(2001) 3 ΑΑΔ 457
[*457]30 Απριλίου, 2001
[ΝΙΚΗΤΑΣ, ΑΡΤΕΜΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΡΑΜΒΗΣ,
ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΕΣΩ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,
Εφεσείουσα,
ν.
ΛΟΪΖΟΥ ΛΟΪΖIΔΗ,
Εφεσιβλήτου.
(Αναθεωρητική Έφεση Αρ. 2678)
Δημόσιοι Υπάλληλοι ― Προαγωγές ― Συστάσεις Προϊσταμένου ― Νομιμότητα ― Εφόσον δεν αντικρουόταν, αλλά συμπληρωνόταν από το περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου η σύσταση, καθ’ όλη νόμιμη.
Η Δημοκρατία εφεσίβαλε την πρωτόδικη απόφαση, με την οποία η προαγωγή του ενδιαφερόμενου μέρους είχε ακυρωθεί.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιτρέποντας την έφεση, αποφάσισε ότι:
Το Δικαστήριο δεν συμμερίζεται την άποψη ότι τα στοιχεία στα οποία βασίσθηκε η άποψη του Διευθυντή δεν περιείχοντο στους φακέλους. Στον προσωπικό φάκελο της κας Χατζηχριστοφόρου, Τεκ. 2, περιέχεται, υπό ερυθρό 50, πλήρης κατάλογος των επιστημονικών εκδόσεων της (ένδεκα τον αριθμό) από το 1976 μέχρι και το 1989. Αυτές είναι οι μελέτες στις οποίες ανεφέρθη ο Διευθυντής και οι οποίες δεν αμφισβητούνται. Δεν αναμένεται βέβαια να ήσαν ενώπιον του Δικαστηρίου και οι ίδιες οι μελέτες, αφού το ζητούμενο, όπως ετέθη το θέμα, δεν είναι το εύλογο της επ’ αυτών κρίσης του Διευθυντή για το οποίο το δικαστήριο να εκαλείτο να δώσει ιδία άποψη επί των μελετών της κας Χατζηχριστοφόρου, αλλά η ύπαρξη των στοιχείων επί των οποίων βάσισε την κρίση του ο Διευθυντής. Αυτό που προκύπτει είναι ότι τα στοιχεία εκείνα ήσαν όντως ενώπιον του.
Ο Διευθυντής ενήργησε μέσα στα πλαίσια της σύστασης. Αφ’ ενός [*458]μεν σημείωσε και ο ίδιος την υπεροχή της κας Χατζηχριστοφόρου, όπως αυτή όντως προκύπτει από τις υπηρεσιακές εκθέσεις και ιδιαίτερα στα στοιχεία “Απόδοση”, “Υπευθυνότητα” και “Διευθυντική/Διοικητική Ικανότητα”, αφ’ ετέρου δε συσχέτισε τις ικανότητες αυτές προς την καταλληλότητα της κας Χατζηχριστοφόρου για την υπό πλήρωση θέση με βάση τα προσόντα της θέσης, μεταξύ των οποίων η οργανωτική και διοικητική ικανότητα, η πρωτοβουλία, η υπευθυνότητα και η ευθυκρισία, και με βάση τα καθήκοντα της θέσης, μεταξύ των οποίων η εκτέλεση επιστημονικής εργασίας. Το Δικαστήριο αποκλίνει από την άποψη του πρωτόδικου δικαστή ότι η σύσταση περιορίσθηκε στα ήδη βαθμολογημένα στοιχεία και δεν συσχετίσθηκε προς τις απαιτήσεις της υπό πλήρωση θέσης.
Η έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.
Έφεση.
Έφεση από την Καθ’ ης η αίτηση εναντίον της απόφασης Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Ηλιάδης, Δ.) Αρ. Προσφυγής 550/94, ημερομηνίας 18/6/98 με την οποία ακυρώθηκε η προαγωγή του ενδιαφερόμενου μέρους στη θέση Λειτουργού Αλιείας Α΄, Τμήμα Αλιείας.
Τ. Πολυχρονίδου, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσείουσα.
Α. Σ. Αγγελίδης, για τον Εφεσίβλητο.
Δ. Ζαβαλλής, για το Ενδιαφερόμενο μέρος.
Cur. adv. vult.
ΝΙΚΗΤΑΣ, Δ.: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Δ. Χατζηχαμπής.
ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ.: Η Δημοκρατία εφεσιβάλλει απόφαση με την οποία ακυρώθηκε η προαγωγή του Ενδιαφερόμενου Μέρους κας Χατζηχριστοφόρου στη θέση Λειτουργού Αλιείας Α΄ σε προσφυγή του κ. Λοϊζίδη. Επίκεντρο της απόφασης, όπως ακόλουθα και των λόγων έφεσης, είναι η σύσταση του Διευθυντή, την οποία ακολούθησε η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και η οποία εκρίθη από τον αδελφό μας Δικαστή ως μη δεόντως αιτιολογημένη. Την παραθέτουμε:
[*459]“Γνωρίζω προσωπικά όλους τους υποψηφίους και έχω άμεση γνώση των ικανοτήτων, της απόδοσης και της προσφοράς τους στο Τμήμα.
Όσον αφορά την προσφορά των υποψηφίων για το 1993, μπορώ να δηλώσω ότι είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τον προηγούμενο χρόνο.
Με βάση τα πιο πάνω και αφού έλαβα υπόψη τα καθιερωμένα κριτήρια στο σύνολό τους - αξία, προσόντα, αρχαιότητα - τις απαιτήσεις της υπό πλήρωση θέσης, καθώς και την απόδοση των υποψηφίων στην ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας προφορική εξέταση, συστήνω για προαγωγή τη Χατζηχριστοφόρου Μυροφόρα.
Η Χατζηχριστοφόρου έχει επανειλημμένα επιδείξει, έναντι των λοιπών συναδέλφων της, σαφή υπεροχή σε θέματα ευθυκρισίας, υπευθυνότητας και πρωτοβουλίας, καθώς και σε οργανωτική και ηγετική ικανότητα. Η ευθυκρισία της ειδικά και η ικανότητά της να βλέπει τα θέματα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις ορθές διαστάσεις και προοπτικές τους έχουν αποδειχθεί από πολλά γεγονότα. Σαν παράδειγμα αναφέρω τις μελέτες που ανέλαβε για το θέμα της Κλαδοφόρας (Μάλλας). Αυτό τεκμηριώνεται και από τις διάφορες εκθέσεις που υπέβαλε για τις μελέτες που έχει αποπερατώσει.
Επιπλέον, μέσα από διάφορες δύσκολες εργασίες που ανέλαβε η Χατζηχριστοφόρου, έχει αποδειχθεί το θάρρος της να υποστηρίζει τις απόψεις της κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Το θάρρος αυτό και η εμπιστοσύνη στην κρίση της φαίνεται και από τη συνέχιση του σχεδίου για την προστασία των χελώνων, χωρίς καμιά μεμψιμοιρία από μέρους της, παρά τις πολύ αντίξοες και κάποτε εχθρικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Ιδιαίτερα θα ήθελα να σημειώσω ότι το σχέδιο αυτό έχει καταστεί πρότυπο για τη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα η Χατζηχριστοφόρου να οργανώνει από το 1989, με επιτυχία κάθε χρόνο, σχετικές σειρές μαθημάτων (Training courses) στο Σταθμό της Λάρας, για την εκπαίδευση επιστημόνων από τη Μεσόγειο. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Σημειώνω επίσης ότι η Χατζηχριστοφόρου είναι υπεύθυνη του Κλάδου Θαλάσσιων Βιολογικών και Οικολογικών Ερευνών από εικοσαετίας.
[*460]Παρά το γεγονός ότι η Χατζηχριστοφόρου διορίστηκε στη μόνιμη θέση Βοηθού Λειτουργού Αλιείας την 1.7.78 και συνεπώς υστερεί σε αρχαιότητα έναντι του Λοϊζίδη Λοΐζου, ο οποίος διορίστηκε στην ίδια θέση την 1.11.76, στην πραγματικότητα έχει εργαστεί στο Τμήμα πάνω σε ημερομίσθια βάση από 21.6.73, σε επιστημονικές βιολογικές έρευνες, κερδίζοντας έτσι πολύτιμη πείρα στον τομέα αυτό.
Εξάλλου ο Λοϊζίδης, ο οποίος προηγείται της Χατζηχριστοφόρου σε αρχαιότητα, υστερεί έναντι αυτής σε ευθυκρισία. Αυτό φαίνεται και από τις διάφορες εκθέσεις που υποβάλλει. Υστερεί επίσης σε υπευθυνότητα, τούτο δε αντικατοπτρίζεται και στις Υπηρεσιακές του Εκθέσεις. Το γεγονός ότι υστερεί σ΄αυτά τα δύο, έχει επιπλέον αντίκτυπο στην ηγετική και διοικητική του ικανότητα, παρά την προσφορά του και τις πολύ καλές του σχέσεις με τους συναδέλφους του.”
Ο αδελφός μας Δικαστής, επισημαίνοντας την ανάγκη αιτιολόγησης της σύστασης με αναφορά στο άρθρο 35(4) του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου του 1990, Ν. 1/90, και στη νομολογία, έκρινε ότι η αναφορά του Διευθυντή, ότι η σαφής υπεροχή της κας Χατζηχριστοφόρου έναντι του κ. Λοϊζίδη σε θέματα ευθυκρισίας, υπευθυνότητας και πρωτοβουλίας καθώς και σε οργανωτική και διοικητική ικανότητα προέκυπτε και από διάφορες μελέτες τις οποίες είχε αναλάβει, δεν επιβεβαιώνετο από τα στοιχεία των φακέλων που θα επέτρεπαν το δικαστικό έλεγχο. Και ακόμα, ότι η σύσταση εβασίζετο σε στοιχεία για τα οποία η κα Χατζηχριστοφόρου είχε ήδη αξιολογηθεί στις εκθέσεις της αντί να αναφέρεται στις υποχρεώσεις του σχεδίου υπηρεσίας της υπό πλήρωση θέσης. Αυτά, κατέληξε, καθιστούσαν τη σύσταση αναιτιολόγητη.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα, με όλο το σέβας προς τον αδελφό μας Δικαστή, δεν συμμεριζόμεθα την άποψη ότι τα στοιχεία στα οποία βασίσθηκε η άποψη του Διευθυντή δεν περιείχοντο στους φακέλους. Στον προσωπικό φάκελο της κας Χατζηχριστοφόρου, Τεκ. 2, περιέχεται, υπό ερυθρό 50, πλήρης κατάλογος των επιστημονικών εκδόσεων της (ένδεκα τον αριθμό) από το 1976 μέχρι και το 1989. Αυτές είναι οι μελέτες στις οποίες ανεφέρθη ο Διευθυντής και οι οποίες δεν αμφισβητούνται. Δεν αναμένουμε βέβαια να ήσαν ενώπιον μας και οι ίδιες οι μελέτες, αφού το ζητούμενο, όπως ετέθη το θέμα, δεν είναι το εύλογο της επ΄αυτών κρίσης του Διευθυντή για το οποίο το δικαστήριο να εκαλείτο να δώσει ιδία άποψη επί των μελετών της κας Χατζηχριστοφόρου, αλλά η ύπαρξη των στοιχείων επί των οποίων βάσισε την κρίση του ο Διευθυντής. Αυτό που προ[*461]κύπτει είναι ότι τα στοιχεία εκείνα ήσαν όντως ενώπιον του.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, η απόφαση δεν προσδιορίζει ποία είναι τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο Διευθυντής και για τα οποία η κα Χατζηχριστοφόρου είχε ήδη αξιολογηθεί στις εκθέσεις της. Από τη σύσταση βέβαια προκύπτει ότι ο Διευθυντής αναφέρεται στην ευθυκρισία, υπευθυνότητα και πρωτοβουλία της κας Χατζηχριστοφόρου, όπως και στην οργανωτική και ηγετική ικανότητα της. Είναι γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά ήδη βαθμολογήθησαν στις εκθέσεις είτε ως αυτοτελή στοιχεία είτε ως περιεχόμενα σε άλλα. Αυτό που τόνισε όμως ιδιαίτερα ο Διευθυντής, πέραν της παρατήρησης του ότι η κα Χατζηχριστοφόρου υπερείχε στις πιο πάνω ιδιότητες, ήταν η ευθυκρισία της κας Χατζηχριστοφόρου, προς την οποία και συσχέτισε την ειδική αναφορά του στις επιστημονικές μελέτες και εκθέσεις της που ήσαν, όπως παρατηρήσαμε, στο φάκελο της και υπ΄όψη του, καθώς και η ακόλουθη αυτοπεποίθηση και δυναμική στήριξη των απόψεων της, προς την οποία συσχέτισε την απόδοση της στα πλαίσια της εργασίας της. Μάλιστα ήταν ως προς τα στοιχεία αυτά που σχολίασε αντίστοιχα και τον κ. Λοϊζίδη. Έτσι πράττοντας, ο Διευθυντής ενήργησε μέσα στα πλαίσια της σύστασης. Αφ΄ενός μεν σημείωσε και ο ίδιος την υπεροχή της κας Χατζηχριστοφόρου, όπως αυτή όντως προκύπτει από τις υπηρεσιακές εκθέσεις και ιδιαίτερα στα στοιχεία “Απόδοση”, “Υπευθυνότητα” και “Διευθυντική/Διοικητική Ικανότητα”, αφ΄ετέρου δε συσχέτισε τις ικανότητες αυτές προς την καταλληλότητα της κας Παπαχριστοφόρου για την υπό πλήρωση θέση με βάση τα προσόντα της θέσης, μεταξύ των οποίων η οργανωτική και διοικητική ικανότητα, η πρωτοβουλία, η υπευθυνότητα και η ευθυκρισία, και με βάση τα καθήκοντα της θέσης, μεταξύ των οποίων η εκτέλεση επιστημονικής εργασίας. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ως προς την ευθυκρισία και υπευθυνότητα, με αντίκτυπο στη διευθυντική και διοικητική ικανότητα, που ο Διευθυντής σύγκρινε τον κ. Λοϊζίδη προς την κα Χατζηχριστοφόρου και εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Λοϊζίδης υστερούσε, όπως δεδομένα υστερούσε έναντι της κας Χατζηχριστοφόρου στους ανάλογους τομείς οι οποίοι βαθμολογήθησαν στις υπηρεσιακές εκθέσεις και ανεφέρθησαν ειδικά από το Διευθυντή ως στοιχεία άμεσα σχετικά προς τα του σχεδίου υπηρεσίας της υπό πλήρωση θέσης. Με όλο το σέβας λοιπόν προς τον αδελφό μας Δικαστή, αποκλίνουμε από την άποψη του ότι η σύσταση περιορίσθηκε στα ήδη βαθμολογημένα στοιχεία και δεν συσχετίσθηκε προς τις απαιτήσεις της υπό πλήρωση θέσης.
Η έφεση ακόλουθα επιτυγχάνει και η εφεσιβαλλόμενη απόφαση παραμερίζεται, η δε απόφαση της ΕΔΥ επικυρώνεται.
[*462]
Ο Εφεσίβλητος θα καταβάλει τα έξοδα της Δημοκρατίας τόσο πρωτόδικα όσο και στην έφεση.
H έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο