C D. Hay Ltd ν. Δημοκρατίας (Αρ.1) (1992) 3 ΑΑΔ 238

(1992) 3 ΑΑΔ 238

[*238] 26 Ιουνίου, 1992

[ΠΙΚΗΣ, ΚΟΥΡΡΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ. Δ/στές]

CD HAY PROPERTIES LTD.,

Εφεσείοντες,

v.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ (ΑΡ. 1),

Εφεσιβλήτων.

(Αναθεωρητική Έφεση Αρ. 927).

Προσφυγή βάσει τον άρθρου 146 του Συντάγματος — Κατάθεση διοικητικού φακέλου στο Δικαστήριο — Κατά κανόνα επιβάλλεται — Εκτός αν συγκατατεθούν τα μέρη και εγκρίνει το Δικαστήριο την προσαγωγή αντιγράφων όλων των ουσιωδών στοιχείων τον φακέλου.

Έφεση — Επίδικα θέματα — Προσδιορίζονται από τους λόγους της έφεσης που αναφέρονται στην ειδοποίηση έφεσης — Έγερση κατ' έφεση λόγου για ακύρωση, που δεν εγέρθηκε κατά την ακρόαση της προσφυγής, επιτρεπτή μόνο εφόσον έχει επιστρωθεί το πραγματικό υπόβαθρο με τα ευρήματα του Δικαστηρίου.

Μετά την έναρξη της ακρόασης της έφεσης υποβλήθηκε από τον δικηγόρο των εφεσειόντων προφορική αίτηση για την έκδοση οδηγιών για προσαγωγή του διοικητικού φακέλου της Διοίκησης, ο οποίος με συγκατάθεση των μερών και την έγκριση του δικαστηρίου δεν είχε κατατεθεί κατά την πρωτόδικη διαδικασία, γιατί όλα τα αντίγραφα των σχετικών με την υπόθεση στοιχείων του φακέλου είχαν τεθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Ο σκοπός της προσαγωγής του φακέλου ήταν, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του δικηγόρου των εφεσειόντων, για να φανεί πως η απόφαση που κοινοποιήθηκε στον εφεσείοντα δεν ήταν η ίδια με την απόφαση που περιεχόταν στον φάκελο και επομένως θα έπρεπε να ακυρωθεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας την αίτηση, αποφάσισε ότι:

(1) Η κατάθεση του φακέλου κατά κανόνα επιβάλλεται. Η κατάθεση μπορεί να παρακαμφθεί όταν τίθενται, με τη συγκατάθεση των μερών και την έγκριση του δικαστηρίου, αντίγραφα όλων των ουσιωδών στοιχείων του φακέλου, διαδικασία η οποία ακολουθή[*239]θηκε στην προκείμενη περίπτωση, όπως συνάγεται από τα πρακτικά της πρωτόδικης διαδικασίας.

(2) Η έφεση διεξάγεται υπό μορφή επανακρόασης υπό την αίρεση των περιορισμών οι οποίοι τίθενται ως προς τα επίδικα θέματα από τους λόγους της έφεσης οι οποίοι προσδιορίζονται στην ειδοποίηση έφεσης.

Στην προκείμενη περίπτωση τα στοιχεία τα οποία επιδιώκει ο εφεσείων να θέσει ενώπιον του δικαστηρίου και το θέμα το οποίο θέλει να εγείρει σε σχέση με αυτά δε σχετίζονται με κανένα από τους λόγους της έφεσης, ούτε με τους λόγους που προβλήθηκαν στην προσφυγή για ακύρωση της διοικητικής απόφασης. Ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η ακύρωση της πράξης αφορούσε πλάνη περί τα πράγματα Η έγερση κατ' έφεση λόγου για ακύρωση της επίδικης πράξης, που δεν ηγέρθη κατά την ακρόαση της προσφυγής, είναι επιτρεπτή μόνον εφόσον έχει επιστρωθεί με τα ευρήματα του δικαστηρίου το πραγματικό υπόβαθρο ώστε να καθίσταται δυνατή η διερεύνηση του θέματος. Στην προκείμενη περίπτωση το θέμα δεν τέθηκε ούτε εξετάστηκε κατά την ακρόαση της προσφυγής και είναι άγνωστα τα γεγονότα που το στοιχειοθετούν.

Αίτηση απορρίπτεται.

Αναφερόμενες Υποθέσεις:

Δημοκρατία ν. Ακίνητα Στέφανου Ιωαννίδη Λτδ., Α.Ε. 871 (1991) 3 A.A.Δ. 398·

Republic v. Georghiades (1972) 3 CLR, 594·

G.A.P. Estates Ltd v. Δημοκρατίας (1991) 3 AAΔ. 449·

Χατζημιτσή ν. Επάρχου Πάφου και Άλλου, Α.Ε. 847 (1991) 3 AAΔ. 488·

Nissis (No.2) v. The Republic (1967) 3 CLR 671.

Αίτηση.

Αίτηση που υποβλήθηκε μετά την έναρξη της ακρόασης της έφεσης για την έκδοση οδηγιών για την προσαγωγή του διοικητικού φακέλλου στον οποίο περιέχεται η επίμαχη απόφαση της Διοίκησης και όλα τα στοιχεία τα οποία την περιβάλλουν.

Γ. Τριανταφυλλίδης, για τους εφεσείοντες-αιτητές.  [*240]

Γ. Λαζάρου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους εφεσίβλητους- καθ' ων η αίτηση.

Cur.adv.vult.

ΠΙΚΗΣ, Δ.: Ανάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Μετά την έναρξη της ακρόασης της έφεσης υποβλήθηκε προφορική αίτηση για την έκδοση οδηγιών για την προσαγωγή του διοικητικού φακέλου στον οποίο περιέχεται η επίμαχη απόφαση της Διοίκησης και όλα τα στοιχεία τα οποία την περιβάλλουν.

Διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος δεν κατατέθηκε κατά την πρωτόδικη διαδικασία για το λόγο, όπως συνάγεται, ότι τα αντίγραφα όλων των σχετικών με την απόφαση στοιχείων του φακέλου τέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου. Ο σκοπός για τον οποίο επιδιώκεται η προσαγωγή του φακέλου, είναι για να φέρει σε φως, όπως εισηγήθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ότι η απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε στον εφεσείοντα δε συνάδει και ίσως έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση η οποία περιέχεται στον ίδιο το φάκελο. Και εφόσον τούτο διαπιστωθεί, παρίσταται ανάγκη για την ακύρωσή της.

Προς υποστήριξη της εισήγησής του ο κ. Τριανταφυλλίδης επικαλέστηκε τις παρατηρήσεις του Εφετείου στην Δημοκρατία ν. Ακίνητα Στέφανου Ιωαννίδη Λτδ. (1991) 3 Α.Α.Δ. 398, στην οποία επισημαίνεται ότι η παρουσίαση του φακέλου αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη διερεύνηση της εγκυρότητας της διοικητικής πράξης η οποία προσβάλλεται. Η κατάθεση του φακέλου κατά κανόνα επιβάλλεται. Η κατάθεση μπορεί να παρακαμφθεί όταν τίθενται, με τη συγκατάθεση των μερών και την έγκριση του δικαστηρίου, αντίγραφα όλων των ουσιωδών στοιχείων του φακέλου, διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε στην προκείμενη περίπτωση, όπως συνάγεται από τα πρακτικά της πρωτόδικης διαδικασίας.

Σειρά δικαστικών αποφάσεων ορίζει ότι η έφεση διεξάγεται υπό μορφή επανακρόασης υπό την αίρεση των περιορισμών οι οποίοι τίθενται ως προς τα επίδικα θέματα [*241] από τους λόγους της έφεσης οι οποίοι προσδιορίζονται στην ειδοποίηση έφεσης. (Βλ. Republic v. Georghiades (1972) 3 C.L.R. 594 και G.A.P. Estates Ltd ν. Δημοκρατίας (1991) 3 Α.Α.Δ. 449. Όπως επισημαίνεται στην Χατζημιτσή ν. Επάρχου Πάφου και Άλλου (1991) 3 Α.Α.Δ. 488:-

"Τα επίδικα θέματα της έφεσης είναι εκείνα που καθορίζονται στους λόγους που περιέχονται στην ειδοποίηση έφεσης και σε κάθε άλλο λόγο που ήθελε τεθεί σε αντέφεση ή ειδοποίηση η οποία επιδίδεται βάσει της Δ.35 Θ.10."

Στην προκείμενη περίπτωση τα στοιχεία τα οποία επιδιώκει ο εφεσείων να θέσει ενώπιον του δικαστηρίου και το θέμα το οποίο θέλει να εγείρει σε σχέση με αυτά δε σχετίζονται με κανένα από τους λόγους της έφεσης· ούτε με τους λόγους που προβλήθηκαν στην προσφυγή για ακύρωση της διοικητικής απόφασης. Ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η ακύρωση της πράξης αφορούσε πλάνη περί τα πράγματα. Η έγερση κατ' έφεση λόγου για ακύρωση της επίδικης πράξης, που δεν ηγέρθη κατά την ακρόαση της προσφυγής, είναι επιτρεπτή μόνον εφόσον έχει επιστρωθεί με τα ευρήματα του δικαστηρίου το πραγματικό υπόβαθρο ώστε να καθίσταται δυνατή η διερεύνηση του θέματος. (Nissis (No. 2) v. The Republic (1967) 3 C.L.R. 671). Στην προκείμενη περίπτωση το θέμα δεν τέθηκε ούτε εξετάστηκε κατά την ακρόαση της προσφυγής και είναι άγνωστα τα γεγονότα που το στοιχειοθετούν.

Για τους πιό πάνω λόγους το αίτημα απορρίπτεται. Θα προχωρήσουμε με την ακρόαση της έφεσης.

Αίτηση απορρίπτεται.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο