Νικολαΐδης ν. Δημοκρατίας (1991) 4 ΑΑΔ 2583

(1991) 4 ΑΑΔ 2583

[*2583] 16 Ιουλίου, 1991

[ΚΟΥΡΡΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ,

Αιτητής,

ν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 733/90).

Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί — Προαγωγές — Προσόντα — Πρόσθετο προσόν — Διακριτική εξουσία της Συμβουλευτικής Επιτροπής να παρέχει 1-5 μονάδες για πρόσθετα προσόντα σύμφωνα με το Νόμο — Αν δόθηκαν μονάδες για τα ίδια προσόντα σε προηγούμενη διαδικασία είναι άσχετο με οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία — Οι υποψήφιοι αιτητές κρίνονται βάσει του νομικού καθεστώτος που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της διοικητικής πράξης.

Διοικητικό Όργανο — Συλλογικά όργανα — Η γνώμη διαφωνούντος μέλους δεν επηρεάζει την ορθότητα ή/και τη νομιμότητα της διοικητικής πράξης.

Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί — Προαγωγές — Προσόντα — Πρόσθετα προσόντα — Το Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας δεν θεωρείται πρόσθετο προσόν για θέσεις καθηγητών.

Ο αιτητής προσέβαλε με την προσφυγή του την προαγωγή του ενδιαφερόμενου μέρους, αντί του ιδίου, στη θέση Βοηθού Διευθυντή Σχολείων Μέση Εκπαίδευσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας την προσφυγή, αποφάσισε ότι:

(1) Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 35Β(4)(β) των Περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμων του 1969-1988 η Συμβουλευτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να παρέχει 1-5 μονάδες για πρόσθετα προσόντα και εναπόκειται στη διακριτική της εξουσία να κρίνει αν κάποιος υποψήφιος κατέχει πρόσθετο προσόν σύμφωνα με το Νόμο.

[*2584]

(2) Η γνώμη διαφωνούντος μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής δεν επηρεάζει την ορθότητα ή/και τη νομιμότητα της διοικητικής πράξης διότι η Συμβουλευτική Επιτροπή είναι συλλογικό όργανο.

(3) Είναι άσχετο το γεγονός ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις δόθηκαν μονάδες για τα ίδια προσόντα γιατί εδώ πρόκειται για άλλη ξεχωριστή διαδικασία. Ότι έλαβε χώρα σε προηγούμενη διαδικασία είναι τελίως άσχετο με οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία.

(4) Το Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας δεν θεωρείται πρόσθετο προσόν για θέσεις καθηγητών.

(5) Οι υποψήφιοι αιτητές πρέπει να κρίνονται με βάση το νομικό καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο της έκδοσης της διοικητικής πράξης.

(6) Το Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής που κατείχε ο αιτητής, δεν αποκτήθηκε από συνεχή φοίτηση σε Πανεπιστήμιο ή Ανώτατη Σχολή διάρκειας ενός έτους και έτσι δεν μπορούσε βάσει της ενιαίας πολιτικής της Συμβουλευτικής Επιτροπής να θεωρηθεί πρόσθετο ποσόν.

(7) Και λανθασμένα η Συμβουλευτική Επιτροπή να μην παραχώρησε τις δύο πρόσθετες μονάδες για τα δύο πτυχία της Φούγκας και Βυζαντινής Μουσικής, αυτό δεν θα επηρέαζε με οποιοδήποτε δυσμενή τρόπο το συμφέρον και την προοπτική προαγωγής του στην επίδικη θέση.

Προσφυγή απορρίπτεται χωρίς έξοδα.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Δημητρίου ν. Δημοκρατίας (Προσφυγή Αρ. 780/88, ημερ. 25.4.90)·

Οικονόμου ν. Δημοκρατίας (Προσφυγές Αρ. 128/89 και 274/89 ημερ. 7.11.90)·

Γεωργίου και άλλος ν. Δημοκρατίας (Α.Ε. 525, ημερ. 16.6.89)·

Στυλιανού ν. Δημοκρατίας (Προσφυγή Αρ. 542/84, ημερ. 16.2.90)·

Χατζητοφή και άλλος ν. Δημοκρατίας (1991) 4 Α.Α.Δ. 474.

Προσφυγή.

Προσφυγή εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Εκ-παιδευτικής Υπηρεσίας με την οποία το ενδιαφερόμενο μέρος προάχθηκε στη θέση Βοηθού Διευθυντή Σχολείων [*2585] Μέσης Εκπαίδευσης αντί του αιτητή.

Γ. Τριανταφυλλίδης, για τον αιτητή.

Ρ. Πετρίδου (Κα.), Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α', για τους καθ' ων η αίτηση.

Cur. adv. vult

Ο Δικαστής κ. Κούρρης ανάγνωσε την ακόλουθη απόφαση.

ΚΟΥΡΡΗΣ, Δ.: Με την προσφυγή αυτή προσβάλλεται η απόφαση των καθ' ων η αίτηση που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο στις 28/8/90, να προάξουν το ενδιαφερόμενο μέρος Νίνα Σαββίδου στη θέση Βοηθού Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν ως εξής: Τόσο ο αιτητής όσο και το ενδιαφερόμενο μέρος ήταν κατά τον ουσιώδη χρόνο Καθηγητές Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με ειδικότητα στη Μουσική.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, με έγγραφα του ημερομηνίας 21/3/90 και 23/3/90, διαβίβασε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Ε.Ε.Υ.), έγκριση για πλήρωση 16 θέσεων Βοηθού Διευθυντή Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και μία θέση για την ειδικότητα της Μουσικής. Οι θέσεις προκηρύχθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν διαβιβάσθηκαν στην αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 35Β(1) του περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου (αρ. 10/69), όπως τροποποιήθηκε.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή υπέβαλε την έκθεσή της στην Ε.Ε.Υ. στις 4.7.90. Με την έκθεσή της η Συμβουλευτική Επιτροπή πρότεινε για προαγωγή τρεις υποψηφίους και αποφάσισε, διαφωνούντος ενός εκ των μελών της, ότι κανείς από τους συστηθέντες υποψηφίους δεν έχει πρό[*2586]σθετα προσόντα που να δικαιολογούν την παραχώρηση μονάδων. Την απόφασή τους αυτή τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής στήριξαν στην ενιαία πολιτική για παραχώρηση μονάδων για πρόσθετα προσόντα, που διαμόρφωσε το Σώμα Επιθεωρητών.

Οι υποψήφιοι που σύστησε η Συμβουλευτική Επιτροπή είναι οι ακόλουθοι:

(1) Σαββίδου Νίνα, με 210.70 μονάδες.

(2) Μαυρονύχης Γεώργιος, με 208.30 μονάδες.

(3) Νικολαΐδης Νίκος, με 207.50 μονάδες.

Η Ε.Ε.Υ. στη συνεδρία της με ημερομηνία 20.8.90, εξέτασε την ένσταση του αιτητή, που υποβλήθηκε για αναθεώρηση του καταλόγου που κατάρτισε η Συμβουλευτική Επιτροπή, επικαλούμενος πρόσθετα προσόντα. Η Ε.Ε.Υ. αποφάσισε ότι:

"Ορθά η Συμβουλευτική Επιτροπή δεν έχει παραχωρήσει μονάδες για πρόσθετα προσόντα στον κο. Νικολαΐδη, γιατί τα προσόντα του ενιστάμενου δεν καλύπτουν τις πρόνοιες του άρθρου 35Β(4)(β) του Νόμου."

Η Ε.Ε.Υ. στη συνέχεια κατάρτισε τον τελικό κατάλογο και κάλεσε τους τρεις υποψηφίους σε προσωπικές συνεντεύξεις, καθορίζοντας ταυτόχρονα και τα κριτήρια αξιολογήσεως των υποψηφίων σ' αυτές.

Στη συνεδρία της με ημερομηνία 24/8/90, η Ε.Ε.Υ. δέχθηκε σε συνέντευξη τη Νίνα Σαββίδου, την οποία και κατέταξε ως "πολύ καλή", προσδίδοντας σ' αυτήν 4 μονάδες, σύμφωνα με το άρθρο 35Β(10)(β) του Νόμου. Ως αποτέλεσμα το ενδιαφερόμενο μέρος συγκέντρωσε συνολικά 214.70 μονάδες. Ο αιτητής, που δεν προσήλθε στη συνέντευξη λόγω ασθενείας, ζήτησε αναβολή της και η Ε.Ε.Υ. αποφάσισε ως εξής: [*2587]

"Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ο κος. Νικολαΐδης Νίκος που συγκεντρώνει 207.50 μονάδες έστω και αν προσήρχετο σε προσωπική συνέντευξη και βαθμολογεί-το με τον ανώτατο βαθμό από την Επιτροπή (5 μονάδες) δε θα ήταν δυνατό να προαχθεί στη θέση αφού η κα. Σαββίδου συγκέντρωσε 214.70 μονάδες.

Με βάση τα πιο πάνω, η Επιτροπή αποφασίζει να προσφέρει προαγωγή στη θέση Β. Διευθυντή Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, από 1/9/90 στην κα. Νίνα Σαββίδου."

Το μοναδικό θέμα που εγείρεται είναι κατά πόσο η απόφαση των καθ' ων η αίτηση να θεωρήσουν ότι ο αιτητής δεν είχε πρόσθετα προσόντα είναι ορθή και μέσα στα πλαίσια της διακριτικής τους εξουσίας.

Ο αιτητής είναι κάτοχος των ακόλουθων προσόντων:  

(α) Πτυχίο Ωδικής

(β) Πτυχίο Αρμονίας

(γ) Πτυχίο Αντίστιξης

(δ) Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας

(ε) Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής

(στ) Πτυχίο Φυγής (Φούγκας)

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι διορίστηκε Καθηγητής Α' με το Πτυχίο Αντίστιξης που είναι επιπέδου Β' και ότι το Πτυχίο Φούγκας, που είναι επιπέδου Γ αποτελεί πρόσθετο προσόν. Για το προσόν αυτό, είναι ο ισχυρισμός του, έπρεπε να πιστωθεί με δύο μονάδες. Στηρίζει την άποψή του στο γεγονός ότι σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις προαγωγών η Συμβουλευτική Επιτροπή με τις εκθέσεις της, ημερομηνίας 7/7/87 και 26/4/89, έδωσε δύο μονάδες στον αιτητή για το προσόν αυτό. Ο αιτητής υποστηρίζει και υιοθετεί την άποψη του κ. Αχιλλεούδη, μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής, που διαφώνησε με την άποψη [*2588] της πλειοψηφίας, και ο οποίος ήταν ο μόνος από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής που έχει γνώσεις μουσικής. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Αχιλλεούδη, έπρεπε να δοθούν δύο μονάδες στον αιτητή για το Πτυχίο Φυγής.

Επιπλέον, ο αιτητής ισχυρίζεται ότι έπρεπε να του έδινε η Συμβουλευτική Επιτροπή ακόμα μία μονάδα για το Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας γιατί είναι συναφές με την εκπαίδευση. Ισχυρίζεται επίσης ότι έπρεπε να του δοθούν μονάδες και για το Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής που κατέχει, το οποίο είναι τριετούς φοιτήσεως και απόλυτα συναφές με την ειδικότητά του.

Η δικηγόρος των καθ' ων η αίτηση ισχυρίστηκε αναφερόμενη στην υπόθεση Παύλου Δημητρίου ν. Δημοκρατίας, υπόθεση αρ. 780/88, ημερομηνίας 25/4/90, ότι εναπόκειται στη διακριτική εξουσία της Συμβουλευτικής Επιτροπής αν θα δώσει ή όχι μονάδες για πρόσθετα προσόντα και ότι η απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής ήταν εύλογα επιτρεπτή.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η γνώμη του διαφωνούντος μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της διοικητικής πράξης, εφόσον πρόκειται περί συλλογικού οργάνου, κάνοντας αναφορά στα Πορίσματα Νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1929-1959) στη σελίδα 113. Το ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις δόθηκαν μονάδες για τα ίδια προσόντα είναι άσχετο γιατί εδώ πρόκειται για άλλη, ξεχωριστή διαδικασία. Αναφορά γίνεται στην υπόθεση Ανδρέα Οικονόμου ν. Δημοκρατίας, Υποθέσεις αρ. 128/89 και 274/89, ημερομηνίας 7/11/90. Το Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας δε θεωρείται πρόσθετο προσόν για θέσεις Καθηγητών σύμφωνα με την απόφαση στην Αναθεωρητική Έφεση αρ. 525, μεταξύ Γεωργίου κ.ά. ν. Δημοκρατίας, ημερομηνίας 16/6/89.

Άλλος ισχυρισμός της δικηγόρου των καθ' ων η αίτηση είναι ότι όταν ο αιτητής διορίστηκε βάσει των Σχεδίων Υπηρεσίας που ίσχυαν τότε, το Πτυχίο Φούγκας μπορούσε να θεωρηθεί πρόσθετο προσόν. Βάσει όμως αυτών που [*2589] ισχύουν τώρα, δεν αποτελεί πρόσθετο προσόν αλλά εξισώνεται με τα απαραίτητα προσόντα για διορισμό και τα προσόντα πρέπει να κριθούν σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που ισχύει κατά την έκδοση της διοικητικής πράξης. Αναφορά γίνεται στην υπόθεση Παναγιώτης Στυλιανού ν. Δημοκρατίας, Υπόθεση αρ. 542/84, ημερομηνίας 16/2/90.

Αναφορικά με το Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής, η δικηγόρος των καθ' ων η αίτηση ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της παρούσας Συμβουλευτικής Επιτροπής διαμόρφωσαν μια ενιαία πολιτική για παραχώρηση μονάδων για πρόσθετα προσόντα που περιλαμβάνει μόνο διπλώματα που αποκτήθηκαν μετά από συνεχή φοίτηση σε Πανεπιστήμιο ή Ανώτατη Σχολή τουλάχιστον ενός έτους και ότι το δίπλωμα του αιτητή δεν ικανοποιούσε τον όρο αυτό.

Συμφωνώ με τη θέση των καθ' ων η αίτηση. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 35Β(4)(β) των περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμων του 1969-1988, η Συμβουλευτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να παρέχει 1-5 μονάδες, με αιτιολογημένη απόφασή της, για πρόσθετα προσόντα τα οποία κατέχει κάποιος υποψήφιος και τα οποία είναι συναφή με την εκπαίδευση ή την ειδικότητα του υποψηφίου ή τα καθήκοντα της θέσης. Η Συμβουλευτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να παρέχει μονάδες για πρόσθετα προσόντα και εναπόκειται στη διακριτική της εξουσία να κρίνει εάν κάποιος υποψήφιος κατέχει πρόσθετο προσόν σύμφωνα με το Νόμο (Βλ. Παύλος Δημητρίου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, ανωτέρω).

Στην παρούσα περίπτωση η Συμβουλευτική Επιτροπή έκρινε ότι ο αιτητής δεν κατείχε πρόσθετο προσόν, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και γι' αυτό δεν του παραχώρησε καμιά πρόσθετη μονάδα.

Συμφωνώ επίσης με τη θέση των καθ' ων η αίτηση ότι η γνώμη διαφωνούντος μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής δεν επηρεάζει την ορθότητα ή/και τη νομιμότητα της διοικητικής πράξης. Η γνώμη του διαφωνούντος μέλους κ. Αχιλλεούδη, ήταν η μειοψηφία και κατά συνέπεια δεν [*2590] επηρεάζει τη νομιμότητα της διοικητικής πράξης, διότι η Συμβουλευτική Επιτροπή είναι συλλογικό όργανο.

Επίσης, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του αιτητή ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις δόθηκαν μονάδες για τα ίδια προσόντα, διότι είναι άσχετο, αφού εδώ πρόκειται για άλλη ξεχωριστή διαδικασία. Ότι έλαβε χώρα σε προηγούμενη διαδικασία είναι τελείως άσχετο με οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία και στη συγκεκριμένη περίπτωση με την παρούσα (Βλ. Ανδρέας Οικονόμου ν. Δημοκρατίας, ανωτέρω).

Το Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας δε θεωρείται πρόσθετο προσόν για θέσεις καθηγητών, σύμφωνα με την Αναθεωρητική Έφεση αρ. 525, Γεωργίου κ.ά. ν. Δημοκρατίας, ανωτέρω.

Ο ισχυρισμός του δικηγόρου του αιτητή ότι όταν ο αιτητής διορίστηκε βάσει των σχεδίων υπηρεσίας που ίσχυαν τότε το Πτυχίο Φούγκας μπορούσε να θεωρηθεί πρόσθετο προσόν, επίσης δεν ευσταθεί, καθότι βάσει των σχεδίων υπηρεσίας που ισχύουν τώρα δεν αποτελεί πρόσθετο προσόν, αλλά εξισώνεται με τα απαραίτητα προσόντα που χρειάζονται για διορισμό. Οι υποψήφιοι αιτητές πρέπει να κρίνονται με βάση το νομικό καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο της έκδοσης της διοικητικής πράξης. Με την αλλαγή των σχεδίων υπηρεσίας, δημιουργήθηκε νέο νομικό καθεστώς με το οποίο έπρεπε να συνάδει η απόφαση της Επιτροπής (Βλ. Παναγιώτης Στυλιανού ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, ανωτέρω).

Τέλος, το Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής που κατείχε ο αιτητής, δεν αποκτήθηκε μετά από συνεχή φοίτηση σε Πανεπιστήμιο ή Ανώτατη Σχολή διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους και έτσι δεν ικανοποιούσε την ενιαία πολιτική της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι τα μέλη της παρούσας Συμβουλευτικής Επιτροπής διαμόρφωσαν μια ενιαία πολιτική για την παραχώρηση μονάδων για πρόσθετα προσόντα που τυχόν [*2591] να κατείχαν οι αιτητές. Αυτή η πολιτική περιλάμβανε με-ταπτυχειακά διπλώματα που αποκτήθηκαν μετά από συνεχή φοίτηση σε Πανεπιστήμιο ή Ανώτατη Σχολή, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, ορθά η Συμβουλευτική Επιτροπή έφθασε στο συμπέρασμα ότι ο αιτητής δεν είχε τα προσόντα που να δικαιολογούν την παραχώρηση οιονδήποτε μονάδων. Κατά συνέπεια, η προσφυγή πρέπει να απορριφθεί.

Περαιτέρω, ακόμα και αν η Επιτροπή έκρινε ότι ο αιτητής κατείχε πρόσθετο προσόν και του παραχωρούσε τις δύο μονάδες, όπως έγινε σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις (26/4/89, Τεκμήριο Α και 7/7/87, Τεκμήριο Β), όπου του δόθηκαν 2 μονάδες για τα δύο πτυχία μαζί, Φούγκας και Βυζαντινής Μουσικής, το σύνολο των μονάδων του θα ήταν μικρότερο από το σύνολο των μονάδων του ενδιαφερόμενου μέρους. Ο αιτητής θα συγκέντρωνε μόνο 209.50 μονάδες, ενώ το ενδιαφερόμενο μέρος συγκέντρωσε 210.70 μονάδες. Συνεπώς, εάν εσφαλμένα η Συμβουλευτική Επιτροπή δεν παραχώρησε στον αιτητή 2 μονάδες για πρόσθετο προσόν, αυτό δε θα επηρέαζε με οποιοδήποτε δυσμενή τρόπο το συμφέρον και την προοπτική προαγωγής του στην επίδικη θέση, που ήταν, εν πάση περιπτώσει εκ των πραγμάτων ανύπαρκτη (Βλ. Ζήσιμος Χ"Ττοφή κ.ά. ν. Κυπριακής Δημοκρατίας)*.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται και η επίδικη απόφαση επικυρώνεται. Καμιά διαταγή για έξοδα.

Προσφυγή απορρίπτεται χωρίς έξοδα.

* (1991) 4 Α.Α.Δ. 474.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο