Dias United Publish. Co. Ltd ν. Δημοκρατίας (1995) 4 ΑΑΔ 668

(1995) 4 ΑΑΔ 668

[*668] 31 Μαρτίου, 1995

[ΑΡΤΕΜΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 146,28, 29 ΚΑΙ 6 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

DIAS UNITED PUBLISHING CO. LTD,

Αιτητές,

v.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 870/91)

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο—Παραπομπή προσφυγή για εκδίκαση της από την Ολομέλεια — Ευρεία διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου — Άρθρο 11 του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμου του 1964 (Ν. 33/64) — Σοβαρό θέμα συνταγματικότητας Νόμου επέβαλε στην παρούσα περίπτωση την παραπομπή της υπόθεση στην Ολομέλεια μετά τις διευκρινίσεις.

Με την αίτηση τους αυτή στην παρούσα προσφυγή, οι καθ' ων η αίτηση και το ενδιαφερόμενο μέρος ζήτησαν την παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δίδοντας οδηγίες για παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποφάσισε ότι:

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχετικοί Κανονισμοί που να διέπουν το εγειρόμενο θέμα παραπομπής αλλά με βάση το Άρθρο 11 του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Πικοίλαι Διατάξεις) Νόμου του 1964 (Ν.33/64) το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να διευρύνει τη σύνθεση του Δικαστηρίου και να επιληφθεί σε Ολομέλεια πρωτόδικα προσφυγής, χωρίς να καθορίζεται το στάδιο στο οποίο αυτό μπορεί να γίνει. Έτσι, υπάρχει ευρεία διακριτική ευχέρεια πάνω στο θέμα.

Το συνταγματικό θέμα που εγείρεται είναι σοβαρότατο και ενδείκνυται να αποφασισθεί τελεσίδικα προς αποφυγή αβεβαιότητας που θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στα ενδιαφερόμενα ραδιοφωνικά ιδρύμα[*669]τα όσο και σε τρίτα πρόσωπα. Παραπομπή στην Ολομέλεια και εκδίκαση από αυτή της προσφυγής τελεσίδικα θα είναι προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Ως εκ τούτου, η αίτηση γίνεται αποδεκτή και η προσφυγή παραπέμπεται για εκδίκαση από την Ολομέλεια.

Διαταγή ως ανωτέρω.

Αίτηση.

Αίτηση με την οποία οι αιτητές ζητούν από το Δικαστήριο όπως η προσφυγή παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Α. Μαππουρίδης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους Αιτητές στην αίτηση και Καθ' ων η Αίτηση στην προσφυγή.

Π. Πολυβίου, για τους Αιτητές στην αίτηση και Ενδιαφερόμενο Μέρος στην προσφυγή.

Ξ. Συλλούρης, για τους Καθ' ων η αίτηση στην Αίτηση και Αιτητές στην προσφυγή.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΗΣ, Δ.: Με αίτηση τους στον Πρωτοκολλητή ημερ. 10.1.95 οι Καθ' ων η αίτηση και το Ενδιαφερόμενο Μέρος ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο όπως η υπόθεση αυτή εκδικασθεί τελεσίδικα απευθείας από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο με οδηγίες του έθεσε την υπόθεση ενώπιον μου για να αποφασίσω εγώ στην αίτηση για παραπομπή στην Ολομέλεια.

Η προσφυγή καταχωρήθηκε στις 11.9.91 και ήταν εναντίον της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών ημερ. 4.7.91, με την οποία δεν ενέκρινε την αίτηση των Αιτητών για παραχώρηση άδειας για την οργάνωση και λειτουργία λαχείου από τους Αιτητές μέσω του "ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ", αδειούχου ραδιοφωνικού σταθμού. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας του Νόμου 71/86, με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα μόνο στο ΡΙΚ να εκδίδει λαχεία. Μετά τις διευκρινίσεις και κατά το στάδιο της μελέτης για έκδοση απόφασης θεώρησα ότι εγείρετο σοβαρό συνταγματικό θέμα πάνω στο οποίο ήθελα περαιτέρω διευκρινίσεις. Το θέμα αυτό ήταν ουσιαστικά κατά πόσο αν η διάκριση μεταξύ του ΡΙΚ και άλλων ραδιοφωνικών σταθμών ήταν δικαιολογημένη ή δυσμενής σε βάρος των άλλων ραδιοσταθμών και αν ήταν δυσμενής αν μπορούσε το Δικαστήριο στην εφαρμογή του τροπο[*670]ποιητικού νόμου να θεωρήσει ότι η αναφορά που γίνεται στο ΡΙΚ μπορούσε να θεωρηθεί ότι αφορούσε οποιοδήποτε ραδιοφωνικό ίδρυμα και όχι μόνο το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, και έτσι να διασωθεί η σχετική διάταξη.

Οι λόγοι που προτάθηκαν ενώπιον μου για παραπομπή ενώπιον της Ολομέλειας ήταν βασικά το σοβαρό αυτό συνταγματικό θέμα που εγείρεται και οι σοβαρότατες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει απόφαση του Δικαστηρίου, που θα επηρέαζε τόσο τα ενδιαφερόμενα ραδιοφωνικά ιδρύματα όσο και τους αγοραστές των λαχείων και άλλα τρίτα πρόσωπα που δυνατόν να επηρεάζονταν από τέτοια απόφαση.

Ο ευπαίδευτος συνήγορος των καθ' ων η αίτηση βασικά ενέστη στην αίτηση λόγω του καθυστερημένου σταδίου στο οποίο υποβλήθηκε και επίσης εισηγούμενος ότι οι υλικές ζημιές που δυνατόν να προκληθούν, δεν μπορούν να αποτελούν λόγο για παραπομπή ενώπιον της Ολομέλειας.

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί που να διέπουν το εγειρόμενο θέμα παραπομπής αλλά με βάση το άρθρο 11 του Νόμου 33/64 το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να διευρύνει τη σύνθεση του Δικαστηρίου και να επιληφθεί σε Ολομέλεια πρωτόδικα προσφυγής, χωρίς να καθορίζεται το στάδιο στο οποίο αυτό μπορεί να γίνει. Έτσι, υπάρχει ευρεία διακριτική ευχέρεια πάνω στο θέμα.

Έχω εξετάσει με μεγάλη προσοχή τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και θεωρώ ότι το συνταγματικό θέμα που εγείρεται όπως το καθόρισα πιο πάνω, είναι σοβαρότατο και κατά τη γνώμη μου ενδείκνυται να αποφασισθεί τελεσίδικα προς αποφυγή αβεβαιότητας που θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στα ενδιαφερόμενα ραδιοφωνικά ιδρύματα όσο και σε τρίτα πρόσωπα. Παραπομπή στην Ολομέλεια και εκδίκαση από αυτή της προσφυγής τελεσίδικα θα είναι προς όφελος, κατά τη γνώμη μου, όλων των ενδιαφερομένων μερών. Ως εκ τούτου, αποδέχομαι την αίτηση και αποφασίζω όπως η προσφυγή παραπεμφθεί για εκδίκαση από την Ολομέλεια.

Δίδονται οδηγίες στον Αρχιπρωτοκολλητή όπως θέσει το φάκελο της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας για τα περαιτέρω. Δεν εκδίδεται διάταγμα για έξοδα.

Διαταγή ως ανωτέρω.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο