Χατζηγιάννη ν. Δημοκρατίας (1997) 4 ΑΑΔ 800

(1997) 4 ΑΑΔ 800

[*800] 26 Μαρτίου, 1997

[ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΕΥΑΝΘΗ ΣΤΑΥΡΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ,

Αιτήτρια,

ν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 1036/94)

Δημόσιοι Υπάλληλοι — Προαγωγές — Σύσταση Προϊσταμένου — Αιτιολογία — Στοιχεία αναιτιολογήτου της σύστασης στην κριθείσα περίπτωση.

Η αιτήτρια προσέβαλε την προαγωγή του ενδιαφερομένου μέρους σε Λειτουργό Διεθνών Σχέσεων Α' στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πράξη η οποία ήταν αποτέλεσμα επανεξέτασης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώνοντας την επίδικη απόφαση, αποφάσισε ότι:

Παρά το μακροσκελές της σύστασης του Γενικού Διευθυντή, αυτή είναι και πάλιν αναιτιολόγητη, αφού στην πραγματικότητα δεν αποκαλύπτονται οι λόγοι της προτίμησης του ενδιαφερόμενου μέρους, ενόψει και των στοιχείων των υποψηφίων. Η λεπτομερής αναφορά στα καθήκοντα που εκτέλεσε και στον τρόπο που τα εκτέλεσε απολήγει στην ουσία σε επιβεβαίωση κατοχής από το ενδιαφερόμενο μέρος των προσόντων που αναφέρονται στο σχέδιο υπηρεσίας της επίδικης θέσης και δεν φαίνεται πουθενά η υπεροχή του έναντι της αιτήτριας. Το Δικαστήριο συμφωνεί επίσης, με την παρατήρηση του δικηγόρου της αιτήτριας όσον αφορά τα όσα λέχθηκαν από το Γενικό Διευθυντή σχετικά με την πρωτοβουλία που επέδειξε το ενδιαφερόμενο μέρος. Η αναφορά όχι μόνο δεν συνάδει με τα στοιχεία του φακέλου του ενδιαφερόμενου μέρους, αλλά ούτε αποκαλύπτει υπεροχή του λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι και η αιτήτρια έχει ακριβώς την [*801] ίδια βαθμολογία στο στοιχείο αυτό.

Η αναιτιολόγητη σύσταση του Γενικού Διευθυντή επέδρασε ουσιωδώς στη λήψη της επίδικης απόφασης, αφού η ΕΔΥ δεν φαίνεται να προέβη σε δικές της διαπιστώσεις όσον αφορά την υπεροχή του ενδιαφερόμενου μέρους.

Η προσφυγή επιτυγχάνει με έξοδα.

Αναφερόμενη υπόθεση:

Χατζηγιάννη ν. Δημοκρατίας (1994) 4 Α.Α.Δ. 1815.

Προσφυγή.

Προσφυγή εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας να προάξει το ενδιαφερόμενο μέρος στη θέση Λειτουργού Διεθνών Σχέσεων Α', Βουλή των Αντιπροσώπων, αντί της αιτήτριας.

Α. Σ. Αγγελίδης, για την Αιτήτρια.

Α. Παπασάββας, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, για τους Καθ' ων η αίτηση.

Ι. Νικολάου, για το Ενδιαφερόμενο μέρος.

Cur. adv. vult.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, Δ.: Η προσφυγή αυτή στρέφεται κατά της απόφασης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας την 18.11.94 και με την οποία προάχθηκε στη θέση λειτουργού Διεθνών Σχέσεων Α', Βουλή των Αντιπροσώπων, αναδρομικά από 1.12.92, το ενδιαφερόμενο μέρος Κύπρος Νικολάου, αντί της αιτήτριας.

Η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε σαν αποτέλεσμα επανεξέτασης του θέματος της πλήρωσης της θέσης, μετά από ακυρωτική απόφαση του Δικαστηρίου (βλ. Ευάνθη Σταυρή Χ’’ Γιάννη ν. Δημοκρατίας (1994) 4 Α.ΑΛ. 1815). Με την απόφαση του Δικαστηρίου ακυρώθηκε η προαγωγή του ίδιου ενδιαφερόμενου μέρους για το λόγο ότι η σύσταση του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων (Γενικός Διευθυντής), υπέρ του ενδιαφερόμενου μέρους, ήταν αναιτιολόγητη. [*802]

Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) επανεξέτασε το θέμα κατά τη συνεδρία της ημερ. 12.10.94. Στη συνεδρία αυτή παρευρέθη και ο Γενικός Διευθυντής, ο οποίος σύστησε και πάλι το ενδιαφερόμενο μέρος. Στη συνέχεια η ΕΔΥ, αφού εξέτασε όλα τα ενώπιον της ουσιώδη στοιχεία, επέλεξε και πάλι για προαγωγή το ενδιαφερόμενο μέρος.

Η προαγωγή του ενδιαφερόμενου μέρους δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας ημερ. 18.11.94 και σαν αποτέλεσμα καταχωρήθηκε η παρούσα προσφυγή.

Η επίδικη θέση είναι θέση προαγωγής και υποψήφιοι ήταν μόνο η αιτήτρια και το ενδιαφερόμενο μέρος.

Ο δικηγόρος της αιτήτριας προβάλλει αριθμό ισχυρισμών που αφορούν τη νέα σύσταση του Γενικού Διευθυντή, η οποία είναι και πάλι, κατά τους ισχυρισμούς του, αναιτιολόγητη. Ισχυρίζεται επίσης ότι η ΕΔΥ δεν προέβη στη δέουσα υπό τις περιστάσεις έρευνα, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατοχή από το ενδιαφερόμενο μέρος του προσόντος της πολύ καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας και την κατοχή από την αιτήτρια, προσόντος/πλεονεκτήματος. Αναφορικά με την απόφαση της ΕΔΥ, ισχυρίζεται ότι δεν είναι δεόντως αιτιολογημένη και ιδιαίτερα ότι ελλείπει από αυτήν η απαιτούμενη ειδική αιτιολογία για την παραγνώριση του πρόσθετου προσόντος της αιτήτριας.

Θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω στο σημείο αυτό τα στοιχεία των υποψηφίων.

Ο αιτητής και το ενδιαφερόμενο μέρος διορίστηκαν στη θέση Λειτουργού Διεθνών Σχέσεων (που είναι και η θέση που κατείχαν κατά τον κρίσιμο χρόνο) την ίδια ημερομηνία, στις 2.1.88. Το ενδιαφερόμενο μέρος όμως εκτελούσε τα καθήκοντα της θέσης από το Σεπτέμβριο του 1980, με απόσπαση από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι αξιολογήσεις των δύο υποψηφίων, που προέρχονται από τους ίδιους αξιολογούντες, είναι ακριβώς οι ίδιες όσον αφορά τα χρόνια 1990 και 1991. Προηγουμένως ετοιμάζονταν εξαμηνιαίες εκθέσεις γι' αυτούς, οι οποίες και πάλι είναι περίπου οι ίδιες, εκτός από το στοιχείο 9 "Ειδική κλίσις ή δεξιότης δι' οιαδήποτε ειδικά καθήκοντα", όπου για το ενδιαφερόμενο μέρος δεν αναφέρεται οτιδήποτε, ενώ για την αιτήτρια αναφέρεται "κοινωνικότητα και ανθρώπινη επαφή" ή "πολύ καλή επικοινωνία με ξένους". [*803]

Όσον αφορά τα προσόντα, η αιτήτρια φοίτησε όπως φαίνεται από το φάκελο της, από τον Ιανουάριο του 1980 έως το Δεκέμβριο του 1982, στο Univercity College at Buchingham, από όπου απέκτησε τον τίτλο "Licentiate in European Studies". Από τον Οκτώβριο του 1983 μέχρι τον Ιούνιο του 1984 φοίτησε στο "Institut Universitaire D' Etudes Europeennes" της Γενεύης και απέκτησε σχετικά πιστοποιητικά για τα θέματα που παρακολούθησε. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1984-85 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Durham, από όπου απέκτησε τον τίτλο Μ.Α. "In the Faculty of Social Sciences". Στο φάκελό της υπάρχουν επίσης πιστοποιητικά παρακολούθησης Ισπανικής και Γερμανικής γλώσσας, όπως και άλλα πιστοποιητικά τα οποία απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών της που αναφέρονται πιο πάνω.

Το ενδιαφερόμενο μέρος είναι απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και έχει πτυχίο Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε επίσης σειρά μαθημάτων για τον τίτλο Master of Arts, στο Business Law, του City of London Polytechnic, χωρίς όμως να αποκτήσει τον τίτλο.

Το σχέδιο υπηρεσίας απαιτεί τα ακόλουθα προσόντα:

"(α) Πενταετής, τουλάχιστο, πείρα στην εκτέλεση καθηκόντων Λειτουργού Διεθνών Σχέσεων.

(β) Πολύ καλή γνώση, εκτός της μητρικής του γλώσσας, της αγγλικής ή/και της γαλλικής γλώσσας.

(γ) Πολυμερής μόρφωση και ευρεία γνώση των πολιτικών, οικονομικών και διεθνών πραγμάτων.

(δ) Ικανότητα να συντάσσει με σαφήνεια και ταχύτητα έγγραφα, αναφορές, μνημόνια, επιστολές, κλπ., να έχει ισχυρή προσωπικότητα, πρωτοβουλία, αξιοπιστία, ακεραιότητα, ευθυκρισία και προθυμία στην ανάληψη ευθυνών.

(ε) Μεταπτυχιακός πανεπιστημιακός τίτλος σε κατάλληλο θέμα χωρίς να είναι απαραίτητος αποτελεί πρόσθετο προσόν."

Όπως φαίνεται από τα πρακτικά της ΕΔΥ ημερ. 12.10.94, για να καταστεί υποψήφια για προαγωγή η αιτήτρια με βάση την πιο πάνω παράγραφο (α), λήφθηκε υπόψη και ο χρόνος που ανάλωσε για την απόκτηση του μεταπτυχιακού διπλώματος της, στην περίπτωση δε του ενδιαφερόμενου μέρους λήφθηκε υπόψη και η πείρα [*804] που απέκτησε ως αποτέλεσμα της απόσπασης του στη Βουλή.

Ο Γενικός Διευθυντής, προβαίνοντας στη σύστασή του ενώπιον της ΕΔΥ, ανάφερε επακριβώς τα ακόλουθα:

"Και οι δύο υποψήφιοι κατείχαν τα απαιτούμενα από το Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης προσόντα.

Σ' ό,τι αφορά την πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή/και της Γαλλικής γλώσσας, δηλώνω ότι και οι δύο υποψήφιοι ικανοποιούσαν κατά τεκμήριο αυτήν την απαίτηση του Σχεδίου Υπηρεσίας.

Με βάση τα τρία καθιερωμένα κριτήρια στο σύνολό τους -αξία, προσόντα, αρχαιότητα -, την προσωπική γνώση που είχα για τους δύο υποψηφίους σ' ό,τι αφορά την προσφορά και την αξία τους, καθώς επίσης και τις δυνατότητες ενός εκάστου να ανταποκριθεί επαρκέστερα στα καθήκοντα και τις ευθύνες της υπό πλήρωση θέσης, συστήνω για προαγωγή το Νικολάου Κύπρο.

Ο Νικολάου, ο οποίος ήταν αποσπασμένος στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1980 και εκτελούσε καθήκοντα Λειτουργού Διεθνών Σχέσεων, ήταν ένας συνεπέστατος και ικανότατος υπάλληλος.

Ο Νικολάου ανέπτυσσε σε ύψιστο βαθμό πρωτοβουλία και αναλάμβανε τις ευθύνες του κατά τη διοργάνωση αποστολών στο εξωτερικό ή επισκέψεων στην Κύπρο, παρείχε βοήθεια στους μετέχοντες, τόσο για τη συγγραφή ομιλιών όσο και άλλων διευκολύνσεων, κατ' απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο. Ο εν λόγω υπάλληλος συνέτασσε με σαφήνεια και ταχύτητα έγγραφα και αναφορές. Οι εκθέσεις του για αποστολές μας στο εξωτερικό, καθώς επίσης και οι εκθέσεις του για βουλευτές προσκεκλημένους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήταν εξαιρετικές. Έλαβα πολύ κολακευτικά σχόλια για τον υπάλληλο αυτό και από τους δικούς μας και από τους ξένους βουλευτές.

Επίσης, ο Νικολάου, λόγω της πολυετούς πείρας του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και της δικής του πρωτοβουλίας για μάθηση και διεύρυνση των γνώσεών του, παρουσιάζετο να έχει ευρεία γνώση των πολιτικών, οικονομικών και διεθνών πραγμάτων. [*805]

Προτού προβώ στην πιο πάνω σύσταση, έλαβα υπόψη μου ότι η Χατζηγιάννη-Σταυρή κατέχει μεταπτυχιακό προσόν, το οποίο όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόσθετο προσόν αφού τούτο χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της για να συμπληρωθεί η περίοδος της απαιτούμενης πείρας για προαγωγή.

Εν πάση όμως περιπτώσει, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία, κρίνω ότι ο Νικολάου υπερέχει αυτής, αφού έχει σε υψηλότερο βαθμό όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να ανταποκριθεί επαρκέστερα στα καθήκοντα και τις ευθύνες της υπό πλήρωση θέσης."

Ο δικηγόρος της αιτήτριας ισχυρίστηκε ότι η προσωπική γνώση του Γενικού Διευθυντή, στην οποία βασίστηκε η σύσταση του, δεν συγκεκριμενοποιείται και δεν εξηγούνται οι λόγοι της προτίμησης του ενδιαφερόμενου μέρους ούτε αναφέρονται τα στοιχεία στα οποία υπερέχει της αιτήτριας. Επίσης ανάφερε ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στις ικανότητες που επέδειξε η αιτήτρια και στα κολακευτικά σχόλια που απέσπασε από τρίτους (παραθέτοντας προς τούτο σχετικές επιστολές). Υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχει αντίφαση στην αναφορά ότι το ενδιαφερόμενο μέρος ανέπτυσσε "σε ύψιστο βαθμό πρωτοβουλία", αφού ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής δεν αξιολογούσε την επίδοση του στο στοιχείο αυτό ως εξαίρετη, αλλά ως πολύ ικανοποιητική, και ότι τα όσα ανάφερε ο Γενικός Διευθυντής για το ενδιαφερόμενο μέρος αφορούσαν τα καθήκοντα της θέσης που κατείχε και έπρεπε να εκτελεί. Ακόμα ισχυρίζεται ότι ο Γενικός Διευθυντής αναρμόδια εξέφρασε κρίση, η οποία ήταν και λανθασμένη, ότι η αιτήτρια υπερέχει σε προσόντα και γνώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά ξένες γλώσσες, ότι έχει καλύτερες εξαμηνιαίες εκθέσεις σε σύγκριση με το ενδιαφερόμενο μέρος και ότι και η πείρα του ενδιαφερόμενου μέρους (κατά το χρόνο της απόσπασής του), η οποία έτυχε ειδικής μνείας από το Γενικό Διευθυντή, χρησιμοποιήθηκε για να καταστεί τούτος υποψήφιος με βάση την παράγραφο (α) του σχεδίου υπηρεσίας και επομένως δεν μπορούσε να προσμετρήσει ξανά για σκοπούς επιλογής του καταλληλότερου υποψηφίου.

Παρά το μακροσκελές της σύστασης του Γενικού Διευθυντή, βρίσκω ότι και πάλι αυτή είναι αναιτιολόγητη, αφού στην πραγματικότητα δεν αποκαλύπτονται οι λόγοι της προτίμησης του ενδιαφερόμενου μέρους, ενόψει και των στοιχείων των υποψηφίων που παρέθεσα προηγουμένως. Η λεπτομερής αναφορά στα καθήκοντα που εκτέλεσε και στον τρόπο που τα εκτέλεσε απολήγει στην ουσία σε επιβεβαίωση κατοχής από το ενδιαφερόμενο μέρος [*806] των προσόντων που αναφέρονται στο σχέδιο υπηρεσίας της επίδικης θέσης και δεν φαίνεται πουθενά η υπεροχή του έναντι της αιτήτριας. Συμφωνώ επίσης με την παρατήρηση του δικηγόρου της αιτήτριας όσον αφορά τα όσα λέχθηκαν από το Γενικό Διευθυντή σχετικά με την πρωτοβουλία που επέδειξε το ενδιαφερόμενο μέρος. Η αναφορά όχι μόνο δεν συνάδει με τα στοιχεία του φακέλου του ενδιαφερόμενου μέρους, αλλά ούτε αποκαλύπτει υπεροχή του λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι και η αιτήτρια έχει ακριβώς την ίδια βαθμολογία στο στοιχείο αυτό.

Η αναιτιολόγητη σύσταση του Γενικού Διευθυντή επέδρασε, ουσιωδώς στη λήψη της επίδικης απόφασης, αφού η ΕΔΥ δεν φαίνεται να προέβη σε δικές της διαπιστώσεις όσον αφορά την υπεροχή του ενδιαφερόμενου μέρους. Για το λόγο αυτό καταλήγω ότι η επίδικη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί και δεν κρίνω απαραίτητο να εξετάσω οποιοδήποτε άλλο ισχυρισμό της αιτήτριας.

Ως αποτέλεσμα, η προσφυγή αυτή επιτυγχάνει και η επίδικη απόφαση ακυρώνεται, με £200.- έξοδα εις βάρος των καθ' ων η αίτηση.

Η προσφυγή επιτυγχάνει με έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο