Κυπριανίδης Αλέξανδρος Α. ν. Κυπριακής Δημοκρατίας (2001) 3 ΑΑΔ 593

(2001) 3 ΑΑΔ 593

[*593]21 Ιουνίου, 2001

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΗΛΙΑΔΗΣ,

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στές]

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α. ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ,

Εφεσείων-Αιτητής.

ν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,

Εφεσιβλήτων-Καθ’ων η αίτηση.

(Αναθεωρητική Έφεση Αρ. 2808)

 

Δημόσιοι Υπάλληλοι ― Προαγωγές ― Συστάσεις Προϊσταμένου ― Σύννομες εφόσον συνάδουν με το περιεχόμενο των φακέλων.

Δημόσιοι Υπάλληλοι ― Προαγωγές ― Συστάσεις Προϊσταμένου ― Εφόσον είναι νόμιμες και δεν αντικρούονται από τους φακέλους ορθά λήφθηκαν υπόψη από την Ε.Δ.Υ..

Έξοδα ― Κανόνας ότι ακολουθούν το αποτέλεσμα.

Ο εφεσείων προσέβαλε τόσο πρωτόδικα, όσο και κατ’ έφεση, την απόφαση της Ε.Δ.Υ. να προάξει τα ενδιαφερόμενα μέρη στη θέση Πρώτου Δασικού Λειτουργού, αντί του ιδίου.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απορρίπτοντας την έφεση, αποφάσισε ότι:

1.  Έχει νομολογιακά καθιερωθεί ότι η Ε.Δ.Υ. θα πρέπει να παραγνωρίζει μια σύσταση στην έκταση που βρίσκεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο του φακέλου και επιπρόσθετα έχει τονισθεί ότι η σημασία της σύστασης εξαρτάται από το βαθμό με τον οποίο συνάδει προς τα στοιχεία του φακέλου.  Μια προσεκτική εξέταση του περιεχομένου των φακέλων τόσο του εφεσείοντος όσο και των δύο ενδιαφερόμενων μερών επιβεβαιώνει ότι η σύσταση του Διευθυντή συνάδει απόλυτα με το περιεχόμενο των φακέλων και δεν προσφέρεται λόγος για οποιαδήποτε παρέμβαση.  Η αιτιολόγηση βασίζεται στην αποτί[*594]μηση των υπηρεσιακών ικανοτήτων των υποψηφίων με την προοπτική της επιτυχούς ανάληψης των καθηκόντων της νέας θέσης.

2.  Εξίσου ανεδαφικός είναι ο ισχυρισμός του εφεσείοντος ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας υιοθέτησε την πάσχουσα σύσταση του Διευθυντή χωρίς να προβεί η ίδια στη δική της έρευνα.  Με βάση τη σύσταση του Διευθυντή ορθά η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας προχώρησε στην επιλογή και προαγωγή των ενδιαφερόμενων μερών.  Όπως πολύ σωστά παρατηρεί το πρωτόδικο Δικαστήριο ο εφεσείων είχε υποχρέωση να αποδείξει όχι μόνο απλή υπεροχή αλλά έκδηλη υπεροχή έναντι των ενδιαφερόμενων μερών.  Όμως ένα τέτοιο επιχείρημα δεν μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία.  Η πρωτόδικη απόφαση είναι ορθή και συνάδει με τις πρόσφατες αποφάσεις.

3.  Δεν θα εξεταστεί ο τελευταίος λόγος έφεσης που αναφέρεται στη διαταγή για έξοδα.  Ο λόγος αυτός κρίνεται απορριπτέος έχοντας υπόψη τις αποφάσεις στις οποίες καθορίζονται οι αρχές της νομολογίας και τα κριτήρια άσκησης της εξουσίας του Δικαστηρίου.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Τριανταφυλλίδης κ.ά. v. Δημοκρατίας (1993) 3 Α.Α.Δ. 429,

Βασιλείου v. Δημοκρατίας (1997) 3 Α.Α.Δ. 75,

Μεστάνα v. Δημοκρατίας (2001) 3 Α.Α.Δ. 213,

Δημοκρατία v. Ιακωβίδη και Άλλου (2001) 3 Α.Α.Δ. 207,

Χατζηγεωργίου v. Δημοκρατίας (1999) 3 Α.Α.Δ. 23,

Στυλιανίδου v. Ε.Δ.Υ. (2001) 3 Α.Α.Δ. 124.

Έφεση.

Έφεση από τον αιτητή εναντίον της απόφασης Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Αρ. Προσφυγής 979/96) ημερομηνίας 23/2/99 με την οποία απέρριψε την προσφυγή του κατά της προαγωγής των ενδιαφερομένων μερών στη θέση Πρώτου Δασικού Λειτουργού, από 1/9/96.

Ξ. Ευγενίου για Α. Σ. Αγγελίδη, για τον Εφεσείοντα.

[*595]Αντ. Βασιλειάδης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, για τους Εφεσιβλήτους.

Cur. adv. vult.

ΠΙΚΗΣ, Π.: Η απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από το Δικαστή Τ. Ηλιάδη.

ΗΛΙΑΔΗΣ, Δ.: Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας προήγαγε στη θέση του Πρώτου Δασικού Λειτουργού από την 1/9/96 τα ενδιαφερόμενα μέρη Ανδρέα Κωνσταντίνου και Σάββα Σαλάτα.  Το πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του εφεσείοντος με την οποία προσέβαλε την εγκυρότητα της πιο πάνω απόφασης.  Με την παρούσα έφεση ο εφεσείων αμφισβητεί την ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης γιατί όπως ισχυρίζεται,

(α)  Η σύσταση του Διευθυντή δεν ήταν δεόντως αιτιολογημένη, αξιοκρατική και σύμφωνα με το περιεχόμενο των φακέλων και

(β)  Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας υιοθέτησε την πάσχουσα σύσταση του Διευθυντή χωρίς να προβεί η ίδια στη δική της έρευνα.

Η επίδικη θέση είναι θέση προαγωγής και διέπεται από τις πρόνοιες του άρθρου 35 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου αρ. 1/90.  Από τα στοιχεία που έχουν τεθεί ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου φαίνεται ότι ο Διευθυντής συνέστησε τα ενδιαφερόμενα μέρη αφού έλαβε υπόψη τα καθιερωμένα κριτήρια της αξίας, προσόντων και αρχαιότητας, όπως επίσης τις απαιτήσεις της υπό πλήρωση θέσης και της καταλληλότητας των υποψηφίων.

Αναφορικά με το ενδιαφερόμενο μέρος Σάββα Σαλάτα ο Διευθυντής ανέφερε ότι αυτός είχε προθυμοποιηθεί να υπηρετήσει σε περισσότερους σταθμούς από οποιοδήποτε άλλο, τόσο στο δάσος Πάφου όσο και στο δάσος Τροόδους και οι εμπειρίες που είχε αποκτήσει τον καθιστούσαν ικανό να αναλάβει αποτελεσματικά τα καθήκοντα της νέας θέσης.  Ο Σάββας Σαλάτας ήταν υπεύθυνος και σοβαρός, είχε την ικανότητα να δημιουργεί άριστες σχέσεις με το κοινό και τους συναδέλφους του και υπερείχε σε αξία από τον εφεσείοντα.

Για το ενδιαφερόμενο μέρος Ανδρέα Κωνσταντίνου ο Διευθυντής ανέφερε ότι είχε εργαστεί για 40 χρόνια τόσο στην ύπαιθρο όσο και σε γραφεία και υπερείχε των άλλων υποψηφίων σε ικανότητα [*596]προγραμματισμού και οργάνωσης της εργασίας, όπως επίσης και διεύθυνσης και εποπτείας του προσωπικού. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την εξάσκηση των καθηκόντων της πλήρωσης της θέσης. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου ήταν θετικός και πρόθυμος να εργαστεί οπουδήποτε. Δεν υστερούσε σε προσόντα έναντι του εφεσείοντος παρά μόνο πολύ οριακά σε αρχαιότητα. Αντίθετα υπερείχε έναντι του εφεσείοντος ουσιαστικά σε αξία.

Ο εφεσείων ισχυρίζεται ότι η σύσταση του Διευθυντή δεν ήταν δεόντως αιτιολογημένη, αξιοκρατική και σύμφωνα με το περιεχόμενο των φακέλων.  Εχει νομολογιακά καθιερωθεί ότι τα Δικαστήρια θα πρέπει να παραγνωρίζουν μια σύσταση στην έκταση που βρίσκεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο του φακέλου (ίδε Τριανταφυλλίδης και Άλλοι ν. Δημοκρατίας (1993) 3 Α.Α.Δ. 429) και επιπρόσθετα έχει τονισθεί  ότι η σημασία της σύστασης εξαρτάται από το βαθμό με τον οποίο συνάδει προς τα στοιχεία του φακέλου (ίδε Βασιλείου ν. Δημοκρατίας (1997) 3 Α.Α.Δ. 75). Στην παρούσα περίπτωση η εισήγηση του εφεσείοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Μια προσεκτική εξέταση του περιεχομένου των φακέλων τόσο του εφεσείοντος όσο και των δύο ενδιαφερόμενων μερών επιβεβαιώνει ότι η σύσταση του Διευθυντή συνάδει απόλυτα με το περιεχόμενο των φακέλων και δεν προσφέρεται λόγος για οποιαδήποτε παρέμβαση.  Η αιτιολόγηση βασίζεται στην αποτίμηση των υπηρεσιακών ικανοτήτων των υποψηφίων με την προοπτική της επιτυχούς ανάληψης των καθηκόντων της νέας θέσης.

Εξίσου ανεδαφικός είναι ο ισχυρισμός του εφεσείοντος ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας υιοθέτησε την πάσχουσα σύσταση του Διευθυντή χωρίς να προβεί η ίδια στη δική της έρευνα.  Εχουμε ήδη αποφανθεί ότι η σύσταση του Διευθυντή συνάδει με το περιεχόμενο των φακέλων.  Με βάση τη σύσταση του Διευθυντή ορθά η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας προχώρησε στην επιλογή και προαγωγή των ενδιαφερόμενων μερών. Όπως πολύ σωστά παρατηρεί το πρωτόδικο Δικαστήριο ο εφεσείων είχε υποχρέωση να αποδείξει όχι μόνο απλή υπεροχή αλλά έκδηλη υπεροχή έναντι των ενδιαφερόμενων μερών.  Όμως ένα τέτοιο επιχείρημα δεν μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία.  Η πρωτόδικη απόφαση είναι ορθή και συνάδει με τις πρόσφατες αποφάσεις Μεστάνα ν. Δημοκρατίας (2001) 3 Α.Α.Δ. 213 και Δημοκρατία ν. Ιακωβίδη και Χριστοδουλίδη (2001) 3 Α.Α.Δ. 207 στις οποίες εξετάζονται προεκτάσεις της σύστασης του Διευθυντή.

Δεν θα εξετάσουμε τον τελευταίο λόγο έφεσης που αναφέρεται στη διαταγή για έξοδα.  Ο λόγος αυτός κρίνεται απορριπτέος έχο[*597]ντας υπόψη τις αποφάσεις Χατζηγεωργίου ν. Δημοκρατίας (1999) 3 Α.Α.Δ. 23 και Στυλιανίδου ν. Ε.Δ.Υ. (Α.Ε. 2692 της 27/2/2001) στις οποίες καθορίζονται οι αρχές της νομολογίας και τα κριτήρια άσκησης της εξουσίας του Δικαστηρίου.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα σε βάρος του εφεσείοντος.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο