Σύνδεσμος Yπεραγορών Tροφίμων Kύπρου και Άλλοι ν. Kυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Yπουργού Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων (1997) 3 ΑΑΔ 142

(1997) 3 ΑΑΔ 142

[*142]15 Απριλίου, 1997

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΧΑΤΖΗΤΣΑΓΓΑΡΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ,

ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΗΛΙΑΔΗΣ, Δ/στές]

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ,

Αιτητές-Εφεσείοντες,

ν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ,

Καθ’ ων η αίτηση-Εφεσιβλήτων.

(Aναθεωρητική Έφεση Aρ. 2369)

 

Πρακτική — Έφεση — Αίτηση για έκδοση διαταγής για απ’ ευθείας εκδίκαση υπόθεσης χωρίς να προηγηθεί προδικασία — Ο περί Εφέσεων (Προδικασία) Διαδικαστικός Κανονισμός του 1996, Κ. 5 — Διακριτική ευχέρεια — Εφαρμοστέες αρχές.

Στόχος του αιτήματος των εφεσειόντων είναι η σύντομη εκδίκαση της υπόθεσης.  Στο αίτημα έφερε ένσταση το ενδιαφερόμενο πρόσωπο αμφισβητώντας την παραδεκτότητά του.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση και αποφάνθηκε ότι:

1.  H παράκαμψη της σειράς, με την οποία ορίζονται οι εφέσεις, μπορεί να επιτευχθεί εκεί όπου το επείγον της ακρόασης της έφεσης αντισταθμίζει τους παράγοντες που κατά φυσιολογική συνέπεια επενεργούν στη σειρά ορισμού των εφέσεων για ακρόαση. Στην παρούσα υπόθεση, δεν αποκαλύπτονται βάσιμοι λόγοι οι οποίοι να δικαιολογούν την έκδοση οδηγιών για ορισμό της υπόθεσης για ακρόαση, κατά παρέκκλιση της σειράς η οποία ακολουθείται.

2.  Η παρούσα αίτηση έπρεπε να είχε υποβληθεί στο Πρωτοκολλητείο και να εξεταστεί στο πλαίσιο της εξουσίας για καθορισμό της σειράς ακροάσεως των εφέσεων.

Η αίτηση απορρίπτεται χωρίς έξοδα.

[*143]Aίτηση.

Aίτηση από τους Eφεσείοντες για την έκδοση διαταγής για απευθείας εκδίκαση της Έφεσης, χωρίς να προηγηθεί προδικασία.

Μ. Τριανταφυλλίδης, για τους Aιτητές.

Μ. Μαλαχτού-Παμπαλλή, για τους Kαθ’ ων η αίτηση.

Ν. Παπαευσταθίου, για το Eνδιαφερόμενο Πρόσωπο.

Cur. adv. vult.

ΔIKAΣTHPIO: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Γ. Μ. Πικής, Π.

ΠΙΚΗΣ, Π.:  Η αίτηση των εφεσειόντων αποβλέπει στην έκδοση διαταγής για την απευθείας εκδίκαση της υπόθεσης χωρίς να προηγηθεί προδικασία.  Η αίτηση βασίζεται στον Κ.5, του περί Εφέσεων (Προδικασία) Διαδικαστικού Κανονισμού του 1996 (Αρ. 3045 -22.3.1996).  Η επιφύλαξη του Κ. 5, παρέχει ευχέρεια σε αρμόδιο Εφετείο να ορίσει έφεση απευθείας για ακρόαση, εφόσον κρίνει τούτο ορθό.

Το αίτημα για παράκαμψη της προδικασίας δε συσχετίζεται με το πρόσφορο της υποβολής περιγραμμάτων αγορεύσεων, αλλά με το χρόνο εκδίκασης της έφεσης. Επιδίωξη των αιτητών είναι η σύντομη εκδίκαση της έφεσης.  Στο αίτημα υποβλήθηκε ένσταση.  Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο φέρνει ένσταση στην αίτηση και αμφισβητεί το παραδεχτό της.

Δε θα αποφασίσουμε το νομότυπο της αίτησης.  Θα την αντιμετωπίσουμε όπως είναι ο σκοπός για τον οποίο υποβάλλεται, ως αίτημα για το σύντομο ορισμό της έφεσης για ακρόαση.

Στην αίτηση αναφέρεται ότι, επιτυχία στην έφεση θα διανοίξει το πεδίο το συντομότερο για τη διερεύνηση της υπόθεσης από το Δικαστή που επιλήφθηκε της υπόθεσης πρωτοδίκως.  Η θέση αυτή δεν ευσταθεί.  Σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία, εφόσο η έφεση γίνει δεκτή, η ουσία της προσφυγής θα εξεταστεί από την Ολομέλεια.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε ότι το αντικείμενο της προσφυγής ήταν πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατά συνέπεια [*144]εκτός του πεδίου της αναθεωρητικής δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.  (Άρθρο 146.1 του Συντάγματος.)

Στον καθορισμό του χρόνου ακροάσεως των εφέσεων δεν υπεισέρχονται μόνο οι ανάγκες των διαδίκων.  Το θέμα είναι ευρύτερο, άπτεται της διάθεσης του χρόνου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην άσκηση των δικαιοδοσιών του και την τήρηση της αρχής της ισότητας στη διάθεση του χρόνου.

Οι εφέσεις ορίζονται για προδικασία και ακρόαση, κατά χρονολογική σειρά.  Μόνο όπου αποκαλύπτονται βάσιμοι λόγοι μπορεί να δικαιολογηθεί η παράκαμψη της σειράς, με την οποίαν ορίζονται οι εφέσεις για ακρόαση.  Εκεί όπου το επείγον της ακρόασης της εφέσης αντισταθμίζει τους παράγοντες, που κατά φυσιολογική συνέπεια επενεργούν στη σειρά ορισμού των εφέσεων για ακρόαση.  Αιτήσεις αυτής της φύσης υποβάλλονται κατά κανόνα στο Πρωτοκολλητείο και εξετάζονται στο πλαίσιο της εξουσίας για τον καθορισμό της σειράς ακροάσεως των εφέσεων.

Στην προκείμενη περίπτωση δεν αποκαλύπτονται  βάσιμοι λόγοι, οι οποίοι να δικαιολογούν την έκδοση οδηγιών για ορισμό της υπόθεσης για ακρόαση κατά παρέκκλιση της σειράς, η οποία ακολουθείται.

Εφόσον οι καθ’ ων η αίτηση δε ζητούν έξοδα, δε θα εκδοθεί διαταγή για έξοδα.

Η αίτηση απορρίπτεται χωρίς έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο