Γιάλλουρος Σπύρος ν. Aρχής Hλεκτρισμού Kύπρου (1997) 3 ΑΑΔ 403

(1997) 3 ΑΑΔ 403

[*403]14 Οκτωβρίου, 1997

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΝΙΚΗΤΑΣ, ΚΑΛΛΗΣ,

ΚΡΑΜΒΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στές]

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ,

Εφεσείων-Αιτητής,

ν.

ΑΡΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ,

Εφεσίβλητης-Καθ’ ης η αίτηση.

(Αναθεωρητική Έφεση Aρ. 1906)

 

Έννομο συμφέρον — Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δίκαιου — Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου — Διορισμοί/Προαγωγές — Θέση Διευθυντή Προσωπικού (κλίμακα Α15+2) — Σχέδια Υπηρεσίας — Υποψήφιοι για τη θέση μόνο οι κάτοχοι της αμέσως κατώτερης κλίμακας στην ιεραρχία — Ο αιτητής δε συγκαταλέγετο μεταξύ αυτών — Η προσφυγή του κρίθηκε απαράδεκτη λόγω απουσίας του νενομισμένου συμφέροντος να προσβάλει την επίδικη διοικητική απόφαση.

Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου — Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου — Διορισμοί/Προαγωγές — Οι περί Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 1986 (Κ.Δ.Π. 291/86) Κ.11 και Κ.13 — Εφαρμοστέες αρχές.

Η παρούσα έφεση στρέφεται εναντίον της πρωτόδικης απόφασης με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του εφεσείοντα, Γραφέα 1ης Tάξης στην A.H.K., για διορισμό στην επίδικη θέση, λόγω απουσίας εννόμου συμφέροντος.  Ο εφεσείων ισχυρίστηκε ότι:

(α)   Η επίμαχη θέση δεν καθορίζεται ως θέση προαγωγής, όπως θεωρήθηκε από το πρωτόδικο Δικαστήριο και

(β)   Το Συμβούλιο της Αρχής δε διερεύνησε την υπόσταση της θέσης, ούτε έκαμε ερμηνεία του σχεδίου υπηρεσίας επί του προκειμένου.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποφάσισε ότι:

[*404]1.      Όπως εξυπακούεται από τις πρόνοιες του σχεδίου υπηρεσίας, η επίδικη θέση είναι θέση διορισμού και προαγωγής.  Ο Κ. 13(2) των Κανονισμών προβλέπει, ότι τόσο θέσεις προαγωγής όσο και θέσεις πρώτου διορισμού μπορεί να πληρωθούν και με τη μετάθεση υπαλλήλων, δυνατότητα η οποία δεν παρέχεται για θέσεις πρώτου διορισμού.

2.  Εξέταση των πρακτικών αποκαλύπτει, ότι η κατηγορία στην οποία ανήκει η θέση, δεν απασχόλησε τα αρμόδια όργανα της Α.Η.Κ.  Ούτε έγινε προσπάθεια ερμηνείας του σχεδίου υπηρεσίας.  Η επιλογή όμως του διορισθησομένου, περιορίστηκε μεταξύ των υποψηφίων που κατείχαν θέσεις μια μόνο βαθμίδα κάτω από τη θέση του Διευθυντή Προσωπικού στην κλίμακα της ιεραρχίας.

3.  Η ορθή ερμηνεία και ο συσχετισμός των προνοιών του Κ. 11 και Κ. 13 των Κανονισμών είναι αυτή που δόθηκε στην Γιάλλουρου και Άλλου v. Α.Η.Κ.., σύμφωνα με την οποία θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής μπορεί να πληρωθούν με διορισμό μόνο εφόσον καθίσταται αδύνατη η πλήρωσή τους με προαγωγή ή μετάθεση.

4.  Το σφάλμα του πρωτόδικου Δικαστηρίου, να θεωρήσει την υπό πλήρωση θέση ως θέση προαγωγής, είναι άνευ σημασίας,  δεδομένου ότι και θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής, πληρούνται κατ’ αρχή μέσω προαγωγής. Δικαίωμα για διεκδίκηση της θέσης από πρόσωπα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν διορισμό δεν προέκυψε.  Εφόσον ο εφεσείων δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει τη θέση, δεν είχε το απαιτούμενο έννομο συμφέρον να προσβάλει την απόφαση για διορισμό του ενδιαφερόμενου προσώπου σ’ αυτή.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα.

Aναφερόμενες υποθέσεις:

Γιάλλουρου κ.ά. v. Α.Η.Κ., Yπόθεση Aρ. 467/95 & 491/95, ημερ. 13.12.96.

Γιάλλουρου ν. A.H.K., Yποθέσεις Aρ. 868/93, 969/93, 1014/93, ημερ. 5.12.1995.

Έφεση.

Έφεση εναντίον της απόφασης του τότε Προέδρου του Aνωτάτου Δικαστηρίου Kύπρου, (A. N. Λοΐζου, Π.) που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, 1994 (Προσφυγή Aρ. 982/91) με την οποία απορρί[*405]φθηκε η προσφυγή του εφεσείοντα κατά της απόφασης της Aρχής Hλεκτρισμού Kύπρου να προάξει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο στη θέση Διευθυντή Προσωπικού.

Α. Σ. Αγγελίδης, για τον Eφεσείοντα.

Κ. Στιβαρού για Γ. Κακογιάννη, για την Eφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΔIKAΣTHPIO: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Πικής, Π.

ΠΙΚΗΣ, Π.:  Το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε την προσφυγή του εφεσείοντα απαράδεχτη λόγω απουσίας του νενομισμένου συμφέροντος να προσβάλει την επίδικη απόφαση και την απέρριψε.  Διαπίστωσε ότι ο εφεσείων, Γραφέας 1ης Τάξης, τοποθετημένος στη μισθοδοτική κλίμακα Α7,  εστερείτο των προσόντων για προαγωγή στη θέση του Διευθυντή Προσωπικού στην κλίμακα Α15+2.  Υποψήφιοι για τη θέση θα μπορούσαν να είναι μόνο οι κάτοχοι της αμέσως  κατώτερης θέσης στην κλίμακα της ιεραρχίας.

Στη γνωστοποίηση (εσωτερική) της θέσης καθορίζεται ότι μόνο τέσσερα άλλα μέλη της αρχής, μεταξύ των οποίων και το ενδιαφερόμενο πρόσωπο  Γ. Σάββα, που κατείχαν θέση στην κλίμακα Α15, είχαν τα προσόντα για προαγωγή, όχι όμως ο εφεσείων ο οποίος κατείχε κατώτερη θέση.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε ότι η θέση του Διευθυντή Προσωπικού ήταν θέση προαγωγής και επομένως ο εφεσείων δεν εδικαιούτο να είναι υποψήφιος.  Το ίδιο το σχέδιο υπηρεσίας δεν ταξινομεί τη θέση, ως θέση προαγωγής.  Στην απόφασή του, ότι η θέση ανήκει στην κατηγορία των θέσεων προαγωγής, το πρωτόδικο Δικαστήριο άχθηκε ενόψει των προνοιών του σχεδίου υπηρεσίας και του εύλογου της απόδοσης τέτοιας ερμηνείας σ’ αυτό από το Συμβούλιο της Αρχής.  Η θεώρηση της θέσης ως θέσης προαγωγής, συνιστούσε σύμφωνα με το πρωτόδικο Δικαστήριο, λογικά εφικτή ερμηνεία του σχεδίου υπηρεσίας.  Έτσι κατέρρευσε το βάθρο της προσφυγής.

Είναι η θέση του εφεσείοντα ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο έσφαλε διότι:  (α) η επίμαχη θέση δεν καθορίζεται ως θέση προαγωγής.  (β) το Συμβούλιο της Αρχής, δε διερεύνησε την υπόσταση της θέσης, ούτε ασχολήθηκε με την ερμηνεία του σχεδίου υπηρεσίας επί [*406]του προκειμένου.  Οι περί Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 1986 (Κ.Δ.Π.291/86), ταξινομούν τις θέσεις, στην υπηρεσία της Αρχής, σε τρεις κατηγορίες:  (α) θέσεις πρώτου διορισμού·  (β) θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής· και (γ) θέσεις προαγωγής.  Η ταξινόμηση των θέσεων γίνεται σε συμφωνία με τις συντεχνίες.

Το σχέδιο υπηρεσίας τέθηκε σε ισχύ πριν τους Κανονισμούς και εφαρμόστηκε μετά τη θέσπισή τους.  Το ίδιο το σχέδιο δεν προσδιορίζει την κατηγορία της θέσης. Εξυπακούεται όμως από τις πρόνοιές του ότι πρόκειται για θέση πρώτου διορισμού και προαγωγής. Αυτό συνάγεται από την παράγραφο 2 της σημείωσης, η οποία συνάπτεται στο σχέδιο υπηρεσίας, η οποία προβλέπει ότι η θέση μπορεί να πληρωθεί με τη μετάθεση των κατόχων καθορισμένων ανώτερων θέσεων στην Αρχή. Ο Κ.13(2) των Κανονισμών προβλέπει ότι, τόσο θέσεις προαγωγής όσο και θέσεις πρώτου διορισμού μπορεί να πληρωθούν και με τη μετάθεση υπαλλήλων. δυνατότητα η οποία δεν παρέχεται για θέσεις πρώτου διορισμού.

Η κα. Στιβαρού υπέβαλε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, η θέση του Διευθυντή Προσωπικού εθεωρείτο θέση προαγωγής, και έτσι αντιμετωπίστηκε όπως διαφαίνεται από τα πρακτικά της Συμβουλευτικής Επιτροπής και του ιδίου του Συμβουλίου της Αρχής.  Εξέταση των πρακτικών αποκαλύπτει ότι η κατηγορία στην οποία ανήκει η θέση δεν απασχόλησε ευθέως κανένα από τα δύο σώματα.  Ούτε έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια ερμηνείας του σχεδίου υπηρεσίας. Η απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου περί του αντιθέτου είναι εσφαλμένη.  Συνάγεται όμως τόσο από τη γνωστοποίηση, όσο και την αντιμετώπιση του θέματος, από τη Συμβουλευτική Επιτροπή και το Συμβούλιο της Αρχής, ότι η επιλογή του διορισθησομένου περιορίστηκε μεταξύ εκείνων που κατείχαν θέσεις μια μόνο βαθμίδα κάτω από τη θέση του Διευθυντή Προσωπικού στην κλίμακα της ιεραρχίας.

Ο κ. Αγγελίδης εισηγήθηκε ότι αυτό συνιστούσε σφάλμα.  Υπέβαλε ότι ο Κανονισμός 11(1)(β) διανοίγει την προοπτική διορισμού σε θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής, όχι μόνο στους δικαιούχους να προαχθούν, αλλά και σε κάθε άλλο υποψήφιο ο οποίος κατέχει τα προσόντα που προβλέπει το σχέδιο υπηρεσίας.  Δε συμφωνούμε.  Το δικαίωμα το οποίο παρέχεται από τις πρόνοιες του Κ.11(β) δεν είναι απόλυτο·  τελεί υπό την αίρεση των διατάξεων του Κ.13  και ειδικά εκείνων της παραγράφου 2, όπου ορίζεται ότι θέση πρώτου διορισμού και προαγωγής πληρούται μέσω της προαγωγής ή μετάθεσης υπαλλήλου.  Mόνο όπου δεν είναι εφικτή η πλήρωση [*407]της θέσης μέσω προαγωγής ή μετάθεσης, καθίσταται δυνατή η πλήρωσή της με διορισμό. Η ερμηνεία  και συσχετισμός των προνοιών του Κ.11 και Κ.13 των Κανονισμών εξετάστηκε από το Νικολάου, Δ., στη Σπύρος Γιάλλουρος και Άλλος ν. Α.Η.Κ. Υπ. αρ. 467/95 και 491/95, απόφαση 13.12.96.  Συμφωνούμε με την προσέγγισή του, ότι θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής μπορεί να πληρωθούν με διορισμό μόνο εφόσον καθίσταται αδύνατη η πλήρωσή τους με προαγωγή ή μετάθεση.  Η αντίθετη άποψη που διαπιστώθηκε από τον Κούρρη, Δ., στη Σπύρος Γιάλλουρος ν. ΑΗΚ Υπ. αρ. 868/93, 969/93, 1014/93, 5.12.1995, δε μας βρίσκει σύμφωνους.

Παρόλο που διαπιστώσαμε ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο εσφαλμένα θεώρησε την υπό πλήρωση θέση ως θέση προαγωγής, το σφάλμα είναι άνευ σημασίας δεδομένου ότι και θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής πληρούνται κατ’ αρχή μέσω προαγωγής.  Δικαίωμα για τη διεκδίκηση της θέσης από πρόσωπα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν διορισμό σ’ αυτή δεν προέκυψε.  Εφόσον ο εφεσείων δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει τη θέση εστερείτο και συμφέροντος να την προσβάλει.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο