Χατζηγεωργίου Ελπίδα και Άλλοι, Κυπριακή Δημοκρατία ν. (Αρ. 2) (2002) 3 ΑΑΔ 879

(2002) 3 ΑΑΔ 879

[*879]20 Δεκεμβρίου, 2002

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΑΡΤΕΜΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΑΛΛΗΣ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, Δ/στές]

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΕΣΩ

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,

Εφεσείουσα,

v.

1. ΕΛΠΙΔΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ,

2. ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΛΙΑΝΤΡΗ,

3. ΣΩΤΟΥ ΜΑΠΠΟΥΡΙΔΗ (ΑΡ. 2),

Εφεσιβλήτων.

(Aναθεωρητική Έφεση Αρ. 3319)

 

Δημόσιοι Υπάλληλοι ― Διορισμοί βάσει του Ν. 6(Ι)/98 ― Οι διορισμοί γίνονται βάσει του Πίνακα επιτυχόντων ― Υιοθέτηση των πορισμάτων της υπόθεσης Δημοκρατία v. Χατζηγεωργίου κ.ά. (Αρ. 1) (2002) 3 Α.Α.Δ. 861.

Στην παρούσα έφεση υιοθετήθηκαν τα πορίσματα της Α.Ε. 3169, όπου κρίθηκε ότι η διαδικασία διορισμών, που βασίστηκε στη δημοσίευση των κενών θέσεων ήταν νόμιμη.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υιοθετώντας τα πορίσματα της απόφασης στην εν λόγω έφεση, αποφάσισε ότι:

Το μόνο εδώ πρόσθετο στοιχείο προέκυψε από το ότι όταν ένας από τους αρχικώς επιλεγέντες για τη θέση Βοηθού Λειτουργού Αεροπορικών Κινήσεων – ο Ευάγγελος Λοΐζου – δεν αποδέχθηκε την προσφορά διορισμού, η Ε.Δ.Υ. εν συνεχεία  επέλεξε για τη θέση το ενδιαφερόμενο πρόσωπο Νάνσυ Κοντού-Βραχίμη. Με δεδομένο ότι αυτή η υποψήφια ήταν σε σειρά κατάταξης η αμέσως επόμενη στον Πίνακα, η επιλογή καθίστατο αναπόφευκτη και δεν μπορεί να επικριθεί.

Η έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.

Έφεση.

Έφεση από την καθ’ ης η αίτηση εναντίον της απόφασης Δικαστή του Aνωτάτου Δικαστηρίου (Yπόθεση Aρ. 1032/99), ημερομη[*880]νίας 31/10/2001, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή των αιτητών και ακυρώθηκε ο διορισμός του ενδιαφερόμενου μέρους στη θέση Bοηθού Λειτουργού Aεροπορικών Kινήσεων, ο οποίος διενεργήθηκε με βάση τη μεταβατική διάταξη του Άρθρου 8 του νέου περί Aξιολόγησης Yποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Yπηρεσία Nόμου του 1988 (N. 6(I)/98), όπως τροποποιήθηκε, λόγω αντικανονικότητας της διαδικασίας πλήρωσης των θέσεων αυτών.

Α. Μαρκίδης, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, με Ε. Καρακάννα, Δικηγόρο της Δημοκρατίας, για την Εφεσείουσα.

Ι. Νικολάου, για τους Εφεσίβλητους.

Καμιά εμφάνιση, για το Ενδιαφερόμενο Μέρος 1.

Cur. adv. vult.

ΠΙΚΗΣ, Π.: Είμεθα ομόφωνοι ως προς το αποτέλεσμα. Η πρώτη απόφαση με την οποία ταυτίζονται οι Πικής, Π., Καλλής, Δ. και Κρονίδης, Δ. θα δοθεί από τον Νικολάου, Δ.. Η δεύτερη θα δοθεί από τον Αρτέμη, Δ..

ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Δ.: Η προσφυγή από την οποία προέρχεται η παρούσα έφεση είχε ως αντικείμενο την ίδια διαδικασία με εκείνη που απασχόλησε στην προσφυγή 1031/99, η απόφαση στην οποία επίσης εφεσιβλήθηκε και απετέλεσε το αντικείμενο της Α.Ε. 3169 όπου καταλήξαμε ότι δεν υπήρξε πλημμέλεια στο μέρος της διαδικασίας που αφορούσε την πλήρωση των θέσεων που είχαν δημοσιευτεί. Η παρούσα υπόθεση αφορά σε ακριβώς εκείνο το μέρος της διαδικασίας και, για τους ίδιους λόγους, ακολουθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Το μόνο εδώ πρόσθετο στοιχείο προέκυψε από το ότι όταν ένας από τους αρχικώς επιλεγέντες για τη θέση Βοηθού Λειτουργού Αεροπορικών Κινήσεων – ο Ευάγγελος Λοΐζου – δεν αποδέχθηκε την προσφορά διορισμού, η Ε.Δ.Υ. εν συνεχεία  επέλεξε για τη θέση το ενδιαφερόμενο πρόσωπο Νάνσυ Κοντού-Βραχίμη. Με δεδομένο ότι αυτή η υποψήφια ήταν σε σειρά κατάταξης η αμέσως επόμενη στον Πίνακα, η επιλογή καθίστατο αναπόφευκτη και δεν μπορεί να επικριθεί.

Επομένως η έφεση κατά της ακυρωτικής απόφασης επιτυγχάνει με έξοδα. Η πρωτόδικη απόφαση παραμερίζεται. Η προσβληθείσα διοικητική απόφαση επικυρώνεται βάσει του Άρθρου 146.4(α) του Συντάγματος.

[*881]ΑΡΤΕΜΗΣ, Δ.: Το αντικείμενο της προσφυγής από την οποία προέρχεται αυτή η έφεση ήταν η ίδια διαδικασία με αυτή που υπήρξε και αντικείμενο της Α.Ε. 3169 στην οποία μόλις εκδόθηκε απόφαση. Η υπόθεση αυτή σχετιζόταν με το μέρος της διαδικασίας που αφορούσε μόνο την πλήρωση των θέσεων που είχαν δημοσιευθεί.

Ως εκ τούτου συμφωνώ με την κατάληξη στην απόφαση  που μόλις έχει εκδοθεί από το Νικολάου, Δ., με την οποία η πρωτόδικη απόφαση παραμερίζεται και η προσβληθείσα διοικητική πράξη επικυρώνεται.

H έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο