Παναγιώτας Μαρούχου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Υπόθεση αρ. 570/97, 21 Απριλίου, 1999 Παναγιώτας Μαρούχου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Υπόθεση αρ. 570/97, 21 Απριλίου, 1999

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

Υπόθεση αρ. 570/97

ΕΝΩΠΙΟΝ: ΦΡ. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ, Δ.

Αναφορικά με το ΄Αρθρο 146 του Συντάγματος

 

ΜΕΤΑΞΥ:

Παναγιώτας Μαρούχου, από την

Κοκκινοτριμιθιά

Αιτήτριας

- και -

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω

Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας

Καθ΄ων η αίτηση

____________

21 Απριλίου, 1999

Για την αιτήτρια : κ. Α. Σ. Αγγελίδης.

Για τους καθ΄ων η αίτηση : κα Ρ. Πετρίδου, Ανώτερη Δικηγόρος της

Δημοκρατίας για Γεν. Εισαγγελέα της

Δημοκρατίας.

Για το ενδ. μέρος 1 : κ. Ι. Ερωτοκρίτου.

Για το ενδ. μέρος 2 : κ. Λιβέρας.

_____________

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

H αιτήτρια αξιώνει ακύρωση της προαγωγής των ενδιαφερομένων μερών στη μόνιμη θέση Επιμελητή (Πρώτων Βοηθειών) Τακτικός Προϋπολογισμός, Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας που πραγματοποιήθηκε την 1.5.1997.

Στις 22.2.1996 ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας ζήτησε μεταξύ άλλων και την πλήρωση μιας κενής μόνιμης θέσης Επιμελητή για το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών στις Ιατρικές Υπηρεσίες. Η θέση δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας (αρ. Γνωστοποίησης 1647, ημερ. 26.4.1996) ενώ τελευταία ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων ορίστηκε η 20.5.1996. Στις 22.11.1996 ο Γενικός Διευθυντής υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της αρμόδιας Συμβουλευτικής Επιτροπής, διαβίβασε στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (στο εξής “η Επιτροπή”) την έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη θέση.

Εν τω μεταξύ, στις 27.11.1996, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, με νέα επιστολή του υπέβαλε πρόταση για την πλήρωση δύο νέων κενών θέσεων Επιμελητή. Η Επιτροπή, έχοντας υπ΄ όψιν ότι υπήρχε σε εξέλιξη διαδικασία πλήρωσης της ίδιας θέσης, απεφάσισε όπως οι δύο νέες θέσεις πληρωθούν, χωρίς να δημοσιευτούν, στα πλαίσια της διαδικασίας που βρισκόταν σε εξέλιξη δυνάμει των προνοιών του άρθρου 34(14) του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου του 1990, Ν.1/90.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή στην έκθεσή της που είχε βέβαια ετοιμάσει για τη μία κενή θέση, περιέλαβε τέσσερις υποψήφιους. Η Επιτροπή στις 24.2.1997 αφού μελέτησε την πιο πάνω έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής αποφάσισε να καλέσει σε προφορική εξέταση τους τέσσερις υποψήφιους που αναφέρονταν στην έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν το ενδιαφερόμενο μέρος Χριστοδούλου Σάββας, αλλά όχι η αιτήτρια. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να περιλάβει στον κατάλογο των συστηθέντων και τρεις άλλους υποψήφιους, τα ενδιαφερόμενα μέρη, που είχαν αξιολογηθεί ως πάρα πολύ καλοί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή.

Η αιτήτρια υπέβαλε σχετικές παραστάσεις ημερ. 9.4.1997, αλλά η Επιτροπή στις 14.4.1997 έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν υπήρχε οποιοδήποτε νέο στοιχείο που να συνηγορεί στην προσθήκη της αιτήτριας στον κατάλογο των συστηθέντων.

΄Ετσι στις 17.4.1997 η Επιτροπή εξέτασε προφορικά τους εφτά υποψήφιους για τις τρεις κενές θέσεις Επιμελητή. Στη συνεδρία παρευρισκόταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, καθώς και Ανώτερος Ειδικός Γιατρός. Στη συνέχεια και μετά την αξιολόγηση της προφορικής εξέτασης τόσο από το Γενικό Διευθυντή και από τον Ανώτερο Ειδικό Γιατρό, όσο και από την ίδια την Επιτροπή, επιλέγηκαν για προαγωγή τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η αιτήτρια ισχυρίζεται ότι αποκλείστηκε παράνομα και αναρμόδια γιατί η Επιτροπή προχώρησε χωρίς να υπάρχει έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τρεις κενές θέσεις και χωρίς να κριθεί η ίδια από τη Συμβουλευτική Επιτροπή ως ακατάλληλη. Σύμφωνα με την αιτήτρια η ύπαρξη νέας πρότασης για πλήρωση άλλων δύο πρόσθετων θέσεων απαιτούσε την υποβολή νέας έκθεσης και σύστασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 34(6) και (7). Σύμφωνα πάντα με την αιτήτρια η Επιτροπή ενήργησε υπό πλάνη όταν έκρινε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία για επιλογή για τρεις κενές θέσεις στην έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής που συντάχθηκε για μία μόνο θέση.

Αντίθετα οι καθ΄ ων η αίτηση ισχυρίζονται ότι το άρθρο 34 στο σύνολό του επιτρέπει στην Επιτροπή να ακολουθήσει νόμιμα τη διαδικασία που ακολούθησε και να προχωρήσει στην πλήρωση των τριών κενών θέσεων χωρίς να παραπέμψει τις δύο εκ των υστέρων εγκριθείσες θέσεις στη Συμβουλευτική Επιτροπή. Το επιχείρημα στηρίζεται στο γεγονός ότι το άρθρο 34(8) προβλέπει ότι η Επιτροπή πριν προβεί στην τελική επιλογή μπορεί να καλέσει σε προφορική εξέταση τους υποψήφιους που συστήθηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή όπως επίσης και οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο που κατά την κρίση της έπρεπε να ήταν στον κατάλογο αυτών που συστήθηκαν από τη Συμβουλευτική. Η διατύπωση δίδει το δικαίωμα, σύμφωνα πάντα με τους καθ΄ ων η αίτηση, στην Επιτροπή να μην ακολουθεί δεσμευτικά τη σύσταση της Συμβουλευτικής.

Η διατύπωση του άρθρου 34(7) είναι σαφής. Προβλέπεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που συστήνονται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή θα είναι τετραπλάσιος του αριθμού των κενών θέσεων, εφ΄ όσον βέβαια υπάρχουν κατάλληλοι υποψήφιοι. Η σύσταση της Συμβουλευτικής είναι όρος που προβλέπεται από το νόμο. Το ίδιο υποχρεωτική είναι και η υποβολή σύστασης για τετραπλάσιο αριθμό των κενών θέσεων που δημοσιεύονται.

Είναι αλήθεια ότι το εδάφιο 14 του άρθρου 34 προβλέπει ότι θέση μπορεί να πληρωθεί από την Επιτροπή χωρίς δημοσίευση όταν αυτή κενούται κατά τη χρονική περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την πλήρωση άλλης θέσης με τον ίδιο τίτλο, αλλά αυτή η δυνατότητα δεν δικαιολογεί, ούτε εξουσιοδοτεί την παραβίαση του υποχρεωτικού της σύστασης από τη Συμβουλευτική τετραπλάσιου αριθμού των θέσεων υποψηφίων.

Η Επιτροπή όφειλε να ενημερώσει τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την ύπαρξη δύο πρόσθετων κενών θέσεων και να την πληροφορήσει ότι οι κενές θέσεις σύμφωνα με το άρθρο 34(14) θεωρούνταν δημοσιευμένες την ημέρα που δημοσιεύτηκε η πρώτη κενή θέση, οπότε θα ίσχυε η πρόνοια του εδαφίου 7 και η Συμβουλευτική Επιτροπή θα έπρεπε να συστήσει τέσσερις προσοντούχους για κάθε μια από τις κενές θέσεις, ήτοι συνολικά δώδεκα υποψηφίους.

Η Επιτροπή θεωρώντας ότι δεν χρειαζόταν να παραπέμψει προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή την πρόταση της αρμόδιας αρχής για πλήρωση των δύο επιπλέον κενών θέσεων, τελούσε κάτω από ουσιώδη πλάνη (βλέπε Κυριάκου ν. Δημοκρατίας, Υποθ. 304/97, ημερ. 29.1.1999). Η παράλειψη υποβολής τετραπλάσιου αριθμού των κενών θέσεων συνιστά παράβαση όρου που τίθεται από το νόμο και συγκεκριμένα από το άρθρο 34 (7).

Αν η Επιτροπή παρέπεμπε το θέμα στη Συμβουλευτική Επιτροπή, η νέα έκθεση θα περιλάμβανε δώδεκα υποψηφίους με αποτέλεσμα η αιτήτρια να έχει τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υποψηφίων. Παρατηρείται ότι η Επιτροπή δεν έκρινε την αιτήτρια ως ακατάλληλη υποψήφιο.

Εν όψει όλων των πιο πάνω βρίσκω ότι η προσβαλλόμενη απόφαση πάσχει και θα πρέπει να ακυρωθεί. Η προσφυγή επιτυγχάνει και η προσβαλλόμενη προαγωγή ακυρώνεται με έξοδα εναντίον των καθ΄ ων η αίτηση όπως θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή.

 

 

Φρ. Νικολαΐδης

Δ.

 

 

 

 

 

/ΜΔ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο