Κωνσταντίνου κ.ά. ν. ΑΤΗΚ (1997) 4 ΑΑΔ 3279

(1997) 4 ΑΑΔ 3279

[*3279] 19 Δεκεμβρίου, 1997

[ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,

2. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ,

3. ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΟΥ,

4. ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ,

5. ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κ. ΠΑΝΑΟΥ,

6. ΕΡΑΤΩ ΙΩΑΝΝΟΥ,

7. ΣΑΝΤΡΗ ΚΑΡΤΙΚΚΗ,

Αιτητές,

ν.

ΑΡΧΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 827/95)

Διοικητικό Δίκαιο — Διοικητική πράξη — Εκτελεστή πράξη σε αντίθεση με πράξη εκτελέσεως —Αποδοχή της πράξης από το διοικούμενο — Συνέπειες — Υιοθέτηση των αποφάσεων Γεωργίου κ.ά. ν. Α.ΤΗ.Κ. και Πέτρου κ.ά. v. A.TH.K.

Οι αιτητές προσέβαλαν τις πράξεις καταβολής σε αυτούς συγκεριμένων ποσών ως αποζημίωση λόγω πρόωρης αφυπηρέτησής τους ενώ είχαν δηλώσει ανεπιφύλακτη αποδοχή των σχετικών αποφάσεων που καθόριζαν τα ποσά αυτά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη την προσφυγή, αποφάσισε ότι:

Με το αιτητικό της προσφυγής, το οποίο παρατέθηκε πιο πάνω, δεν προσβάλλεται οποιαδήποτε εκτελεστή διοικητική πράξη. Η πράξη καταβολής των σχετικών ποσών αποζημίωσης είναι πράξη εκτέλεσης. Οι εκτελεστές πράξεις είναι οι πράξεις με τις οποίες καθορίστηκαν τα ποσά της αποζημίωσης που θα λάμβαναν οι αιτητές, οι οποίες δεν προσβάλλονται. Σχετική επί του θέματος τούτου είναι και η απόφαση του Δικαστηρίου στην Ανδρέας Γεωργίου και Άλλοι ν. Αρχής Τηλεπικοι[*3280]νωνιών Κύπρου (1997) 4 A.A.Δ. 3240.

Εν πάση περιπτώσει, οι αιτητές στην υπόθεση αυτή απώλεσαν, όπως και στην Κωνσταντίνος Πέτρου και Άλλοι ν. Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (1997) 4 A.A.Δ. 3271, όπου οι αποφάσεις εξεδόθησαν επίσης σήμερα, στις οποίες το Δικαστήριο παραπέμπει, το έννομο συμφέρον τους για καταχώρηση και προώθηση των προσφυγών τους. Οι αιτητές στην υπόθεση αυτή υιοθέτησαν τη μαρτυρία που προσήχθη στις υποθέσεις 263/95 και 482/95. Ως εκ τούτου ισχύουν και εδώ όσα λέχθηκαν εκεί αναφορικά με την απώλεια του εννόμου συμφέροντος των αιτητών λόγω της ελεύθερης και ανεπιφύλακτης αποδοχής των ποσών των αποζημιώσεων που τους προσφέρθηκαν.

Η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Γεωργίου και Άλλοι ν. Α.ΤΗ.Κ. (1997) 4 Α.Α.Δ. 3240,

Πέτρου και Άλλοι ν. Α.ΤΗ.Κ. (1997) 4 Α.Α.Δ. 3271.

Προσφυγή.

Προσφυγή εναντίον της απόφασης της Αρχής να καταβάλει ποσό χαμηλότερο από το προβλεπόμενο από τους κανονισμούς ως αποζημίωση στους αιτητές κατά την αφυπηρέτησή τους.

Α. Χριστοδούλου για Μ. Κυπριανού, για τους Αιτητές.

Κ. Χ" Ιωάννου, για τους Καθ' ων η αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, Α.: Οι αιτητές ζητούν την ακόλουθη θεραπεία:

"Α. Δήλωση του Δικαστηρίου ότι η πράξη και/ή η απόφαση των καθ' ων η αίτηση να καταβάλουν την 1.8.95 ποσό χαμηλότερο από το ποσό που προβλέπεται από τον Κανονισμό 21(Ι)(στ) των Περί Προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Γενικοί Κανονισμοί του 1982-1990 ως αποζημίωση στους αιτητές οι οποίοι αφυπηρέτησαν από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου πρόωρα από την 1.8.95 είναι άκυρη και/ή παράνομη και/ή στερείται οποιουδήποτε έννομου αποτελέσματος και/ή δεν έπρεπε να είχε ληφθεί." [*3281]

Τα ονόματα των αιτητών φαίνονται στον Πίνακα Α που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

Όλοι οι αιτητές ήταν κατά τον ουσιώδη χρόνο υπάλληλοι της καθ' ης η αίτηση Αρχής. Η Αρχή, με ανακοίνωσή της προς όλο το προσωπικό, ημερ. 15.2.95, κάλεσε τους υπαλλήλους που επιθυμούσαν να περατώσουν ευδόκιμα την υπηρεσία τους, να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 28.2.95. Οι αιτητές υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις με επιστολές τους διαφόρων ημερομηνιών. Η πρόωρη/ευδόκιμη αφυπηρέτηση υπαλλήλων της Αρχής είναι δυνατή, κατόπιν αμοιβαίας συγκατάθεσης υπαλλήλου και Αρχής, με βάση τους Κανονισμούς 10Α και 21(Ι)(στ) των περί Προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Γενικών Κανονισμών.

Μετά τους νενομισμένους υπολογισμούς αναφορικά με το κόστος αφυπηρέτησης των υπαλλήλων που υπέβαλαν αίτημα για πρόωρη αφυπηρέτηση, σε σχέση με τους Προϋπολογισμούς της Αρχής, το θέμα τέθηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, το οποίο ενέκρινε την πρόωρη αφυπηρέτηση των αιτητών. Ακολούθως οι αιτητές κλήθηκαν και υπέγραψαν σχετικές πανομοιότυπες δηλώσεις, δηλώνοντας την ανέκκλητη απόφασή τους να αφυπηρετήσουν πρόωρα, από 1.8.95, νοουμένου ότι θα τύγχαναν του ευεργετήματος ευδόκιμης περατώσεως της σταδιοδρομίας τους, που προνοείται από τους Κανονισμούς της Αρχής. Στη δήλωση αναγράφετο επίσης το ακριβές ποσό που θα λάμβανε ο κάθε αιτητής ως αποζημίωση για την ευδόκιμη αφυπηρέτηση του, με το οποίο δήλωνε ότι συμφωνούσε. Οι αιτητές υπέγραψαν τις πιο πάνω δηλώσεις στις 17 και 18 Ιουλίου, 1995, και στις 19.7.95 πληροφορήθηκαν με επιστολές ότι οι αιτήσεις τους για πρόωρη-ευδόκιμη αφυπηρέτηση από 1.8.95 έγιναν αποδεκτές και ότι η αποζημίωση για την πρόωρη-ευδόκιμη αφυπηρέτηση τους θα τους καταβαλλόταν αμέσως μετά την αφυπηρέτηση τους.

Οι αιτητές αφυπηρέτησαν την 1.8.95 και στις 9.9.95 καταχώρησαν την παρούσα προσφυγή.

Με το αιτητικό της προσφυγής, το οποίο παρατέθηκε πιο πάνω, δεν προσβάλλεται οποιαδήποτε εκτελεστή διοικητική πράξη. Η πράξη καταβολής των σχετικών ποσών αποζημίωσης είναι πράξη εκτέλεσης. Οι εκτελεστές πράξεις είναι οι πράξεις με τις οποίες καθορίστηκαν τα ποσά της αποζημίωσης που θα λάμβαναν οι αιτητές, οι οποίες δεν προσβάλλονται. Σχετική επί του θέματος τούτου είναι και η απόφαση μου στην Ανδρέας Γεωργίου και Άλλοι ν. Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (1997) 4 Α.Α.Δ. [*3282] 3240, την οποία εξέδωσα επίσης σήμερα.

Εν πάση περιπτώσει, οι αιτητές στην υπόθεση αυτή απώλεσαν, όπως και στη Γεωργίου και Άλλοι ν. Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (1997) 4 A.A.Δ. 3240 και στην Κωνσταντίνος Πέτρου και Άλλοι ν. Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (1997) 4 A.A.Δ. 3271, όπου οι αποφάσεις εξεδόθησαν επίσης σήμερα, στις οποίες παραπέμπω, το έννομο συμφέρον τους για καταχώρηση και προώθηση των προσφυγών τους. Οι αιτητές στην υπόθεση αυτή υιοθέτησαν τη μαρτυρία που προσήχθη στις υποθέσεις 263/95 και 482/95. Ως εκ τούτου ισχύουν και εδώ όσα είπα εκεί αναφορικά με την απώλεια του εννόμου συμφέροντος των αιτητών λόγω της ελεύθερης και ανεπιφύλακτης αποδοχής των ποσών των αποζημιώσεων που τους προσφέρθηκαν.

Σαν αποτέλεσμα, η παρούσα προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται, με έξοδα εις βάρος των αιτητών.

Η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο