Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ν. Καρολίνας Πελενδρίτου (2007) 3 ΑΑΔ 517

(2007) 3 ΑΑΔ 517

[*517]12 Νοεμβρίου, 2007

[ΑΡΤΕΜΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ,

Εφεσείων,

v.

ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ ΠΕΛΕΝΔΡΙΤΟΥ,

Εφεσίβλητης.

(Αναθεωρητική Έφεση Αρ. 117/2005)

 

Προσφυγή βάσει του Άρθρου 146 του Συντάγματος ― Η προθεσμία της παραγράφου 3 του Άρθρου 146 ― Η θέση σε κίνηση της προθεσμίας, μετά από πλήρη γνώση του επηρεαζόμενου από την διοικητική πράξη ― Η έννοια της πλήρους γνώσης ― Περιστάσεις του εκπροθέσμου της προσφυγής στην κριθείσα περίπτωση.

Ο εφεσείων Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ζήτησε την ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης επί της προσφυγής της εφεσίβλητης προεχόντως επικαλούμενος, ότι η πρωτόδικη κρίση περί μη εκπροθέσμου της προσφυγής ήταν εσφαλμένη.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποδεχόμενη την έφεση, αποφάσισε ότι:

Η μητέρα της εφεσίβλητης και κατ’ επέκταση η ίδια η εφεσίβλητη, είχε πλήρη γνώση της απόφασης του εφεσείοντα, την οποία προσέβαλε με την προσφυγή της, πριν τις 2.9.03 ή το αργότερο στις 2.9.03. Επομένως η προσφυγή της, που καταχωρίστηκε στις 29.12.03, ήταν εκπρόθεσμη και ο πρωτόδικος Δικαστής, ο οποίος την έκρινε ως εμπρόθεσμη και απέρριψε τη σχετική προδικαστική ένσταση, έσφαλε.

Το συμπέρασμα, αυτό εξάγεται αφού ληφθεί υπόψη ιδιαίτερα η επιστολή της μητέρας τ?ς εφεσίβλητης, η οποία  γράφηκε εκ μέρους και για λογαριασμό της, στις 2.9.03, και η οποία απευθυνόταν στην Επίτροπο Διοικήσεως.

[*518]Το αργότερο μέχρι 2.9.03 η εφεσίβλητη είχε πλήρη γνώση της απόφασης του εφεσείοντα να παραχωρήσει σ’  αυτήν μόνον το 1/5 του κανονικού ποσού στο οποίο θα δικαιούτο αν δεν ανήκε στην Παραολυμπιακή Επιτροπή αλλά στην Ολυμπιακή Επιτροπή Κύπρου. Η γνώση της ήταν επαρκής για να θέσει σε κίνηση την προθεσμία που προνοείται από το ?ρθρο 146.3 του Συντάγματος, εφόσον ήταν αρκετά εκτεταμένη ώστε να την πληροφορεί επαρκώς για τις επιπτώσεις της απόφασης στην ίδια (την εφεσίβλητη) και να την καθιστά ικανή να λάβει τα οποιαδήποτε θεραπευτικά μέτρα προσφέρονται από το νόμο. Όπως είναι θεμελιωμένο, πλήρης είναι η γνώση που επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να διαγνώσει με βεβαιότητα και ακρίβεια την υλική ή την ηθική ζημιά την οποία υφίσταται από την επίδικη πράξη.

Η έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.

Έφεση.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Υπ. Αρ. 1251/03), ημερ. 8/9/05.

Μ. Χριστοφίδης, για  τον Εφεσείοντα.

Α. Σ. Αγγελίδης, για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

∞ƒ∆∂ª∏™, ¢.: ∆ËÓ ÔÌfiʈÓË ·fiÊ·ÛË ÙÔ˘ ¢ÈηÛÙËÚ›Ô˘ ı· ‰ÒÛÂÈ Ô ¡ÈÎÔÏ¿ÙÔ˜, ¢..

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ.: Με τον πρώτο λόγο έφεσης προσβάλλεται η ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης σε σχέση με την απόρριψη προδικαστικής ένστασης που αφορούσε στο εκπρόθεσμο της προσφυγής. Σύμφωνα με τον εφεσείοντα, λανθασμένα, ο αδελφός Δικαστής που χειρίστηκε πρωτοβάθμια την υπόθεση, απέρριψε την προδικαστική ένσταση, θεωρώντας ότι πλήρη γνώση και επαρκή ειδοποίηση για την προσβαλλόμενη απόφαση, έλαβε η εφεσίβλητη-αιτήτρια με την επιστολή του εφεσείοντα, ημερ. 16.10.03, και όχι ενωρίτερα.

Είναι η θέση του εφεσείοντα ότι η εφεσίβλητη έλαβε γνώση της απόφασης, την οποία προσέβαλε με την προσφυγή της, πριν τις 10.6.03 ή τουλάχιστον, το αργότερο, πριν τις 2.9.03 και δεδομένου ότι η προσφυγή της καταχωρίστηκε στις 29.12.03, ήταν εκ[*519]πρόθεσμη.

Ο αδελφός Δικαστής που χειρίστηκε την προσφυγή, αφού αναφέρθηκε στη σχετική νομολογία, αναφορικά με το τί συνιστά πλήρη γνώση μιας διοικητικής απόφασης, έκρινε ότι η εφεσίβλητη έλαβε τέτοια γνώση για πρώτη φορά με την επιστολή του εφεσείοντα  προς τη μητέρα της ημερ. 16.10.03, με την οποίαν αυτή πληροφορείτο ότι, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του εφεσείοντα ημερ. 4.2.03, οι αθλητές και οι αθλήτριες της Παραολυμπιακής Επιτροπής Κύπρου που διακρίνονται σε διεθνείς αγώνες (αξιολογούνται σύμφωνα με τα υφιστάμενα κριτήρια) και επωφελούνται με το 1/5 του καθορισμένου εφάπαξ ποσού της θέσης που καταλαμβάνουν. Επομένως και στην ανήλικη τότε αθλήτρια-εφεσίβλητη, σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση, καταβλήθηκε το εφάπαξ ποσό των £16.000.- για τη δεύτερη θέση που κατέλαβε στους παγκόσμιους αγώνες κολύμβησης στα 100 μ. πρόσθιο, της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Το προαναφερόμενο ποσό συνιστά το 1/5 του καθορισμένου εφάπαξ ποσού της θέσης που κατέλαβε η αθλήτρια αφού αξιολογήθηκε σύμφωνα με τα κριτήρια και τους όρους λειτουργίας του σχεδίου υψηλών παροχών αθλητών και προπονητών του ΚΟΑ. Αναφορικά με την πέμπτη θέση που η εφεσίβλητη κατέλαβε στους παγκόσμιους αγώνες κολύμβησης στα 50 μ. ελεύθερο και πάλι ο εφεσείων θα της κατέβαλλε ποσό £1.200.- το οποίον επίσης συνιστά το 1/5 του ποσού της θέσης που κατέλαβε.

Δεν αμφισβητείται ότι η εφεσίβλητη ήταν κατά τον ουσιώδη χρόνο αθλήτρια της Παραολυμπιακής Επιτροπής Κύπρου, ότι ήταν ανήλικη και ότι για λογαριασμό της ενεργούσε η μητέρα της κα. Έλενα Πελενδρίτου. Συναφώς παρατηρούμε πως στην πρωτόδικη απόφαση αναφέρεται (σελ. 6 της απόφασης) ότι: «Τέτοια γνώση έλαβε η αιτήτρια με την επιστολή ημερ. 16/10/03, δηλαδή την προσβαλλόμενη απόφαση, μετά από σχετικό αίτημα της», που υποδηλώνει ότι το πρωτόδικο δικαστήριο θεώρησε την αίτηση και τη γνώση της μητέρας της εφεσίβλητης ως γνώση της ίδιας της εφεσίβλητης.

Εξετάσαμε με προσοχή όλα τα ενώπιόν μας στοιχεία και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η μητέρα της εφεσίβλητης και κατ΄ επέκταση η ίδια η εφεσίβλητη είχε πλήρη γνώση της απόφασης του εφεσείοντα, την οποία προσέβαλε με την προσφυγή της, πριν τις 2.9.03 ή το αργότερο στις 2.9.03. Επομένως η προσφυγή της, που καταχωρίστηκε στις 29.12.03, ήταν εκπρόθεσμη και ο αδελφός Δικαστής, ο οποίος την έκρινε ως εμπρόθεσμη και απέρριψε τη σχε[*520]τική προδικαστική ένσταση, έσφαλε.

Καταλήξαμε στο προαναφερόμενο συμπέρασμα, με όλη την εκτίμηση προς το πρωτόδικο δικαστήριο, αφού λάβαμε υπόψη ιδιαίτερα την επιστολή της μητέρας της εφεσίβλητης, η οποία  γράφηκε εκ μέρους και για λογαριασμό της, στις 2.9.03, και η οποία απευθυνόταν στην Επίτροπο Διοικήσεως. Στην επιστολή εκείνη γινόταν αναφορά στις επιτυχίες της εφεσίβλητης στη δεύτερη και πέμπτη θέση στο δεύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής που διεξήχθη στην Αργεντινή το Δεκέμβριο του 2002 και υποβαλλόταν ότι η εφεσίβλητη δεν είχε τύχει σωστής αντιμετώπισης.  Αναφερόταν συγκεκριμένα, στην επιστολή εκείνη, ότι με βάση τον Πίνακα Επιβράβευσης Αθλητών του ΚΟΑ η εφεσίβλητη, δικαιούτο στα ακόλουθα ποσά: (α) για τη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε ποσό Λ.Κ.80.000, και (β) για την πέμπτη θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα 20% επί του ποσού των Λ.Κ.30.000, δηλαδή Λ.Κ.6.000. Αντί των προαναφερομένων, προστίθεται στην επιστολή, ο εφεσείων απέστειλε επιταγή στην εφεσίβλητη με το ποσό των Λ.Κ.16.000 και «δυστυχώς αξιολόγησε την επιτυχία της κολυμβήτριας στο 1/5 του κανονικού ποσού για τη δεύτερη θέση και ίσως την κατάταξαν σαν αθλήτρια και άνθρωπο πέμπτης Διαλογής».

Κατά την κρίση μας είναι προφανές ότι το αργότερο μέχρι 2.9.03 η εφεσίβλητη είχε πλήρη γνώση της απόφασης του εφεσείοντα να παραχωρήσει σ’ αυτήν μόνον το 1/5 του κανονικού ποσού στο οποίο θα δικαιούτο αν δεν ανήκε στην Παραολυμπιακή Επιτροπή αλλά στην Ολυμπιακή Επιτροπή Κύπρου. Η γνώση της ήταν επαρκής για να θέσει σε κίνηση την προθεσμία που προνοείται από το Αρθρο 146.3 του Συντάγματος εφόσον ήταν αρκετά εκτεταμένη ώστε να την πληροφορεί επαρκώς για τις επιπτώσεις της απόφασης στην ίδια (την εφεσίβλητη) και να την καθιστά ικανή να λάβει τα οποιαδήποτε θεραπευτικά μέτρα προσφέρονται από το νόμο.  Όπως είναι θεμελιωμένο, πλήρης είναι η γνώση που επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να διαγνώσει με βεβαιότητα και ακρίβεια την υλική ή την ηθική ζημιά την οποία υφίσταται από την επίδικη πράξη (Δέστε: Θ.Δ. Τσάτσου «Η Αίτησις Ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας», σελ. 74).

Ενόψει του προαναφερόμενου συμπεράσματος μας, ότι η εφεσίβλητη είχε πλήρη γνώση της προαναφερόμενης απόφασης του εφεσείοντα, σύμφωνα με την προαναφερόμενη έννοια του νόμου, το αργότερο στις 2.9.03 και δεδομένου ότι η προσφυγή της καταχωρίστηκε στις 29.12.03, είναι προφανές πως η προσφυγή της ήταν [*521]εκπρόθεσμη και θα έπρεπε να είχε απορριφθεί ως τέτοια, από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Κατά συνέπεια η έφεση επιτυγχάνει και η πρωτόδικη απόφαση παραμερίζεται. Έξοδα στο παρόν δικαστήριο και πρωτόδικα υπέρ του εφεσείοντα, να υπολογιστούν από τον αρμόδιο Πρωτοκολλητή.

Η έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο