Χ''Στυλλή κ.α. ν. Ε.Δ.Υ. κ.α. (1994) 3 ΑΑΔ 598

(1994) 3 ΑΑΔ 598

[*598] 29 Δεκεμβρίου, 1994

[ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, Π., ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ/στές]

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Χ"ΣΤΥΛΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗ,

Εφεσείουσες-Αιτήτριες,

ν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ,

Εφεσιβλήτων - Καθ' ων η αίτηση.

(Αναθεωρητική Έφεση Αρ. 1129).

Δημόσιοι Υπάλληλοι — Διορισμοί — Έκτακτοι Υπάλληλοι — Ο περί Εκτάκτων Δημοσίων Υπαλλήλων (Διορισμός σε Δημόσιες Θέσεις) Νόμος τον 1985,160/85, Άρθρο 3.

Λέξεις και Φράσεις — "Κατάλληλη δημόσια θέση" στο Άρθρο 3 τον περί Εκτάκτων Δημοσίων Υπαλλήλων (Διορισμός σε Δημόσιες Θέσεις) Νόμου τον 1985.

Οι πέντε αιτήτριες που διορίστηκαν ως έκτακτοι υπάλληλοι στη θέση Μαθητευομένου Τεχνικού Νοσοκομειακού Εργαστηρίου ζήτησαν να διοριστούν ως μόνιμες στη θέση Τεχνολόγου Νοσοκομειακού Εργαστηρίου 2ης τάξης, που θεωρούσαν ως την κατάλληλη θέση σύμφωνα με τις πιο πάνω διατάξεις του Νόμου. Διορίστηκαν στη θέση Μαθητευομένου Τεχνικού Νοσοκομειακού Εργαστηρίου 2ης τάξης. Αποδέχτηκαν τον διορισμό με επιφύλαξη και καταχώρησαν προσφυγή η οποία απορρίφθηκε από το πρωτόδικο Δικαστήριο.

Οι αιτήτριας, τόσο πρωτόδικα όσο και στην έφεση, υποστήριξαν ότι η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή της επίμαχης πρόνοιας προϋποθέτει διαπίστωση των πραγματικών καθηκόντων που εκτελούν οι έκτακτοι και τα προσόντα που διαθέτουν. Μετά ο υπάλληλος διορίζεται σε ανάλογη μόνιμη θέση, της οποίας πληροί τα σχέδια υπηρεσίας.

Αντίθετα οι εφεσίβλητοι υποστήριξαν ότι η φράση "κατάλληλη θέση" υποδηλώνει την κατά το δυνατό παρόμοια και ισόβαθμη με αυτή, στην οποία υπηρετούν ως έκτακτοι.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε την έφεση και αποφάνθηκε ότι:

1. Πρόθεση του Νομοθέτη, ήταν η νόμιμη και μόνιμη αποκατά[*599]στάση των εκτάκτων υπαλλήλων, που υπηρετούν στη δημόσια υπηρεσία, με τον διορισμό τους σε κατάλληλη θέση, παρόμοια και ισόβαθμη με αυτή που υπηρετούσαν όταν διορίστηκαν ως έκτακτοι.

2. Στις 24.7.1986 εγκρίθηκαν τα σχέδια υπηρεσίας της θέσης στην οποία οι αιτήτριες υπηρετούσαν ως έκτακτες. Η επίδικη απόφαση ελήφθη στις 18.8.1986. Η θέση στην οποία διορίστηκαν οι αιτήτριες, όπως πολύ ορθά κρίθηκε, ήταν η κατάλληλη.

Οι εφέσεις απορρίπτονται με έξοδα εις βάρος των αιτητριών.

Έφεση.

Έφεση εναντίον της απόφασης Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κύπρου (Κούρρης, Δ.) που δόθηκε στις 8 Αυγούστου, 1990 (Προσφυγή αρ. 687/86) με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή των εφεσειουσών με την οποία ζητούσαν να διοριστούν ως μόνιμες στη θέση Τεχνολόγου Νοσοκομειακού Εργαστηρίου 2ης Τάξης αντί στη θέση Μαθητευομένου Τεχνικού Νοσοκομειακού Εργαστηρίου 2ης τάξης στην οποία είχαν διοριστεί.

Ι. Νικολάου, για τις εφεσείουσες - αιτήτριες.

Γ. Φράγκου (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους εφεσίβλητους.

ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, Π.: Την απόφαση θα δώσει ο δικαστής Χρ. Αρτεμίδης.

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Δ.: Στην παρούσα έφεση συζητούμε την έννοια και εφαρμογή του άρθρου 3 του περί Εκτάκτων Δημοσίων Υπαλλήλων (Διορισμός σε Δημόσιες Θέσεις) Νόμου του 1985, 160/85, και ειδικώτερα τη φράση που απαντάται σ' αυτό "κατάλληλη δημόσια θέση". Να παραθέσουμε όμως αυτούσιο το άρθρο για να γίνουν πιο κατανοητά αυτά που ακολουθούν.

"3(1) Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις των περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμων του 1967 μέχρι 1983 ή οποιουδήποτε άλλου νόμου που αφορά στη δημόσια [*600] υπηρεσία τις σχετικές με τις μεθόδους και διαδικασίες πλήρωσης δημόσιων θέσεων, κάθε έκτακτος υπάλληλος ο οποίος -

(α) βρισκόταν στην υπηρεσία την 31η Δεκεμβρίου 1984, και

(β) εξακολουθεί, με ή χωρίς διακοπή, να βρίσκεται στην υπηρεσία αυτή την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος Νόμου,

τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου 2, διορίζεται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αναδρομικά από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος Νόμου σε κατάλληλη δημόσια θέση σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμων του 1967 μέχρι 1983 και με βάση τους πίνακες διοριστέων που θα ετοιμαστούν από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

(2) Ο προβλεπόμενος στο εδάφιο (1) διορισμός γίνεται νοουμένου ότι ο έκτακτος υπάλληλος κατά το χρόνο του διορισμού του -

(α) υπηρετεί πάνω σε πλήρη βάση για την κάλυψη μόνιμων αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας, και

(β) κατέχει τα προσόντα που προνοούνται από τα σχέδια υπηρεσίας της θέσης που απονέμεται σ' αυτόν, καθώς και τα άλλα προσόντα που απαιτούνται από τους περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμους του 1967 μέχρι 1983 για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία."

Οι πέντε αιτήτριες διορίστηκαν ως έκτακτοι υπάλληλοι στη θέση Μαθητευομένου Τεχνικού Νοσοκομειακού Εργαστηρίου σε διάφορες ημερομηνίες, (δεν έχουν σημασία οι ακριβείς ημερομηνίες) μετά τη θέσπιση του Ν. 160/85. Ζήτησαν να διοριστούν ως μόνιμες στη θέση Τεχνολόγου Νοσοκομειακού Εργαστηρίου 2ης τάξης, που [*601] θεωρούν ως την κατάλληλη θέση σύμφωνα με τις πιο πάνω διατάξεις του Νόμου. Το αίτημά τους απορρίφθηκε. Διορίστηκαν στη θέση Μαθητευομένου Τεχνικού Νοσοκομειακού Εργαστηρίου 2ης τάξης. Οι αιτήτριες αποδέχτηκαν το διορισμό με επιφύλαξη και καταχώρησαν την υπό συζήτηση προσφυγή. Απέτυχαν πρωτοδίκως και απευθύνονται στην Ολομέλεια.

Η επιχειρηματολογία του συνηγόρου των αιτητριών και της Δημοκρατίας στην πρωτόδικη διαδικασία και εδώ είναι η ίδια. Ο πρώτος εισηγείται πως η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή της πρόνοιας του Νόμου που μας απασχολεί, προϋποθέτει διαπίστωση των πραγματικών καθηκόντων που εκτελούν οι έκτακτοι και τα προσόντα που διαθέτουν. Μετά τη διακρίβωση των στοιχείων τούτων ο υπάλληλος διορίζεται σε ανάλογη μόνιμη θέση, της οποίας πληροί τα σχέδια υπηρεσίας. Με δυο λόγια, ο συνήγορος των αιτητριών λέγει πως προηγείται εξατομικευμένη αξιολόγηση του καθενός εκτάκτου υπαλλήλου, των καθηκόντων που στην πράξη εκτελεί, ανεξαρτήτως του αν άλλα προβλέπονται στα σχέδια υπηρεσίας για τη θέση, και αφού διακριβωθούν επίσης τα προσόντα που διαθέτει, διορίζεται σε ανάλογη θέση, της οποίας πληροί βεβαίως τα σχέδια υπηρεσίας.

Άλλην ερμηνεία και εφαρμογή αποδίδει στην επίμαχη πρόνοια η συνήγορος της δημοκρατίας. Προτείνει πως η γραμματική ερμηνεία του άρθρου, αλλά και οι σκοποί του Νόμου στο σύνολό του, αποκαλύπτουν πως πρόθεση του νομοθέτη ήταν να δώσει ένα δίκαιο τέλος στην αβέβαιη επαγγελματική σταδιοδρομία δημοσίων λειτουργών που υπηρετούσαν για χρόνια ως έκτακτοι, προνοώντας την νομιμοποίησή τους σε κατάλληλη θέση. Η φράση "κατάλληλη θέση" υποδηλώνει την κατά το δυνατό παρόμοια και ισόβαθμη με αυτή, στην οποία υπηρετούν ως έκτακτοι.

Ο πρωτόδικος συνάδελφος αποδέχτηκε την πιο πάνω εισήγηση της δικηγόρου της Δημοκρατίας και απέρριψε την προσφυγή. Συμφωνούμε με την κρίση του. Πράγματι, η πρόθεση του Νομοθέτη, όπως δηλώνεται με διαύγεια στο [*602] κείμενο του Νόμου, ήταν η νόμιμη και μόνιμη αποκατάσταση των εκτάκτων υπαλλήλων, που υπηρετούν στη δημόσια υπηρεσία με το διορισμό τους σε κατάλληλη θέση, παρόμοια και ισόβαθμη με αυτή που υπηρετούσαν όταν διορίστηκαν ως έκτακτοι. Αν υιοθετούσαμε την πρόταση του δικηγόρου των αιτητριών, θα σήμαινε πως δεχόμαστε την εξατομικευμένη αξιολόγηση του κάθε έκτακτου, με σκοπό να διαπιστωθούν τα πραγματικά καθήκοντα που εκτελεί, και αφού ληφθούν υπόψη και τα προσόντα του, να τοποθετείται σε θέση με διαφορετική βαθμίδα στην ιεραρχία. Θα ετύγχαναν δηλαδή οι έκτακτοι με τις πρόνοιες, του Νόμου αυτόματες προαγωγές. Απορρίπτουμε τη θέση αυτή επειδή είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα του Νόμου, που όπως ρητά ορίζεται σ' αυτόν, θεσπίστηκαν κατά παρέκκλιση των διαδικασιών πλήρωσης θέσεων όπως προβλέπονται στους περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμους. Οι αιτήτριες προσλήφθηκαν και υπηρετούσαν ως έκτακτες στη θέση Μαθητευομένου Τεχνικού Νοσοκομειακού Εργαστηρίου. Στις 24.7.86 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα σχέδια υπηρεσίας αυτής της θέσης. Η επίδικη απόφαση ελήφθη στις 18.8.86. Η θέση στην οποία διορίστηκαν οι αιτήτριες, κρίθηκε, και πολύ ορθά, πως ήταν η κατάλληλη.

Οι εφέσεις απορρίπτονται με έξοδα εις βάρος των αιτητριών.

Οι εφέσεις απορρίπτονται με έξοδα.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο