Ευαγόρα Βασιλείου ν. Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 796/98, 10 Μαρτίου, 2000 Ευαγόρα Βασιλείου ν. Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 796/98, 10 Μαρτίου, 2000

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 796/98

ΕΝΩΠΙΟΝ: ΚΡΑΜΒΗ, Δ.

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος.

Μεταξύ:

Ευαγόρα Βασιλείου, από τη Λεμεσό,

Αιτητή,

- και -

Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου,

Καθ΄ης η αίτηση.

- - - - - -

10 Μαρτίου, 2000.

Για τον αιτητή: κ. Α.Σ. Αγγελίδης.

Για την καθ΄ ης η αίτηση: κα Παπαμιλτιάδου για κ. Γ. Κακογιάννη.

Για το ενδ. μέρος 1: κ. Α. Κωνσταντίνου.

- - - - - -

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

Η προσφυγή στρέφεται εναντίον απόφασης της καθ΄ ης η αίτηση Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (στο εξής "η Αρχή") ημερ. 30.6.98 με την οποία η Αρχή αποφάσισε την προαγωγή των ενδιαφερόμενων προσώπων Μίμη Πελεντρίτη και Χριστάκη Λαμπούρη στη θέση Ανώτερου Γραμματειακού Λειτουργού, Γραφείο Περιφέρειας Λεμεσού - Πάφου αναδρομικά από 1.6.1997 αντί του αιτητή.

Η προσβαλλόμενη απόφαση λήφθηκε κατόπιν επανεξέτασης, ύστερα από ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε προσφυγή του αιτητή εναντίον απόφασης της Αρχής ημερ. 20.5.97 με την οποία η Αρχή, προήγαγε τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα στην επίδικη θέση. Βλ. Ευαγόρας Βασιλείου ν. ΑΗΚ, προσφ. 571/97, ημερ. 27.2.98.

Η απόφαση ακυρώθηκε συναινούντων των δικηγόρων της Αρχής λόγω παράνομης σύνθεσης του οργάνου που έλαβε την απόφαση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούσε να ήταν νόμιμη ούτε και η σύνθεση της Συμβουλευτικής Υπεπιτροπής ενώπιον της οποίας ο Διευθυντής διατύπωσε τις συστάσεις.

Κατά την επανεξέταση, η νέα Συμβουλευτική Υπεπιτροπή σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 16.6.98 μεταξύ άλλων έλαβε υπόψη συστάσεις υπέρ των ενδιαφερόμενων προσώπων που είχαν διατυπωθεί από τον αποθανόντα στο μεταξύ Διευθυντή της Αρχής στα πλαίσια της προηγούμενης προαγωγικής διαδικασίας. Η Συμβουλευτική Υπεπιτροπή σύστησε ξανά τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και η Αρχή αφού έλαβε υπόψη την έκθεση της Συμβουλευτικής Υπεπιτροπής αποφάσισε στις 30.6.98 την προαγωγή τους.

Από πλευράς αιτητή προβάλλεται σειρά νομικών ισχυρισμών προς υποστήριξη της αίτησης για την ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης. Το πρώτο ζήτημα προς εξέταση είναι το κατά πόσο νόμιμα λήφθηκε υπόψη η σύσταση του αποθανόντα Διευθυντή από τη νέα Συμβουλευτική Υπεπιτροπή. Η επί του προκειμένου θέση του αιτητή είναι ότι η νέα Συμβουλευτική Υπεπιτροπή έλαβε παράνομα υπόψη τις συστάσεις που δόθηκαν από τον αποθανόντα Διευθυντή στο πλαίσιο της προηγούμενης προαγωγικής διαδικασίας, και ότι η νέα Συμβουλευτική Επιτροπή όφειλε κατά την επανεξέταση, να ζητήσει νέες συστάσεις από το νέο Διευθυντή. Αντίθετη ήταν η θέση που υποστηρίχθηκε από την πλευρά της Αρχής.

Παρόμοιο ζήτημα εξετάστηκε πρόσφατα στις Δημήτρη Τορναρίτη κα ν. ΑΗΚ, προσφ. 348/98, ημερ. 2.2.2000 και Χριστάκη Νεοφύτου ν. ΑΗΚ, προσφ. 490/98, ημερ. 25.2.2000. Ο Νικολάου, Δ. έδωσε απάντηση ίδια με εκείνη που δόθηκε λίγο νωρίτερα επί του θέματος από τον Χ"Χαμπή, Δ. στην Ανδρέα Ευσταθιάδη ν. ΑΗΚ, προσφ. 329/98, ημερ. 22.12.1999. Ο Ηλιάδης, Δ. στην Αντώνης Γρηγορίου ν. ΑΗΚ, προσφ. 411/98, ημερ. 11.8.1999 έφθασε σε αντίθετη κατάληξη.

Ο τρόπος με τον οποίο οι αδελφοί Δικαστές Νικολάου και Χατζηχαμπής προσέγγισαν το θέμα συνοψίζεται στο πιο κάτω απόσπασμα της απόφασης στην Χριστάκη Νεοφύτου ν. ΑΗΚ (ανωτέρω):

"Ζήτημα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά εξετάστηκε πρόσφατα από τον Χ"Χαμπή Δ., στην Ανδρέα Ευσταθιάδη ν. Α.Η.Κ., προσφ. αρ. 329/98, ημερ. 22 Δεκεμβρίου 1999. Εξέφρασε την άποψη, με αναφορά σε νομολογία που συζήτησε, ότι δεν είναι μόνο όπου "η πρώτη σύσταση έπασχε κατά τι" που δεν έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη. Με αυτό συμφωνώ αλλά μόνο στην έκταση που σημαίνει ότι παρόλον που η σύσταση εμφανίζεται καθεαυτήν νόμιμη, λήφθηκε εντούτοις σε πλαίσιο διαδικασίας η οποία κατέρρευσε. Στην εν λόγω απόφαση εκτίθεται, καθώς μου φαίνεται, και ευρύτερη βάση σε σχέση με την οποία όμως, δεν χρειάζεται να ασχοληθώ. Είναι αρκετό για μένα να πω ότι η Συμβουλευτική Υπεπιτροπή, με παράνομη σύνθεση, δεν είχε τη δυνατότητα νόμιμα να λάβει τη σύσταση. Η υποβληθείσα σύσταση έπεσε στο κενό. Κι αυτό είναι εντελώς ανεξάρτητο από το κατά πόσο υπήρχε ή όχι πρόβλημα με την ίδια τη σύσταση. Το εν λόγω αιτιολογικό έρεισμα αναδεικνύεται, με τρόπο απτό, στα ακόλουθα δύο αποσπάσματα της απόφασης:

"Καθ΄ όσον το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την προηγούμενη επανεξέταση που εδόθη η σύσταση του κ. Χατζηπασχάλη δεν ήταν συγκροτημένο και δεν συνεδρίαζε νόμιμα, η ενώπιον του λήψη της σύστασης του κ. Χατζηπασχάλη δεν μπορούσε να δεσμεύει το νέο και νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο και δικαίωμα και υποχρέωση είχε να διαμορφώσει τη δική του άποψη επί της σύστασης του Γενικού Διευθυντή, με αναφορά και σε οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ήθελε τυχόν ζητήσει από αυτόν, που ως εκ τούτου δεν μπορούσε να ήταν άλλος από το νυν Γενικό Διευθυντή κ. Χατζηπαύλου επί δικής του σύστασης. Η δέσμευση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου από τη σύσταση του τέως Γενικού Διευθυντή θα ισοδυναμούσε και με δέσμευση της εξουσίας του να υποβάλει ερωτήσεις και να ζητήσει διευκρινίσεις από το Γενικό Διευθυντή στα πλαίσια της υποχρέωσης του να διεξάγει δέουσα έρευνα, απολήγοντας σε ελλιπή άσκηση της εξουσίας του .................................................. .................................................. .................................................. ........................................ τα όσα έχουν λεχθεί αναφορικά με τη δυνατότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να ζητήσει διευκρινίσεις από το Γενικό Διευθυντή ως προς τη σύσταση του ισχύουν και αναφορικά με την αντίστοιχη δυνατότητα της Συμβουλευτικής Υπεπιτροπής ως προς τις ενώπιον της απόψεις του Γενικού Διευθυντή."

Θα έπρεπε λοιπόν να είχε γίνει σύσταση ξανά."

 

 

Εκτιμώ την άποψη των συναδέλφων μου όμως αυτή δεν με βρίσκει σύμφωνο. Η προσέγγιση μου επί του θέματος οδηγεί σε αντίθετη κατάληξη. Σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου η επανεξέταση υπόθεσης η οποία διενεργείται ύστερα από δικαστική ακύρωση ή ανάκληση της διοικητικής πράξης στην οποία αφορά, γίνεται με βάση το νομικό και πραγματικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο λήψης της ακυρωθείσας ή ανακληθείσας απόφασης. Βλ. Λύωνα κα ν. Δημοκρατίας κα (απόφαση Ολομέλειας), προσφ. 683/88, 703/88, 706/88, ημερ. 14.6.90 και Δημοκρατία ν. Αλέκος Πιτσιλλίδης κα, ΑΕ 1086, ημερ. 13.12.90.

Στις προαναφερθείσες υποθέσεις Λύωνα κα ν. Δημοκρατίας κα και Δημοκρατία ν. Αλέκος Πιτσιλλίδης κα, κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι ορθά η ΕΔΥ κάλεσε τον νέο Προϊστάμενο Τμήματος για να δώσει συστάσεις και να εκφράσει απόψεις αναφορικά με υποψήφιους εφόσον οι απόψεις και οι συστάσεις που δόθηκαν από τον προηγούμενο προϊστάμενο ο οποίος στο μεταξύ είχε αφυπηρετήσει, κρίθηκαν ως ουσιαστικά ανύπαρκτες λόγω ουσιώδους νομικού ελαττώματος. Με σαφήνεια διευκρινίζεται στις πιο πάνω αποφάσεις ότι οι συστάσεις που θα δώσει ο νέος προϊστάμενος πρέπει να αναφέρονται και να καλύπτουν την επίδοση των υποψηφίων μέχρι τον ουσιώδη χρόνο.

Στην υπό εξέταση προσφυγή κατά τη λήψη της ακυρωθείσας απόφασης δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρανομία στη διαδικασία των συστάσεων του διευθυντή. Οι συστάσεις ήταν γραπτές, δόθηκαν νόμιμα και ορθά λήφθηκαν υπόψη από τα αρμόδια όργανα κατά την επανεξέταση εφόσον οι δοθείσες συστάσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πραγματικού και νομικού καθεστώτος που ίσχυε κατά τον ουσιώδη χρόνο. Παρανομία θα υπήρχε αν εκαλείτο να δώσει συστάσεις ο νέος διευθυντής. Σε τέτοια περίπτωση σαφώς θα υπήρχε παραβίαση της αρχής του διοικητικού δικαίου για την οποία έγινε πιο πάνω λόγος με αναφορά στην Λύωνα ν. Δημοκρατίας (ανωτέρω) και Δημοκρατία ν. Αλέκος Πιτσιλλίδης (ανωτέρω).

Κατόπιν των ανωτέρω η κατάληξή μου είναι ότι η Συμβουλευτική Υπεπιτροπή ορθά έλαβε υπόψη τη σύσταση του αποθανόντα Διευθυντή της αρχής εφόσον η ακυρωτική απόφαση δεν επηρέασε το κύρος της σύστασης η οποία παρέμεινε νόμιμο στοιχείο κρίσης του ουσιώδους χρόνου και κατά την επανεξέταση.

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι οι συστάσεις του Διευθυντή είναι αναιτιολόγητες και ότι συγκρούονται με τα στοιχεία των φακέλων.

Οι συστάσεις του Διευθυντή δόθηκαν γραπτώς και τις παραθέτω όπως καταγράφονται στα πρακτικά της συνεδρίας της Συμβουλευτικής Υπεπιτροπής ημερομηνίας 20.3.97. Εδώ σημειώνω ότι οι κανονισμοί δεν προβλέπουν για τον τρόπο με τον οποίο δίδονται οι συστάσεις (γραπτώς ή προφορικά) και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα διάκρισης μεταξύ γραπτής και προφορικής σύστασης.

"Ο Διευθυντής δηλώνει ότι, αφού προέβη σε σύγκριση όλων των υποψηφίων με βάση την προσωπική του γνώση και τις πληροφορίες που πήρε από τους άμεσα προϊσταμένους των υποψήφιων και λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια στο σύνολό τους, πείρα, αξία, ικανότητα, αρχαιότητα, προσόντα σε συσχετισμό με το Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης και την επίδοση των υποψηφίων στην υπηρεσία, όπως αναφέρονται στον Κανονισμό 23(2) των Περί ΑΗΚ (Οροι Υπηρεσίας) Κανονισμών του 1986 και εκτιμώντας τις ανάγκες της υπηρεσίας καθώς επίσης τις απαιτήσεις του Σχεδίου Υπηρεσίας της θέσης και με γνώμονα την καταλληλότητα για τη θέση, θεωρεί ότι οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για προαγωγή στη θέση του Ανώτερου Γραμματειακού Λειτουργού είναι οι 8672 Λαμπούρης Χριστάκης και 8952 Πελεντρίτης Μίμης και τους συστήνει για προαγωγή.

Καταλήγοντας στη σύσταση του ο Διευθυντής δεν παρέλειψε να λάβει υπόψη την οριακή υπεροχή σε βαθμολογία του 8109 Τερεζόπουλου Λουκή έναντι του 8672 Λαμπούρη Χριστάκη, τόνισε όμως ότι η οριακή υπεροχή σε βαθμολογία του υποψηφίου αυτού, δεν είναι τέτοια που ν΄ αλλοιώνει τη σύσταση του, διότι αυτή εξουδετερώνεται από την υπεροχή σε αρχαιότητα του 8672 Λαμπούρη Χριστάκη έναντι του 8109 Τερεζόπουλου Λουκή.

Συστήνοντας τους 8672 Λαμπούρη Χριστάκη και 8952 Πελεντρίτη Μίμη, ο Διευθυντής τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουν ευρύτατη θεώρηση των θεμάτων που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης, διαθέτουν άριστη γνώση των κανονισμών και των διαδικασιών στα γραμματειακά και διοικητικά θέματα καθώς επίσης πολύ καλές οργανωτικές και εποπτικές ικανότητας και ικανότητες διοίκησης και συντονισμού προσωπικού, στοιχεία σημαντικά για τη θέση του Ανώτερου Γραμματειακού Λειτουργού."

 

 

 

Διαπιστώνω ότι οι συστάσεις είναι αιτιολογημένες και ότι αυτές συνάδουν με τα στοιχεία των φακέλων και τις κρίσεις των προϊσταμένων. Διαπιστώνω επίσης ότι τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα έχουν καλύτερες υπηρεσιακές εκθέσεις από τον αιτητή. Αναλυτικά η βαθμολογία του αιτητή και των ενδιαφερομένων προσώπων από το 1991 μέχρι το 1996 παρουσιάζει την εξής εικόνα:

Ετος

Αιτητής

Ε. Βασιλείου

Ενδ. Πρόσωπο

Μ. Πελεντρίτης

Ενδ. Πρόσωπο

Χρ. Λαμπούρης

1996

3Α 7Β+

4Α 6Β+

4Α 6Β+

1995

2Α 6Β+

4Α 4Β+

4Α 4Β+

1994

2Α 6Β+

3Α 5Β+

2Α 6Β+

1993

3Α 5Β+

4Α 4Β+

3Α 5Β+

1992

2Α 5Β+ 1Β

3Α 5Β+

2Α 6Β+

1991

1Α 5Β+ 2Β

2Α 4Β+ 2Β

1Α 6Β+ 1Β

 

13Α 34Β+ 3Β

20Α 28Β+ 2Β

16Α 33Β+ 1Β

 

Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα υπερέχουν επίσης έναντι του αιτητή σε πείρα και απόδοση. Αυτό προκύπτει από τις αντίστοιχες συστάσεις των προϊσταμένων τους τις οποίες επίσης παραθέτω αυτούσιες:

"8863 Βασιλείου Ευαγόρας

Ο κ Π Κεφάλας, Διευθυντής Περιφέρειας Λεμεσού-Πάφου, ανέφερε ότι ο 8863 Ε Βασιλείου έχει ευρεία πείρα στις Λογιστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και ευρύτατη πείρα στις Εμπορικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Εχει πολύ καλές οργανωτικές και εποπτικές ικανότητες. Η απόδοσή του είναι πολύ ικανοποιητική. Κρίνεται κατάλληλος για προαγωγή.

 

8672 Λαμπούρης Χριστάκης

Ο κ Π Κεφάλας, Διευθυντής Περιφέρειας Λεμεσού-Πάφου, ανέφερε ότι ο 8672 Χρ Λαμπούρης έχει ευρύτατη πείρα στις Λογιστικές και Γενικές Υπηρεσίες του Κέντρου Εξυπηρέτησης Καταναλωτών Πλατρών. Εχει πολύ καλές οργανωτικές και εποπτικές ικανότητες. Η απόδοσή του είναι εξαιρετική. Κρίνεται κατάλληλος για προαγωγή.

 

8952 Πελεντρίτης Μίμης

Ο κ Π Κεφάλας, Διευθυντής Περιφέρειας Λεμεσού-Πάφου, ανέφερε ότι ο 8952 Μ Πελεντρίτης έχει ευρύτατη πείρα στις Λογιστικές και Εμπορικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Εχει πολύ καλές οργανωτικές και εποπτικές ικανότητες. Η απόδοσή του είναι εξαιρετική. Κρίνεται κατάλληλος για προαγωγή."

 

 

Η αμφισβήτηση από πλευράς αιτητή των ενεργειών στις οποίες προέβη ο Διευθυντής προκειμένου να δώσει έγκυρη σύσταση για τους υποψήφιους παρέμεινε μετέωρη εφόσον δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους υπαινικτικούς ισχυρισμούς του αιτητή. Η ολιγοήμερη απουσία του Διευθυντή στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους δεν αναιρεί το γεγονός της σύγκρισης των υποψηφίων ούτε και τη συλλογή πληροφοριών από τους προϊστάμενους των υποψηφίων. Προκύπτει από τη σύσταση ότι ο Διευθυντής είχε γνώση του περιεχομένου των φακέλων. Αυτό συνάγεται από την αναφορά του στα θεσμοθετημένα κριτήρια και στο σχόλιό του για οριακή διαφορά στη βαθμολογία δυο υποψηφίων (Τερεζόπουλου και Λαμπούρη). Βλ. Αλέξανδρος Κυπριανίδης ν. Δημοκρατίας, προσφ. αρ. 979/96, ημερ. 23.2.99.

Προσβάλλεται επίσης ισχυρισμός ότι ο Διευθυντής παρέλειψε να συγκρίνει τον αιτητή με τους άλλους υποψήφιους. Ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί γιατί στη σύσταση ρητά αναφέρεται ότι "προέβη σε σύγκριση όλων των υποψηφίων". Εξάλλου, σύμφωνα με τη νομολογία, ο προϊστάμενος τμήματος δεν έχει υποχρέωση όταν εκφέρει απόψεις να αναφέρεται σε υποψηφίους που δεν προτίθεται να συστήσει. Βλ. Λοϊζου Παπαδάμου ν. ΕΔΥ, προσφ. 231/96 κα, ημερ. 27.4.98 και Ταπάκη ν. Δημοκρατίας (1987) 3 CLR 450.

Η προσωπική γνώση του Διευθυντή για τους υποψήφιους δεν είναι απαραίτητο να καταγράφεται εκτός αν είναι αντίθετη ή συγκρούεται με τα στοιχεία των φακέλων. βλ. Απέητος κα ν. Δημοκρατίας (1991) 3 ΑΑΔ 64. Στην προκείμενη περίπτωση η προσωπική γνώση του Διευθυντή καταγράφεται στο πρακτικό και αποτελεί μέρος της αιτιολογίας της σύστασης.

Δεν απαιτείται επίσης η καταγραφή των πληροφοριών ή των απόψεων που ο Διευθυντής πήρε από άλλους λειτουργούς ή ο τρόπος με τον οποίο ο Διευθυντής αξιολόγησε αυτές τις απόψεις ή πληροφορίες. Βλ. Θ. Παντζιαρής ν. ΑΗΚ, προσφ. 744/98, ημερ. 26.5.1999 και Αλεξ. Κυπριανίδης ν. Δημοκρατίας (ανωτέρω).

Προβλήθηκε ισχυρισμός ότι ο αιτητής υπερέχει έναντι του ενδιαφερόμενου προσώπου Πελεντρίτη σε αρχαιότητα και έναντι του ενδιαφερόμενου προσώπου Λαμπούρη σε προσόντα, χωρίς να υστερεί σε αξία, πείρα και ικανότητα.

Είναι γεγονός ότι ο αιτητής διατηρούσε υπεροχή σε αρχαιότητα κατά 20 μήνες έναντι του ενδιαφερόμενου προσώπου Πελεντρίτη. Η αρχαιότητα καθίσταται παράγων βαρύνουσας σημασίας όταν στα υπόλοιπα κριτήρια οι υποψήφιοι είναι ίσοι. Στην προκείμενη περίπτωση τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα υπερείχαν σε πείρα, απόδοση και αξία και είχαν υπέρ τους τη σύσταση του Διευθυντή. Ενόψει τούτου αποφαίνομαι ότι το πρώτο σκέλος του ισχυρισμού δεν ευσταθεί.

Καθόσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ισχυρισμού ότι ο αιτητής υπερέχει του ενδιαφερόμενου προσώπου Λαμπούρη επειδή είναι κάτοχος πιστοποιητικού LCCΙ Intermediate παρατηρώ ότι από την επίδικη απόφαση προκύπτει πως η αρχή έλαβε υπόψη και συνεκτίμησε όλα τα προσόντα των υποψηφίων σε συσχετισμό προς το ισχύον για τη θέση σχέδιο υπηρεσίας. Πρόκειται για πρόσθετο προσόν το οποίο δεν αποτελεί πλεονέκτημα με βάση το σχέδιο υπηρεσίας αλλά παράγοντα οριακής μόνο σημασίας για διεκδίκηση προαγωγής. Ούτε από μόνο του μπορεί να θεμελιώσει έκδηλη υπεροχή. Βλ. Δημοκρατία ν. Κουκκούρη κα (1993) 3 ΑΑΔ 598, Θ. Παντζιαρή ν. ΑΗΚ (ανωτέρω) και Δημοκρατία ν. Ανδρέου κα (1993) 3 ΑΑΔ 153.

Ο ισχυρισμός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής δεν ενήργησε δική του πρωτογενή έρευνα και αποφασιστική εξουσία και υιοθέτησε παθητικά την σύσταση της Συμβουλευτικής Υπεπιτροπής και του τότε Γενικού Διευθυντή δεν ευσταθεί. Τα πρακτικά της συνεδρίας της Αρχής ημερ. 30.6.98 φανερώνουν ότι η Αρχή προέβη στη διεξαγωγή δέουσας έρευνας και σύγκριση των υποψηφίων. Η Αρχή έλαβε υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία του φακέλου και τη σύσταση της Συμβουλευτικής Υπεπιτροπής και ενήργησε στο πλαίσιο της διακριτικής της εξουσίας με βάση το νόμο.

Η απόφαση της Αρχής αιτιολογείται με τη δέουσα επάρκεια. Τα στοιχεία των φακέλων που ήταν ενώπιον της Αρχής συμπληρώνουν την αιτιολογία καθιστώντας δυνατό τον δικαστικό έλεγχο. Ο αιτητής απέτυχε να αποδείξει έκδηλη υπεροχή έναντι των ενδιαφερόμενων προσώπων. Η επίδικη απόφαση ήταν καθόλα νόμιμη και εύλογα επιτρεπτή.

Η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται με έξοδα.

Η επίδικη απόφαση επικυρώνεται στην ολότητά της με βάση το άρθρο 146.4(Β) του Συντάγματος.

Α. Κραμβής, Δ.

ΣΦ.

 

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο