Π.Κ. Ιωάννου & Υιοί Λτδ ν. Δημοκρατίας (1995) 4 ΑΑΔ 1917

(1995) 4 ΑΑΔ 1917

[*1917] 22 Σεπτεμβρίου, 1995

[ΠΙΚΗΣ, Πρόεδρος]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 146 ΚΑΙ 28 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Π. Κ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΛΙΜΙΤΈΔ,

Αιτητές,

ν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 503/94)

Προσφυγή βάσει τον Άρθρον 146 τον Συντάγματος— Έννομο συμφέρον

Προσφορές — Παράλειψη συμμόρφωσης προς ουσιώδη όρο των προσφορών — Η προσφορά άκυρη υπαιτιότητι των προσφοροδοτών

Ορθά αποκλείστηκε — Το γεγονός στερεί τους αποκλεισθέντες του εννόμου συμφέροντος προσβολής της κατακύρωσης.

[Πέραν των ανωτέρω τίτλων η απόφαση του Δικαστηρίου διαβάζεται ως σύνολο.]

Η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.

Αναφερόμενη υπόθεση:

Tamassos Tobacco Suppliers and Co. v. Δημοκρατίας (1992) 3 Α.Α.Δ. 60.

Προσφυγή.

Προσφυγή εναντίον της απόφασης του καθ' ου η αίτηση Συμβουλίου Προσφορών βάσει της οποίας κατακυρώθηκε μερικώς υπέρ των ενδιαφερόμένων προσώπων προσφορά για την προμήθεια χειμερινών υφασμάτων για την συρραφή στολών σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Γ. Χρ. Γεωργίου, για τους Αιτητές. [*1918]

Α. Βασιλειάδης, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους Καθ' ων η αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΠΙΚΗΣ, Π.: Οι αιτητές προσβάλλουν την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών βάσει της οποίας κατακυρώθηκε μερικώς υπέρ των ενδιαφερόμενων προσώπων (Chr. Sophoclides Agencies Limited) προσφορά για την προμήθεια χειμερινών υφασμάτων για τη συρραφή στολών σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Σ' ανταπόκριση προς την προκήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού, υποβλήθηκαν εννέα προσφορές, μεταξύ των οποίων και η προσφορά των αιτητών. Οι καθ' ων η αίτηση έκριναν την προσφορά τους απαράδεκτη και δεν την εξέτασαν για το λόγο ότι δεν ήταν σύμφωνη με ουσιώδη όρο του διαγωνισμού· εκείνο της παραγράφου 3(γ), ο οποίος πρόβλεπε την προσαγωγή, ταυτόχρονα με την υποβολή της προσφοράς, δειγμάτων του ρουχισμού (κασμήρια), που αποτελούσε το αντικείμενο της προσφοράς.

Είναι η θέση των καθ' ων η αίτηση ότι οι αιτητές στερούνται ερείσματος να προσβάλουν την επίδικη απόφαση λόγω του απαράδεκτου της προσφοράς τους και της συνεπαγόμενης απουσίας του απαιτούμενου από το Άρθρο 146.2 του Συντάγματος συμφέροντος να ζητήσουν την αναθεώρηση της απόφασης.

Οι αιτητές δεν αμφισβητούν την παράλειψή τους να συμμορφωθούν με το σχετικό όρο του διαγωνισμού ή τη σημασία του όρου στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Ισχυρίζονται όμως ότι συνιστούσε πρακτική του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών η αποδοχή, και μετά την υποβολή της προσφοράς, των απαιτούμενων δειγμάτων. Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα δημιουργίας πρακτικής αντιβαίνουσας στους όρους του διαγωνισμού, δεν έχει προσαχθεί οποιαδήποτε μαρτυρία η οποία να καταδεικνύει την ύπαρξη τέτοιας πρακτικής· ούτε υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο να καταμαρτυρεί την ύπαρξή της. Αντίθετα, στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών προς τους αιτητές, της 24ης Σεπτεμβρίου, 1993, τονίζει την επιμονή του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών, σ' όλες τις περιπτώσεις για συμμόρφωση με όλους τους όρους του διαγωνισμού.

Στην Tamassos Tobacco Suppliers and Co v. Δημοκρατίας (1992) 3 Α.Α.Δ. 60, εξετάζεται η σημασία των όρων διαγωνισμού, καθώς και οι επιπτώσεις, από την παράλειψη προσφοροδότη, συμμόρφωσης με αυτούς. Όπως υποδεικνύεται, "... συμ[*1919]μόρφωση με τις ουσιώδεις πρόνοιες του πλειοδοτικού διαγωνισμού, αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή σ' αυτό.".

Και σ' αυτή την υπόθεση, όπως και στην Tamassos, η υποχρέωση που επιβάλλεται από τον όρο του διαγωνισμού ο οποίος δεν τηρήθηκε, διατυπώνεται με τη χρήση του όρου "θα" ("shall" στην Tamassos), που υποδηλώνει επιτακτική υποχρέωση για συμμόρφωση με τις πρόνοιες του. Διαπιστώνουμε ότι ο όρος για την προσαγωγή δειγμάτων συνιστούσε ουσιώδη όρο του διαγωνισμού. Μη συμμόρφωση με ουσιώδη όρο, καθιστά την προσφορά άκυρη, που ήταν και σ' αυτή την περίπτωση το επακόλουθο της παράλειψης των αιτητών. Εφόσον η προσφορά τους ήταν άκυρη, ορθά αποκλείστηκε διαπίστωση που τους αποστερεί του νενομισμένου συμφέροντος να προσβάλουν την επίδικη απόφαση.

Η προσφυγή απορρίπτεται ως απαράδεκτη με έξοδα.

Η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο