Φιλίππου Kυριάκος Mιχαήλ ν. Kυπριακής Δημοκρατίας (1996) 3 ΑΑΔ 178

(1996) 3 ΑΑΔ 178

[*178]10 Απριλίου, 1996

[ΚΟΥΡΡΗΣ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, ΝΙΚΗΤΑΣ, ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ,

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ/στές]

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΦΙΛΙΠΠΟΥ,

Εφεσείων- αιτητής,

v.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης-Καθ’ ης η αίτηση.

(Αναθεωρητική Έφεση Aρ. 1412).

 

Πολιτική Δικονομία — Έφεση — Αίτηση για αναβολή της ακρόασης πέντε χρόνια μετά την καταχώρηση της έφεσης με σκοπό τη θεμελίωση αιτιολογίας των λόγων της ειδοποίησης έφεσης — Ο περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός Κανονισμός) του 1995, Δ.64 — Διακριτική ευχέρεια — Αρχές που εφαρμόζονται.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση και αποφάνθηκε ότι:

Με τη διάταξη 64 του περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικού Κανονισμού) του 1995, έχει καταργηθεί η διάκριση μεταξύ άκυρης και παράτυπης διαδικασίας. Το Δικαστήριο έχει διακριτική ευχέρεια να διορθώνει την παράτυπη διαδικασία και να διασώζει, στις κατάλληλες περιπτώσεις, την ειδοποίηση έφεσης. Η παράλειψη του συνηγόρου του εφεσείοντα να θεραπεύσει την παράτυπη ειδοποίηση έφεσης από τις 24.2.95 που άρχισε να εφαρμόζεται η πιο πάνω νομοθετική διάταξη, δεν αφήνει περιθώρια για επιτυχία της αίτησής του, η οποία ως εκ τούτου απορρίπτεται.  Η έφεση ως παράτυπη παραμερίζεται και απορρίπτεται.

H αίτηση απορρίπτεται. H έφεση παραμερίζεται και απορρίπτεται.

Έφεση.

Έφεση εναντίον της απόφασης Δικαστή του Ανωτάτου Δικα[*179]στηρίου Κύπρου (Δημητριάδη, Δ.) που δόθηκε στις 8 Ιουλίου, 1991 (Προσφυγή 406/88), με την οποία απερρίφθη αίτηση για αναβολή της ακρόασης της έφεσης για να μπορέσει ο δικηγόρος του εφεσείοντα να υποβάλει γραπτό αίτημα για άδεια τροποποίησης των λόγων εφέσεως.

Kλ. Αντωνιάδης για Α. Ποιητή, για τον Εφεσείοντα.

Α. Βασιλειάδης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

KOYPPHΣ, Δ.: Tην απόφαση της πλειοψηφίας του Δικαστηρίου, που απαρτίζουν οι δικαστές Xρυσοστομής, Aρτεμίδης και Nικολαΐδης θα δώσει ο δικαστής Xρ. Aρτεμίδης.

APTEMIΔHΣ, Δ.: H παρούσα έφεση καταχωρήθηκε στις 6.8.91. Πριν από την έναρξη της συζήτησης ο δικηγόρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε πως η έφεση είναι παράτυπη γιατί οι δύο λόγοι στους οποίους στηρίζεται δεν αιτιολογούνται. O συνήγορος του εφεσείοντος, μετά από κάποια σχόλια και παρατηρήσεις του Δικαστηρίου, εδέχθη πως η θέση του δικηγόρου της Δημοκρατίας είναι ορθή. Γι’ αυτό και ζήτησε αναβολή της ακρόασης για να μπορέσει να υποβάλει γραπτό αίτημα για άδεια τροποποίησης των λόγων της έφεσης. O δικηγόρος της Δημοκρατίας διαφώνησε με το αίτημα για αναβολή.

Kρίνουμε πως η αίτηση για αναβολή της ακρόασης της έφεσης είναι oλωσδιόλου αδικαιολόγητη. O συνήγορος είχε πάνω από 5 χρόνια στη διάθεσή του από την καταχώρηση της έφεσης για να θεραπεύσει την παράτυπη διαδικασία που άρχισε με την ειδοποίηση εφέσεως, στην οποία οι λόγοι στους οποίους στηρίζεται δεν αιτιολογούνται, όπως προνοούν οι σχετικοί κανονισμοί. H απόφασή μας καθίσταται σχεδόν αναπόφευκτη και ενόψει της νέας Δ.64 του περί Πολιτικής Δικονομίας (Tροποποιητικού Διαδικαστικού) του 1995, που εδημοσιεύθη στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 24.2.95. Ως γνωστό με τη Δ.64 έχει καταργηθεί η διάκριση μεταξύ άκυρης και παράτυπης διαδικασίας, ώστε η μη συμμόρφωση λόγω οποιασδήποτε πράξεως ή παραλείψεως με τις διατάξεις των Kανονισμών Πολιτικής Δικονομίας που αφορούν στο χρόνο, τόπο, τρόπο, τύπο, περιεχόμενο ή οτιδήποτε άλλο, κατά την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας, να θεωρείται τώρα απλή παρατυπία. Έτσι το Δικαστήριο [*180]έχει διακριτική ευχέρεια να διορθώνει την παράτυπη διαδικασία και να διασώζει την ειδοποίηση εφέσεως, στις κατάλληλες βέβαια περιπτώσεις. H Δ.64, και η σχετική νομολογία που προέκυψε από την εφαρμογή της, λειτουργούν από τις 24.2.95, και τούτο ασφαλώς είναι γνωστό σε όλους τους ενδιαφερομένους.  Eντούτοις, ο συνήγορος του εφεσείοντος δεν έκαμε ο,τιδήποτε για να θεραπεύσει την παράτυπη ειδοποίηση εφέσεως.

Για τους πιο πάνω λόγους απορρίπτουμε το αίτημα για αναβολή. H έφεση ως παράτυπη παραμερίζεται και απορρίπτεται.

H αίτηση απορρίπτεται. H έφεση παραμερίζεται και απορρίπτεται ως παράτυπη.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο