Sigma Radio T.V. Ltd ν. Aρχής Pαδιοτηλεόρασης Kύπρου (Αρ. 1) (2007) 3 ΑΑΔ 258

(2007) 3 ΑΑΔ 258

[*258]1 Ιουνίου, 2007

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]

SIGMA RADIO T.V. LTD,

Εφεσείουσα-Αιτήτρια,

v.

ΑΡΧΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΑΡ. 1),

Εφεσίβλητης-Καθ’ης η αίτηση.

(Αναθεωρητική Έφεση Αρ. 18/2005)

 

Διοικητικό Όργανο ― Συλλογικά όργανα ― Σύνθεση ― Η απαίτηση πρόσκλησης όλων των μελών του συλλογικού οργάνου για να παραστούν στην εκάστοτε συνεδρία του ― Περιστάσεις παράβασής της στην κριθείσα περίπτωση.

Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου ― Σύνθεση ― Κακή σύνθεση της Αρχής στην κριθείσα περίπτωση, λόγω μη νομότυπης πρόσκλησης των μελών της για συγκεκριμένη συνεδρία.

Η εφεσείουσα αμφισβήτησε την πρωτόδικη απόφαση που απέρριψε την προσφυγή της κατά της καταδίκης της για παράβαση των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποδεχόμενη την έφεση, αποφάσισε ότι:

Ως προς το τακτικό των συνεδριάσεων της Εφεσίβλητης, από το πρακτικό της 21.10.1998 δεν δικαιολογείτο συμπέρασμα ότι είχαν προκαθορισθεί οι συνεδρίες της Εφεσίβλητης κάθε Τετάρτη ώστε να μην εχρειάζετο πρόσκληση για κάθε συνεδρία. Το πρακτικό έθετε απλώς ένα γενικό πλαίσιο αλλά παρέμενε η ανάγκη να κληθούν τα μέλη σε κάθε συνεδρία με αναφορά στην ημέρα, στην ώρα και στα θέματα που θα συζητούντο. Εξ άλλου, αν το πρακτικό αυτό ήταν αρκετό, δεν θα εχρειάζετο να αποστέλλοντο προσκλήσεις για κάθε συνεδρία. Τέτοιες προσκλήσεις όμως φαίνεται να συντάχθησαν για όλες τις συνεδρίες που αφορούσαν την υπόθεση της Εφεσείουσας, περιλαμβανομένης της συ[*259]νεδρίας της 27.11.2002. Είναι μάλιστα αυτή η πρόσκληση που κατά κύριο λόγο απασχόλησε στη συζήτηση της έφεσης. Και αυτή όμως δεν βοηθά την Εφεσίβλητη. Ούτε η πρόσκληση φέρει ένδειξη ότι εστάλη ούτε άλλη σύγχρονη καταγραφή υπάρχει που να τεκμηριώνει την αποστολή.

Η έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.

Έφεση.

Έφεση από την εφεσείουσα εναντίον της απόφασης Δικαστή του Aνωτάτου Δικαστηρίου (Yπ. Aρ. 120/2003), ημερ. 3/2/2005.

Α. Σ. Αγγελίδης με Σ. Αγγελίδη, για την Εφεσείουσα.

Μ. Καλλιγέρου, για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Δ. Χατζηχαμπής.

ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ.: Σε προσφυγή της Εφεσείουσας εναντίον της Εφεσίβλητης σε σχέση με καταδίκη της για παράβαση των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000, αδελφός μας Δικαστής εδέχθη να εξετάσει λόγο ακύρωσης που δεν είχε περιληφθεί στα νομικά σημεία στα οποία εστηρίζετο η προσφυγή έστω και αν είχε θιγεί στην αγόρευση της Εφεσείουσας, κρίνοντας ότι τούτο μπορούσε να γίνει αυτεπάγγελτα εφ’ όσον τα στοιχεία ευρίσκοντο ενώπιον του. Το θέμα αφορούσε τη σύνθεση και λειτουργία της Εφεσίβλητης και εντοπίζετο στο πρακτικό της συνεδρίας ημερομηνίας 27.11.2002 κατά την οποία απεφασίσθη ότι η Εφεσείουσα ήταν ένοχη της εν λόγω παράβασης. Στο πρακτικό της συνεδρίας εκείνης αναφέρεται ως απούσα η Αντιπρόεδρος της Εφεσίβλητης κα Κουτσελίνη. Η απουσία της ήταν ο λόγος, όπως αναφέρεται στο πρακτικό της επόμενης συνεδρίας ημερομηνίας 8.1.2003 κατά την οποία επεβλήθη το διοικητικό πρόστιμο, που η κα Κουτσελίνη, αν και παρούσα, δεν έλαβε μέρος στα αφορώντα την υπόθεση της Εφεσείουσας. Η Εφεσείουσα εισηγήθηκε ότι από το πρακτικό της 27.11.2002 δεν προέκυπτε κατά πόσο η κα Κουτσελίνη είχε κληθεί, και ευρύτερα ότι προέκυπτε παράβαση του Άρθρου 21(3) του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου του 1999 κατά το ότι δεν κατεδείχθη ότι όλα τα μέλη της Εφεσίβλητης είχαν κληθεί νομοτύπως και εμπροθέσμως. Ο αδελφός μας Δικαστής θεώρησε ότι, καθ’ όσον υπήρχε από το 1998 απόφαση όπως τα γραφεία της Εφεσίβλητης λειτουργούν κάθε Τετάρτη που κατά κανόνα διεξάγονται οι συνεδρίες της [*260]Αρχής, όλες δε οι συνεδρίες που αφορούσαν την υπόθεση είχαν γίνει Τετάρτη, ετεκμαίρετο ότι τα μέλη της Εφεσίβλητης είχαν δεόντως ειδοποιηθεί ώστε να ίσχυε η εξαίρεση του Άρθρου 21(3).

Αυτό είναι και το μόνο θέμα που απασχολεί στην έφεση. Ως προς το τακτικό των συνεδριάσεων της Εφεσίβλητης, φρονούμε ότι από το πρακτικό της 21.10.1998 δεν δικαιολογείτο συμπέρασμα ότι είχαν προκαθορισθεί οι συνεδρίες της Εφεσίβλητης κάθε Τετάρτη ώστε να μην εχρειάζετο πρόσκληση για κάθε συνεδρία. Το εν λόγω πρακτικό καθορίζει απλώς την Τετάρτη ως την ημέρα που θα λειτουργούσαν τα γραφεία της Εφεσίβλητης για καλύτερη εξυπηρέτηση της δεδομένου ότι οι συνεδρίες της διεξάγονται κατά κανόνα Τετάρτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι προκαθορίζει συνεδρία κάθε Τετάρτη, ούτε εξ άλλου καθορίζετο ώρα της συνεδρίας. Το πρακτικό έθετε απλώς ένα γενικό πλαίσιο αλλά παρέμενε η ανάγκη να κληθούν τα μέλη σε κάθε συνεδρία με αναφορά στην ημέρα, στην ώρα και στα θέματα που θα συζητούντο. Εξ άλλου, αν το πρακτικό αυτό ήταν αρκετό, δεν θα εχρειάζετο να αποστέλλοντο προσκλήσεις για κάθε συνεδρία. Τέτοιες προσκλήσεις όμως φαίνεται να συντάχθησαν για όλες τις συνεδρίες που αφορούσαν την υπόθεση της Εφεσείουσας, περιλαμβανομένης της συνεδρίας της 27.11.2002. Είναι μάλιστα αυτή η πρόσκληση που κατά κύριο λόγο απασχόλησε στη συζήτηση της έφεσης. Και αυτή όμως δεν βοηθά την Εφεσίβλητη. Η Εφεσίβλητη είχε επισυνάψει στη γραπτή αγόρευσή της αντίγραφο της πρόσκλησης αυτής, ο αδελφός μας Δικαστής όμως περιορίσθηκε να εξετάσει το θέμα μόνο με αναφορά στο τακτικό των συνεδριάσεων και ουδόλως σε συνάρτηση με την πρόσκληση. Δεδομένου ότι η Εφεσίβλητη δεν κατεχώρησε αντέφεση, διερωτούμεθα πώς θα μπορούσαμε να επεκταθούμε στο θέμα αυτό στα πλαίσια της έφεσης. Πέραν τούτου, η κα Καλλιγέρου έθεσε την εισήγηση της στη βάση ότι η ύπαρξη του ιδίου του αντιγράφου της πρόσκλησης θα ήταν επαρκής για να τεκμηριώσει και την αποστολή της σε όλα τα μέλη. Υποδείξαμε ότι ούτε η πρόσκληση φέρει ένδειξη ότι εστάλη ούτε άλλη σύγχρονη καταγραφή υπάρχει που να τεκμηριώνει την αποστολή. Με αυτό το υπόβαθρο, το θέμα δεν θα μας απασχολήσει περαιτέρω.

Η έφεση επιτυγχάνει και η εφεσιβαλλόμενη απόφαση και διαταγή για έξοδα παραμερίζονται. Η προσβληθείσα απόφαση της Εφεσίβλητης ακυρώνεται. Η Εφεσίβλητη θα καταβάλει £1000 έξοδα στην Εφεσείουσα για την πρωτόδικη όσο και την κατ’ έφεση διαδικασία.

Η έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο