Αρέστη ν. Δημοκρατίας (1991) 4 ΑΑΔ 3822

(1991) 4 ΑΑΔ 3822

[*3822] 27 Νοεμβρίου, 1991

[ΠΙΚΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΕΣΤΗ,

Αιτητής,

ν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΔΕΙΩΝ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 66/91).

Αναθεωρητική Αρχή Αδειών — Ιεραρχική προσφυγή — Εξουσία — Επικύρωση απόφασης Αρχής Αδειών — Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου παράνομη βάσει απόφασης Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ότι οι πρόνοιες των εδαφίων (4) και (5) του άρθρου 3 του Ν. 149/88 είναι αντισυνταγματικές — Η απόφαση επικύρωσης της Αναθεωρητικής Αρχής είναι άκυρη γιατί συναρτάται άμεσα με το νομικό κύρος της απόφασης η οποία επισφραγίζεται.

Το μοναδικό θέμα που εξετάστηκε στην παρούσα προσφυγή ήταν κατά πόσο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις αναθεωρητικές εφέσεις 1163, 1178 και 1179 με την οποία οι πρόνοιες του Νόμου 149/88, που αφορούσαν τη συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, κρίθηκαν αντισυνταγματικές, επηρέασαν ή όχι τη νομιμότητα της επίδικης απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών η οποία επικύρωσε απόφαση της Αρχής Αδειών να απορρίψει αίτημα του αιτητή για παραχώρηση σε αυτόν αδειών χρήσης οχημάτων ενοικιάσεως (Άδεια "Ζ").

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώνοντας την επίδικη απόφαση, αποφάσισε ότι:

Η επικύρωση από την Αναθεωρητική Αρχή Αδειών άκυρης απόφασης της Αρχής Αδειών πίπτει στο ίδιο κενό ανομίας, όπως και η κυρούμενη απόφαση. Η επικύρωση απόφασης συναρτάται άμεσα με το νομικό κύρος της απόφασης η οποία επισφραγίζεται.

Επίδικη απόφαση ακυρώνεται χωρίς έξοδα.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Ρ.Ι.Κ. και Άλλοι ν. Καραγιώργη και Άλλου (1991) 3 AAΔ 159·

[*3823]

Παναγιώτου ν. Δημοκρατίας κ.ά. (1991) 4 ΑΑΔ 270·

Γεωργίου ν. Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών (1991) 3 ΑΑΔ. 1563·

Νικολάου και Άλλοι ν. Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (1991) 4 ΑΑΔ. 1684.

Προσφυγή.

Προσφυγή εναντίον απόφασης των καθ' ων η αίτηση με την οποία επικυρώθηκε απόφαση του πρωτοβάθμιου διοικητικού οργάνου, της Αρχής Αδειών, με την οποία απορρίφθηκε αίτημα του αιτητή για την παραχώρηση αδειών χρήσης οχημάτων ενοικιάσεως (Άδεια "Ζ").

Σ. Καραπατάκης, για τον αιτητή.

Α. Μαππουρίδης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους καθ'ων η αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΠΙΚΗΣ, Δ. ανάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Το αντικείμενο της προσφυγής είναι απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών με την οποία επικυρώθηκε απορριπτική απόφαση του πρωτοβάθμιου διοικητικού οργάνου, της Αρχής Αδειών, του αιτήματος του προσφεύγοντος για την παραχώρηση αδειών χρήσης οχημάτων ενοικιάσεως (Άδεια "Ζ"). Η Αρχή Αδειών είχε συγκροτηθεί και λειτουργούσε κατά το χρόνο λήψης της απόφασης που επικυρώθηκε βάσει του Περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) Νόμου του 1988 (Ν. 149/88) που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Στην Ρ.Ι.Κ. και Άλλοι ν. Καραγιώργη και Άλλου (1991) 3 Α.Α.Δ. 159), αποφασίστηκε ότι η συνταγματική συγκρότηση των συμβουλίων που συστάθηκαν βάσει του Ν. 149/88 επέφερε και την ακυρότητα των αποφάσεών τους, διαπίστωση που βεβαιώνεται και σε σειρά μεταγενέστερων αποφάσεων. (Βλ. μεταξύ άλλων Παναγιώτου ν. Δημοκρατίας (1991) 3 Α.Α.Δ. 270). [*3824]

Στην Γεωργίου ν. Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών (1991) 4 Α.Α.Δ. 1563, αποφασίστηκε ότι η επικύρωση από την Αναθεωρητική Αρχή Αδειών άκυρης απόφασης της Αρχής Αδειών πίπτει στο ίδιο κενό ανομίας, όπως και η κυρούμενη απόφαση. Όπως επισημαίνεται, η επικύρωση απόφασης συναρτάται άμεσα με το νομικό κύρος της απόφασης η οποία επισφραγίζεται.

Ο δικηγόρος των καθ' ων η αίτηση υποστήριξε ότι απόφαση μπορεί να διασωθεί με αναφορά στις αρχές των de facto οργάνων όπως διαμορφώθηκαν στο αγγλικό δίκαιο. Ανάλογη εισήγηση έγινε και στην Νικολάου και Άλλοι ν. Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (1991) 4 Α.Α.Δ. 1684 χωρίς επιτυχία. Για τους λόγους που εκτίθενται στην Νικολάου (ανωτέρω) αποτυγχάνει η εισήγηση των καθ' ων η αίτηση και σ' αυτή την προσφυγή. Το Κυπριακό δίκαιο δεν παρέχει πεδίο, όπως εξηγείται στην Νικολάου, για την επίκληση των αρχών που διέπουν την υπόσταση των αποφάσεων de facto οργάνων στην Αγγλία.

Η προσφυγή επιτυγχάνει. Η επίδικη απόφαση ακυρώνεται στο σύνολό της. Δεν εκδίδεται διαταγή για τα έξοδα.

Προσφυγή επιτυγχάνει. Επίδικη απόφαση ακυρώνεται χωρίς έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο