Bahadoryan Ahmad ν. Aναθεωρητικής Aρχής Προσφύγων (2009) 3 ΑΑΔ 550

(2009) 3 ΑΑΔ 550

[*550]15 Σεπτεμβρίου, 2009

[ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ,

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, ΠΑΜΠΑΛΛΗΣ, Δ/στές]

AHMAD BAHADORYAN,

Εφεσείων,

ν.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ,

Εφεσιβλήτων.

(Aναθεωρητική Έφεση Αρ. 18/2007)

 

Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων ― Ούτε η Αρχή ούτε η Υπηρεσία Ασύλου επιβάλλεται να περιορίζουν την εξέτασή τους, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, σε ορισμένα μόνο στοιχεία ― Κατά την εξέταση κάθε αίτησης μπορεί να ερευνηθούν στοιχεία που είναι βοηθητικά στην όποια κατάληξη και μπορούν νομίμως και δεόντως να εξασφαλιστούν.

Αναθεωρητική Έφεση ― Λόγοι εφέσεως ― Μπορούν να αφορούν μόνο θέματα που ηγέρθησαν στην πρωτόδικη διαδικασία.

Αλλοδαποί ― Αίτηση για πολιτικό άσυλο ― Το γεγονός ότι αιτητής ασύλου είναι παντρεμένος με κύπρια υπήκοο δυνατόν να είναι σχετικό σε άλλες διαδικασίες, αλλά δεν είναι καθ’ εαυτό σχετικό με τη διαδικασία παροχής ασύλου.

Ο εφεσείων ζήτησε την ακύρωση της απόρριψης της αίτησής του για παροχή ασύλου, η προσφυγή κατά της οποίας είχε πρωτοδίκως απορριφθεί.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απορρίπτοντας την έφεση, αποφάσισε ότι:

1.  Δεν είναι ορθή η εισήγηση του εφεσείοντα ότι είτε η Αρχή, είτε η Υπηρεσία Ασύλου, θα πρέπει να περιορίζει την εξέταση των θεμάτων που την απασχολούν σε ορισμένα μόνο στοιχεία.  Ασφαλώς κατά την εξέταση κάθε αίτησης μπορεί να ερευνηθούν στοιχεία τα [*551]οποία είναι βοηθητικά στην κατάληξη κάθε υπόθεσης και τα οποία νομίμως και δεόντως μπορούν να εξασφαλιστούν. 

2.  Επίσης ορθά η Αναθεωρητική Αρχή εξέτασε και το θέμα της τυχόν αναγνώρισης καθεστώτος προσωρινής διαμονής του εφεσείοντα στην Κύπρο για ανθρωπιστικούς λόγους.

3.  Κατ’ έφεση εξετάζονται μόνο θέματα τα οποία έχουν εγερθεί στην πρωτόδικη διαδικασία και δεν μπορούν κατ’ έφεση να εγείρονται νέα θέματα.

4.  Η παρούσα περίπτωση συνιστά αίτηση για παροχή ασύλου η οποία εξετάζεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μοναδικό σκοπό την εξακρίβωση κατά πόσο ο συγκεκριμένος αιτητής αντιμετωπίζει κίνδυνο διώξεων λόγω φυλετικών, θρησκευτικών και άλλων διακρίσεων στη χώρα του.  Το γεγονός, αυτό καθ’ εαυτό, ότι ο αιτητής είναι παντρεμένος με Κυπρία δυνατόν να είναι σχετικό σε άλλες διαδικασίες, αλλά όχι με τη διαδικασία παροχής ασύλου.

.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα.

 

Έφεση.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης Δικαστή του Aνωτάτου Δικαστηρίου (Γαβριηλίδης, Δ.), (Υπόθεση Aρ. 1041/05), ημερ. 10.1.07.

Λ. Κληρίδης, για τον Εφεσείοντα.

Ρ. Παπαέτη - Χατζηκώστα, Ανωτ. Δικηγόρος της Δημοκρατίας,  για τους Εφεσίβλητους.

Cur. adv. vult.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου απαγγέλλεται από το Δικαστή Νικολαΐδη.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ.:  Ο εφεσείων ο οποίος είναι Ιρανός, ενώ βρισκόταν  στην Κύπρο, υπέβαλε στις 12.11.2003 αίτηση για πολιτικό άσυλο, η οποία απορρίφθηκε. Την ίδια τύχη είχε και διοικητική προσφυγή την οποία υπέβαλε με βάση τις πρόνοιες του Άρθρου 28ΣΤ του περί Προσφύγων Νόμου του 2000, Ν.6(Ι)/2000 όπως τροποποιήθηκε.  Εναντίον της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων (στο εξής «η Αρχή»), καταχωρήθηκε ανεπιτυχώς προσφυγή. Εναντίον της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου [*552]ασκήθηκε η παρούσα έφεση.

Υποστηρίζεται ότι το πρωτόδικο δικαστήριο λανθασμένα παρερμήνευσε τον τρίτο λόγο ακύρωσης και, ενώ στην προσφυγή ο εφεσείων παραπονείτο ότι η επίδικη απόφαση αντί να αποφασίζει τα επίδικα σημεία τα οποία ηγέρθηκαν στη διοικητική προσφυγή βασίστηκε σε ολόκληρο το φάκελο της υπόθεσης από την ημέρα άφιξής του στην Κύπρο, στον οποίο περιλαμβάνονται θέματα εντελώς άσχετα με τα επίδικα, εξέτασε κατά πόσο η Αρχή, δεν περιορίστηκε στα εγειρόμενα θέματα, αλλά επεκτάθηκε και πέραν αυτών.

Ο λόγος αυτός θα πρέπει να απορριφθεί.  Εκείνο το οποίο το πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε είναι ότι η Υπηρεσία Ασύλου είχε εξετάσει κατά πόσο συνέτρεχαν στο πρόσωπο του εφεσείοντα οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του ως πολιτικού πρόσφυγα δυνάμει του Άρθρου 3 του Νόμου, όπως ήταν το αίτημά του, αλλά δεν εξέτασε κατά πόσο συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για να του αναγνωριστεί το καθεστώς προσωρινής διαμονής στην Κύπρο για ανθρωπιστικούς λόγους, με βάση το Άρθρο 19Α. Η Αρχή επεκτάθηκε και εξέτασε και αυτό το ζήτημα, κρίνοντας όμως στη βάση πάντοτε των ενώπιόν της στοιχείων, ότι δεν συνέτρεχαν ούτε οι προϋποθέσεις του Άρθρου 19Α.

Εν πάση περιπτώσει, δεν συμφωνούμε με την εισήγηση του εφεσείοντα ότι είτε η Αρχή, είτε η Υπηρεσία Ασύλου, θα πρέπει να περιορίζει την εξέταση των θεμάτων που την απασχολούν σε ορισμένα μόνο στοιχεία.  Ασφαλώς κατά την εξέταση κάθε αίτησης μπορεί να ερευνηθούν στοιχεία τα οποία είναι βοηθητικά στην κατάληξη κάθε υπόθεσης και τα οποία νομίμως και δεόντως μπορούν να εξασφαλιστούν.  Κλασικό παράδειγμα αυτού είναι και η δυνατότητα της Υπηρεσίας Ασύλου να εξετάζει και την επικρατούσα στη χώρα προέλευσης του κάθε αιτητή κατάσταση, με σκοπό να καταλήξει αν οι ισχυρισμοί του για τους τυχόν κινδύνους που διατρέχει, είναι αληθείς.

Επίσης, συμφωνώντας με το πρωτόδικο δικαστήριο, ορθά η Αναθεωρητική Αρχή εξέτασε και το θέμα της τυχόν αναγνώρισης καθεστώτος προσωρινής διαμονής του εφεσείοντα στην Κύπρο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Με το δεύτερο λόγο έφεσης ο εφεσείων παραπονείται ότι η Αναθεωρητική Αρχή επικύρωσε την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία δεν ήταν δεόντως αιτιολογημένη, γεγονός που καθιστά και τη δική της απόφαση ακυρωτέα.

[*553]Ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν έχει εγερθεί κατά την πρωτόδικη διαδικασία και συνεπώς δεν μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο της έφεσης.  Έχει επανειλημμένα λεχθεί ότι κατ’ έφεση εξετάζονται μόνο θέματα τα οποία έχουν εγερθεί στην πρωτόδικη διαδικασία και δεν μπορούν κατ΄ έφεση να εγείρονται νέα θέματα.

Ο εφεσείων υποστηρίζει ακόμα ότι δεν ελήφθη υπ’ όψιν ούτε από την Υπηρεσία Ασύλου, αλλά ούτε και από το πρωτόδικο δικαστήριο ότι είναι παντρεμένος με Κυπρία, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η απόρριψη της προσφυγής του και αργότερα η σύλληψη και κράτησή του στα Αστυνομικά Κρατητήρια στη Λάρνακα αντίκειται προς το Άρθρο 15 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο καθιερώνει το σεβασμό της οικογενειακής ζωής.

Ούτε αυτός ο λόγος έχει εγερθεί πρωτοδίκως και συνεπώς δεν μπορεί να εξεταστεί κατ’ έφεση.  Θα πρέπει όμως να λεχθεί ότι, εν πάση περιπτώσει, το γεγονός ότι είναι  παντρεμένος με Κυπρία αναφέρεται από το πρωτόδικο δικαστήριο, ενώ φαίνεται ότι το συγκεκριμένο γεγονός απασχόλησε τόσο την Υπηρεσία Ασύλου, όσο και την Αρχή.  Εξ άλλου, η παρούσα περίπτωση συνιστά αίτηση για παροχή ασύλου η οποία εξετάζεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μοναδικό σκοπό την εξακρίβωση κατά πόσο ο συγκεκριμένος αιτητής αντιμετωπίζει κίνδυνο διώξεων λόγω φυλετικών, θρησκευτικών και άλλων διακρίσεων στη χώρα του.  Το γεγονός, αυτό καθ΄ εαυτό, ότι ο αιτητής είναι παντρεμένος με Κυπρία δυνατόν να είναι σχετικό σε άλλες διαδικασίες, αλλά όχι με τη διαδικασία παροχής ασύλου.

Η έφεση απορρίπτεται με €800 έξοδα εναντίον του εφεσείοντα.

H έφεση απορρίπτεται με έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο