Κεφάλα κ.α. ν. Δημοκρατίας (1991) 4 ΑΑΔ 282

(1991) 4 ΑΑΔ 282

[*282] 24 Ιανουαρίου, 1991

[ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.

Αιτητές,

ν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Υποθέσεις Αρ. 65/88,118/88,135/88,138/88).

Ακυρωτική Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου — Επανεξέταση — Όλα τα στοιχεία πρέπει να ανάγονται στον ουσιώδη χρόνο — Αλλαγή σύνθεσης Επιτροπής κατά την επανεξέταση — Δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη εντυπώσεις από τις συνεντεύξεις που έγιναν από την προηγούμενη Επιτροπή.

Οι Περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμοι του 1969 έως 1979 (Αρ. 10/69,67/78,53/79) — Οι συστάσεις δεν είναι ανάγκη να περιέχουν αιτιολογία — Αν περιέχουν, η αιτιολογία αυτή υπόκειται σε αναθεωρητικό έλεγχο του Δικαστηρίου.

Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί — Σχέδια Υπηρεσίας — Διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης να κρίνει για την κατοχή αναγκαίου προσόντος που απαιτούν τα σχέδια υπηρεσίας — Η αιτιολογία της απόφασης μπορεί να συνάγεται από τους φακέλους.

Ακυρωτική Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου — Επανεξέταση — Κατ' αρχήν η Διοίκηση δεσμεύεται από το ισχύον δίκαιο ανεξάρτητα αν η πράξη που θα εκδοθεί θα ανάγεται σε προηγούμενο χρόνο λόγω επανεξέτασης απόφασης που ακυρώθηκε από το Δικαστήριο —  Κατ' εξαίρεση όμως όταν είναι αδύνατη η συμμόρφωση με τις διαδικασίες που προβλέπει το ισχύον δίκαιο στο χρόνο της επανεξέτασης (χωρίς αυτό να οφείλεται σε αμέλεια ή υπαιτιότητα της Διοίκησης), η παρατυπία της διαδικασίας είναι επιτρεπτή.

Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί—Προαγωγές—Πλάνη περί τα πράγματα — Η μη λήψη υπόψη της σύστασης από το αρμόδιο Τμήμα συνιστά πλάνη περί τα πράγματα και ως εκ τούτου λόγο ακύρωσης. [*283]

Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί — Προαγωγές — Προσόντα — Πρόσθετο προσόν — Αιτιολογία — Πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη αιτιολογία για την παραγνώριση πρόσθετου προσόντος — Έλλειψη ειδικής αιτιολογίας αποτελεί υπέρβαση των ορίων της διακριτικής ευχέρειας της Διοίκησης και κατάχρηση εξουσίας.

Οι αιτητές με τις παρούσες προσφυγές ζήτησαν την ακύρωση απόφασης της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας με την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη προήχθησαν στη θέση Βοηθού Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Οι λόγοι που προβλήθηκαν για την ακύρωση είναι γενικοί και ειδικοί. Αποτελεί ισχυρισμό των αιτητών ότι επειδή οι προσβληθείσες προαγωγές έγιναν ύστερα από επανεξέταση λόγω της μεσολάβησης ακύρωσης των πρώτων προαγωγών και παρόλο που εν τω μεταξύ η Ε.Ε.Υ. είχε αλλάξει σύνθεση, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις εντυπώσεις από τις συνεντεύξεις που έγιναν από την προηγούμενη Επιτροπή. Και αυτό γιατί στις συστάσεις των Τμημάτων Μέσης Εκπαίδευσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίες λήφθηκαν υπόψη και είναι οι ίδιες που δόθηκαν στην προηγούμενη διαδικασία, αναφέρεται ειδικά ότι οι κατάλογοι βασίστηκαν στη μελέτη των φακέλων των υποψηφίων και στις εισηγήσεις/απόψεις του εκπροσώπου του Τμήματος στις συνεντεύξεις από την Επιτροπή.

Προβλήθηκε επίσης ότι οι συστάσεις των Τμημάτων δεν περιείχαν αιτιολογία.

Οι αιτητές επιχειρηματολόγησαν ότι η Ε.Ε.Υ. δεν έκανε τη δέουσα έρευνα αναφορικά με το αναγκαίο προσόν "καλή γνώση μίας από τις επικρατέστερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Άλλος λόγος ακύρωσης που υποστηρίχθηκε ήταν ότι η Ε.Ε.Υ. σύγχυσε την αρχαιότητα με την μακρόχρονη πείρα και, ως εκ τούτου, έσφαλε στην εκτίμηση της αρχαιότητας.

Αναφορικά με τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων, υποβλήθηκε εισήγηση ότι δεν ακολουθήθηκαν οι πρόνοιες του άρθρου 35 των περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμων του 1969 έως 1979 (Ν. Αρ. 10-69,67/78,53/79), που αντικαταστάθηκε με νέα άρθρα από τον περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 1987, (Ν. Αρ. 65/87) και τον περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 3) Νόμο του 1987 (Ν. Αρ. 157/87).

Αναφορικά με το ενδιαφερόμενο μέρος Ελέγχω Ράγκου, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι δεν κατείχει το απαραίτητο προσόν "υπηρεσία δεκατεσσάρων τουλάχιστο ετών στη θέση Καθηγητή ή Εκπαιδευτή στις μισθοδοτικές κλίμακες Α8 και Α10".

Αναπτύχθηκε ο ισχυρισμός ότι η Γεωργία Μικελλίδου και η Ελέγχω Ράγκου αναιτιολόγητα κρίθηκαν ότι κατείχαν το πρόσθετο [*284] προσόν της παραγράφου 4 του σχεδίου υπηρεσίας.

Προβλήθηκε ακόμη ότι η Ε.Ε.Υ. ενήργησε με πλάνη περί τα πράγματα αναφορικά με τη σύσταση του αιτητή Λεπτού από το οικείο Τμήμα. Τα ενδιαφερόμενα μέρη ισχυρίστηκαν ότι η σχετική διατύπωση των πρακτικών της Ε.Ε.Υ. οφείλετο σε lapsus calami (λάθος γραφίδος).

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώνοντας την επίδικη απόφαση, αποφάσισε ότι:

1. Η Ε.Ε.Υ. ορθά αποφάσισε, εφόσον είχε αλλάξει σύνθεση, να μη λάβει υπόψη τις εντυπώσεις από τις συνεντεύξεις που έγιναν από την προηγούμενη Επιτροπή. Η Ε.Ε.Υ. και ο αντίστοιχος Τμηματάρχης είναι καθαρά διάφορα πρόσωπα/όργανα και, ως εκ τούτου, ο σχετικός λόγος δεν ευσταθεί.

2. Με βάση και τη νομολογία, οι συστάσεις δεν είναι ανάγκη να περιέχουν αιτιολογία.

3. Το Δικαστήριο διεξήλθε τους φακέλους που παρουσιάστηκαν ενώπιόν του και έχει τη γνώμη ότι η κρίση της Ε.Ε.Υ. αναφορικά με το προσόν της γλώσσας ήταν εύλογα επιτρεπτή. Η αιτιολογία βρίσκεται στους φακέλους και επομένως δεν ήταν αναγκαία ειδική αιτιολογία στο πρακτικό για κάθε υποψήφιο.

 

4. Στη διαδικασία της λήψης της προσβαλλόμενης απόφασης, η Ε.Ε.Υ. διέκρινε μεταξύ αρχαιότητας και μακρόχρονης πείρας στο διδακτικό έργο. Αυτό είναι σαφές από τα πρακτικά της Επιτροπής.

5. Η διοίκηση δεσμεύεται από το ισχύον δίκαιο. Όταν όμως λόγω του χρόνου πού μεσολάβησε από τη λήψη της απόφασης που ακυρώθηκε από το Δικαστήριο είναι, όχι από αμέλεια ή υπαιτιότητα της διοίκησης, αδύνατη η συμμόρφωση με τη διαδικασία που προβλέπει το ισχύον δίκαιο στο χρόνο της επανεξέτασης, η παρατυπία διαδικασίας είναι επιτρεπτή. Η διοίκηση δικαιούται να ακολουθήσει μια διαδικασία που να παρέχει τα εχέγγυα όπως η διαδικασία που προβλέπεται. Στην παρούσα υπόθεση ήταν πραγματικά αδύνατη η τήρηση της διαδικασίας των τροποποιητικών Νόμων 65 και 157 του 1987 γιατί η επανεξέταση έπρεπε να γίνει με τα πραγματικά γεγονότα της ημέρας της πράξης που ακυρώθηκε.

6. Η ερμηνεία και εφαρμογή του σχεδίου από την Ε.Ε.Υ., στην περίπτωση της Ράγκου, ήταν εύλογα επιτρεπτή σε αυτήν και το Δικαστήριο δεν επεμβαίνει.

7. Σχετικά με την κατοχή του πρόσθετου προσόντος από τις Μικελλίδου και Ράγκου, η εκτίμηση και αξιολόγηση των αντικειμενικών δεδομένων από την Ε.Ε.Υ. και η απόφασή της για το θέμα, βρίσκει στήριγμα στα στοιχεία των φακέλων και ήταν εύλογα επι[*285]τρεπτή σε αυτή.

8. Η Ε.Ε.Υ. πρόδηλα δεν έλαβε υπόψη το γεγονός της σύστασης του Λεπτού από το αρμόδιο Τμήμα, Τούτο συνιστά πλάνη περί τα πράγματα που επηρέασε ουσιαστικά την κρίση της Επιτροπής. Η έκταση και το λεκτικό του σχετικού πρακτικού δεν επιτρέπει στο Δικαστήριο να δεχθεί λάθος γραφίδος.

9. Η απόφαση της Ε.Ε.Υ. για τις Χατζηκωστή και Σωτηροπουλου σχετικά με το πρόσθετο προσόν, στηρίζεται στα στοιχεία του φακέλου και ήταν εύλογα επιτρεπτή.

10. Η Ε.Ε.Υ. επέλεξε ενδιαφερόμενα μέρη που υστερούσαν σε προσόντα - δεν είχαν το πρόσθετο προσόν - και αξία, γιατί υπερτερούσαν σε κάποιο βαθμό αρχαιότητας. Η Επιτροπή έχει καθήκον να συγκρίνει τους υποψηφίους και να συνεκτιμήσει αξία, προσόντα και αρχαιότητα για την επιλογή του καταλληλότερου. Όταν υποψήφιος κατέχει το πρόσθετο προσόν πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη αιτιολογία για την παραγνώρισή του. Η αιτιολογία της αρχαιότητας, στη μικρή μάλιστα έκταση που παρουσιάζουν μερικά ενδιαφερόμενα μέρη, δεν μπορούσε να αποτελέσει ειδική αιτιολογία και το καθοριστικό στοιχείο κρίσης. Η Ε.Ε.Υ. υπερέβη τα όρια της διακριτικής της ευχέρειας και, ως εκ τούτου, ενήργησε με υπέρβαση και/ή κατάχρηση εξουσίας.

Η επίδικη απόφαση ακυρώνεται χωρίς διαταγή για έξοδα.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Roussis & Others v. Republic (1987) 3 C.L.R. 1674·

Loizidou-Papaphoti v. Republic (1984) 3 C.L.R. 933·

Τζαβέλλας και Άλλοι ν. Δημοκρατίας (Προσφυγές Αρ. 404/87 κ.α. ημερ. 18.10.89)·

Βανέζη και Άλλοι ν. Δημοκρατίας (Προσφυγή Αρ. 320/87 κ.α. ημερ. 31.10.89)·

Λύωνα και Άλλοι ν. Δημοκρατίας (Προσφυγές 683/88, 703/88, 706/88 ημερ. 14.6.90)·

Δημοκρατία και Άλλοι ν. Στυλιανού και Άλλον (Α.Ε. 1028,1029 & 1034 ημερ. 10.7.90)·

Papaleontiou v. Republic (1987) 3 C.L.R. 211.

Προσφυγές.

Προσφυγές εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας με την οποία τα ενδιαφερόμενα [*286] μέρη προήχθησαν στη θέση Βοηθού Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου, 1984 αντί των αιτητών.

Χρ. Τριανταφυλλίδης, για την αιτήτρια στην υπόθεση 65/88.

Α.Σ. Αγγελίδης, για τους αιτητές στις υποθέσεις 118/88 και 135/88. Α. Μαρκίδης, για την αιτήτρια στην υπόθεση 138/88.

Π. Κληρίδης, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους καθ' ων η αίτηση.

Α. Παναγιώτου, για τα ενδιαφερόμενα μέρη Γ. Θεοφίλου, Στ. Μεστάνα. Ε. Χάϊλου, Μ. Γερολέμου και Γ. Μικελλίδου.

Χ. Ιερείδης, για τα ενδιαφερόμενα μέρη Ε. Κωνσταντινίδου, Π. Πέτρου και Ε. Ράγκου.

Π. Βράχας, για το ενδιαφερόμενο μέρος Φ. Παπακώστα.

Ε. Οδυσσέως, για το ενδιαφερόμενο μέρος Μ. Παπαχριστοφόρου.

Κρ. Παπαλοΐζου, για τα ενδιαφερόμενα μέρη Μ. Ζαβρού και Ι. Ιωαννίδη.

Cur. adv. vult.

Ο Δικαστής κ. Στυλιανίδης ανάγνωσε την ακόλουθη απόφαση.

ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, Δ: Οι αιτητές με τις παρούσες προσφυγές ζητούν την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, (η "Επιτροπή"), ημερομηνίας 31 Οκτωβρίου, 1987, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 4 Δεκεμβρίου, 1987, με την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη προήχθησαν στη θέση [*287] Βοηθού Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου, 1984.

Η θέση είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Στις 18 Ιουλίου, 1984, η Επιτροπή πλήρωσε 22 κενές θέσεις Βοηθού Διευθυντή, με την προαγωγή 22 καθηγητών. Στις 17 Σεπτεμβρίου, 1987, η προαγωγή 15 από αυτούς ακυρώθηκε από το Δικαστήριο - ( Roussis & Others v. Republic (1987) 3 C.L.R. 1674).

Η Επιτροπή επανεξέτασε το θέμα και στις 31 Οκτωβρίου, 1987, αποφάσισε την προαγωγή στη θέση, αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου, 1984, των πιο κάτω:-

1. Φαίδρα Παπακώστα

2. Ελέγκω Ράγκου

3. Ελπίδα Χάϊλου

4. Ελλάδα Κωνσταντινίδου

5. Μακάριος Παπαχριστοφόρου

6. Μαρία Ζαβρού

7. Μιχαήλ Καρπασίτης

8. Γεώργιος Θεοφίλου

9. Μιχαήλ Γερολέμου

10.Ιωάννης Ιωαννίδης

11. Σταύρος Μεστάνας

12. Αικατερίνη Χ"Δημητρίου

13. Βέρα Κορφιώτου

14. Πέτρος Πέτρου

15. Γεωργία Μικελλίδου

Η Προσφυγή Αρ. 65/88, στην έκταση που αναφέρεται στην προαγωγή άλλων από τα πιο πάνω 15 ενδιαφερόμενα μέρη, είναι απαράδεκτη και, ως εκ τούτου, θα απορρι[*288]φθεί.

Οι λόγοι που προβάλλονται για την ακύρωση είναι γενικοί και ειδικοί.

Η Επιτροπή από το 1984 μέχρι το 1987 άλλαξε σύνθεση. Ως εκ τούτου, ορθά αποφάσισε να μη λάβει υπόψη της τις εντυπώσεις από τις συνεντεύξεις που έγιναν από την προηγούμενη Επιτροπή.

Είναι ισχυρισμός των αιτητών ότι η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τις εντυπώσεις από τις συνεντεύξεις, γιατί στις συστάσεις των Τμημάτων Μέσης Εκπαίδευσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίες λήφθηκαν υπόψη και είναι οι ίδιες που δόθηκαν στην προηγούμενη διαδικασία, αναφέρεται ειδικά ότι οι κατάλογοι βασίστηκαν στη μελέτη των φακέλων των υποψηφίων και στις εισηγήσεις/απόψεις του εκπροσώπου του Τμήματος στις συνεντεύξεις από την Επιτροπή.

Οι συστάσεις αυτές δόθηκαν στις 2 Ιουλίου, 1984. Δεν αναφέρονται στις εντυπώσεις ή την αξιολόγηση των εντυπώσεων από την Επιτροπή στην παλαιά της σύνθεση. Είναι στοιχείο κρίσεως του αντίστοιχου Τμήματος Παιδείας. Ο λόγος που δεν αποτέλεσαν στοιχείο κρίσεως οι εντυπώσεις της Επιτροπής είναι γιατί άλλαξε σύνθεση. Η Επιτροπή και ο αντίστοιχος Τμηματάρχης είναι καθαρά διάφορα πρόσωπα/όργανα και, ως εκ τούτου, ο λόγος αυτός δεν ευσταθεί.

Αναφορικά με τις συστάσεις των Τμημάτων, προβλήθηκε ότι δεν περιέχουν αιτιολογία.

Όπως έχει αποφασιστεί στην υπόθεση Loizidou-Papaphoti v. Republic (1984) 3 CLR. 933, με βάση τους περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμους του 1969 έως 1979, (Αρ. 10/69, 67/78, 53/79), (ο "Νόμος"), οι συστάσεις δεν είναι ανάγκη να περιέχουν αιτιολογία. Αν περιέχουν, η αιτιολογία αυτή υπόκειται στον αναθεωρητικό έλεγχο του Δικαστηρίου. [*289] Δικηγόροι των αιτητών επιχειρηματολόγησαν ότι η Επιτροπή δεν έκαμε τη δέουσα έρευνα αναφορικά με το αναγκαίο προσόν - "καλή γνώση μιας από τις επικρατέστερες ευρωπαϊκές γλώσσες".

Η Επιτροπή εξέτασε το φάκελο της πλήρωσης της θέσης, τους προσωπικούς φακέλους και τους φακέλους υπηρεσιακών εκθέσεων των υποψηφίων και στο πρακτικό της ανέφερε ποιοί έχουν τα προσόντα της θέσης.

Στα σχέδια υπηρεσίας είναι σύνηθες προσόν η γνώση μιας από τις επικρατέστερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Τούτο είναι αναγκαίο, λαμβάνοντας υπόψη τη ζωή στη χώρα μας, την επαφή και τη σύνδεση της χώρας μας με την Ευρώπη. Η γνώση μιας ευρωπαϊκής γλώσσας έχει διάφορους βαθμούς, όπως μπαίνει στα διάφορα σχέδια υπηρεσίας -καλή, πολύ καλή, εξαίρετη.

Στο σχέδιο υπηρεσίας της κρινόμενης θέσης η απαιτούμενη γνώση είναι απλώς καλή.

Το Δικαστήριο διεξήλθε τους φακέλους που παρουσιάστηκαν ενώπιον του και έχει τη γνώμη ότι η κρίση της Επιτροπής - ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη κατέχουν το προσόν αυτό - ήταν εύλογα επιτρεπτή. Η αιτιολογία βρίσκεται στους φακέλους και, ως εκ τούτου, δεν ήταν αναγκαία ειδική αιτιολογία στο πρακτικό για τον κάθε υποψήφιο, αναφορικά με το προσόν αυτό. Οι αιτητές δεν έχουν με επιτυχία αντικρούσει την αρχή της κανονικότητας.

Άλλος λόγος ακύρωσης που υποστηρίχτηκε είναι ότι η Επιτροπή σύγχυσε την αρχαιότητα με την μακρόχρονη πείρα και, ως εκ τούτου, έσφαλε στην εκτίμηση της αρχαιότητας, η οποία διέπεται από τις πρόνοιες του Άρθρου 37 του Νόμου.

Η προηγούμενη Επιτροπή διέπραξε το σφάλμα τούτο, που ήταν ένας από τους λόγους ακύρωσης στην υπόθεση Roussis & Others (ανωτέρω). [*290]

Στη διαδικασία της λήψης της προσβαλλόμενης απόφασης, η Επιτροπή διέκρινε μεταξύ αρχαιότητας και μακρόχρονης πείρας στο διδακτικό έργο. Είχε ενώπιόν της όλο τα στοιχεία και στη σελ. 22 των πρακτικών της αναφέρεται ρητά ότι η αρχαιότητα των υποψηφίων κρίθηκε με βάση τις διατάξεις του Άρθρου 37 του Νόμου. Είναι αξιοσημείωτο ότι, στην περίπτωση των ενδιαφερομένων μερών Γερολέμου Μιχαήλ και Ιωάννη Ιωαννίδη - σελ. 23 των πρακτικών - γίνεται αντιδιαστολή μεταξύ της μακρόχρονης πείρας τους σε διδακτικό έργο και της αρχαιότητας τους, δύο στοιχεία που δεν συμπίπτουν.

Αναφορικά με τη διαδικασία της πλήρωσης των θέσεων, υποβλήθηκε εισήγηση ότι δεν ακολουθήθηκαν οι πρόνοιες του Άρθρου 35 του Νόμου, που αντικαταστάθηκε με νέα Άρθρα από τον περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 1987, (Αρ. 65/87) και τον περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) (Αρ.3) Νόμο του 1987, (Αρ. 157/87).

Η Διοίκηση δεσμεύεται από το ισχύον δίκαιο. Το θέμα τούτο απασχόλησε το Δικαστήριο σε μια σειρά Αποφάσεων - (βλ. Δημήτριος Τζαβέλλας και Άλλοι ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, Υπόθεση Αρ. 404/87 κ.α., (Απόφαση δόθηκε στις 18 Οκτωβρίου, 1989, δε δημοσιεύτηκε ακόμα)· Παναγιώτης Βανέζη και Άλλοι ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, Υπόθεση Αρ. 320/87 κ.α., (Απόφαση δόθηκε στις 31 Οκτωβρίου, 1989, δε δημοσιεύτηκε ακόμα)· Γεώργιος Λύωνα και Άλλοι ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, Υποθέσεις Αρ. 633/88, 703/88, 706/88 (Απόφαση δόθηκε στις 14 Ιουνίου, 1990, δε δημοσιεύτηκε ακόμα)· Κυπριακή Δημοκρατία και Άλλοι ν. Ανδρέα Στυλιανού και Άλλου, Αναθεωρητικές Εφέσεις Αρ. 1028,1029 και 1034 (Απόφαση δόθηκε στις 10 Ιουλίου, 1990, δε δημοσιεύτηκε ακόμα)).

Στην απόφαση Κυπριακή Δημοκρατία και Άλλοι ν. Ανδρέα Στυλιανού και Άλλου, (ανωτέρω), ειπώθηκαν τα εξής στη σελ. 9:-

"Η ακυρωτική δικαστική απόφαση εξαλείφει ex tunc [*291] την προσβαλλόμενη πράξη ή απόφαση και επαναφέρει τα πράγματα στο πραγματικό και νομικό καθεστώς του χρόνου της διοικητικής πράξης που ακυρώθηκε. Η νέα πράξη, έστω και αν της δοθεί αναδρομική ισχύ, εκδίδεται, κατά λογική ανάγκη, στο παρόν και όχι στο παρελθόν. Στο παρόν όμως δεσμευτικό είναι το ισχύον δίκαιο, τόσο το νομοθετημένο όσο και το νομολογιακό. Το γεγονός ότι το δίκαιο αυτό είναι άλλο από εκείνο που ίσχυε κατά το χρόνο της έκδοσης της πράξης που ακυρώθηκε δεν του αφαιρεί τη δεσμευτικότητα, ούτε αίρει την αρχή της νομιμότητας της διοικητικής πράξης που σημαίνει κατ' ανάγκη δέσμευση της Διοίκησης στο ισχύον δίκαιο. (Βλ. Παναγιώτης Βανέζη και Άλλοι ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, Υποθέσεις Αρ. 320/87 κ.α., (Απόφαση δόθηκε στις 31 Οκτωβρίου, 1989, δε δημοσιεύτηκε ακόμα)· Γεώργιος Λύωνα και Άλλοι ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, Υποθέσεις Αρ. 683/88, 703/88, 706/ 88, (Απόφαση δόθηκε στις 14 Ιουνίου, 1990, δε δημοσιεύτηκε ακόμα))."

Όταν, όμως, λόγω του χρόνου που μεσολάβησε από τη λήψη της απόφασης που ακυρώθηκε από το Δικαστήριο, είναι, όχι από αμέλεια ή υπαιτιότητα της Διοίκησης, αδύνατη η συμμόρφωση με τη διαδικασία που προβλέπει το ισχύον δίκαιο στο χρόνο της επανεξέτασης, η παρατυπία διαδικασίας είναι επιτρεπτή.

Η Διοίκηση δικαιούται να ακολουθήσει μια διαδικασία που να παρέχει τα εχέγγυα όπως η διαδικασία που προβλέπεται. Στην απόφαση Παναγιώτης Βανέζη και Άλλοι ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, (ανωτέρω), στις σελ. 22-24 ει-πώθηκε:-

"Υπάρχει εκ πρώτης όψεως παρατυπία διαδικασίας, όχι από αμέλεια της αρμόδιας αρχής ή υπαιτιότητά της, αλλά λόγω του χρόνου που μεσολάβησε.

Στο Σύγγραμμα του Odent Contentieux Admi-nistratif, στις σελ. 1497-1499, κάτω από τον τίτλο 'Impossibilite materielle d'accomplir certaines formalites' [*292] αναφέρεται ότι η διοίκηση δεν είναι υπόχρεη να ακολουθήσει τη διαδικασία, η οποία κάτω από τις περιστάσεις είναι αδύνατη, όχι από δικό της λάθος ή υπαιτιότητα, αλλά δικαιούται να ακολουθήσει μια διαδικασία που να παρέχει τα ίδια εχέγγυα όπως η διαδικασία που προβλέπεται. Η νομολογία του Γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ότι η διοίκηση απαλλάττεται της τήρησης τύπου που είναι αδύνατος:- (σελ. 1499)

‘La jurisprudence estime, en effet, que si l' admi-nistrationest dispensee d' accomplir une formalite impossible, elle doit autant que possible ne pas se prevaloir de cette impossibilite pour faire disparaitre de garanties accordees aux interesses et donc observer, sous le controle du juge, une formalite analogue : ainsi en est-il pour les reconstitutions de carriere si la consultation des organismes qui auraient du emettre un avis pour que tout se soit passe regulierement est impossible, Γ administration doit consulter de organismes existants et offrant les memes garanties (S. 13 juillet 1965, Ministre des P.T.T. c/Merkling, p. 424, R.A. 1966, p. 146, concl. Braibant; S. 20 decembre 1968, Ministre des Transports c/Valade,p.676).'

Παρόμοιο ζήτημα ηγέρθηκε στις υποθέσεις Yiallouros και Georgakis (ανωτέρω) και το Δικαστήριο έκρινε ότι η παράβαση τύπου ή διαδικασίας από τον Αρχηγό, κάτω από τις δοσμένες περιστάσεις, δεν επηρέαζε τις προσβαλλόμενες αποφάσεις προαγωγών.

Δεν τηρήθηκε αυστηρά ο τύπος και η διαδικασία που προβλέπονται στους Κανονισμούς, γιατί ήταν αδύνατο λόγω των αλλαγών που μεσολάβησαν από το χρόνο των ακυρωτικών αποφάσεων και της αρχικής ανάκλησης. Τηρήθηκε το ουσιώδες μέρος και ακολουθήθηκε διαδικασία που παρείχε τα ίδια εχέγγυα όπως η διαδικασία που προβλέπεται στους Κανονισμούς."

Οι πρόνοιες των Νόμων 65/87 και 157/87 δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστούν στην παρούσα υπόθεση. Ήταν [*293] πραγματικά αδύνατη η τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται στους τροποποιητικούς Νόμους του 1987, γιατί η επανεξέταση έπρεπε να γίνει με τα πραγματικά γεγονότα της ημέρας της πράξης που ακυρώθηκε -18 Ιουλίου, 1984.

Αναφορικά με το ενδιαφερόμενο μέρος Ελέγκω Ρά-γκου, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι δεν κατέχει το απαραίτητο προσόν - "υπηρεσία δεκατεσσάρων τουλάχιστο ετών στη θέση Καθηγητή ή Εκπαιδευτή στις μισθοδοτικές κλίμακες Α8 και Α10".

Η Ελέγκω Ράγκου διορίστηκε στη θέση Καθηγητή το 1969. Προήχθηκε στη θέση Καθηγητή Β12 τη 1η Οκτωβρίου, 1976.

"Υπηρεσία" δεν έχει το νόημα της άσκησης των καθηκόντων. Το σχέδιο δεν προνοεί πείρα, αλλά υπηρεσία. Η ερμηνεία και εφαρμογή του σχεδίου από την Επιτροπή, στην περίπτωση της Ράγκου, ήταν εύλογα επιτρεπτή σ' αυτή και το Δικαστήριο δεν επεμβαίνει - (βλ. Papaleontiou ν. Republic (1987) 3 C.L.R. 211).

Αναπτύχθηκε ο ισχυρισμός ότι η Γεωργία Μικελλίδου και η Ελέγκω Ράγκου αναιτιολόγητα κρίθηκαν ότι κατέχουν το πρόσθετο προσόν.

Το σχέδιο υπηρεσίας προβλέπει πρόσθετο προσόν στην παράγραφο 4 που έχει:-

"4. Επιπρόσθετος τίτλος σπουδών, με προτίμηση στα Παιδαγωγικά ή σε θέματα που αφορούν τη διοίκηση και οργάνωση σχολείων, θεωρείται ως πρόσθετο προσόν."

Η Γεωργία Μικελλίδου, από τον προσωπικό της φάκελο, φαίνεται ότι έχει τίτλο - Δίπλωμα του Πανεπιστημίου του Sussex - Chelsea College of Physical Education, στο οποίο φοίτησε δύο χρόνια και Certificate from East Sussex College of Higher Education. Η Ελέγκω Ράγκου, εκτός από [*294] το Licence Maitrice (Soc) κατείχε και Maitrice (PS).

Η εκτίμηση και αξιολόγηση των αντικειμενικών δεδομένων από την Επιτροπή και η απόφασή της για το θέμα του πρόσθετου προσόντος, βρίσκει στήριγμα στα στοιχεία των φακέλων και ήταν εύλογα επιτρεπτή σ' αυτή.

Η Επιτροπή ενήργησε με πλάνη περί τα πράγματα αναφορικά με τη σύσταση του αιτητή Λεπτού από το οικείο Τμήμα. Συστήθηκε από το Τμήμα Τεχνικής Εκπαίδευσης. Στα πρακτικά της Επιτροπής διαβάζουμε:-

"Έχει χαρακτηριστεί εξαίρετος στην τελευταία βαθμολογία αλλά δεν έχει σύσταση του οικείου τμήματος. Υστερεί σε αρχαιότητα από τους περισσότερους επιλεγέντες."

Η Επιτροπή πρόδηλα δεν έλαβε υπόψη της το υπάρχον γεγονός της σύστασης από το αρμόδιο Τμήμα. Τούτο συνιστά πλάνη περί τα πράγματα, η οποία επηρέασε ουσιαστικά την κρίση της Επιτροπής. Οι δικηγόροι των ενδιαφερομένων μερών ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται περί lapsus calami (λάθος γραφίδος). Η έκταση και το λεκτικό του πρακτικού δεν επιτρέπει στο Δικαστήριο να συμφωνήσει με τους δικηγόρους των ενδιαφερομένων μερών.

Για το λόγο αυτό όλες οι προαγωγές είναι ακυρωτέες.

Η Χριστούλλα Χατζηκωστή, αιτήτρια στην Προσφυγή Αρ. 138/88, η Ελένη Σωτηροπούλου, αιτήτρια στην Προσφυγή Αρ. 135/88, για τις οποίες η Επιτροπή αποφάσισε πως δεν είχαν το πρόσθετο προσόν, ισχυρίζονται ότι η ενδιάμεση αυτή απόφαση της Επιτροπής πάσχει.

Η αιτήτρια Χατζηκωστή το 1971-1972 παρακολούθησε μέσο επίπεδο μαθημάτων Αγγλικής γλώσσας σε προχωρημένο στάδιο στο St. George's School of English and Foreign Languages Ltd. Της δόθηκε πιστοποιητικό - (βλ. μπλε 60 στον προσωπικό της φάκελο) - το οποίο δεν ικανοποιεί το απαιτούμενο πρόσθετο προσόν του σχεδίου υπηρεσίας. [*295] Τον επόμενο χρόνο -1972-1973 - πήρε το ακόλουθο πιστοποιητικό από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου:- (Βλ. μπλε 69 στον προσωπικό της φάκελο).

"This is to certify that

C h r i s t o u l a H a d j i c o s t i s has been awarded the title of

A S S O C I A T E O F  T H E  I N S T I T U T E

This Title has been conferred in recognition of studies during the session 1972-73 including a special investigation on

' EDUCATION IN CYPRUS - A comparative study.

TEACHING HISTORY - A New approach.'"

Η Σωτηροπούλου, με υποτροφία των Κοινοπολιτειακών Υποτροφιών της Βρεττανικής Κυβέρνησης, παρακολούθησε για ένα ακαδημαϊκό χρόνο Supplementary Course in Physical Education, στο Πολυτεχνείο - Πανεπιστήμιο του Leeds, και της δόθηκαν σχετικά πιστοποιητικά - (βλ. μπλε 46-71 στον προσωπικό της φάκελο).

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ενδιαφερόμενο μέρος Μιχαήλ Γερολέμου, που είχε μεταπτυχιακή μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού χρόνου, και ήταν κάτοχος πιστοποιητικών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, κρίθηκε ότι δεν κατείχε το πρόσθετο προσόν.

Η Επιτροπή, που ερεύνησε το θέμα, έκρινε ότι οι αιτήτριες είχαν μετεκπαίδευση στο εξωτερικό διάρκειας ενός ακαδημαϊκού χρόνου, η οποία όμως δεν θεωρείται ότι αποτελεί το πρόσθετο προσόν. Αυτό το πόρισμα στηρίζεται στα στοιχεία του φακέλου και ήταν εύλογα επιτρεπτό στην Επιτροπή.

Οι αιτητές Κεφάλα, Γιαγκουλλής, Τιμοθέου και Κυρια-κίδης κατείχαν το πρόσθετο προσόν και σύσταση. Δεν [*296] προτιμήθηκαν γιατί η Επιτροπή έδωσε, εσφαλμένα, υπερβολική βαρύτητα στην αρχαιότητα ενδιαφερομένων μερών.

Οι αιτητές Κεφάλα, Γιαγκουλλής και Τιμοθέου, εκτός από το πρόσθετο προσόν και τη σύσταση, είχαν εξαίρετες εμπιστευτικές εκθέσεις. Η Επιτροπή επέλεξε ενδιαφερόμενα μέρη που υστερούσαν σε προσόντα - δεν είχαν το πρόσθετο προσόν - και αξία, γιατί υπερτερούσαν σε κάποιο βαθμό αρχαιότητας από τους πιο πάνω αιτητές.

Η Επιτροπή έχει καθήκο να συγκρίνει τους υποψήφιους και να συνεκτιμήσει αξία, προσόντα και αρχαιότητα για την επιλογή του καταλληλότερου. Όταν υποψήφιος κατέχει το πρόσθετο προσόν πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη αιτιολογία για την παραγνώρισή του.

Η αιτιολογία της αρχαιότητας, στη μικρή έκταση μάλιστα που παρουσιάζουν μερικά ενδιαφερόμενα μέρη, δεν μπορούσε να αποτελέσει ειδική αιτιολογία και το καθοριστικό στοιχείο κρίσης. Η Επιτροπή υπερέβη τα όρια της διακριτικής της ευχέρειας και, ως εκ τούτου, ενήργησε με υπέρβαση και/ή κατάχρηση εξουσίας.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους οι προσβαλλόμενες προαγωγές θα ακυρωθούν. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο δεν θεωρεί αναγκαίο να ασχοληθεί με άλλους λόγους ακύρωσης που προβλήθηκαν.

Οι προσβαλλόμενες προαγωγές ακυρώνονται. Καμιά διαταγή για έξοδα.

Επίδικη απόφαση ακυρώνεται χωρίς διαταγή για έξοδα.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο