Kυνηγού Παντελής και Άλλος ν. Δημοκρατίας (1998) 3 ΑΑΔ 472

(1998) 3 ΑΑΔ 472

[*472]18 Iουνίου, 1998

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΝΙΚΗΤΑΣ, ΚΑΛΛΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στές]

1. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΝΗΓΟΥ,

2. ΝΤΙΝΟΣ ΚΥΝΗΓΟΥ,

Εφεσείοντες-Αιτητές,

ν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ/ ΄Η ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ/ ΄Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ

ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ,

Εφεσιβλήτων-Καθ’ ων η αίτηση.

(Aναθεωρητική Έφεση Aρ. 2111)

 

Διοικητική πράξη — Bεβαιωτική πράξη επιγενόμενη της εκτελεστής.

Διοικητική πράξη — Aνάκληση — Aνάκληση νόμιμης ευμενούς ατομικής πράξεως χωρίς την εμφιλοχώρηση νέων μεταγενέστερων δεδομένων — Προϋποθέσεις — Δημόσιο συμφέρον — Eξειδίκευσή του στην κριθείσα περίπτωση — Περιστάσεις νομιμότητας της ανάκλησης.

Περιβάλλον — Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη σφαίρα του δημοσίου δικαίου — Yποχώρηση του ατομικού συμφέροντος — Περιστάσεις νομιμότητας της διοικητικής δράσης στην κριθείσα περίπτωση.

Oι εφεσείοντες εφεσίβαλαν την πρωτόδικη απόφαση που επεκύρωσε την ανάκληση της άδειάς τους για εισαγωγή και εμπορία τροχιοδεικτικών κυνηγετικών φυσιγγίων.

H Oλομέλεια του Aνωτάτου Δικαστηρίου, απορρίπτοντας την έφεση, αποφάσισε ότι:

1. H απόφαση των εφεσιβλήτων η οποία περιέχεται στην επιστολή τους ημερομηνίας 3.9.93 περιέχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας βε[*473]βαιωτικής απόφασης. Δι’ αυτής επαναλαμβάνεται και ταυτόχρονα βεβαιούται, η εμμονή της διοίκησης στην προηγούμενη απόφασή της, για ανάκληση της άδειας που εξέδωσε στους εφεσείοντες.

2. H απόφαση των καθ’ ων η αίτηση για παραχώρηση άδειας εισαγωγής και άδειας πώλησης των φυσιγγίων Tru Tracer συνιστά νόμιμη ατομική διοικητική πράξη από την οποία οι εφεσείοντες απέκτησαν δικαιώματα. Kατά κανόνα η ανάκληση νόμιμης ατομικής διοικητικής πράξης η οποία είναι ευνοϊκή για το διοικούμενο, δεν επιτρέπεται, αν η ανάκληση στηρίζεται σε μεταγενέστερη διαφορετική εκτίμηση των δεδομένων που υπήρχαν κατά την έκδοσή της και επί των οποίων η πράξη στηρίζεται ή για λόγους σκοπιμότητας.

    Kατ’ εξαίρεση του κανόνα επιτρέπεται η ανάκληση νόμιμης ατομικής διοικητικής πράξης, ευνοϊκής για τον διοικούμενο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και ανεξάρτητα αν έχει παρέλθει μακρύ χρονικό διάστημα από την έκδοσή της:

    Στην προκείμενη περίπτωση η άδεια εισαγωγής των Tru Tracer ανακλήθηκε από τους εφεσίβλητους, κατόπιν επανεκτίμησης των δεδομένων προς διαπίστωση του κατά πόσο η χρήση των εν λόγω φυσιγγίων αποτελούσε πηγή κινδύνου φωτιάς στα δάση και την κάθε είδους βλάστηση στο ανέλεγκτο φυσικό περιβάλλον. H ανάγκη επανεκτίμησης των δεδομένων προέκυψε κατόπιν των σχετικών επισημάνσεων του τμήματος δασών, δηλαδή του κατ’ εξοχήν αρμόδιου φορέα για την προστασία των δασών από κάθε κίνδυνο που απειλεί τα δάση με καταστροφή. H έρευνα κατέδειξε πως η χρήση των τροχιοδεικτικών αυτών φυσιγγίων, τα οποία διαφέρουν από τα γνωστά κυνηγετικά φυσίγγια, όντως ενέχει κίνδυνο φωτιάς όπως είχε επισημάνει το Tμήμα Δασών. H προειδοποίηση επί του πακέτου συσκευασίας των φυσιγγίων σαφώς υποδηλώνει πως η χρήση των φυσιγγίων σε μη ελεγχόμενους χώρους εμπεριέχει κίνδυνο φωτιάς. Aυτή και μόνη η προειδοποίση επί του πακέτου σε συνάρτηση προς τη διαπίστωση ότι τα φυσίγγια διατέθηκαν στην ελεύθερη αγορά καθιστούν πλήρως αιτιολογημένη την απόφαση των εφεσιβλήτων για ανάκληση των αδειών που παραχωρήθηκαν στον πρώτο εφεσείοντα για την εισαγωγή και πώληση των Tru Tracer στην κυπριακή αγορά.

3. H ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε πιθανό κίνδυνο καταστροφής διακηρύσσεται αδιάκοπα. H χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας ενταγμένες στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον είναι παράγοντες ζωής. H προστασία και διατήρηση του φυσικού μας πλούτου αποτελεί ανάγκη που επιτάσσει το δημόσιο συμ[*474]φέρον. Aκόμα και ο πιο απομακρυσμένος κίνδυνος πρόκλησης καταστροφής πρέπει να εξουδετερώνεται. H πρόληψη είναι το πλέον πρόσφορο και αποτελεσματικό μέσον προστασίας του περιβάλλοντος. Στην προκείμενη περίπτωση το Tμήμα Δασών έδρασε αποτελεσματικά. Oι επισημάνσεις του αφύπνισαν το Tμήμα Mεταλλείων το οποίο όταν εξέτασε το αίτημα για χορήγηση των αδειών εισαγωγής και πώλησης των Tru Tracer στον πρώτο εφεσείοντα φαίνεται πως δεν αποτίμησε επαρκώς τη σοβαρότητα του κινδύνου που ενείχε η χρήση των φυσιγγίων Tru Tracer από τους κυνηγούς στο ελεύθερο φυσικό περιβάλλον.

4. H αντίδραση των καθ’ ων η αίτηση η οποία εκδηλώθηκε μετά τις επισημάνσεις του Tμήματος Δασών, διά της ανακλήσεως των αδειών που χορηγήθηκαν στον πρώτο εφεσείοντα και κατόπιν επανεκτίμησης των δεδομένων, κρίνεται ως απόλυτα δικαιολογημένη. Σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος στηρίζουν την απόφαση των καθ’ ων η αίτηση η οποία βρίσκεται στα πλαίσια της νομιμότητας. H προστασία του δημοσίου συμφέροντος υπερέχει έναντι του ατομικού συμφέροντος του επηρεαζομένου το οποίο υποχωρεί όταν μεταξύ τους υπάρχει σύγκρουση. H ανακλητική απόφαση των εφεσιβλήτων εξειδικεύει με επάρκεια την αντίθεση της πράξης ή απόφασης που ανακλήθηκε προς το δημόσιο συμφέρον.

H έφεση απορρίπτεται με έξοδα.

Aναφερόμενες υποθέσεις:

Pieris v. Republic (1983) 3 C.L.R. 1054,

Στεφανίδης κ.ά. v. Δημοκρατίας (1993) 3 A.A.Δ. 367.

Έφεση.

Έφεση εναντίον της απόφασης Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου (Χρυσοστομής, Δ.) που δόθηκε στις 14 Ιουλίου, 1995 (Προσφυγή Αρ. 795/93) με την οποία απέρριψε την προσφυγή των εφεσειόντων κατά της απόφασης των εφεσιβλητων να ανακαλέσουν την άδεια εισαγωγής και πώλησης των φυσιγγίων Tru Tracer που είχε εκδοθεί στον Εφεσείοντα Αρ. 1.

Μ. Ορφανίδης, για τους Εφεσείοντες.

Γ. Γιωργαλλής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους Εφεσίβλητους.

Cur. adv. vult.

[*475]

ΠΙΚΗΣ, Π.: Η απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από τον Δικαστή Α. Κραμβή.

ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ.: Οι εφεσείοντες διεξάγουν από κοινού εμπόριο κυνηγετικών ειδών.  Ο πρώτος εφεσείων ήταν  αδειούχος κατασκευαστής φυσιγγίων και κάτοχος άδειας αποθήκευσης εκρηκτικών υλών σε προκαθορισμένους χώρους.

Οι εφεσίβλητοι παραχώρησαν στον πρώτο εφεσείοντα άδεια εισαγωγής εκρηκτικών υλών (αρ. 01118) και άδεια πώλησης εκρηκτικών υλών (αρ. 004020). Η άδεια εισαγωγής εκρηκτικών υλών περιελάμβανε πιστονάκια τύπου Tru Tracer τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φυσιγγίων. 

Οι εφεσείοντες διέθεσαν στην κυπριακή αγορά φυσίγγια που είχαν ως συστατικό κατασκευής  πιστονάκι Tru Tracer.  Πρόκειται για τροχιοδεικτικά φυσίγγια τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για σκοπούς ρύθμισης και βελτίωσης της σκόπευσης.

Το Τμήμα Δασών με επιστολή του ημερομηνίας 28.7.93 πληροφόρησε τους εφεσίβλητους ότι είχε περιέλθει σε γνώση του ότι κυκλοφορούσαν στην αγορά φυσίγγια τύπου Tru Tracer η χρήση των οποίων μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιές και ζήτησε από τους εφεσίβλητους να προβούν στις δέουσες ενέργειες για την απόσυρση των εν λόγω φυσιγγίων από την αγορά και όπως απαγορευθεί η χρήση τους προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων λόγω του μεγάλου κινδύνου πυρκαγιών που διατρέχει η ύπαιθρος ενόψει μάλιστα της επικείμενης κυνηγετικής περιόδου του Αυγούστου. 

Κατόπιν συνεννόησης με τον πρώτο εφεσείοντα, αρμόδιοι των εφεσιβλήτων στις 30.7.93 προέβησαν σε πειραματικό έλεγχο των φυσιγγίων Tru Tracer σε ξηρά χόρτα και θάμνους. Ανκαι δεν προκλήθηκε φωτιά από το πείραμα εντούτοις ο επιθεωρητής εκρηκτικών υλών δεν πείσθηκε ότι τα φυσίγγια ήταν ακίνδυνα γι’ αυτό και εξέδωσε μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ανακοίνωση προς το κοινό για αποφυγή χρήσης των εν λόγω φυσιγγίων από τους κυνηγούς.

Οι εφεσίβλητοι με επιστολή τους ημερομηνίας 3.8.93 προς τον πρώτο εφεσείοντα αναφέρονται στις πληροφορίες ότι κυκλοφορούν στην αγορά φυσίγγια Tru Tracer και συνάμα επισημαίνουν ότι η άδεια εισαγωγής των Tru Tracer παραχωρήθηκε μετά από τις γραπτές και προφορικές του διευκρινήσεις ότι τα εν λόγω φυσίγ[*476]για θα χρησιμοποιούντο στα σκοπευτήρια από σκοπευτές για διόρθωση του στόχου στα όπλα τους. Οι εφεσίβλητοι εξηγούν στην επιστολή τους για τον κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς που εγκυμονεί η χρήση των φυσιγγίων Tru Tracer κατά την περίοδο του Αυγούστου και επικαλούνται την σχετική προειδοποίηση η οποία αναγράφεται στο κουτί συσκευασίας των φυσιγγίων. Οι εφεσίβλητοι προς το τέλος της επιστολής, αναφέρουν τα εξής:

“Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέρονται πιο πάνω αποφάσισα τα εξής μέτρα:

(α) Ακυρώνεται η άδεια σας για εισαγωγή τέτοιων πιστονακιών/φυσιγγίων. Για το σκοπό αυτό παρακαλώ όπως μας προσκομίσετε την άδεια εισαγωγής για διόρθωση.

(β) Αποσύρετε όλα τα αδιάθετα φυσίγγα από τους μεταπωλητές.

(γ) Σε δέκα μέρες από σήμερα να μας παρουσιάσετε κατάσταση όσον αφορά τη διάθεση των φυσιγγίων αυτών καθώς και τα αποθέματά σας.

(δ) Οι προφορικές οδηγίες που σας δόθηκαν για επικόλληση ειδικής ταινίας πάνω στο κουτί των φυσιγγίων για προειδοποίηση προς τους κυνηγούς αποσύρονται.”

Ακολούθησε αλληλογραφία μεταξύ των δικηγόρων των εφεσειόντων και των εφεσιβλήτων επί του θέματος και διευθετήθηκε η διεξαγωγή δεύτερου πειράματος σε χώρο δοκιμών εργοστασίου κατασκευής φυσιγγίων. Το πείραμα έγινε και το αποτέλεσμα κατέδειξε ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες τα φυσίγγια Tru Tracer μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. 

Οι εφεσίβλητοι με νεότερη επιστολή τους προς τον πρώτο εφεσείοντα ημερομηνίας 3.9.93 κοινοποίησαν πρακτικά συνάντησης αρμοδίων οι οποίοι ασχολήθηκαν με το θέμα των φυσιγγίων Tru Tracer και πληροφόρησαν επίσης τους εφεσείοντες ότι η οριστική τους απόφαση επί του θέματος είναι ταυτόσημη με εκείνη η οποία περιέχεται στην επιστολή τους ημερομηνίας 3.8.93. Συμβουλεύουν ακόμα τους εφεσείοντες να διαθέσουν τα φυσίγγια για χρήση μόνο στους χώρους των σκοπευτηρίων ή να προωθήσουν την επανεξαγωγή τους.

Οι εφεσείοντες με αίτηση ακυρώσεως επιδίωξαν την ακύρωση της απόφασης των καθ’ ων η αίτηση με την οποία οι τελευ[*477]ταίοι ανακάλεσαν την άδεια εισαγωγής και την άδεια πώλησης των Tru Tracer που παραχώρησαν στον πρώτο εφεσείοντα.

Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ότι η επίδικη διοικητική απόφαση ερείδεται στο δημόσιο συμφέρον, λήφθηκε κατόπιν διεξαγωγής ενδελεχούς έρευνας, η αιτιολογία  είναι πλήρης και ότι δεν υποδείχθηκε οποιοσδήποτε βάσιμος λόγος που να δικαιολογεί την ακύρωσή της.

Με την παρούσα έφεση επιδιώκεται η ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης. Προβλήθηκαν οκτώ λόγοι έφεσης από τους οποίους οι λόγοι 2 και 4 αποσύρθηκαν.

Ο δεύτερος λόγος έφεσης αποδίδει σφάλμα στο συμπέρασμα του πρωτόδικου δικαστηρίου ότι είναι πιθανή η πρόκληση πυρκαγιάς από ενδεχόμενη κακή χρήση των φυσιγγίων Tru Tracer από κυνηγούς και συνεπώς ορθά ανακλήθηκε η άδεια. Οι εφεσείοντες εισηγούνται ότι το συμπέρασμα του δικαστηρίου στηρίζεται στο υποθετικό γεγονός της κακής χρήσης των φυσιγγίων από κυνηγούς το οποίο θεωρήθηκε από το δικαστήριο  ως δεδομένο. 

Ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου τέθηκαν στοιχεία τα οποία δικαιολογούν το συμπέρασμα. Η προειδοποίηση των κατασκευαστών η οποία αναγράφεται στα κουτιά συσκευασίας των φυσιγγίων ότι προς αποφυγή φωτιάς η χρήση των φυσιγγίων πρέπει να γίνεται σε περιοχή ελεγχόμενη και με ευκολία επιτήρησης, είναι στοχείο που έμμεσα και κατά αντιδιαστολή της ρητής προειδοποίησης, υποδηλώνει τον δυνητικό κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς από τη χρήση των φυσιγγίων σε μη ελεγχόμενη περιοχή όπως είναι το φυσικό περιβάλλον της υπαίθρου.  Ρητή είναι εν πάση περιπτώσει η σύσταση των κατασκευαστών για χρήση των φυσιγγίων σε ελεγχόμενους χώρους, οι οποίοι, όπως εμείς θεωρούμε, εξυπονοούνται οι χώροι των σκοπευτηρίων η λειτουργία των οποίων  ρυθμίζεται από κανονισμούς.

Ο τρίτος και ο πέμπτος λόγος έφεσης αναφέρονται στα συμπεράσματα του πρωτόδικου δικαστηρίου ότι οι εφεσίβλητοι κατά τον χρόνο χορήγησης της άδειας εισαγωγής και της άδειας πώλησης των φυσιγγίων Tru Tracer στον πρώτο εφεσείοντα δεν γνώριζαν οτιδήποτε περί του πιθανού κινδύνου πρόκλησης φωτιάς από τη χρήση των συγκεκριμένων φυσιγγίων. Η θέση των εφεσειόντων είναι ότι πρόκειται για εσφαλμένο συμπέρασμα του δικαστηρίου εφόσον οι εφεσίβλητοι προτού εκδώσουν τις σχετικές άδειες είχαν υπόψη τους όλα τα συναφή στοιχεία περί [*478]κινδύνου φωτιάς περιλαμβανομένης και της προειδοποίησης η οποία αναγράφεται στο κουτί συσκευασίας των φυσιγγίων.

Εξετάσαμε τα στοιχεία που το πρωτόδικο δικαστήριο είχε ενώπιον του αναφορικά με το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι εφεσίβλητοι προτού εκδώσουν την άδεια εισαγωγής γνώριζαν περί του πιθανού κινδύνου πρόκλησης φωτιάς από τη χρήση των φυσιγγίων σε μη ελεγχόμενο χώρο, γι’ αυτό εξάλλου, έδωσαν στους εφεσείοντες προφορικές οδηγίες για επικόλληση ειδικής ταινίας πάνω στα κουτιά των φυσιγγίων για προειδοποίηση των κυνηγών. Πρόκειται για τις οδηγίες που οι εφεσίβλητοι απέσυραν με την επιστολή τους προς τους εφεσείοντες ημερομηνίας 3.8.93. Το γεγονός ότι οι εφεσίβλητοι έδωσαν οδηγίες για επικόλληση ειδικής ταινίας πάνω στο κουτι συσκευασίας των φυσιγγίων για προειδοποίηση των κυνηγών σαφώς εξυπονοεί πως από την αρχή ήταν πληροφορημένοι ότι τα φυσίγγια επρόκειτο να διατεθούν από τους εφεσείοντες όχι μόνο στα σκοπευτήρια αλλά και στην ευρύτερη αγορά για χρήση από τους κυνηγούς. Συμφωνούμε λοιπόν με το συνήγορο των εφεσειόντων ότι το εύρημα του πρωτόδικου δικαστηρίου αναφορικά με το συγκεκριμένο αυτό θέμα ήταν εσφαλμένο χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται το τελικό συμπέρασμα.

Ο έκτος λόγος έφεσης αναφέρεται στις συνθήκες διεξαγωγής των δύο πειραμάτων. Η θέση των εφεσειόντων είναι ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη το πρώτο πείραμα ήταν οι πλέον κατάλληλες για την εξαγωγή ορθού συμπεράσματος. Αντίθετα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη το δεύτερο πείραμα ήταν συνθήκες που δεν μπορούν να επικρατήσουν στην ύπαιθρο. Οι εφεσείοντες υπαινίσσονται ότι οι συνθήκες διεξαγωγής του δεύτερου πειράματος ήταν επιλήψιμες εφόσον το πείραμα διεξήχθη σε χώρο που ανήκε σε άλλο κατασκευαστή φυσιγγίων που είναι ανταγωνιστής τους.

Η διεξαγωγή του δεύτερου πειράματος έγινε μετά την κοινοποίηση της ανάκλησης των αδειών εισαγωγής και πώλησης των φυσιγγίων Tru Tracer συνεπώς, το αποτέλεσμα του  πειράματος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επέδρασε  στη διαμόρφωση της απόφασης των εφεσιβλήτων για ανάκληση των αδειών εφόσον η απόφαση οριστικά είχε ληφθεί πριν από τη διεξαγωγή του πειράματος. Τη μεταβολή της υφιστάμενης έννομης κατάστασης των εφεσειόντων επέφερε αμέσως και για πρώτη φορά η απόφαση των εφεσιβλήτων ημερομηνίας 3.8.93. Η απόφαση αυτή των εφεσιβλήτων αποστέρησε τους εφεσείοντες τους δικαιώματος τους να εισάγουν φυσίγγια Tru Tracer.

[*479]Η απόφαση των εφεσιβλήτων η οποία περιέχεται στην επιστολή τους ημερομηνίας 3.9.93 περιέχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας βεβαιωτικής απόφασης. Βλ. Pieris v. Republic (1983) 3 C.L.R. 1054. Δι’ αυτής επαναλαμβάνεται και ταυτόχρονα βεβαιούται, η εμμονή της διοίκησης στην προηγούμενη απόφασή της για ανάκληση της άδειας που εξέδωσε στους εφεσείοντες.

Η απόφαση των καθ’ ων η αίτηση για παραχώρηση άδειας εισαγωγής και άδειας πώλησης των φυσιγγίων Tru Tracer συνιστά νόμιμη ατομική διοικητική πράξη από την οποία οι εφεσείοντες απέκτησαν δικαιώματα.

Κατά κανόνα η ανάκληση νόμιμης ατομικής διοικητικής πράξης η οποία είναι ευνοϊκή για το διοικούμενο δεν επιτρέπεται αν η ανάκληση στηρίζεται σε μεταγενέστερη διαφορετική εκτίμηση των δεδομένων που υπήρχαν κατά την έκδοσή της και επί των οποίων η πράξη στηρίζεται ή για λόγους σκοπιμότητας. 

Κατ’ εξαίρεση του κανόνα επιτρέπεται η ανάκληση νόμιμης ατομικής διοικητικής πράξης ευνοϊκής για τον διοικούμενο για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ανεξάρτητα αν έχει παρέλθει μακρύ χρονικό διάστημα από την έκδοσή της. Κατά τον Ε. Σπηλιωτόπουλο (βλ. Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου, Εκδ. 1993, σελ. 178):

“Η αντίθεση προς το δημόσιο συμφέρον μπορεί να στηρίζεται σε στοιχεία μεταγενέστερα από εκείνα που υπήρχαν κατά την έκδοση της πράξης ή και στην ουσιαστική επανεκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και των συνθηκών που υπήρχαν ή συνέτρεχαν κατά την έκδοση της πράξης. (Σ.Ε. 441/1984, 3818/1987, 4084/1988).”

Στην προκείμενη περίπτωση η άδεια εισαγωγής των Tru Tracer ανακλήθηκε από τους εφεσίβλητους κατόπιν επανεκτίμησης των δεδομένων προς διαπίστωση του κατά πόσο η χρήση των εν λόγω φυσιγγίων αποτελούσε πηγή κινδύνου φωτιάς στα δάση και την κάθε είδους βλάστηση στο ανέλεγκτο φυσικό περιβάλλον. Η ανάγκη επανεκτίμησης των δεδομένων προέκυψε κατόπιν των σχετικών επισημάνσεων του τμήματος δασών δηλαδή του κατ’ εξοχήν αρμόδιου φορέα για την προστασία των δασών από κάθε κίνδυνο που απειλεί τα δάση με καταστροφή. Η έρευνα κατέδειξε πως η χρήση των τροχιοδεικτικών αυτών φυσιγγίων, τα οποία διαφέρουν από τα γνωστά κυνηγετικά φυσίγγια, όντως ενέχει κίνδυνο φωτιάς όπως είχε επισημάνει το Τμήμα Δασών. Η προειδοποίηση επί του πακέτου συσκευασίας των φυσιγγίων σαφώς υποδηλώνει [*480]πως η χρήση των φυσιγγίων σε μη ελεγχόμενους χώρους εμπεριέχει κίνδυνο φωτιάς.  Αυτή και μόνη η προειδοποίηση επί του πακέτου σε συνάρτηση προς τη διαπίστωση ότι τα φυσίγγια διατέθηκαν στην ελεύθερη αγορά καθιστούν πλήρως αιτιολογημένη την απόφαση των εφεσιβλήτων για ανάκληση των αδειών που παραχωρήθηκαν στον πρώτο εφεσείοντα για την εισαγωγή και πώληση των Tru Tracer στην κυπριακή αγορά. 

Η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε πιθανό κίνδυνο καταστροφής διακηρύσσεται αδιάκοπα. Η χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας ενταγμένες στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον είναι παράγοντες ζωής. Η προστασία και διατήρηση του φυσικού μας πλούτου αποτελεί ανάγκη που επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον. Ακόμα και ο πιο απομακρυσμένος κίνδυνος πρόκλησης καταστροφής πρέπει να εξουδετερώνεται. Η πρόληψη είναι το πλέον πρόσφορο και αποτελεσματικό μέσον προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην προκείμενη περίπτωση το Τμήμα Δασών έδρασε αποτελεσματικά. Οι επισημάνσεις του αφύπνισαν το Τμήμα Μεταλλείων το οποίο όταν εξέτασε το αίτημα για χορήγηση των αδειών εισαγωγής και πώλησης των Tru Tracer  στον πρώτο εφεσείοντα φαίνεται πως δεν αποτίμησε επαρκώς τη σοβαρότητα του κινδύνου που ενείχε η χρήση των φυσιγγίων Tru Tracer από τους κυνηγούς στο ελεύθερο φυσικό περιβάλλον.

Η αντίδραση των καθ’ ων η αίτηση η οποία εκδηλώθηκε μετά τις επισημάνσεις του Τμήματος Δασών, διά της ανακλήσεως των αδειών που χορηγήθηκαν στον πρώτο εφεσείοντα και κατόπιν επανεκτίμησης των δεδομένων, κρίνεται ως απόλυτα δικαιολογημένη. Σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος στηρίζουν την απόφαση των καθ’ ων η αίτηση η οποία βρίσκεται στα πλαίσια της νομιμότητας.

Η προστασία του δημόσιου συμφέροντος υπερέχει έναντι του ατομικού συμφέροντος του επηρεαζομένου το οποίο υποχωρεί όταν μεταξύ τους υπάρχει σύγκρουση.  Η ανακλητική απόφαση των εφεσιβλήτων εξειδικεύει με επάρκεια την αντίθεση της πράξης ή απόφασης που ανακλήθηκε προς το δημόσιο συμφέρον.  Βλ. Στεφανίδης κ.ά. ν. Δημοκρατίας (1993) 3 Α.Α.Δ. 367.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο