Samson Anayat ν. Aναθεωρητικής Aρχής Προσφύγων (2006) 3 ΑΑΔ 390

(2006) 3 ΑΑΔ 390

[*390]26 Ιουνίου, 2006

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΑΡΤΕΜΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ,

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ,

ΚΡΑΜΒΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΩΤΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

ANAYAT SAMSON,

Αιτητής,

v.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ,

Καθ’ης η αίτηση.

(Yπόθεση Αρ. 628/2005)

 

Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων ― Ιεραρχική προσφυγή ― Επανεξέταση των ισχυρισμών του αιτητή έγινε σχολαστικά, δεν διαπιστώθηκε πλάνη και η απόφαση είναι πλήρως αιτιολογημένη.

Ο αιτητής προσέβαλε με την προσφυγή του την απόφαση της καθ' ης η αίτηση, με την οποία απορρίφθηκε ιεραρχική προσφυγή του κατά της απόφασης Υπηρεσίας Ασύλου.

Η Πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απορρίπτοντας την προσφυγή, αποφάσισε ότι:

Το παράπονο του αιτητή στη δικαστική προσφυγή, είναι ότι η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων τελούσε υπό πλάνη ως προς τα πραγματικά γεγονότα που ο ίδιος είχε θέσει ενώπιον της και δεν τα εκτίμησε δεόντως, και περαιτέρω ότι, καθ’ όσον η απόφαση ήταν αρνητική και δυσμενής για τον Αιτητή, έχρηζε ιδιαίτερης αιτιολογίας η οποία δεν εδόθη. 

Δεν υπάρχει έρεισμα στην προσφυγή. Ο αιτητής ουσιαστικά ζητά από το Δικαστήριο να προβεί το ίδιο σε επανεκτίμηση των γεγονότων και να υποκαταστήσει τη δική του κρίση για εκείνη της μόνης αρμόδιας προς τούτο διοίκησης. Ήταν με περισσή λεπτομέρεια που η Υπηρεσία Ασύλου διερεύνησε και εξέτασε τους ισχυρισμούς του Αιτητή πριν απορρίψει το αίτημα του, παραθέτοντας τους επί μέρους λόγους της για την κατάληξη της. Και ήταν με προσοχή που ουσιαστικά επανεξετάσθησαν αναλυτικά και σχολαστικά στην ιεραρχική προσφυγή [*391]όλα όσα είχε θέσει με τους ισχυρισμούς του ο Αιτητής για να υποστηρίξει το αίτημά του. Δεν διαπιστώνεται πλάνη της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, προκύπτουσα από παρερμηνεία ή λανθασμένη εκτίμηση των όσων είχε αναφέρει ο αιτητής που να επηρέαζε την τελική της κρίση. Η δε απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων είναι πλήρως αιτιολογημένη. Δεν υπήρχε υποχρέωση ειδικής αιτιολόγησης, όπως ο ίδιος ο αιτητής διατείνεται, και δεν γίνεται αντιληπτή η έννοια τέτοιας "ειδικής αιτιολόγησης", αφ’ ης στιγμής κρίνεται πως η απόφαση είναι δεόντως αιτιολογημένη.

Η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.

Προσφυγή.

Γ. Ερωτοκρίτου, για τον Αιτητή.

Λ. Ουστά, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Καθ’ης η αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π.: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από το Δικαστή Δ. Χατζηχαμπή.

ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ.: Λίγες εβδομάδες μετά από την παράνομη είσοδο του στην Κύπρο ο Αιτητής, ο οποίος είναι από το Πακιστάν, υπέβαλε αίτηση για παροχή ασύλου. Η Υπηρεσία Ασύλου, επιλαμβανόμενη της αίτησης, διεξήγαγε εκτενή συνέντευξη του Αιτητή η οποία και κατεγράφη πλήρως. Η σχετική εισήγηση του αρμόδιου λειτουργού έγινε δεκτή και η αίτηση απερρίφθη, με παράθεση της αιτιολογίας της απόφασης. Ο Αιτητής υπέβαλε τότε διοικητική προσφυγή προς την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων η οποία, στη βάση σχετικής έκθεσης, την απέρριψε. Και τότε ο Αιτητής καταχώρησε την προσφυγή αυτή κατά της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων.

Η θέση του αιτητή και στα δύο στάδια της διοικητικής θεώρησης της αίτησης του ήταν ότι στη χώρα του κινδύνευε από τους Μουσουλμάνους λόγω του ότι ήταν Χριστιανός με ενεργό δράση στα της εκκλησίας. Το παράπονό του στη δικαστική προσφυγή είναι ότι η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων τελούσε υπό πλάνη ως προς τα πραγματικά γεγονότα που ο ίδιος είχε θέσει ενώπιον της και δεν τα εκτίμησε δεόντως, και περαιτέρω ότι, καθ’όσον η απόφαση ήταν αρνητική και δυσμενής για τον Αιτητή, έχρηζε ιδιαίτερης αιτιολογίας η οποία δεν εδόθη. 

[*392]Δεν υπάρχει έρεισμα στην προσφυγή. Ο Αιτητής ουσιαστικά ζητά από το Δικαστήριο να προβεί το ίδιο σε επανεκτίμηση των γεγονότων και να υποκαταστήσει τη δική του κρίση για εκείνη της μόνης αρμόδιας προς τούτο διοίκησης. Ήταν με περισσή λεπτομέρεια που η Υπηρεσία Ασύλου διερεύνησε και εξέτασε τους ισχυρισμούς του Αιτητή πριν απορρίψει το αίτημα του, παραθέτοντας τους επί μέρους λόγους της για την κατάληξή της. Και ήταν με προσοχή που ουσιαστικά επανεξετάσθησαν αναλυτικά και σχολαστικά στην ιεραρχική προσφυγή όλα όσα είχε θέσει με τους ισχυρισμούς του ο Αιτητής για να υποστηρίξει το αίτημά του. Δεν διαπιστώνουμε πλάνη της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων προκύπτουσα από παρερμηνεία ή λανθασμένη εκτίμηση των όσων είχε αναφέρει ο αιτητής που να επηρέαζε την τελική της κρίση. Η δε απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων είναι πλήρως αιτιολογημένη. Δεν υπήρχε υποχρέωση ειδικής αιτιολόγησης, όπως ο ίδιος ο αιτητής διατείνεται, και δεν αντιλαμβανόμαστε την έννοια τέτοιας "ειδικής αιτιολόγησης", αφ’ης στιγμής κρίνουμε πως η απόφαση είναι δεόντως αιτιολογημένη.

Η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται με έξοδα.

H προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο