Kυριακίδης Aνδρέας και Άλλοι ν. Eφορείας Eλληνικών Eκπαιδευτηρίων Στροβόλου (1997) 3 ΑΑΔ 9

(1997) 3 ΑΑΔ 9

[*9]14 Iανουαρίου, 1997

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΑΡΤΕΜΗΣ,

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΚΑΛΛΗΣ, Δ/στές]

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ,

(Eφεσείων-Aιτητής στην A.E. Aρ. 1541)

ΔΩPOΣ X”ΠAYΛOY,

(Eφεσείων-Aιτητής στην A.E. Aρ.  1542)

ΓEΩPΓIA X”BAΣIΛEIOY,

(Eφεσείουσα-Aιτήτρια στην A.E. Aρ.  1543)

ν.

ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ,

Εφεσιβλήτων-Καθ’ ων η αίτηση.

(Αναθεωρητικές Εφέσεις Αρ. 1541, 1542, 1543)

 

Έφεση — Αίτηση για τροποποίηση ειδοποίησης έφεσης — Προσθήκη νέων λόγων — Εφαρμοστέες αρχές.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση καθ’ ότι ο εφεσείων δεν τήρησε τις αρχές που εφαρμόζονται αναφορικά με την τροποποίηση της ειδοποίησης έφεσης και που είναι:

α) Η διατήρηση του νομικού πλαισίου της έφεσης και η μη αναμόρφωσή του με την εισαγωγή νέων λόγων.

β) Η υποβολή της αίτησης για τροποποίηση εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος από την καταχώρηση της έφεσης.

γ)  Η παροχή των αναγκαίων επεξηγήσεων για μη συμπερίληψη των νέων λόγων.

Η αίτηση απορρίπτεται με έξοδα.

Aναφερόμενες υποθέσεις:

Panayiotis Georghiou (Catering) Ltd v. Δημοκρατίας κ.ά. (1996) 3 Α.Α.Δ. [*10]323,

Αντωνίου v. Δημοκρατίας κ.ά. (1996) 3 Α.Α.Δ. 580.

Αίτηση.

Aίτηση ημερομηνίας 26 Aπριλίου, 1996 με την οποία επιζητείται από τους Eφεσείοντες η τροποποίηση της ειδοποίησης έφεσης, έτσι ώστε να προστεθούν δύο νέοι λόγοι έφεσης.

Π. Aγγελίδης, για τους Aιτητές - Eφεσείοντες.

Α. Λαδάς, για τους Kαθ’ ων η αίτηση - Eφεσίβλητους.

Cur. adv. vult.

ΔIKAΣTHPIO: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Πικής, Π.

ΠΙΚΗΣ, Π.:  Με την υπό εξέταση αίτηση ο εφεσείων επιδιώκει την τροποποίηση της ειδοποίησης έφεσης, όπως έχει τροποποιηθεί, με προγενέστερη διαταγή του Δικαστηρίου ώστε, να προστεθούν δύο νέοι λόγοι έφεσης. Είναι η δεύτερη αίτηση η οποία υποβάλλεται για την τροποποίηση της ειδοποίησης έφεσης.

Οι λόγοι έφεσης, που επιδιώκει με την παρούσα αίτηση να προσθέσει ο εφεσείων, αποτελούσαν μέρος του αντικειμένου και της πρώτης αίτησης που υποβλήθηκε για το σκοπό αυτό.  Το επίμαχο μέρος όμως εγκαταλήφθηκε, ενόψει της διεύρυνσης που θα επέφερε στο πλαίσιο της έφεσης και της απουσίας οποιασδήποτε εξήγησης για την καθυστέρηση η οποία σημειώθηκε.

Με την παρούσα αίτηση επιδιώκεται η προσθήκη των εγκαταληφθέντων, κατά το προηγούμενο στάδιο, λόγων στην ειδοποίηση έφεσης.  Και στην προκείμενη περίπτωση δεν παρέχεται οποιαδήποτε αιτιολογία ως προς το καθυστερημένο του αιτήματος. Οι καθ’ ων η αίτηση-εφεσίβλητοι υπέβαλαν τις ίδιες ενστάσεις που ήγειραν και στην προηγούμενη περίπτωση.

Ενώ ευχερώς μπορεί να επιτραπεί αίτημα για την τροποποίηση της ειδοποίησης έφεσης, το οποίο αποβλέπει στη διευκρίνιση και τη συμπλήρωση με την προσθήκη της επιβαλλόμενης αιτιολόγησης της βάσης της έφεσης, διάφορη είναι η αντιμετώπιση αιτημάτων για την επέκταση του πλαισίου της έφεσης με την προσθήκη νέων [*11]λόγων, ανεξάρτητων από τους υφιστάμενους. (Βλ. Georghiou (Catering) Ltd κ.ά. ν. Δημοκρατίας κ.ά.  Α.Ε. 1516 κ.ά. - 19.7.96.  Αντωνίου ν. Δημοκρατίας κ.ά. Α.Ε.1449 - 31.12.96.)  Στην απουσία των αναγκαίων επεξηγήσεων ως προς τη μη συμπερίληψη των νέων λόγων στην ειδοποίηση έφεσης και της καθυστέρησης στην υποβολή του αιτήματος, δεν παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να αποτιμήσει το συμφέρον της δικαιοσύνης και τελικά να εγκρίνει το αίτημα.

Οι υφιστάμενοι λόγοι έφεσης συναρτώνται με την αναγνώριση από πολιτικό Δικαστήριο, της ύπαρξης υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ των μερών και τις επιπτώσεις της στα επίδικα θέματα της προσφυγής. Oι νέοι λόγοι έφεσης, τους οποίους επιδιώκει να προσθέσει ο εφεσείων, διαχωρίζονται από τους υφιστάμενους και τείνουν να αναμορφώσουν ουσιωδώς το πλαίσιο της έφεσης, επεκτείνοντας το αντικείμενό της σε νέα θέματα, μετά την παρέλευση μακρού χρόνου από την καταχώρησή της.  Σχετίζονται με τις αρχές του διοικητικού δικαίου που διέπουν την εξωτερίκευση αποφάσεων του αρμοδίου διοικητικού οργάνου και τις διαπιστώσεις του πρωτόδικου Δικαστηρίου ως προς την, άνευ εξουσιοδότησης, κοινοποίηση ληφθείσας απόφασης από διαφωνούντα μέλη της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Στροβόλου.

Η αίτηση απορρίπτεται.

ΛΑΔΑΣ:  Ζητώ έξοδα.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ:  Τα έξοδα επιδικάζονται υπέρ των καθ’ ων η αίτηση, εφεσιβλήτων.

H αίτηση απορρίπτεται με έξοδα υπέρ των Kαθ’ ων η αίτηση - εφεσιβλήτων.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο