(2006) 3 ΑΑΔ 387
[*387]26 Ιουνίου, 2006
[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΑΡΤΕΜΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ,
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ,
ΚΡΑΜΒΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ,
ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
SHAHIDUL (SUMON),
Αιτητής,
v.
ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ
1. ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,
2. ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ,
Καθ’ ων η αίτηση.
(Υπόθεση Αρ. 375/2005)
Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων ― Ιεραρχική προσφυγή ― Δεν απαιτείται ακρόαση του αιτητή ενώπιον της Αρχής ― Δεν διαπιστώθηκε νομικό σφάλμα ― Απόφαση δεόντως αιτιολογημένη μετά από ενδελεχή έρευνα.
Ο αιτητής προσέβαλε με την προσφυγή του τη νομιμότητα της απόφασης απόρριψης της ιεραρχικής του προσφυγής στην καθ’ ης η αίτηση.
Η Πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απορρίπτοντας την προσφυγή, αποφάσισε ότι:
Ο αιτητής παραπονείται ότι η Αναθεωρητική Αρχή δεν τον κάλεσε να εμφανιστεί ενώπιόν της κατά την εξέταση της διοικητικής προσφυγής. Η Αρχή δεν είχε τέτοια υποχρέωση. Το Άρθρο 28Ζ του νόμου παρέχει στην Αναθεωρητική Αρχή διακριτική ευχέρεια να καλεί σε προσωπική συνέντευξη ή να διεξάγει ακροαματική διαδικασία σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο. Δεν υπάρχει τίποτε εδώ που να δείχνει ότι υπήρξε νομικό σφάλμα από μέρους της Αρχής στην άσκηση αυτής της εξουσίας.
Η προσφυγή είναι αβάσιμη. Το αίτημα για πολιτικό άσυλο εξετάστηκε επιμελώς σε κάθε στάδιο της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας και η προσβαλλόμενη απόφαση είναι το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, ορθής αξιολόγησης των στοιχείων και ορθής εφαρ[*388]μογής του νόμου. Δεν διαπιστώνεται πλάνη, νομική ή πραγματική από παρερμηνεία ή λανθασμένη εκτίμηση των στοιχείων που ο αιτητής είχε θέσει ενώπιον των αρμόδιων οργάνων της Διοίκησης. Η προσβαλλόμενη απόφαση είναι δεόντως αιτιολογημένη.
Η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.
Προσφυγή.
Ε. Χειμώνας, για τον Αιτητή.
Κ. Σταυρινός, για τους Καθ’ ων η αίτηση.
Cur. adv. vult.
ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ.: Ο αιτητής είναι υπήκοος της Μπαγκλαντές. Ήρθε στην Κύπρο στις 10.11.2002 ως φοιτητής και δεκατρείς μήνες μετά την άφιξή του, υπέβαλε αίτηση για παροχή πολιτικού ασύλου. Κλήθηκε σε συνέντευξη από αρμόδιο λειτουργό ο οποίος ετοίμασε εισηγητική έκθεση προς την Υπηρεσία Ασύλου. Η Υπηρεσία Ασύλου, κατόπιν εξέτασης των στοιχείων που είχε ενώπιόν της, απέρριψε την αίτηση. Ο αιτητής καταχώρισε διοικητική προσφυγή στις 11.1.2005. Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων εξέτασε την προσφυγή και στις 8.2.2005 αποφάσισε την απόρριψή της. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε στον αιτητή ο οποίος, επιδιώκει την ακύρωσή της με την παρούσα προσφυγή.
Στις γραπτές αγορεύσεις συζητήθηκαν νομικά σημεία τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί ως επίδικα θέματα στην αίτηση. Τα σημεία αυτά εφόσον δεν άπτονται θέματος δημόσιας τάξης, οπότε θα μπορούσε να εξεταστούν ακόμα και αυτεπάγγελτα, δεν θα μας απασχολήσουν.
Προβάλλεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αναιτιολόγητη και ότι λήφθηκε χωρίς τη διεξαγωγή δέουσας έρευνας, καθ’ υπέρβαση και/ή κατάχρηση εξουσίας, υπό πλάνη περί το νόμο και τα πράγματα και κατά τρόπο αποτελούντα πλημμελή άσκηση της διακριτικής ευχέρειας της καθ’ ης η αίτηση.
Ο αιτητής ισχυρίστηκε στη συνέντευξή του από το λειτουργό της Υπηρεσίας Ασύλου ότι είναι μέλος της φοιτητικής οργάνωσης Bangladesh Awami Student League η οποία ανήκει στο κόμμα της αντιπολίτευσης. Λόγω αυτής της ιδιότητάς του, καταζητείται από τις αρχές της χώρας του και αν επιστρέψει, θα συλληφθεί με κίνδυνο ακόμα και να θανατωθεί.
Διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που έδωσε ο αιτητής στην αίτηση [*389]για πολιτικό άσυλο και αφορούσαν στο όνομα, στο επώνυμο και στον τρόπο άφιξής του στην Κύπρο ήταν αναληθή. Ο αιτητής, για να δικαιολογηθεί, ανέφερε πως ο λόγος για τον οποίο έδωσε ψευδή στοιχεία στην αίτηση, ήταν γιατί δεν ήθελε να γίνει οποιαδήποτε χρήση ή αναφορά στο διαβατήριό του. Διαπιστώθηκε ότι είναι κάτοχος διαβατηρίου το οποίο απέκτησε νόμιμα στη χώρα του και χρησιμοποίησε χωρίς πρόβλημα όταν έφυγε από αυτή. Όταν ρωτήθηκε γιατί άφησε να παρέλθουν 13 μήνες μετά την άφιξή του στην Κύπρο για να ζητήσει άσυλο είπε πως δεν είχε την ευκαιρία να το πράξει. Στην αίτηση που υπέβαλε, ανέφερε πως ήθελε να αλλάξει ζωή και να μεταβεί στην Αγγλία χωρίς να αναφέρει ο,τιδήποτε για τα κατ’ ισχυρισμό προβλήματα ή τους κινδύνους που διατρέχει στη χώρα του λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και της εν γένει πολιτικής κατάστασης. Τα πιο πάνω στοιχεία, καθώς και άλλα συναφή προς αυτά, συνεκτιμήθηκαν δεόντως από την Υπηρεσία Ασύλου η οποία κατέληξε στο εύλογο συμπέρασμα ότι ο αιτητής είναι αναξιόπιστος.
Ο αιτητής παραπονείται ότι η Αναθεωρητική Αρχή δεν τον κάλεσε να εμφανιστεί ενώπιόν της κατά την εξέταση της διοικητικής προσφυγής. Η Αρχή δεν είχε τέτοια υποχρέωση. Το άρθρο 28Ζ του νόμου παρέχει στην Αναθεωρητική Αρχή διακριτική ευχέρεια να καλεί σε προσωπική συνέντευξη ή να διεξάγει ακροαματική διαδικασία σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο. Δεν υπάρχει τίποτε εδώ που να δείχνει ότι υπήρξε νομικό σφάλμα από μέρους της Αρχής στην άσκηση αυτής της εξουσίας.
Θεωρούμε ότι η προσφυγή είναι αβάσιμη. Το αίτημα για πολιτικό άσυλο εξετάστηκε επιμελώς σε κάθε στάδιο της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας και η προσβαλλόμενη απόφαση είναι το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, ορθής αξιολόγησης των στοιχείων και ορθής εφαρμογής του νόμου. Δεν διαπιστώνουμε πλάνη, νομική ή πραγματική από παρερμηνεία ή λανθασμένη εκτίμηση των στοιχείων που ο αιτητής είχε θέσει ενώπιον των αρμόδιων οργάνων της Διοίκησης. Η προσβαλλόμενη απόφαση είναι δεόντως αιτιολογημένη.
Η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται με έξοδα. Η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται βάσει του άρθρου 146.4(α) του Συντάγματος.
H προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο