Αποστολίδης ν. ΚΟΤ (1991) 4 ΑΑΔ 1596

(1991) 4 ΑΑΔ 1596

[*1596] 9 Μαΐου, 1991

[ΠΟΓΙΑΤΖΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ,

Αιτητής,

ν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 782/90).

Διοικητικό Όργανο — Συλλογικά Όργανα — Νόμιμη Συγκρότηση — Στέρηση νόμιμης ιδιότητας μέλους τον συλλογικού οργάνου επιφέρει την μη νόμιμη συγκρότησή του και την ως εκ τούτου ακυρότητα των αποφάσεων του.

Το μοναδικό ερώτημα που τέθηκε στην παρούσα υπόθεση ήταν κατά πόσο η κήρυξη ως αντισυνταγματικών των προνοιών του άρθρου 3 του Ν. 149/88 βάσει των οποίων διορίστηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Ο.Τ. δύο από τα μέλη του, επηρέασε την επίδικη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Ο.Τ. σε βαθμό που αυτή να πάσχει ακυρότητας.

Είναι εισήγηση των δικηγόρων του αιτητή και του ενδιαφερόμενου μέρους ότι η απώλεια της νόμιμης ιδιότητας δύο μελών του συλλογικού οργάνου που έλαβε την προσβαλλόμενη απόφαση πλήττει την νομιμότητα της συγκρότησης του συλλογικού οργάνου με αποτέλεσμα την ακυρότητα της προσβαλλόμενης απόφασης ανεξάρτητα από το βάσιμο οποιουδήποτε άλλου λόγου ακυρώσεως που τυχόν προβλήθηκε από τον αιτητή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώνοντας την επίδικη απόφαση, αποφάσισε ότι:

Βάσει προηγούμενης νομολογίας καθώς και των γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου που διέπουν το θέμα ένα συλλογικό όργανο χάνει την έννοια της νόμιμης συγκρότησής του αν μέλος ή μέλη του έχουν στερηθεί τη νόμιμη ιδιότητά τους δυνάμει [*1597] δικαστικής απόφασης.

Η επίδικη απόφαση ακυρώνεται χωρίς έξοδα.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και άλλοι ν. Καραγιώργη κ.α. (1991) 3 Α.Α.Δ. 159·

Χατζηβασιλείου ν. Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (1991) 4 Α.Α.Δ. 1005·

Παναγιώτου ν. Υπουργού Παιδείας και άλλου (1991) 3 Α.Α.Δ. 270.

Προσφυγή.

Προσφυγή εναντίον της απόφασης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού με την οποία το ενδιαφερόμενο μέρος προάχθηκε στη θέση Πρώτου Τουριστικού Λειτουργού στο Τμήμα Προγραμματισμού του Κ.Ο.Τ. αντί του αιτητή.

Ι. Νικολάου, για τον αιτητή.

Α.Χ"Μιχαήλ (Δνίς), για Α. Δικηγορόπουλο, για τους καθ'ων η αίτηση.

Α.Σ. Αγγελίδης, για το ενδιαφερόμενο μέρος.

Cur. adv. vult.

Ο Δικαστής κ. Πογιατζής ανάγνωσε την ακόλουθη απόφαση.

ΠΟΓΙΑΤΖΗΣ, Δ: Με την προσφυγή αυτή ο Αιτητής Πάτροκλος Αποστολίδης επιδιώκει την ακύρωση της απόφασης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) με την οποία προήχθηκε το Ενδιαφερόμενο Μέρος Φοίβη Κατσούρη στην κενή θέση Πρώτου Τουριστικού Λειτουργού στο Τμήμα Προγραμματισμού του ΚΟΤ, αντί ο Αιτητής.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 5(3) των περί Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Νόμων 1969-1985 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 3(1) του Νόμου αρ. 149 του 1988, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ αποτε[*1598]λείται από 9 μέλη. Δύο από αυτά, οι κκ. Χρ. Ενωτιάδης και Γ. Κουφάρης, έχουν διοριστεί μέλη του Συμβουλίου με βάση τις πρόνοιες του Νόμου αρ. 149/1988.

Με βάση το άρθρο 5(6) των πιο πάνω Νόμων το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ μεταβίβασε τις εξουσίες του για διορισμούς και προαγωγές υπαλλήλων στην Επιτροπή Προσωπικού. Στις 24 Απριλίου 1990 το Συμβούλιο του ΚΟΤ διόρισε ως μέλη της Επιτροπής Προσωπικού, μεταξύ άλλων, τα δύο προαναφερθέντα μέλη του Ενωτιάδη και Κουφάρη.

Με την απόφαση Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και άλλοι ν. Χρίστου Καραγιώργη και άλλων (1991) 3 Α.Α.Δ. 159, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κήρυξε αντισυνταγματικές τις πρόνοιες του άρθρου 3 του Νόμου αρ. 149 του 1988 με βάση τις οποίες είχαν διοριστεί τα προαναφερθέντα δύο πρόσωπα ως μέλη του Συμβουλίου το ΚΟΤ, τα οποία απώλεσαν, ως εκ τούτου, τη νόμιμη ιδιότητά τους.

Είναι παραδεκτό ότι στη διάρκεια όλης της διαδικασίας λήψεως της προσβαλλόμενης απόφασης, περιλαμβανομένης της τελικής επιλογής του Ενδιαφερομένου Μέρους, οι προαναφερθέντες Ενωτιάδης και Κουφάρης ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Προσωπικού στις συνεδρίες της οποίας παρευρίσκονταν και λάμβαναν μέρος, και το θέμα που εγείρεται είναι (α) κατά πόσο η συγκρότηση του καθ' ου η αίτηση συλλογικού οργάνου ήταν νόμιμη, και (β) σε περίπτωση που η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρνητική, κατά πόσο η προσβαλλόμενη απόφαση είναι, ως εκ του λόγου αυτού, άκυρη ή όχι, ανεξάρτητα από το βάσιμο οποιουδήποτε άλλου λόγου ακυρώσεως που επικαλείται ο Αιτητής στην προσφυγή του.

Οι ευπαίδευτοι δικηγόροι του Αιτητή και του Ενδιαφερομένου Μέρους εισηγήθηκαν ότι η απώλεια της νόμιμης ιδιότητας δυο μελών του συλλογικού οργάνου που έλαβε την προσβαλλόμενη απόφαση επιβάλλει, αφ' εαυτής, να [*1599] δοθεί αρνητική απάντηση στο πρώτο από τα πιο πάνω δυο ερωτήματα και θετική απάντηση στο δεύτερο. Ο ευπαίδευτος δικηγόρος του ΚΟΤ, χωρίς να αμφισβητεί τις πιο πάνω πραγματικές διαπιστώσεις και την επιχειρηματολογία των συναδέλφων του, δήλωσε ότι αφήνει το όλο θέμα στην κρίση του Δικαστηρίου.

Με την απόφασή του Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και Άλλοι ν. Καραγιώργη και Άλλων (1991) 3 Α.Α.Δ. 159 (ανωτέρω) το Δικαστήριο δεν περιορίστηκε μόνο στην κήρυξη ως αντισυνταγματικών των προνοιών του περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικού Συμβουλίου) Νόμου του 1988 (Νόμος αρ. 149 του 1988) που αναφέρονται στην σύνθεση των Συμβουλίων "ορισμένων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου", περιλαμβανομένου του ΚΟΤ*. Προχώρησε να πει ότι το Διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΚ δεν ήταν, ως εκ του λόγου αυτού, νόμιμα συγκροτημένο και οι αποφάσεις του δεν είχαν δικαιϊκό αντίκρυσμα και ήταν, επομένως, άκυρες.

Σχετικά με τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου που διέπουν το θέμα της νόμιμης συγκρότησης συλλογικού οργάνου γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην υπόθεση Χατζηβασιλείου ν. Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού** την οποία υιοθετώ.

Στην Αναθεωρητική Εφεση αρ. 1158 Νίκος Παναγιώτου ν. Υπουργού Παιδείας και άλλου*** η Ολομέλεια του Δικαστηρίου ακύρωσε το διορισμό του Ενδιαφερομένου Μέρους ως Διευθυντή του ΘΟΚ για τον ίδιο αποκλειστικά λόγο που επικαλείται σήμερα ο παρών Αιτητής, και διακήρυξε ότι "ένα συλλογικό όργανο χάνει την έννοια της νόμιμης συγκρότησής του εάν μέλος ή μέλη αυτού

* Βλ. άρθρο 2 τον Νόμου αρ. 149 του 1988.

** (1991) 4 Α.Α.Δ. 1006.

*** (1991) 3 Α.Α.Δ. 270. [*1600]

έχουν στερηθεί τη νόμιμη ιδιότητά τους δυνάμει δικαστικής απόφασης".

Με βάση το πιο πάνω νομικό και πραγματικό καθεστώς δέχομαι την εισήγηση των ευπαιδεύτων δικηγόρων του Αιτητή και του Ενδιαφερομένου Μέρους και κηρύσσω την προσβαλλόμενη απόφαση άκυρη για το μοναδικό λόγο της απώλειας της νόμιμης συγκρότησης του καθ' ου η αίτηση συλλογικού οργάνου, η οποία επήλθε με τη στέρηση της νόμιμης ιδιότητας των κκ. Ενωτιάδη και Κουφάρη ως μελών του.

Δεν εκδίδω οποιαδήποτε διαταγή αναφορικά με τα έξοδα.

Επίδικη απόφαση ακυρώνεται χωρίς έξοδα.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο