Γιαννάκη Θεοδώρου ν. Αρχής Λιμένων Κύπρου, ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΟΜΕΝ ΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡ. 95/96 ΚΑΙ 97/96, 30 Ιουνίου, 1998 Γιαννάκη Θεοδώρου ν. Αρχής Λιμένων Κύπρου, ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΟΜΕΝ ΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡ. 95/96 ΚΑΙ 97/96, 30 Ιουνίου, 1998

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΟΜΕΝ ΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΑΡ. 95/96 ΚΑΙ 97/96

ΕΝΩΠΙΟΝ: Α. ΚΡΑΜΒΗ, Δ.

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 95/96

Μεταξύ:

Γιαννάκη Θεοδώρου, από τη Λεμεσό,

Αιτητή,

- και -

Αρχής Λιμένων Κύπρου,

Καθ΄ ης η αίτηση.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 97/96

Μεταξύ:

Κώστα Χ" Αγαθαγγέλου, εκ Λεμεσού

Αιτητή,

- και -

Αρχής Λιμένων Κύπρου,

Καθ΄ ης η αίτηση.

- - - - - -

30 Ιουνίου, 1998.

Για τους αιτητές: κ. Α. Γεωργίου.

Για τους καθ΄ων η αίτηση: κα Α. Λυκούργου για κ. Τ. Παπαδόπουλο.

- - - - - - - - - -

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Οι αιτητές στις δυο συνεκδικαζόμενες προσφυγές είναι Λιμενικοί Λειτουργοί 1ης Τάξης και ασκούσαν καθήκοντα Επιθεωρητή Προκυμαίας στο νέο λιμάνι Λεμεσού μέχρι τις 2.1.96.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της καθ΄ ης η αίτηση Αρχής στις 27.3.95 αποφάσισε την προώθηση διαδικασίας πλήρωσης επτά νέων θέσεων Ανώτερου Λιμενικού Λεμβοδηγού. Οι επτά θέσεις δημιουργήθηκαν με τον προϋπολογισμό της Αρχής για το έτος 1992 και εμφανίζονταν ως κενές θέσεις στους προϋπολογισμούς της Αρχής των ετών 1993, 1994, 1995. Η πλήρωση των επτά θέσεων δεν κατέστη δυνατή πριν από το 1995 επειδή δεν υπήρχε εγκεκριμένο σχέδιο υπηρεσίας.

Η θέση Ανώτερου Λιμενικού Λεμβοδηγού περιλαμβάνει σύμφωνα με το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης και την εκτέλεση καθηκόντων επιθεώρησης προκυμαίας.

Η απόφαση για συμπερίληψη της επιθεώρησης προκυμαίας στα καθήκοντα της θέσης, λήφθηκε στις 11.7.91 (απόφ. αρ. 193/91). Τα καθήκοντα αυτά ασκούσαν τότε δύο λιμενικοί λειτουργοί, (αιτητές) και η Αρχή προνόησε ειδικά για τους δύο αιτητές ότι "..... θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σ΄ αυτό τον τομέα" και ότι "με αυτή την επιφύλαξη άλλοι λιμενικοί λειτουργοί δεν θα ασκούν πλέον καθήκοντα επιθεωρητή προκυμαίας".

Η εν λόγω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής γνωστοποιήθηκε στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού της Αρχής (ΜΕΠΑΛΚ). Εκ μέρους της συνδικαλιστικής πλευράς δεν υπήρξε αντίδραση.

Στις 21.9.95 το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής ασχολήθηκε με την πλήρωση των κενών θέσεων του Ανώτερου Λιμενικού Λεμβοδηγού και προήγαγε επτά λειτουργούς της Αρχής στις θέσεις αυτές.

Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ τάχθηκαν υπέρ της άσκησης των καθηκόντων επιθεώρησης προκυμαίας από τους ανώτερους λιμενικούς λεμβοδηγούς όπως προβλέπει το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης. Οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΥΑΛΚ υποστήριξαν τη συνέχιση άσκησης των εν λόγω καθηκόντων από τους αιτητές.

Στις 4.10.95 το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής αποφάσισε την παραπομπή στη ΜΕΠΑΛΚ του θέματος της άσκησης καθηκόντων επιθεώρησης προκυμαίας που είχε εγείρει ο Γενικός Διευθυντής.

Η ΜΕΠΑΛΚ, στις 2.11.95 αποφάσισε να ζητήσει γνωμάτευση κατά πόσο θα ήταν νόμιμη η μετακίνηση των αιτητών ώστε να μην ασκούν πλέον καθήκοντα επιθεώρησης προκυμαίας. Αν κατά τη γνωμοδότηση η μετακίνηση των δυο αιτητών θα ήταν νόμιμη αυτοί θα μετακινούντο. Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με τις θετικές ψήφους της ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ. Αντίθετα η ΣΥΑΛΚ και η ΠΕΟ υποστήριξαν πως οι αιτητές θα έπρεπε να συνεχίσουν να ασκούν καθήκοντα επιθεώρησης προκυμαίας και μετά την πλήρωση των επτά θέσεων Ανώτερου Λιμενικού Λεμβοδηγού.

Η γνωμάτευση που δόθηκε στην Αρχή ήταν πως η ανάθεση καθηκόντων στους υπαλλήλους της είναι θέμα που εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια της Αρχής λαμβανομένων υπόψη των προνοιών των οικείων σχεδίων υπηρεσίας και των αναγκών της υπηρεσίας.

Η Αρχή κατά τη συνεδρία της ημερομηνίας 21.11.95 αφού έλαβε υπόψη την πιο πάνω γνωμοδότηση και τα σχετικά επί του θέματος στοιχεία αποφάσισε την εφαρμογή της ρύθμισης που καθόρισε η ΜΕΠΑΛΚ στις 2.11.95.

Ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής με επιστολή του ημερομηνίας 22.11.95 προς τον Διευθυντή Λιμένος Λεμεσού έδωσε οδηγίες όπως τα καθήκοντα επιθεώρησης προκυμαίας ασκούνται από ανώτερους λιμενικούς λεμβοδηγούς με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου υπηρεσίας της θέσης και όπως στους δυο λιμενικούς λειτουργούς (αιτητές) ανατεθούν άλλα καθήκοντα.

Οι αιτητές μετακινήθηκαν από την προκυμαία στις αποθήκες του λιμανιού αρ. 4 και αρ. 3 αντίστοιχα. Αυτή η εξέλιξη δυσαρέστησε τους αιτητές και με τις προφυγές που καταχώρησαν ζητούν την ακύρωση της απόφασης της καθ΄ ης η αίτηση Αρχής η οποία επέφερε τη μετακίνησή τους από την προκυμαία στις αποθήκες.

Η θέση της Αρχής είναι ότι η προσβαλλόμενη απόφαση στερείται εκτελεστότητας εφόσον πρόκειται περί ενός εσωτερικού διοικητικού μέτρου που αφορά την κατανομή καθηκόντων των υπαλλήλων της Αρχής με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου υπηρεσίας της θέσης.

Οι αιτητές διατείνονται πως η επίδικη απόφαση συνιστά εκτελεστή διοικητική πράξη η οποία επέφερε δυσμενή μεταβολή της υπάρχουσας έννομης κατάστασης καθόσον αφορά το εργασιακό τους καθεστώς εφόσον οι χώροι εργασίας, είναι καθώς λέγουν, εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους το δε κύρος και η εκτίμηση που απολαμβάνει ο κάτοχος της θέσης επιθεωρητή προκυμαίας είναι πλεονεκτήματα ασυγκρίτως μεγαλύτερα εκείνων του υπαλλήλου της αποθήκης του οποίου τα καθήκοντα είναι φύλακα αποθήκης χωρίς εξουσίες ή άλλα πλεονεκτήματα.

Οι αιτητές επικαλούνται επίσης τη συμφωνία, όπως αυτοί την αποκαλούν, ημερομηνίας 2.11.91 μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, της καθ΄ ης η αίτηση Αρχής και των συνδικαλιστικών οργανώσεων σύμφωνα με την οποία η Αρχή δεσμεύθηκε σε σχέση με τους δυο αιτητές οι οποίοι ασκούσαν τότε καθήκοντα επιθεωρητή προκυμαίας ότι θα συνέχιζαν να ασκούν τα ίδια καθήκοντα μέχρι την ανέλιξη τους σε άλλη θέση ή την αποχώρησή τους για ανάληψη άλλων καθηκόντων.

Η θέση των αιτητών είναι ότι η απόφαση της Αρχής για τη μετακίνηση τους στις αποθήκες συνιστά μονομερή ενέργεια κατά παράβαση της συμφωνίας της 2.11.91 η οποία δημιουργεί άμεσο έννομο συμφέρον των αιτητών και ότι η προσβαλλόμενη απόφαση έχει εκτελεστό χαρακτήρα υποκείμενη στον αναθεωρητικό έλεγχο του δικαστηρίου με βάση το άρθρο 146 του Συντάγματος.

Η επίδικη απόφαση λήφθηκε από την καθ΄ης η αίτηση Αρχή αφού συνεκτιμήθηκαν οι απόψεις των εμπλεκομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων και η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Αρχής σύμφωνα με την οποία η ανάθεση καθηκόντων είναι θέμα το οποίο εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια της Αρχής λαμβανομένων υπόψη των προνοιών του σχεδίου υπηρεσίας και των αναγκών της υπηρεσίας που εξυπηρετεί η μετακίνηση.

Η μετακίνηση των αιτητών οι οποίοι είναι λιμενικοί λειτουργοί 1ης τάξης από την προκυμαία στις αποθήκες και η ανάθεση σ΄αυτούς καθηκόντων στις αποθήκες συνάδει προς το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει πως τα καθήκοντα της θέσης είναι ".....τα ίδια όπως για τη θέση Λιμενικού Λειτουργού 2ης τάξης αλλά σε αυξημένο βαθμό ευθύνης ......". Τα καθήκοντα του Λιμενικού Λειτουργού 2ης τάξης όπως προσδιορίζονται στο σχέδιο υπηρεσίας της θέσης περιλαμβάνουν μεταξύ αλλων εκτέλεση καθηκόντων "........ σε σχέση με τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του λιμανιού στο οποίο θα τοποθετηθεί συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών".

Η απόφαση της Αρχής για μετακίνηση των αιτητών στις αποθήκες και η ανάθεση σ΄ αυτούς καθηκόντων στο χώρο των αποθηκών προβλέπεται από το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης που κατέχουν οι αιτητές. Η επίδικη απόφαση βρίσκεται στα πλαίσια της νομιμότητας εφόσον για τον καθορισμό των καθηκόντων των υπαλλήλων της Αρχής δεσμευτικά είναι μόνο τα σχέδια υπηρεσίας της θέσης. Στην Κουκουλαρίδης ν. ΡΙΚ, υπόθ. αρ. 236/93, ημερομηνίας 26.6.96 ο Νικήτας, Δ., αποφάσισε ότι:

".... η φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων καθορίζεται από τη διοίκηση στα πλαίσια των οικείων σχεδίων υπηρεσίας και δεν εξαρτώνται από δική τους πρωτοβουλία."

 

Οι αποφάσεις συλλογικών οργάνων ή οργάνων ιεραρχικώς ανωτέρων οι οποίες αφορούν την κατανομή καθηκόντων των υπαλλήλων με βάση συγκεκριμένο σχέδιο υπηρεσίας για σκοπούς ορθής και σύννομης λειτουργίας της υπηρεσίας που αφορά η συγκεκριμένη θέση δεν αποτελούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις γιατί δεν επιφέρουν αλλαγή στο νομικό καθεστώς του υπαλλήλου.

Η απόφαση της Αρχής (αρ. 193/91) ημερομηνίας 11.7.91 ότι "Οι δυο λιμενικοί λειτουργοί που ασχολούνται σήμερα με τα καθήκοντα επιθεωρητή προκυμαίας θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσιες τους σ΄ αυτό τον τομέα" δεν είναι δεσμευτική ούτε υπερισχύει του σχεδίου υπηρεσίας της θέσης το οποίο αποτελεί δευτερογενή νομοθεσία και είναι δεσμευτικό έναντι πάντων για τον καθορισμό των καθηκόντων των υπαλλήλων. Βλ. Μελέτη κα ν. Αρχής Λιμένων (1987) 3 ΑΑΔ 1984.

Στην προκείμενη περίπτωση η μετακίνηση των αιτητών από την προκυμαία στον χώρο των αποθηκών δεν επέφερε οποιαδήποτε μισθοδοτική ή άλλη υποβάθμιση των αιτητών. Η μετακίνηση τους δεν συνεπάγεται αλλαγή διεύθυνσης ή τόπου εργασίας ούτε και μεταβολή της έννομης κατάστασης η οποία αφορά το υπάρχον καθεστώς της εργασίας τους.

Οι διαβουλεύσεις και συμφωνίες μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και διοικητικών οργάνων δεν είναι δεσμευτικές γιατί δεν αποτελούν είδος δημόσιας σύμβασης ούτε προσομοιάζουν με νομοθετικές επιταγές. Βλ. Mavrommatis and Others v. Republic (1984) 3 CLR 1006 στη σελίδα 1022.

Οι συλλογικές συμβάσεις είναι δεσμευτικές μόνο όταν το περιεχόμενο τους ενσωματώνεται σε κανονιστική διάταξη. Βλ. Kontemeniotis v. CBC (1982) 3 CLR 1027 στη σελίδα 1032.

Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η επίδικη απόφαση δεν είναι εκτελεστή εφόσον όπως έχει νομολογηθεί η ανάθεση καθηκόντων ή η αλλαγή καθηκόντων ενός δημόσιου υπαλλήλου η οποία γίνεται σύμφωνα με τα σχέδια υπηρεσίας της θέσης που κατέχει συνιστά διοικητικό μέτρο εσωτερικής φύσης. Βλ. Yiallouros v. Republic (1976) 3 CLR 214, Costea v. Republic (1983) 3 CLR 115.

Οι προσφυγές απορρίπτονται με έξοδα.

 

Α. Κραμβής,

Δ.

 

 

 

 

 

ΑΦ.

 

 

 

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο