Alexandra Rent A Car Ltd. ν. Αρχής Αδειών κ.ά. (1992) 4 ΑΑΔ 772

(1992) 4 ΑΑΔ 772

[*772] 27 Φεβρουαρίου, 1992

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ALEXANDRA RENT A CAR LTD.,

Αιτητές,

v.

ΑΡΧΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΣ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 320/91).

Προσφυγή βάσει του άρθρου 146 του Συντάγματος — Προσβαλλόμενες πράξεις — Αποφάσεις προσβληθείσες δια ιεραρχικής προσφυγής — Δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελές αντικείμενο διοικητικής προσφυγής απόφαση κατά της οποίας ασκήθηκε σύμφωνα με το νόμο ιεραρχική προσφυγή — Ενσωμάτωση στην απόφαση του ιεραρχικά ανώτερου οργάνου.

Προσφυγή βάσει του άρθρου 146 του Συντάγματος — Αντικείμενο — Ασκείται κατά διοικητικής πράξης, απόφασης ή παράλειψης — Το διοικητικό όργανο φαίνεται ως διάδικος μόνο προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί.

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο — Τροποποίηση του τίτλου — Ενδείκνυται ώστε να συνάδει με τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης όταν δεν υπάρχει κίνδυνος οποιουδήποτε δυσμενούς επηρεασμού των μερών.

Παρόλο που η προσφυγή αυτή στράφηκε κατά της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών να απορρίψει αίτημα των αιτητών για χορήγηση αδειών αυτοκινήτων εκμισθούμενων χωρίς οδηγό, στον τίτλο της προσφυγής αναγράφηκαν ως καθ' ων η αίτηση η Αρχή Αδειών και η Κυπριακή Δημοκρατία διά του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, εξέδωσε ενδιάμεση απόφαση και [*773] διατάσσοντας την τροποποίηση του τίτλου, αποφάσισε ότι:

(1) Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την προσβαλλόμενη απόφαση. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του περί Ρυθμίσεως της Τροχαίας Μεταφοράς Νόμου 1982 (9/82) ήταν ο αρμόδιος για την εξέταση ιεραρχικών προσφυγών κατά αποφάσεων της Αρχής Αδειών. Όμως το άρθρο 4 καταργήθηκε με τον τροποποιητικό νόμο του 1984 (Ν. 84/84). Τη θέση του Υπουργού κατέλαβε η Αναθεωρητική Αρχή Αδειών.

(2) Η απόφαση κατά της οποίας ασκείται κατά το νόμο ιεραρχική προσφυγή, ενσωματώνεται στην απόφαση του ιεραρχικά ανώτερου οργάνου έστω και αν αυτή είναι απορριπτική έτσι που να μη μπορεί πια να αποτελέσει αυτοτελές αντικείμενο διοικητικής προσφυγής.

(3) Είναι θεμελιωμένο ότι η διοικητική προσφυγή σύμφωνα με το Άρθρο 146 του Συντάγματος, ασκείται κατά διοικητικής πράξης, απόφασης ή παράλειψης και ότι το κατάλληλο διοικητικό όργανο φαίνεται ως διάδικος στην προσφυγή μόνο προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί.

(4) Αφού ικανοποιήθηκα πως δεν υπάρχει κίνδυνος οποιουδήποτε δυσμενούς επηρεασμού των μερών, κρίνω πως ενδείκνυται η τροποποίηση του τίτλου ώστε να συνάδει με τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης.

Ο τίτλος της προσφυγής θα διαβάζεται ως ακολούθως:

"ALEXANDRA RENT A CAR LTD"

και

Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της

Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών"

Διαταγή ως ανωτέρω.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Εταιρεία Μουτουλλάς-Καλοπαναγιώτης Μεταφοραί Λτδ ν. Αρχής Αδειών και Άλλης (1989) 3(A) Α.Α.Δ. 2277· [*774]

HadjiPapasymeou v. Republic (1984) 3 C.L.R. 1182·

Christodoulou v. Republic, 1 R.S.C.C. 1·

Peletico Ltd v. Republic (1985) 3 C.L.R. 1582

Fesas and Others v. Republic (1989) 3(A) C.L.R. 63.

Ενδιάμεση Απόφαση.

Ενδιάμεση απόφαση σχετικά με τον τίτλο της προσφυγής.

Β. Βασιλειάδης, για τους αιτητές.

Γ. Κυριακίδου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους καθ' ων η αίτηση.

Cur. adv. vult.

Ο Δικαστής κ. Κωνσταντινίδης ανάγνωσε την ακόλουθη απόφαση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Κατά τη μελέτη της υπόθεσης διαπίστωσα έλλειψη αντιστοιχίας μεταξύ της προσβαλλόμενης απόφασης και του τίτλου της προσφυγής. Η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 1990, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των αιτητών για χορήγηση αριθμού αδειών αυτοκινήτων εκμισθούμενων χωρίς οδηγό. Ως καθ' ων η αίτηση, στον τίτλο της προσφυγής, αναφέρεται η Αρχή Αδειών και η Κυπριακή Δημοκρατία δια του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την προσβαλλόμενη απόφαση. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του περί Ρυθμίσεως της Τροχαίας Μεταφοράς Νόμου 1982 (9/82) ήταν ο αρμόδιος για την εξέταση ιεραρχικών προσφυγών κατά αποφάσεων της Αρχής Αδειών. Όμως το άρθρο 4 καταργήθηκε με τον τροποποιητικό νόμο του 1984 (Ν. 84/84). Τη θέση του [*775] Υπουργού κατέλαβε η Αναθεωρητική Αρχή Αδειών που πήρε, όπως σημείωσα, και την προσβαλλόμενη απόφαση.

Η Αναθεωρητική Αρχή Αδειών δεν περιλαμβάνεται στον τίτλο ως καθ' ης η αίτηση. Η απόφαση της Αρχής Αδειών ουσιαστικά ανατράπηκε από την Αναθεωρητική Αρχή Αδειών. Σημειώνει βέβαια η Αναθεωρητική Αρχή πως την επικυρώνει αλλά αυτό μόνο επειδή στο τέλος κατάληξε και εκείνη σε απορριπτική απόφαση. Αυτή όμως η απορριπτική απόφαση βασίζεται σε εντελώς διαφορετικό λόγο και αντικείμενο της αναθεώρησης είναι ακριβώς η αιτιολογία της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής. Εν πάση περιπτώσει είναι καθιερωμένη αρχή ότι απόφαση κατά της οποίας ασκείται κατά το νόμο ιεραρχική προσφυγή, ενσωματώνεται στην απόφαση του ιεραρχικά ανώτερου οργάνου έστω και αν αυτή είναι απορριπτική έτσι που να μή μπορεί πια να αποτελέσει αυτοτελές αντικείμενο διοικητικής προσφυγής. (Βλ. Εταιρεία Μουτουλλά -Καλοπαναγιώτη Μεταφοραί Λτδ ν. Αρχής Αδειών και Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών Προσφυγή Αρ. 66/87 της 7 Οκτωβρίου 1989), στην οποία αναφέρεται και η προηγούμενη νομολογία πάνω στο θέμα.

Είναι θεμελιωμένο ότι η διοικητική προσφυγή σύμφωνα με το Άρθρο 146 του Συντάγματος, ασκείται κατά διοικητικής πράξης, απόφασης ή παράλειψης και ότι το κατάλληλο διοικητικό όργανο φαίνεται ως διάδικος στην προσφυγή μόνο προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί. (Βλ. μεταξύ άλλων, HadjiPapasymeou v. Republic (1984) 3 CLR 1182).

Κατά το προηγούμενο της υπόθεσης Christodoulou ν. Republic, 1 RSCC 1, και αφού ικανοποιήθηκα πως δεν υπάρχει κίνδυνος οποιουδήποτε δυσμενούς επηρεασμού των μερών, κρίνω πως ενδείκνυται η τροποποίηση του τίτλου ώστε να συνάδει με τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης. (Βλ. επίσης HadjiPapasymeou v. Republic (ανωτέρω), Peletico Ltd v. Republic through the Ministry of Commerce and Industry (1985) 3 CLR 1582. Costas Fesas and Others v. The Republic of Cyprus, through the Ministry of Interior, Προσφυγή Αρ. 98/86 της 21 Ιανουαρίου 1989). Οπως έχει εξηγηθεί, η προσφυγή [*776] κατά της απόφασης διοικητικού οργάνου της Δημοκρατίας θα πρέπει να στρέφεται κατά της Δημοκρατίας μέσω του οργάνου εκείνου. Ασκώντας τη σχετική διακριτική μου εξουσία διατάσσω την τροποποίηση του τίτλου ανάλογα.

Ο τίτλος της προσφυγής θα διαβάζεται ως ακολούθως:

"ALEXANDRA RENT A CAR LTD"

και

Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών"

Διαταγή ως ανωτέρω.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο