Σάββα Βαλανίδη ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘ. ΑΡ. 786/96, 787/96, 788/96, 789/96, 817/96., 18 Μαρτίου, 1999 Σάββα Βαλανίδη ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘ. ΑΡ. 786/96, 787/96, 788/96, 789/96, 817/96., 18 Μαρτίου, 1999

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘ. ΑΡ. 786/96, 787/96, 788/96, 789/96, 817/96.

ΕΝΩΠΙΟΝ: ΚΡΑΜΒΗ, Δ.

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος.

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 786/96, 787/96, 788/96, 789/96

 

Μεταξύ:

Σάββα Βαλανίδη,

Αιτητή,

- και -

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω

Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας,

Καθ΄ων η αίτηση.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ 817/96

Μεταξύ:

Ανδρέα Κλεάνθους,

Αιτητή,

- και -

 

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω

Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας,

Καθ΄ ων η αίτηση.

- - - - -

18 Μαρτίου, 1999

Για τον αιτητή στις 786/86, 787/96, 788/96 και 789/96: κ. Ι. Νικολάου.

Για τον αιτητή στην 817/96: κα Α. Ευσταθίου.

Για τους καθ΄ων η αίτηση: κ. Α. Μαππουρίδης.

- - - - - -

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ο αιτητής Σάββας Βαλανίδης με τις προσφυγές 786/96, 787/96, 788/96 και 789/96 προσβάλλει το κύρος των προαγωγών των ενδιαφερομένων προσώπων Γαβριήλ Κωνσταντινίδη, Γεώργιου Θ. Νικολαϊδη, Ιωάννη Κωνσταντίνου και Χρίστου Ζωδιάτη αντίστοιχα στη μόνιμη θέση Δασικού Λειτουργού (Τακτ. Προϋπ.) Τμήμα Δασών. Η θέση είναι θέση προαγωγής.

Ο αιτητής Ανδρέας Κλεάνθους με την προσφυγή 817/96 προσβάλλει το κύρος της προαγωγής στην ίδια θέση όλων των πιο πάνω ενδιαφερόμενων προσώπων πλην του Χρίστου Ζωδιάτη, και επιπλέον των Μιχαήλ Π. Χαραλάμπους, Ξενοφώντος Τσουδερού, Ευριπίδη Μεσημέρη, Κωνσταντίνου Δημητρίου και Γεώργιου Κυρατζή.

Ο Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (ο Διευθυντής) με επιστολές του που στάληκαν μεταξύ 15.6.95 και 31.5.96 ζήτησε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) την πλήρωση εννέα κενών θέσεων Δασικού Λειτουργού (Τμήμα Δασών). Η ΕΔΥ στις 18.6.96 πραγματοποίησε έξι χωριστές συνεδρίες για την πλήρωση των εν λόγω θέσεων. Σε μια από αυτές προάχθηκαν μαζί τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα Τσουδερός, Μεσημέρης, Χαραλάμπους και Δημητρίου. Τα άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα προάχθηκαν το καθένα χωριστά κατά τις άλλες πέντε συνεδρίες της ΕΔΥ που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα.

Οι προσφυγές συνεκδικάστηκαν λόγω ταυτότητας γεγονότων και νομικών σημείων που εγείρονται.

Ο αιτητής Σάββας Βαλανίδης βασικά διατυπώνει τρεις λόγους ακύρωσης ήτοι

(α) Απόλυτη αναγωγή της ΕΔΥ και/ή υπέρμετρη βαρύτητα στη σύσταση του προϊσταμένου.

(β) Πάσχουσα σύσταση του προϊσταμένου του τμήματος.

(γ) Ελλειψη αιτιολογίας.

Η θέση του αιτητή Βαλανίδη είναι ότι η ΕΔΥ απέδωσε υπέρμετρη βαρύτητα στις συστάσεις του Διευθυντή Τμήματος Δασών τις οποίες άκριτα υιοθέτησε χωρίς να είχε προβεί σε αξιολόγηση των υποψηφίων με βάση όλα τα δεδομένα. Ο Διευθυντής αγνόησε τον αιτητή και περιόρισε τη σύγκριση μεταξύ συγκεκριμένων υποψηφίων. Προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός ότι ο Διευθυντής χειρίστηκε κατά το δοκούν τα υπηρεσιακά στοιχεία των φακέλων επιστρατεύοντας την προσωπική του γνώση για να αποκλείσει και αγνοήσει τα εν λόγω στοιχεία. Τέλος ο αιτητής ισχυρίζεται ότι η ΕΔΥ επαναλαμβάνει τα όσα ανέφερε ο Διευθυντής στις συστάσεις του χωρίς να προσδιορίζει τους λόγους που διαμόρφωσαν την απόφαση για επιλογή των ενδιαφερομένων προσώπων.

Οι συστάσεις του Διευθυντή καταγράφονται αντιστοίχως στα πρακτικά των συνεδριάσεων της ΕΔΥ ημερομηνίας 18.6.96. Οι συστάσεις είναι εμπεριστατωμένες, επαρκώς αιτιολογημένες και συνάδουν με τα στοιχεία των υπηρεσιακών φακέλων. Το γεγονός ότι ο Διευθυντής δεν αναφέρεται ειδικά στον καθένα από τους υποψηφίους δεν μειώνει τη σημασία των συστάσεων. Βλ. Δημοκρατία ν. Κωνσταντινίδη (1993) 3 ΑΑΔ 234.

Σταθερή είναι η θέση της νομολογίας ότι οι συστάσεις του Διευθυντή αποτελούν πρωτογενές ουσιώδες και αυτοτελές στοιχείο κρίσεως. Βλ. Κέντα ν. Δημοκρατίας, ΑΕ 1576 - 30.10.96 και Δημοκρατία ν. Ψωμά, ΑΕ 1979 - 17.10.97. Η σημασία που αποδίδεται στις συστάσεις του Διευθυντή οφείλεται στην καθοδήγηση που λαμβάνει η ΕΔΥ κατά τη διαδικασία της επιλογής από λειτουργό που βρίσκεται σε καλύτερη θέση να περιγράψει τις αρετές και προτερήματα που απαιτούνται για την επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων συγκεκριμένης θέσης. Ο προϊστάμενος ενός τμήματος βρίσκεται σε μοναδική θέση να συμβουλεύσει το διορίζον όργανο για την αξία και τις ιδιότητες των υφισταμένων του. Βλ. Δημοκρατία ν. Ψωμάς (ανωτέρω). Στην προκείμενη περίπτωση οι συστάσεις του Διευθυντή αναφορικά με τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα είναι "αιτιολογημένες συστάσεις" εντός της εννοίας του άρθρου 35(4) του Ν. 1/90 γιατί,

(α) παρέχουν στο Δικαστήριο επαρκή στοιχεία για τη διακρίβωση της νομιμότητας της απόφασης,

(β) είναι ειδικές και επαρκείς και συνάδουν με τα στοιχεία των φακέλων,

(γ) τα συμπεράσματα που διατυπώνονται στις συστάσεις είναι προϊόν της εκτίμησης του Διευθυντή και των υπαρχόντων στους φακέλους στοιχείων.

Οι ισχυρισμοί του αιτητή Βαλανίδη ότι οι επίδικες αποφάσεις της ΕΔΥ στερούνται αιτιολογίας και ότι η ΕΔΥ προσέδωσε υπέρμετρη βαρύτητα στις συστάσεις του Διευθυντή δεν ευσταθούν. Στην περίπτωση του ενδιαφερόμενου προσώπου Κωνσταντίνου Ιωάννη (προσφυγή 788/96) η ΕΔΥ δεν υιοθέτησε τη σύσταση του Διευθυντή για την προαγωγή κάποιου Γεώργιου Χαραλάμπους. Η σύσταση του Διευθυντή παραγνωρίστηκε και η ΕΔΥ προήγαγε το ενδιαφερόμενο πρόσωπο Κωνσταντίνου Ιωάννη επειδή έκρινε ότι αυτός υπερτερούσε σε αξία και επιπλέον κατείχε προσόντα που σύμφωνα με το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης αποτελούν πλεονέκτημα. Η κατάληξη της ΕΔΥ καταδείχνει πως στην προκείμενη περίπτωση δεν υιοθέτησε άκριτα την εισήγηση του Διευθυντή όπως ισχυρίζεται ο αιτητής. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τις άλλες περιπτώσεις όπου στις προσβαλλόμενες αποφάσεις διακρίνονται ευκρινώς η επάρκεια της έρευνας και η πληρότητα της αιτιολογίας. Σε όλες τις περιπτώσεις η ΕΔΥ είχε ενώπιόν της και έλαβε υπόψη τα ουσιώδη στοιχεία από τους φακέλους πλήρωσης της θέσης και από τους προσωπικούς φακέλους και τους φακέλους των ετήσιων υπηρεσιακών εκθέσεων των υποψηφίων. Η ΕΔΥ έλαβε επίσης υπόψη τα προσόντα των υποψηφίων, την αρχαιότητα και την αξία τους σε συνάρτηση προς τη σύσταση του Διευθυντή.

Το κατά πόσο μια διοικητική πράξη είναι επαρκώς αιτιολογημένη είναι ζήτημα πραγματικό που συναρτάται με τα πραγματικά περιστατικά της υπό εκδίκαση υπόθεσης. Τόσο το περιεχόμενο των συστάσεων του Διευθυντή όσο και οι αποφάσεις της ΕΔΥ που αντιστοίχως αναφέρονται στις υπό εξέταση προσφυγές του αιτητή Βαλανίδη περιέχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων. Η αιτιολογία σε κάθε περίπτωση είναι ικανοποιητική και συνάδει πλήρως με τα στοιχεία των φακέλων που την συμπληρώνουν. Οι επίδικες αποφάσεις ήταν υπό τις περιστάσεις εύλογα επιτρεπτές, δεόντως και επαρκώς αιτιολογημένες.

Προσφυγή Αρ. 817/96 - Αιτητής Α. Κλεάνθους

Η ΕΔΥ κατά τη συνεδρία της 18.6.96 "....... επαναβεβαίωσε την παρατήρησή της που έγινε στη συνεδρία της με ημερομηνία 28.7.1994 (Θέμα Β (2)(1) των πρακτικών) στα πλαίσια προηγούμενης διαδικασίας για την πλήρωση θέσης Πρώτου Δασικού Λειτουργού ότι δηλαδή οι υποπαράγραφοι (4) και (5) των απαιτούμενων προσόντων στο σχέδιο υπηρεσίας ουσιαστικά δεν αναφέρονται σε απαιτούμενα προσόντα για σκοπούς επιλογής αλλά στα προσόντα που προαπαιτούνται για την ανάθεση σ΄ ένα δασικό λειτουργό από μέρους του Διευθυντή του Τμήματος, συγκεκριμένων καθηκόντων και συνεπώς θα έπρεπε να υπάγονται ως υποπαράγραφοι στην παράγραφο "καθήκοντα και ευθύνες".

Η θέση του αιτητή είναι ότι η πιο πάνω ερμηνεία δεν ήταν λογικά επιτρεπτή, γιατί αφενός, η ΕΔΥ στερείται μιας τέτοιας αρμοδιότητας που στην ουσία αποτελεί τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου υπηρεσίας και αφετέρου, η ερμηνεία έγινε στο προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας επιλογής.

Η ερμηνεία που έδωσε η ΕΔΥ στις συγκεκριμένες παραγράφους του σχεδίου υπηρεσίας της θέσης δεν εκφεύγει των ορίων των εξουσιών της. Πρόκειται για ερμηνεία η οποία δεν αντίκειται προς το σχέδιο ούτε και μεταβάλλει την υφή του. Είναι νομολογημένο ότι η ερμηνεία και η εφαρμογή του σχεδίου υπηρεσίας είναι ζητήματα αναγόμενα στην αποκλειστική δικαιοδοσία της ΕΔΥ. Βλ. Papaleontiou v. Republic (1987) 3 CLR 211. Εξάλλου δεν έχει καν καταδειχθεί ότι ο αιτητής έχει υποστεί δυσμενή επηρεασμό λόγω της δοθείσας ερμηνείας.

Ο αιτητής επικέντρωσε την επιχειρηματολογία του στις συστάσεις του Διευθυντή με ιδιαίτερη έμφαση στις συγκρίσεις στις οποίες προέβη μεταξύ αυτού και των ενδιαφερομένων προσώπων. Οι συστάσεις του Διευθυντή, σε όλες τις περιπτώσεις, είναι επαρκώς αιτιολογημένες και συνάδουν με τα στοιχεία των υπηρεσιακών φακέλων όπου ο αιτητής, συγκρινόμενος με τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα δεν παρουσιάζει έκδηλη υπεροχή, διαπίστωση, η οποία εμπεριέχεται στις αναφορές του Διευθυντή προς την ΕΔΥ κατά την υποβολή των συστάσεων. Ο Διευθυντής σε κάθε περίπτωση εξειδικεύει τους λόγους για τους οποίους συστήνει το κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο κατά τρόπο που η πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των ενδιαφερομένων προσώπων αντί υπέρ του αιτητή. Οι διαφορές στις συστάσεις εντοπίζονται στο στοιχείο της αξίας. Σε κάθε περίπτωση, ο Διευθυντής εξηγεί με επάρκεια τους λόγους για τους οποίους το κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο υπερέχει σε αξία έναντι του αιτητή. Αυτή η προσέγγιση του Διευθυντή δεν έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία των εμπιστευτικών φακέλων καθόσον αφορά τη βαθμολογία. Ο Διευθυντής παρουσίασε τον αιτητή και τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα ως ισάξιους με ελαφρά υπεροχή των ενδιαφερομένων προσώπων έναντι του αιτητή. Δοθέντος ότι ο αιτητής δεν υπερέχει έναντι των ενδιαφερομένων προσώπων σε αρχαιότητα ούτε και διαθέτει περισσότερα από αυτούς μετρήσιμα προσόντα έχω τη γνώμη πως η απόφαση της ΕΔΥ ήταν υπό τις περιστάσεις εύλογα επιτρεπτή.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου όταν η ΕΔΥ επιλέγει ένα υποψήφιο για προαγωγή στη βάση της σύγκρισης του με άλλους δεν είναι υποχρεωμένη να δικαιολογήσει την απόφασή της ότι αυτός που επέλεξε υπερέχει έκδηλα των υπολοίπων. Ο αιτητής, όμως, που προσφεύγει στο Δικαστήριο για να πετύχει στην προσφυγή του πρέπει να αποδείξει "έκδηλη υπεροχή" έναντι των ενδιαφερομένων προσώπων γιατί τότε μόνο θεωρείται ότι η αρμόδια για τις προαγωγές αρχή έχει υπερβεί τα ακραία όρια της διακριτικής εξουσίας που της παρέχει ο νόμος ώστε να δικαιολογείται η επέμβαση του Δικαστηρίου με το δικαιολογητικό ότι υπήρξε υπέρβαση εξουσίας. Η φράση "έκδηλη υπεροχή" έχει την έννοια ότι η υπεροχή του υποψήφιου πρέπει να είναι αυταπόδεικτη και προφανής. Πρέπει να είναι τέτοιας φύσεως που να αναδύεται από κάθε άποψη από τη συνδυασμένη θεώρηση της αξίας, των προσόντων και της αρχαιότητας των υποψηφίων για προαγωγή. Με άλλα λόγια η υπεροχή πρέπει να εμφανίζεται ως ένα πραγματικό γεγονός πειστικό και αναμφισβήτητο που να εντυπωσιάζει κάποιο από την πρώτη ματιά. Βλ. Hadjisavva v. Republic (1982) 3 CLR 76.

Σε όλες τις υπό εξέταση υποθέσεις που αντιστοίχως αφορούν οι συνεκδικαζόμενες προσφυγές οι συστάσεις του Διευθυντή είναι εμπεριστατωμένες, επαρκώς αιτιολογημένες και συνάδουν με τα στοιχεία των φακέλων.

Οι αντίστοιχες αποφάσεις της ΕΔΥ περιέχουν την αιτιολογία που απαιτείται ώστε να καθίσταται εφικτός ο δικαστικός έλεγχος. Οι αιτητές Βαλανίδης και Κλεάνθους απέτυχαν να αποδείξουν ότι υπερείχαν έκδηλα των υποψηφίων που έχουν εκλεγεί. Οι αιτητές και τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα βρίσκονταν περίπου στην ίδια μοίρα σε σχέση με όλα τα μετρήσιμα κριτήρια και ιδιαίτερα των προσόντων και της αξίας όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τις εμπιστευτικές τους εκθέσεις. Πρόσθετα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα είχαν υπέρ τους τις συστάσεις του Διευθυντή.

Οι προσφυγές απορρίπτονται με έξοδα.

 

 

Α. Κραμβής,

Δ.

ΑΦ.

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο