Χαραλάμπους ν. Δημοκρατίας (1997) 4 ΑΑΔ 637

(1997) 4 ΑΑΔ 637

[*637] 11 Μαρτίου, 1997

[ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ,

Αιτητής,

ν.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΔΕΙΩΝ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 219/94)

Προσφυγή βάσει του Άρθρου 146 του Συντάγματος — Λόγοι ακυρώσεως — Έλλειψη αιτιολογίας — Στοιχεία νομιμότητας της αιτιολογίας — Έλλειψη τους στην κριθείσα περίπτωση.

Προσφυγή βάσει του Άρθρου 146 του Συντάγματος — Λόγοι ακυρώσεως — Έλλειψη δέουσας έρευνας και πλάνη περί τα πράγματα — Συναρμογή της βασιμότητας των δύο λόγων στην κριθείσα περίπτωση.

Αναθεωρητική Αρχή Αδειών — Άδεια μεταφορέα Α' — Περιστάσεις παράνομης άρνησης χορήγησης της.

Ο αιτητής προσέφυγε κατά της απόρριψης της και σε δεύτερο βαθμό του αιτήματος του για χορήγηση άδειας μεταφορέα Α'.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώνοντας την επίδικη απόφαση, αποφάσισε ότι:

1. Σκοπός της αιτιολογίας είναι η δημιουργία δυνατότητας ελέγχου τόσο από το διοικούμενο όσο και από το δικαστήριο, κατά πόσο η διοικητική πράξη εκδόθηκε για εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος ή για τη διασφάλιση του διοικούμενου και κατά πόσο βρίσκεται σε αρμονία προς τους κανόνες δικαίου που καθορίζουν το πλαίσιο της νομιμότητας. [*638]

Πολύ σχετική με το υπό εξέταση θέμα είναι η απόφαση στην Λεωνίδας Δημοσθένους ν. Κυπριακής Δημοκρατίας (1990) 3 Α.Α.Δ. 5.

Ενόψει των πιο πάνω κρίνεται ότι η αιτιολογία της προσβαλλόμενης απόφασης είναι γενική και αόριστη και για το λόγο αυτό η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει ν' ακυρωθεί.

2. Επίσης η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει ν' ακυρωθεί και για ένα ακόμη λόγο αυτό της πλάνης περί τα πράγματα και της έλλειψης δέουσας έρευνας.

Η παράλειψη να γίνει η δέουσα έρευνα, η οποία προξενεί έλλειψη γνώσης των ουσιωδών γεγονότων έχει ως αποτέλεσμα, λόγω της παράβασης των αρχών του Διοικητικού Δικαίου, την ακύρωση της σχετικής διοικητικής πράξης. Πλάνη περί τα πράγματα συνίσταται, είτε με τη λήψη υπόψη μη υφιστάμενου γεγονότος, είτε με τη μη λήψη υπόψη υπάρχοντος γεγονότος.

3. Μετά από προσεκτική μελέτη του φακέλου της Διοίκησης το Δικαστήριο δεν έχει ικανοποιηθεί ότι η αρμόδια Αρχή έχει προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα σχετική με τη διαπίστωση αν ο αιτητής ικανοποιούσε τις προϋποθέσεις τις προβλεπόμενες από το Νόμο για την παραχώρηση Άδειας Μεταφορέα Α', και ειδικά της πρόνοιας που χρησιμοποιήθηκε και ως αιτιολογία για την απόρριψη της προσφυγής του αιτητή.

Λόγω ακριβώς της έλλειψης της δέουσας έρευνας η αρμόδια Αρχή ενήργησε κάτω από πλάνη περί τα πράγματα γιατί θεώρησε ότι οι ανάγκες της αγροτικής περιφέρειας Λάρνακας εξυπηρετούνται ικανοποιητικά από τα υφιστάμενα αδειούχα οχήματα, παρά την αντίθετη άποψη του Τμήματος.

Η προσφυγή επιτυγχάνει με έξοδα.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Δημοσθένους ν. Δημοκρατίας (1990) 3 Α.Α.Δ. 5,

Photos Photiades and Co. v. Republic (1964) C.L.R. 102,

Republic v. Gava (1968) 3 C.L.R. 322. [*639]

Προσφυγή.

Προσφυγή εναντίον της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών με την οποία απορρίφθηκε η ιεραρχική προσφυγή του αιτητή κατά της αρνητικής απόφασης της Αρχής για τη χορήγηση σ' αυτόν οδικής χρήσης Μεταφορέα Α'.

Σ. Λ. Καραπατάκης, για τον Αιτητή.

Γ. Κυριακίδου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους Καθ' ων η αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Δ.: Με την παρούσα προσφυγή ο αιτητής ζητά την ακύρωση της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών (που στη συνέχεια θ' αναφέρεται σαν Α.Α.Α.) ημερομηνίας 15/2/1994 με την οποία απορρίφθηκε η Ιεραρχική Προσφυγή του αιτητή εναντίον αρνητικής απόφασης της Αρχής για τη χορήγηση σ' αυτόν άδειας οδικής χρήσης Μεταφορέα Α' για ένα όχημα μεταφοράς πόσιμου νερού τύπου βυτιοφόρου.

Ο αιτητής με αίτηση του ημερομηνίας 11/12/1992 ζήτησε από την Αρχή Αδειών τη χορήγηση άδειας οδικής χρήσης Μεταφορέα Α' για ένα όχημα κατηγορίας βυτιοφόρου μεταφοράς πόσιμου νερού των 5000 κιλών.

Το Επαρχιακό Γραφείο Μεταφορών αφού άκουσε τις παραστάσεις του αιτητή ετοίμασε έκθεση για την πιο πάνω αίτηση στις 14/1/1993.

Η Αρχή Αδειών εξέτασε την πιο πάνω αίτηση στη συνεδρία της ημερομηνίας 27/1/1993 και την απέρριψε. Στη συνέχεια πληροφόρησε τον αιτητή για την απόρριψη της αίτησης του με επιστολή ημερομηνίας 16/2/1993.

Ο αιτητής καταχώρησε Ιεραρχική Προσφυγή στην Α.Α.Α. στις 4/3/1993.

Η Α.Α.Α. στη συνεδρίαση της ημερομηνίας 13/1/1994 άκουσε τις παραστάσεις του αιτητή.

Η Α.Α.Α. στη συνεδρίαση της ημερομηνίας 15/2/1994 εξέτασε την προσφυγή του αιτητή και την απέρριψε γιατί έκρινε ότι οι ανάγκες της κατηγορίας αυτής εξυπηρετούνται ικανοποιητικά [*640] από τα υφιστάμενα αδειούχα οχήματα.

Εναντίον της πιο πάνω απόφασης της Α.Α.Α. καταχωρίστηκε η παρούσα προσφυγή στις 18/3/1994.

Οι νομικοί ισχυρισμοί που προβλήθηκαν για ακύρωση της επίδικης απόφασης συνοπτικά είναι οι πιο κάτω:-

1. Αναιτιολόγητη απόφαση και/ή πλημμελώς αιτιολογημένη.

2. Η προσβαλλόμενη απόφαση λήφθηκε κάτω από πλάνη περί τα πράγματα και έλλειψη δέουσας έρευνας.

3. Η προσβαλλόμενη απόφαση λήφθηκε κατά παράβαση του Νόμου 9/82 του Περί Ρυθμίσεως Τροχαίας Μεταφοράς Νόμου.

Η προσβαλλόμενη απόφαση έχει ως πιο κάτω:-

"Η παρούσα προσφυγή στρέφεται εναντίον αρνητικής απόφασης της Αρχής Αδειών για χορήγηση άδειας μεταφορέα Α' για ένα όχημα τύπου βυτιοφόρου μεταφοράς τσιμέντου πόσιμου νερού ωφ. φορτίου πέραν των 5000 κιλών με έδρα τη Ξυλοφάγου.

Από το σύνολο των ενώπιον μας στοιχείων και των όσων έχουν λεχθεί πρόσθετα από τον προσφεύγοντα και τον δικηγόρο του ενώπιον της Αρχής τίποτε το νέο δεν προκύπτει που να επιτραπεί την υιοθέτηση της προσφυγής καθότι ιδιαίτερα οι ανάγκες του είδους αυτού εξυπηρετούνται ικανοποιητικά από τα υφιστάμενα αδειούχα οχήματα.

Ως εκ τούτου η προσφυγή απορρίπτεται."

Σκοπός της αιτιολογίας είναι η δημιουργία δυνατότητας ελέγχου τόσο από το διοικούμενο όσο και από το δικαστήριο, κατά πόσο η διοικητική πράξη εκδόθηκε για εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος ή για τη διασφάλιση του διοικούμενου και κατά πόσο βρίσκεται σε αρμονία προς τους κανόνες δικαίου που καθορίζουν το πλαίσιο της νομιμότητας.

Πολύ σχετική με το υπό εξέταση θέμα είναι η απόφαση στη Λεωνίδας Δημοσθένους ν. Κυπριακής Δημοκρατίας (1990) 3 Α.Α.Δ. 5, όπου αναφέρονται τα εξής:-

"Επί του θέματος της αιτιολογίας, η θέση της νομολογίας [*641] είναι ότι η αιτιολογία μιας διοικητικής απόφασης, πρέπει να είναι σαφής, δηλαδή τα συγκεκριμένα γεγονότα επί των οποίων βασίζεται η απόφαση, πρέπει να αναφέρονται ειδικώς, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καθίσταται δυνατός ο δικαστικός έλεγχος. Η Αρχή έχει νομολογιακά καθιερωθεί σε σειρά αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επίσης σχετικό είναι το απόσπασμα από τα Πορίσματα της Νομολογίας του Συμβουλίου Επικρατείας 1929-1959 στη σελίδα 185: "Ίνα πληρωθή η προς αιτιολογίαν απαίτηση του Νόμου δέον αυτή να μη περιορίζεται εις γενικούς χαρακτηρισμούς δυνάμενους να εφαρμοσθούν εις πάσαν περίπτωσιν ουδέ να επαναλαμβάνει τας διατάξεις του Νόμου αλλά δέον να εκτίθενται τα πραγματικά στοιχεία εφ' ων εβασίσθη η κρίσις του Διοικητικού οργάνου. Ισοδυναμεί προς ανύπαρκτον αιτιολογία η επανάληψις των γενικών όρων του Νόμου δυνάμενων τα τύχωσι εφαρμογής επ' οιασδήποτε περιπτώσεως."

Στην προκειμένη περίπτωση, η απόφαση εκδόθηκε από συλλογικό όργανο και είναι δυσμενής για τα συμφέροντα του αιτητή και η Αναθεωρητική Αρχή Αδειών όφειλε να παραθέσει τόσο στην απόφαση της, όσο και στην κοινοποίηση της απόφασης της προς τον αιτητή, επαρκή αιτιολογία. Το καθήκον του Δικαστηρίου, είναι να ελέγχει το διοικητικό όργανο και όχι να ανατρέχει το ίδιο στους φακέλλους και τα στοιχεία τα οποία έχει ενώπιον του ένα διοικητικό όργανο για να ανακαλύψει εάν υπάρχει επαρκής δικαιολογία ή όχι."

Ενόψει των πιο πάνω κρίνω ότι η αιτιολογία της προσβαλλόμενης απόφασης είναι γενική και αόριστη και για το λόγο αυτό η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει ν' ακυρωθεί.

Επίσης η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει ν' ακυρωθεί και για ένα ακόμη λόγο αυτό της πλάνης περί τα πράγματα και της έλλειψης δέουσας έρευνας.

Η παράλειψη να γίνει η δέουσα έρευνα, η οποία προξενεί έλλειψη γνώσης των ουσιωδών γεγονότων (βλέπε μεταξύ άλλων Photos Photiades and Co. and The Republic of Cyprus through The Minister of Finance (1964) C.L.R. 102, Republic (Public Service Commisssion) v. Kika Gava (1968) 3 C.L.R. 322, Μ. Στασινόπουλου "Δίκαιον των Διοικητικών Πράξεων" (1951), σελίδα 305) έχει ως αποτέλεσμα, λόγω της παράβασης των αρχών του Διοικητικού Δικαίου, την ακύρωση της σχετικής διοικητικής πράξης. Πλάνη περί τα πράγματα συνίσταται, είτε [*642] με τη λήψη υπόψη μη υφιστάμενου γεγονότος, είτε με τη μη λήψη υπόψη υπάρχοντος γεγονότος (Οικονόμου "Ο Δικαστικός Έλεγχος της Διακριτικής Εξουσίας" (1965), σελίδα 243).  ..

Μετά από προσεκτική μελέτη του φακέλου της Διοίκησης δεν έχω ικανοποιηθεί ότι η αρμόδια Αρχή έχει προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα σχετική με τη διαπίστωση αν ο αιτητής ικανοποιούσε τις προϋποθέσεις τις προβλεπόμενες από το Νόμο για την παραχώρηση Άδειας Μεταφορέα Α', και ειδικά της πρόνοιας που χρησιμοποιήθηκε και ως αιτιολογία για την απόρριψη της προσφυγής του αιτητή.

Λόγω ακριβώς της έλλειψης της δέουσας έρευνας η αρμόδια Αρχή ενήργησε κάτω από πλάνη περί τα πράγματα γιατί θεώρησε ότι οι ανάγκες της αγροτικής περιφέρειας Λάρνακας εξυπηρετούνται ικανοποιητικά από τα υφιστάμενα αδειούχα οχήματα, παρά την αντίθετη άποψη του Τμήματος.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους η προσφυγή επιτυγχάνει και η επίδικη απόφαση ακυρώνεται.

Οι καθ' ων η αίτηση να πληρώσουν £350,00 έναντι των εξόδων του αιτητή.

Η προσφυγή επιτυγχάνει με έξοδα.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο