Latif Anam ν. Aναθεωρητικής Aρχής Προσφύγων (2006) 3 ΑΑΔ 533

(2006) 3 ΑΑΔ 533

[*533]21 Σεπτεμβρίου, 2006

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΑΡΤΕΜΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΑNAM LATIF,

Αιτητής,

v.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ,

Καθ’ ών η αίτηση.

(Υπόθεση Aρ. 549/2005)

 

Ο περί Προσφύγων Νόμος του 2000 (Ν. 6(Ι)/2000) ― Αίτηση για παροχή πολιτικού ασύλου ― Απορρίφθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα τόσο της Υπηρεσίας Ασύλου, όσο και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων ― Το Δικαστήριο δεν υποκαθιστά την κρίση της αρμόδιας αρχής με τη δική του ― Ασκείται μόνο έλεγχος νομιμότητας.

Ο αιτητής προσέβαλε με την προσφυγή του, την απόφαση απόρριψης του αιτήματός του για παραχώρηση πολιτικού ασύλου, ως πολιτικός πρόσφυγας.

Η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απορρίπτοντας την προσφυγή, αποφάσισε ότι:

Η Ολομέλεια θεωρεί ότι η προσφυγή είναι αβάσιμη, αφού κανένας από τους λόγους ακύρωσης δεν ευσταθεί. Ο αιτητής είχε την ευκαιρία, τόσο κατά την εξέταση της αίτησης όσο και κατά την εξέταση της διοικητικής προσφυγής, να εκθέσει τους ισχυρισμούς του. Η Υπηρεσία Ασύλου εξέτασε όσο το δυνατό καλύτερα τους ισχυρισμούς του αιτητή και παρέθεσε με σαφήνεια τους επί μέρους λόγους για τους οποίους κατέληξε στην απόρριψη της αίτησης. Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων επανεξέτασε όλα όσα ο αιτητής είχε θέσει προς υποστήριξη του αιτήματος του και διαπίστωσε ότι ορθά και δικαιολογημένα η Υπηρεσία Ασύλου απέρριψε την αίτηση. Το Δικαστήριο δεν προβαίνει σε επανεκτίμηση των γεγονότων ούτε και υποκαθιστά την κρίση της [*534]αρμόδιας διοικητικής αρχής με τη δική του. Το Δικαστήριο ελέγχει τη νομιμότητα της προσβαλλόμενης απόφασης, κατ’ εφαρμογή των αρχών του διοικητικού δικαίου που διέπουν το θέμα. Η προσβαλλόμενη απόφαση δε λήφθηκε υπό καθεστώς πλάνης. Είναι το αποτέλεσμα δέουσας έρευνας και σωστής εφαρμογής του νόμου. Η αιτιολογία της δεν πάσχει, όπως ισχυρίζεται ο αιτητής. Η απόφαση είναι επαρκώς αιτιολογημένη και εμπεριστατωμένη.

Η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.

Προσφυγή.

Κ. Ερωτοκρίτου, για τον Αιτητή.

Λ. Ουστά, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους Καθ’ ων η αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π.: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από τον Ρ. Γαβριηλίδη, Δ..

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ.: Ο αιτητής είναι υπήκοος της Μπαγκλαντές.  Ήλθε στην Κύπρο παράνομα στις 8/11/03.  Πέντε μέρες μετά την άφιξη του, στις 14/11/03, υπέβαλε αίτηση για παροχή πολιτικού ασύλου προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η ζωή του διέτρεχε κίνδυνο στην πατρίδα του. Ανέφερε ότι ο αδελφός του, ως Αρχηγός του Κόμματος της Αντιπολίτευσης στην περιοχή στην οποία κατοικούσε και ο ίδιος, συνελήφθηκε και θανατώθηκε, με αποτέλεσμα να ανησυχεί και αυτός για τη ζωή του, αν επιστρέψει στη χώρα του. 

Ο αιτητής κλήθηκε σε συνέντευξη, και στη συνέχεια, η Υπηρεσία Ασύλου, υπό το φως των στοιχείων που είχε ενώπιον της, απέρριψε την αίτηση. Ο αιτητής καταχώρησε, ακολούθως, διοικητική προσφυγή την οποία η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων επίσης απέρριψε. Ο αιτητής κρίθηκε αναξιόπιστος από την Υπηρεσία Ασύλου, θέση η οποία υιοθετήθηκε, ως ορθή και δικαιολογημένη, από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων. 

Με την παρούσα προσφυγή ο αιτητής προσβάλλει τη νομιμότητα της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση του για πολιτικό άσυλο. Προβάλλεται (α) ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς δέουσα έρευνα και υπό καθεστώς πλάνης, (β) ότι στερείται της δέουσας αιτιολογίας, (γ) ότι λήφθηκε καθ’ υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας, (δ) ότι λήφθηκε κατά παράβαση νόμων, διεθνών συμβάσεων και διαφόρων [*535]άρθρων του Συντάγματος, (ε) ότι λήφθηκε κατά παράβαση των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης και είναι το αποτέλεσμα δυσμενούς διάκρισης και (στ) ότι χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα κριτήρια.

Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων κατέγραψε τα πιο κάτω σημεία τα οποία, κατά την κρίση της Υπηρεσίας Ασύλου, κλόνισαν την αξιοπιστία του αιτητή.

«· Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε στην συνέντευξη του ότι, ο αδελφός του συνελήφθηκε και θανατώθηκε από το στρατό επειδή ήταν ηγετικό στέλεχος του κόμματος Awami League, στην περιοχή στην οποία κατοικούσαν (ερυθρό 22). Στην αίτηση του όμως ο προσφεύγων δεν ανέφερε οτιδήποτε σχετικό (ερυθρό 10). Ερωτηθείς ο προσφεύγων γιατί δεν ανέφερε στην αίτηση του το πιο πάνω περιστατικό, απάντησε ότι δεν είχε σκεφτεί (ερυθρό 22, Χ).

· Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι κατέφθασε στην Κύπρο με πλοίο από την χώρα του για ένα μήνα βρισκόταν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο (ερυθρό 22, 2Χ).

· Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος του κόμματος Awami League (ερυθρό 23). Ερωτηθείς ο προσφεύγων διάφορες ερωτήσεις για το κόμμα του απάντησε ότι δεν θυμόταν το έτος ιδρύσεως του κόμματος του (ερυθρό 23, Χ), δεν ήξερε την πολιτική ιδεολογία του κόμματος του (23,2Χ), δεν ήξερε τα κατορθώματα του κόμματος του (ερυθρό 23, 3Χ), δεν ήξερε τις αρχές του κόμματος του (ερυθρό 23, 4Χ) δεν ήξερε κανένα μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος (ερυθρό 23, 5Χ),  και τέλος δεν ήξερε να περιγράψει το οργανόγραμμα του κόμματος (ερυθρό 23, 6Χ).

Θεωρούμε ότι η προσφυγή είναι αβάσιμη αφού κανένας από τους λόγους ακύρωσης δεν ευσταθεί. Ο αιτητής είχε την ευκαιρία, τόσο κατά την εξέταση της αίτησης όσο και κατά την εξέταση της διοικητικής προσφυγής, να εκθέσει τους ισχυρισμούς του.  Η Υπηρεσία Ασύλου εξέτασε όσο το δυνατό καλύτερα τους ισχυρισμούς του αιτητή και παρέθεσε με σαφήνεια τους επί μέρους λόγους για τους οποίους κατέληξε στην απόρριψη της αίτησης. Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων επανεξέτασε όλα όσα ο αιτητής είχε θέσει προς υποστήριξη του αιτήματος του και διαπίστωσε ότι ορθά και δικαιολογημένα η Υπηρεσία Ασύλου απέρριψε την αίτηση. Το Δικαστήριο δεν προβαίνει σε επανεκτίμηση των γεγονό[*536]των ούτε και υποκαθιστά την κρίση της αρμόδιας διοικητικής αρχής με τη δική του. Το Δικαστήριο ελέγχει τη νομιμότητα της προσβαλλόμενης απόφασης κατ’ εφαρμογή των αρχών του διοικητικού δικαίου που διέπουν το θέμα. Η προσβαλλόμενη απόφαση δε λήφθηκε υπό καθεστώς πλάνης. Είναι το αποτέλεσμα δέουσας έρευνας και σωστής εφαρμογής του νόμου.  Η αιτιολογία της δεν πάσχει, όπως ισχυρίζεται ο αιτητής. Η απόφαση είναι επαρκώς αιτιολογημένη και εμπεριστατωμένη.

Η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται με έξοδα. Η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται βάσει του Άρθρου 146.4(α) του Συντάγματος.

H προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο