρησης.  Συνεπώς πριν αναφερθούμε στο αιτητικό μέρος της προσφυγής επιβάλλεται η σκιαγράφηση των γεγονότων τα οποία προηγήθηκαν και συνθέτουν τις πράξεις και παραλείψεις που προσβάλλονται.

Με απόφαση του Δήμου Αραδίππου της 17/3/88 προκηρύχθηκε [*3180]η θέση του Δημοτικού Μηχανικού, η πλήρωση της οποίας κρίθηκε αναγκαία με την εκπλήρωση του έργου του Δήμου. Αποτάθηκαν έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο αιτητής. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ημερομηνίας 12/5/88 αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η κλήση όλων των υποψηφίων σε συνέντευξη.  Τους υποψηφίους δέκτηκε σε συνέντευξη επιτροπή απαρτιζόμενη από το Δήμαρχο και δυο λειτουργούς του προσωπικού του Δήμου, το Δημοτικό Γραμματέα και τον Τεχνικό του Δήμου. Το ίδιο σώμα προέβη, όπως προκύπτει από το πρακτικό της Επιτροπής αυτής της 27/5/88, και σε ευρύτερη έρευνα ως προς την καταλληλότητα των υποψηφίων, διεργασία η οποία τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι καταλληλότερος ήταν ο Κυριάκος Καρεκλάς τον οποίο και σύστησε για διορισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε δεύτερη μοίρα και με ίσες διεκδικήσεις για διορισμό κρίθηκαν ο Γεώργιος Ν. Γεωργούδης, ο αιτητής, και τρίτος υποψήφιος ο Πρόδρομος Χρυσανδρέας. Επισημαίνεται ότι η απόφαση του Δήμου της 12/5/88 δεν περιείχε οποιαδήποτε πρόνοια για τη σύσταση της Επιτροπής, η οποία είχε επιληφθεί της αξιολόγησης των υποψηφίων ή ακόμα για παραπομπή σ’ αυτή της προκαταρκτικής αξιολόγησης των υποψηφίων. Για λόγους που θα καταφανούν στην εξέλιξη της εξιστόρισης των γεγονότων, το θέμα αυτό δε θα μας απασχολήσει. Δεν προσβάλλεται οποιαδήποτε θετική απόφαση για την επιλογή άλλου υποψηφίου από τον αιτητή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου υιοθέτησε την εισήγηση της Επιτροπής και έκρινε ως καταλληλότερο για προαγωγή τον κ. Καρεκλά. Η υλοποίηση της απόφασης προσέκρουσε στην απροθυμία του τελευταίου να αποδεχθεί τη θέση. Αρχικά αντέδρασε διεκδικώντας μεγαλύτερο μισθό ως προϋπόθεση για αποδοχή της. Ο Δήμος Αραδίππου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά του και επεδίωξε την αναθεώρηση του σχεδίου υπηρεσίας επιζητώντας την συμπαράσταση του Υπουργού Εσωτερικών, ώστε να καταστεί δυνατός ο διορισμός του κ. Καρεκλά.  Οι προσπάθειες για αναθεώρηση του σχεδίου υπηρεσίας εγκαταλείφθηκαν όταν διεφάνη ότι ο κ. Καρεκλάς δεν ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί διορισμό στη θέση, έστω και αν εγκρινόταν η προτεινόμενη τροποποίηση του σχεδίου υπηρεσίας. Μετά την απόρριψη της θέσης από τον κ. Καρεκλά, αποφασίστηκε η επαναπροκήρυξή της η οποία και επαναπροκηρύχθηκε με δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο στις 8/1/89.

Με την αίτησή του ο προσφεύγων επιδιώκει τρεις θεραπείες:-

(α)   Ακύρωση της απόφασης του Δήμου να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πλήρωση της θέσης με [*3181]την επιλογή του αιτητή,

(β)   ακύρωση της ανάκλησης της απόφασης για την πλήρωση της θέσης που επιμαρτυρείται από την επαναπροκήρυξή της και συμπληρωματικά

(γ)   την έκδοση διαταγής που να δεσμεύει το Δήμο να πράξει κάθε τι το οποίο όφειλε και δεν το έπραξε.

Ταξινόμηση των πράξεων και ενεργειών του Δήμου και νομική θεώρησή τους καταδεικνύει ότι η μόνη θετική πράξη που προέκυψε μετά την αρχική προκήρυξη της θέσης και ενεργοποίηση της διαδικασίας για πλήρωσή της ήταν η αναδημοσίευσή της, πράξη η οποία επιμαρτυρεί ανάκληση της αρχικής απόφασης και διαδικασίας για πλήρωση της θέσης στην οποία ο αιτητής ήταν υποψήφιος.  Η ανάκληση συνιστά αυτοτελή εκτελεστή διοικητική πράξη, η οποία υπόκειται σε αναθεώρηση με αίτηση του ενδιαφερόμενου προσώπου, όπως αναγνωρίζεται και σε δυο πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, των Δικαστών Κούρρη (Anastassiou v. “Kypriakou Organismou Anaptixis Gis” (1988) 3(C) C.L.R. 2241) και Νικήτα (Αναστασίου ν. Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (1989) 3(Δ) Α.Α.Δ. 2710).

Οι αρχές οι οποίες προκύπτουν από τη νομολογία σε σχέση με την ανακοπή διοικητικής διαδικασίας και την ανάκλησή της είναι οι εξής:-

(1)  Δεν επιβάλλεται, εκτός αν αυτό ορίζεται ρητά από το νόμο, θετική υποχρέωση στη Διοίκηση για την ολοκλήρωση διαδικασίας για την πλήρωση θέσης που έχει προκηρυχθεί. Συνεπώς κανένας υποψήφιος δεν είχε έννομο συμφέρον να προσβάλει το μη διορισμό του λόγω της ανακοπής αρξάμενης διαδικασίας για την πλήρωση της θέσης.  Η απόφαση της ολομέλειας στην υπόθεση Zachariades v. Republic (1984) 3 C.L.R. 1193, δεν υιοθετεί αντίθετη αρχή.  Συσχετίζεται άμεσα με τα γεγονότα που συνέθεταν τη διαφορά στην υπόθεση εκείνη και συγκεκριμένα την παράνομη επέμβαση κυβερνητικού οργάνου προς το σκοπό ματαίωσης κατά τα άλλα ολοκληρωμένης απόφασης για την επιλογή του αιτητή. Η αρχή η οποία ισχύει, ορίζει ότι η διαδικασία πλήρωσης θέσης αποτελεί εσωτερικό διοικητικό μέτρο (internum of the administration) μέχρι την ολοκλήρωσή της με τη λήψη και κοινοποίησή της στον επιλεγέντα.

(2) Τα πλαίσια μέσα στα οποία μπορεί να ανακληθεί προγενέστερη απόφαση διοικητικού οργάνου καθώς και οι αρχές που διέ[*3182]πουν την ανάκληση, εξετάστηκαν σε κάποια έκταση στην Moschovakis and Others v. C.B.C. (1988) 3(B) C.L.R. 750).  Δεν είναι ανάγκη να επεκταθούμε σε ανάλυσή τους· περιοριζόμαστε στο να επισημάνουμε ότι δεν υπήρχε κώλυμα στην ανάκληση της απόφασης για πλήρωση της κενής θέσης.

(3)  Ανακλητική διοικητική απόφαση πρέπει, όπως και κάθε άλλη απόφαση, να αιτιολογείται.  Μάλιστα όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην Kazan Carton Industry Ltd v. The Cyprus Ports Authority (1988) 3(B) Α.Α.Δ. 1559, συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για τη ρητή αιτιολόγηση απόφασης αυτής της κατηγορίας, ενόψει της ανατροπής της προκαθορισθείσας πορείας.

Η μόνη πτυχή του διοικητικού έργου που ο αιτητής νομιμοποιείται να ζητήσει την αναθεώρηση είναι η εξυπακουόμενη από την επαναπροκήρυξη της θέσης ανάκληση της προγενέστερης απόφασης του Δήμου Αραδίππου για πλήρωση της θέσης. Η απόφαση είναι εντελώς αναιτιολόγητη και πρέπει για το λόγο αυτό να ακυρωθεί.

Συνεπώς στο βαθμό και έκταση που η προσφυγή στρέφεται εναντίον της ανάκλησης της απόφασης για πλήρωση της θέσης, πρέπει να ακυρωθεί και ακυρώνεται βάσει του άρθρου 146.4 (β) του Συντάγματος.  Δεν εκδίδεται διαταγή για τα έξοδα.

Η προσφυγή επιτυγχάνει χωρίς έξοδα. H ανάκληση της απόφασης για πλήρωση της θέσης ακυρώνεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο