Χριστάκη Γεωργίου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡ. 906/98, 978/981044/98, 1045/98, 8 Νοεμβρίου 2001 Χριστάκη Γεωργίου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡ. 906/98, 978/981044/98, 1045/98, 8 Νοεμβρίου 2001

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡ. 906/98, 978/98

1044/98, 1045/98

 

ΕΝΩΠΙΟΝ: Τ. ΗΛΙΑΔΗ, Δ.

Αναφορικά με το Αρθρο 146 του Συντάγματος.

--------------------------------

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 906/98

ΜΕΤΑΞΥ:

Χριστάκη Γεωργίου, από Λάρνακα

Αιτητή

και

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω

Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας,

Καθ’ων η αίτηση

------------------------------

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 978/98

ΜΕΤΑΞΥ:

Βραχίμη Ι. Χατζηχάννα,

Αιτητή

και

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω

Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας,

Καθ’ων η αίτηση

------------------------------

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 1044/98

ΜΕΤΑΞΥ:

Ανδρέα Χριστοδουλίδη, από Γεω. Κατσούρη 27,

2040 Λευκωσία,

Αιτητή

και

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω

Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας,

Καθ’ων η αίτηση

------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 1045/98

ΜΕΤΑΞΥ:

Ανδρέα Χριστοδουλίδη, από Γεω. Κατσούρη 27,

2040 Λευκωσία,

Αιτητή

και

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω

Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας,

Καθ’ων η αίτηση

------------------------------

8 Νοεμβρίου 2001

Για τον Αιτητή στην 906/98: κ. Α. Κωνσταντίνου.

Ο Αιτητής στην 978/98 παρών προσωπικά.

Για τον Αιτητή στην 1044/98 και 1045/98: κ. Γ. Μιχαηλίδης.

Για τους Καθ’ων η αίτηση: κ. Βασιλειάδης, Ανώτερος Δικηγόρος

της Δημοκρατίας.

Για το Ενδιαφερόμενο Μέρος Νίκο Ρούσο: κ. Α.Σ. Αγγελίδης.

Για το Ενδιαφερόμενο Μέρος Κυπριανό Ματθαίου: κα Λυκούργου για

κ. Γ. Τριανταφυλλίδη.

-------------------------

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Α) ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Και οι τέσσερις προσφυγές που έχουν συνεκδικαστεί προσβάλλουν την απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας με την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη Κυπριανός Ματθαίου, Νίκος Ρούσος και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης προάχθηκαν στη θέση του Επάρχου της Επαρχιακής Διοίκησης, αναδρομικά από την 1/11/96. Η πλήρωση των θέσεων έγινε μετά από επανεξέταση μετά από την έκδοση ακυρωτικών αποφάσεων στις προσφυγές 3/97, 51/97 και 149/97 της 19/6/98. Ο αιτητής στην 906/98 προσβάλλει την προαγωγή του ενδιαφερόμενου μέρους Νίκου Ρούσου, ο αιτητής στην 978/98 προσβάλλει την προαγωγή και των τριών ενδιαφερόμενων μερών, ο αιτητής στην 1044/98 προσβάλλει την προαγωγή των ενδιαφερόμενων μερών Κυριάκου Τριανταφυλλίδη και Κυπριανού Ματθαίου και ο αιτητής στην 1045/98 (που είναι ο ίδιος αιτητής όπως και στην 1044/98) προσβάλλει την προαγωγή του ενδιαφερόμενου μέρους Νίκου Ρούσου.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αποφάσισε να αποστείλει το θέμα στη Συμβουλευτική Επιτροπή. Λόγω αλλαγών που είχαν σημειωθεί στη σύνθεση της, συστάθηκε νέα Επιτροπή για να προβεί στις σχετικές αξιολογήσεις.

 

(Β) Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Συμβουλευτική Επιτροπή αφού εξέτασε τις αιτήσεις των υποψηφίων σε συνδυασμό με τις πρόνοιες του Σχεδίου Υπηρεσίας, διαπίστωσε ότι 22 υποψήφιοι, στους οποίους περιλαμβάνονταν οι αιτητές και τα ενδιαφερόμενα μέρη, κατείχαν τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο Υπηρεσίας προσόντα. Μερικοί από τους υποψηφίους που είχαν κριθεί ως προσοντούχοι και στην προηγούμενη διαδικασία αποσύρθηκαν.

Για τους αιτητές και τα ενδιαφερόμενα μέρη η Συμβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε ότι ο αιτητής Χριστάκης Γεωργίου ήταν προσοντούχος, αλλά δεν κατείχε το πλεονέκτημα της πείρας, ενώ οι υπόλοιποι αιτητές και τα ενδιαφερόμενα μέρη κατείχαν το πλεονέκτημα.

Κρίνω σκόπιμη την παράθεση της παραγράφου 3(2) και 3(5).

Η παράγραφος 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας απαιτεί:

“Καλή γνώση και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής με τα καθήκοντα της θέσης νομοθεσίας, καθώς και της περί Δημοσίων Υπαλλήλων Νομοθεσίας και Κανονισμών, Γενικών Διατάξεων, Δημοσιονομικών και Λογιστικών Οδηγιών και Κανονισμών Αποθηκών.”

 

Οσον αφορά την κατοχή της καλής γνώσης και ικανότητας εφαρμογής της νομοθεσίας που ήταν σχετική με τα καθήκοντα της θέσης η Συμβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε ότι όσοι εκ των υποψηφίων ήταν Διοικητικοί Λειτουργοί ή διετέλεσαν Διοικητικοί Λειτουργοί, είχαν εργασθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση ή στο Υπουργείο Εξωτερικών, ή είχαν επιτύχει στις σχετικές εξετάσεις (Κυπριακή Νομοθεσία, Γενικές Διατάξεις, Δημοσιονομικές Οδηγίες και Λογιστικές Οδηγίες και Κανονισμούς Αποθηκών), τεκμαίρεται ότι κατείχαν το πιο πάνω προσόν.

Η παράγραφος 3(5) απαιτεί,

“Μετεκπαίδευση ή ειδική εκπαίδευση σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης ή Αναπτυξιακής Διοίκησης ή Τοπικής Διοίκησης ή σε άλλο θέμα σχετιζόμενο με την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης, διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους ή και πείρα σχετική με τα καθήκοντα της θέσης θα αποτελούν πλεονέκτημα.”

 

Οσον αφορά το πλεονέκτημα της πείρας σχετικής με τα καθήκοντα της θέσης, η Συμβουλευτική Επιτροπή θεώρησε ότι αυτό το κατείχαν κατά κανόνα υποψήφιοι που εργάσθηκαν στην Επαρχιακή Διοίκηση ως Διοικητικοί Λειτουργοί για περίοδο τριών χρόνων ή στο Υπουργείο Εσωτερικών σε καθήκοντα σχετικά με τα καθήκοντα της θέσης τουλάχιστο για περίοδο τριών χρόνων.

Με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία κρίσης όπως αυτά προκύπτουν από τη μελέτη των αιτήσεων και των υπηρεσιακών φακέλων των υποψηφίων, την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα, οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν όπως πιο κάτω:

Αιτητής Χριστάκης Γεωργίου: “Σχεδόν Εξαίρετος”

Αιτητής Βραχίμης Χατζηχάννας: “Πολύ Καλός”

Αιτητής Ανδρέας Χριστοδουλίδης: “Πολύ Καλός”

Ενδιαφερόμενο Μέρος Κυπριανός Ματθαίου: “Σχεδόν Εξαίρετος”

Ενδιαφερόμενο Μέρος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης:“Σχεδόν Εξαίρετος”

Ενδιαφερόμενο Μέρος Νίκος Ρούσος: “Σχεδόν Εξαίρετος”

Σε τελευταίο στάδιο η Συμβουλευτική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αιτήσεις και τους υπηρεσιακούς φακέλους των υποψηφίων, την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα, αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει για επιλογή από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας δώδεκα υποψηφίους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν τα τρία ενδιαφερόμενα μέρη και ο αιτητής Χριστάκης Γεωργίου. Οι αιτητές Βραχίμης Χατζηχάννας και Ανδρέας Χριστοδουλίδης δεν συστήθηκαν.

 

(Γ) Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αφού υιοθέτησε τα κριτήρια που τέθηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή σχετικά με το προσόν που απαιτείται σύμφωνα με τις πρόνοιες της παραγράφου 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας, προχώρησε να εξετάσει τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Αναφορικά με το πλεονέκτημα της μετεκπαίδευσης ή ειδικής εκπαίδευσης σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης (παράγραφος 3(5) του Σχεδίου Υπηρεσίας) η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας υιοθέτησε τόσο τα κριτήρια όσο και τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής, εκτός από εκείνες αναφορικά με τον αιτητή Χριστάκη Γεωργίου για τον οποίο η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έκρινε ότι το κατείχε λόγω πείρας, αφού τούτο είχε ήδη αποφασιστεί στις προσφυγές 3/97, 51/97 και 149/97 και αποτελούσε δεδικασμένο. Ακολούθως η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας υιοθέτησε τον κατάλογο των υποψηφίων που είχε συστήσει η Συμβουλευτική Επιτροπή περιλαμβάνοντας μέσα σε αυτό μεταξύ άλλων και τους αιτητές Ανδρέα Χριστοδουλίδη και Βραχίμη Χατζηχάννα. Αφού κλήθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και προέβηκε στη σύσταση των ενδιαφερόμενων μερών Κυριάκου Τριανταφυλλίδη, Κυπριανού Ματθαίου και Νίκου Ρούσου για προαγωγή, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας προχώρησε στην αξιολόγηση και σύγκριση των 17 υποψηφίων σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάγονταν κατά τον ουσιώδη χρόνο και επέλεξε ως τους πλέον κατάλληλους για διορισμό ή προαγωγή τους Κ. Ματθαίου, Ν. Ρούσο και Κ. Τριανταφυλλίδη. Κρίνω σκόπιμο να παραθέσω σε αυτό το στάδιο την αιτιολογία που οδήγησε τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας να καταλήξουν στη σχετική τους απόφαση.

“Επιλέγοντας τους Ματθαίου, Ρούσο και Τριανταφυλλίδη η Επιτροπή σημείωσε ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ή/και υπερέχουν έναντι των ανθυποψηφίων τους σε αξία, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις Ετήσιες Υπηρεσιακές Εκθέσεις, με έμφαση στα τελευταία, πριν τον ουσιώδη χρόνο, έτη στα οποία αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, υπερέχουν σε αρχαιότητα (πλην του Γεωργίου Χριστάκη έναντι του οποίου οι Ματθαίου και Ρούσος υστερούν και για τον οποίο γίνεται χωριστή αναφορά πιο κάτω), διαθέτουν το πλεονέκτημα, όπως και άλλοι υποψήφιοι, αξιολογήθηκαν στο πιο ψηλό επίπεδο από τη Συμβουλευτική Επιτροπή και, επιπλέον, έχουν υπέρ τους τη σύσταση του Γενικού Διευθυντή, η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο την αξία τους.

Η Επιτροπή δεν παρέλειψε να λάβει υπόψη ότι οι επιλεγέντες Ματθαίου Κυπριανός και Ρούσος Νίκος υστερούν έναντι του Γεωργίου Χριστάκη σε αρχαιότητα. Σημειώνοντας, ωστόσο, ότι με βάση την ισχύουσα νομολογία για θέσεις Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής, και μάλιστα αυτές που βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα της δημόσιας υπηρεσίας, όπως του Επάρχου, η βαρύτητα της αρχαιότητας περιορίζεται, η Επιτροπή έκρινε ότι παρόλον που η αρχαιότητα του Γεωργίου λαμβάνεται υπόψη και συνεκτιμάται, εν τούτοις δεν μπορεί από μόνη της να υπερισχύσει της υπεροχής των Ματθαίου και Ρούσου που πηγάζει από το σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης.

Επιλέγοντας τους πιο πάνω, η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή αξιολόγησε το Γεωργίου Χριστάκη στο ίδιο με αυτούς επίπεδο, δηλαδή ως “Σχεδόν Εξαίρετο” χωρίς να λάβει υπόψη ότι αυτός διαθέτει το πλεονέκτημα, ενώ η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας με βάση την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του το απέδωσε, έκρινε όμως ότι το πρόσθετο αυτό στοιχείο υπέρ του Γεωργίου δεν μπορεί να ανατρέψει την υπεροχή των επιλεγέντων έναντι αυτού.

Καταλήγοντας στην επιλογή των Ματθαίου, Ρούσου και Τριανταφυλλίδη η Επιτροπή έλαβε τέλος υπόψη ότι αριθμός υποψηφίων διαθέτουν πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα τα οποία και συνεκτίμησε, κατά την επιλογή των καταλληλοτέρων, αποδίδοντας σ’ αυτά το ανάλογο βάρος, έχοντας υπόψη ότι δεν απαιτούνται από το Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης.”

 

 

 

 

 

(Δ) ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡ. 906/98

(Ενδιαφερόμενο Μέρος Ν. Ρούσος)

Ο ευπαίδευτος συνήγορος του αιτητή με την πιο πάνω προσφυγή ισχυρίζεται ότι η σχετική απόφαση είναι άκυρη γιατί,

(i) Η Συμβουλευτική Επιτροπή δεν πίστωσε τον αιτητή με το πλεονέκτημα της πείρας,

(ii) Η σύσταση του Γενικού Διευθυντή έρχεται σε σύγκρουση με το περιεχόμενο των φακέλων,

(iii) Το ενδιαφερόμενο μέρος Ν. Ρούσος δεν κατείχε το προσόν της παραγράφου 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας.

 

(i) Η Συμβουλευτική Επιτροπή δεν πίστωσε τον αιτητή με το πλεονέκτημα της πείρας

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι ένα από τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν στην προηγούμενη προσφυγή 51/97 ήταν κατά πόσο αυτός κατείχε το πλεονέκτημα της πείρας που είναι σχετική με τα καθήκοντα της θέσης. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε ότι ο αιτητής κατείχε το πλεονέκτημα (σελ. 19-20 της απόφασης της 19/6/98). Ομως κατά την επανεξέταση η Συμβουλευτική Επιτροπή κατά παράβαση του κανόνα του δεδικασμένου, κατέληξε σε συμπέρασμα ότι ο αιτητής δεν κατείχε το πλεονέκτημα της πείρας. Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας διεφώνησε με την πιο πάνω προσέγγιση τονίζοντας στη σχετική απόφαση της τα ακόλουθα:

“Σ’ ό,τι αφορά το πλεονέκτημα, η Επιτροπή υιοθετεί τόσο τα κριτήρια όσο και τις αποφάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής για όλους τους προσοντούχους υποψηφίους, με εξαίρεση τον υποψήφιο Γεωργίου Χριστάκη στον οποίο η Συμβουλευτική Επιτροπή δεν απέδωσε το πλεονέκτημα. Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας κρίνει ότι είναι δεδικασμένο με την απόφαση του Δικαστηρίου στις Προσφυγές με Αρ. 3/97, 51/97 και 149/97, ότι ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ Χριστάκης διαθέτει το προβλεπόμενο από το Σχέδιο Υπηρεσίας πλεονέκτημα, λόγω πείρας.”

 

Είναι η θέση του αιτητή ότι μετά την πιο πάνω απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας η αξιολόγηση και σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής κατέστη αυτόματα άκυρη και η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έπρεπε να αποστείλει την έκθεση πίσω στη Συμβουλευτική Επιτροπή για τη διόρθωση του σφάλματος. Δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιά θα ήταν η τελική θέση της Συμβουλευτικής Επιτροπής μετά τη διόρθωση του λάθους. Η Συμβουλευτική Επιτροπή είχε αξιολογήσει τον αιτητή χωρίς το πλεονέκτημα ως “Σχεδόν Εξαίρετο”. Με τον ίδιο χαρακτηρισμό (“Σχεδόν Εξαίρετος”) είχε αξιολογηθεί και το ενδιαφερόμενο μέρος με το πλεονέκτημα. Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι μετά την πίστωση ότι κατείχε το πλεονέκτημα, η Συμβουλευτική Επιτροπή θα μπορούσε να τον αξιολογήσει πέραν του “Σχεδόν Εξαίρετος” οπόταν και θα υπερείχε σε αξιολόγηση του ενδιαφερόμενου μέρους. Θα ήταν αδιανόητο για τη Συμβουλευτική Επιτροπή να μην προχωρούσε στην αύξηση της βαθμολογίας του οπόταν και θα ετοποθετείτο σε μια θέση υπεροχής έναντι του ενδιαφερόμενου μέρους. Αρχικά η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας υιοθέτησε την έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής αλλά στο τέλος προσπάθησε να διορθώσει το λάθος της αναφέροντας ότι άνκαι η Συμβουλευτική Επιτροπή παραγνώρισε την κατοχή εκ μέρους του αιτητή του πλεονεκτήματος, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έλαβε υπόψη αυτό το πρόσθετο στοιχείο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να ανατρέψει την υπεροχή των υποψηφίων που είχαν επιλεγεί έναντι του. Οι καθ’ων η αίτηση ισχυρίζονται ότι ο ρόλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής ήταν απλά συμβουλευτικός και ότι το σφάλμα της παραγνώρισης της κατοχής του πλεονεκτήματος από τον αιτητή διορθώθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας που ήταν και το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει.

Εχω εξετάσει προσεκτικά το θέμα και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εισήγηση του αιτητή είναι ορθή. Είναι αποδεκτό ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας διόρθωσε το σφάλμα της Συμβουλευτικής Επιτροπής και ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας είναι το αρμόδιο όργανο να προβεί στην τελική αξιολόγηση των υποψηφίων. Ομως η αρχική υιοθέτηση της λανθασμένης αξιολόγησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής και η μετέπειτα διόρθωση της, χωρίς να προσφέρεται επαρκής αιτιολογία ότι “το πρόσθετο αυτό στοιχείο υπέρ του Γεωργίου δεν μπορεί να ανατρέψει την υπεροχή των επιλεγέντων έναντι αυτού” αφήνει μεγάλα ερωτηματικά ως προς την ορθότητα της επίδικης απόφασης. Οι λανθασμένες προσεγγίσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής εξετάστηκαν στην υπόθεση Καμένος ν. Δημοκρατίας (Α.Ε. 1916 της 14/1/98) όπου τονίστηκε ότι,

“Η διαδικασία πλήρωσης της επίδικης θέσης, με την υπό του νόμου επιβαλλόμενη συμμετοχή δύο οργάνων - της Συμβουλευτικής Επιτροπής και της ΕΔΥ - αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας πλήρωσης μιας θέσης. Προσβλητή είναι μόνο η τελική πράξη της ΕΔΥ. Ωστόσο η διαπίστωση της ακυρότητας της πράξης της Συμβουλευτικής Επιτροπής επιφέρει και την ακυρότητα της τελικής πράξης για την έκδοση της οποίας η κριθείσα ως παράνομη αποτελεί νόμιμη προϋπόθεση.”

 

Χωρίς αμφιβολία η έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην παρούσα περίπτωση θα ήταν διαφορετική και πιθανώς να έκλινε την πλάστιγγα υπέρ του αιτητή. Η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει ερωτηματικά που κλονίζουν την αξιοπιστία της απόφασης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

 

(ii) Η σύσταση του Γενικού Διευθυντή έρχεται σε σύγκρουση με το περιεχόμενο των φακέλων

Η περιληπτική σύσταση του Γενικού Διευθυντή έχει πάρει την πιο κάτω μορφή.

“Εχω υπόψη μου πως ό,τι αναφέρω αφορά τον ουσιώδη χρόνο. Εχω διεξέλθει τους Υπηρεσιακούς Φακέλους των 17 υποψηφίων και μελέτησα επισταμένα την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις Συνεκδικασθείσες Προσφυγές με Αρ. 3/97, 51/97 και 149/97. Ελαβα επίσης υπόψη μου τις απαιτήσεις του Σχεδίου Υπηρεσίας ως προς το ρόλο και την αποστολή των Επάρχων. Εχοντας υπόψη τα πιο πάνω καθώς και τα καθιερωμένα κριτήρια στο σύνολό τους, συστήνω για προαγωγή τους Τριανταφυλλίδη Κυριάκο, Ματθαίου Κυπριανό και Ρούσο Νίκο.”

 

 

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι η πιο πάνω σύσταση, που δεν είναι καθόλου διευκρινιστική, έρχεται σε σύγκρουση με τα στοιχεία των φακέλων που δείχνουν ότι ο αιτητής υπερέχει σαφώς σε πείρα και σε αρχαιότητα, χωρίς να υστερεί αλλά να έχει υπέρτερα προσόντα έναντι του ενδιαφερόμενου μέρους.

Είναι ορθό ότι οι διάδικοι έχουν και οι δύο εξαίρετες βαθμολογίες στις ετήσιες εκθέσεις τους για τα τελευταία 10 χρόνια και ότι ο αιτητής υπερέχει του ενδιαφερόμενου μέρους σε αρχαιότητα αφού κατέχει τη μισθολογική κλίμακα Α15 από την 1/4/96, ενώ το ενδιαφερόμενο μέρος κατέχει τη μισθολογική κλίμακα Α14 από την 1/1/95. Αναφορικά με την κατοχή προσόντων φαίνεται ότι το ενδιαφερόμενο μέρος κατέχει ένα Diploma in Photogrammetry of the University College of London (με διάκριση), ένα πτυχίο M.Sc. in Photogrammetry of the University of London και ένα πτυχίο in the Public Sector Management of the Cyprus International Institute of Management. Ο αιτητής κατέχει Δίπλωμα Εμπορικών Επιστημών της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και ένα Higher Diploma in Business Studies of Greenwich College. Χωρίς να παραγνωρίζω τη νομολογηθείσα αρχή ότι όταν οι υποψήφιοι έχουν εξαίρετες εκθέσεις για τα τελευταία χρόνια, ο υποψήφιος που υπερέχει σε αρχαιότητα υπερέχει και σε πείρα (ίδε Μουρτζή ν. Δημοκρατίας, Προσφυγή 788/97 της 30/11/98), κρίνω ότι η λακωνική και χωρίς οποιαδήποτε συγκεκριμένη αιτιολογία σύσταση του Γενικού Διευθυντή πάσχει σε βαθμό που χάνει την αξία της.

 

(iii) Το ενδιαφερόμενο μέρος δεν κατείχε τα απαιτούμενα προσόντα σύμφωνα με τις πρόνοιες της παραγράφου 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας

Η παράγραφος 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας απαιτεί,

“Καλή γνώση και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής με τα καθήκοντα της θέσης νομοθεσίας, καθώς και της περί Δημοσίων Υπαλλήλων Νομοθεσίας και Κανονισμών, Γενικών Διατάξεων, Δημοσιονομικών και Λογιστικών Οδηγιών και Κανονισμών Αποθηκών.”

 

Η σχετική αναφορά της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην έκθεση της αναφορικά με το ενδιαφερόμενο μέρος Νίκο Ρούσο περιέχει τα ακόλουθα:

“Οι υπηρεσιακές εκθέσεις τα πέντε (5) τελευταία χρόνια είναι εξαίρετες. Διαθέτει το πλεονέκτημα. Σε ότι αφορά το σκεπτικό της Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την κατοχή από τον υποψήφιο του προσόντος 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας, αναμφίβολα ο κ. Ρούσος κατέχει το εν λόγω προσόν για τους λόγους που εξηγούνται στο Παράρτημα “Ε”. Με βάση την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα

Αξιολογείται ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ.”

 

Η θέση που πήρε η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα διαμορφώθηκε ως ακολούθως:

“(στ) Η Επιτροπή υιοθετεί τη θέση της Συμβουλευτικής Επιτροπής σχετικά με την κατοχή των προσόντων της παραγράφου 3(2) από τον υποψήφιο ΡΟΥΣΟ Νίκο. Προς τούτο η Επιτροπή σημείωσε και έλαβε υπόψη την επιστολή του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σχετικά με τις ευθύνες και τα καθήκοντα που ασκούσε ο Ρούσος στο εν λόγω Τμήμα και ιδιαίτερα από τη θέση του Πρώτου Κτηματολογικού Λειτουργού που είναι θέση διευθυντική. Η Επιτροπή σημείωσε περαιτέρω ότι ο Ρούσος επί 18 μήνες υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διευθυντής των Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών και με βάση τις απαιτήσεις του Σχεδίου Υπηρεσίας της εν λόγω θέσης εφάρμοζε νόμους, κανονισμούς και οδηγίες όπως ακριβώς απαιτείται στην παράγραφο 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας της υπό πλήρωση θέσης. Η Επιτροπή παρατήρησε συναφώς ότι τα καθήκοντα σε διευθυντική θέση στη δημόσια υπηρεσία προαπαιτούν εξαίρετη γνώση της Νομοθεσίας, Κανονισμών, Οδηγιών και Διατάξεων, προκειμένου να μπορεί ο φορέας της θέσης να κρίνει αν οποιοδήποτε θέμα παρουσιάζεται ενώπιόν του από τους υφισταμένους του συνάδει ή όχι με την κειμένη νομοθεσία.”

 

Το Σχέδιο Υπηρεσίας δεν απαιτεί μόνο καλή γνώση αλλά και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας αλλά και της Νομοθεσίας και Κανονισμών περί Δημοσίων Υπαλλήλων, των Γενικών Διατάξεων, Δημοσιονομικών και Λογιστικών Οδηγιών και Κανονισμών Αποθηκών. Ο αιτητής εισηγείται ότι ουδεμία αναφορά γίνεται στην έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής αν το ενδιαφερόμενο μέρος είχε καλή γνώση και ικανότητα εφαρμογής των πιο πάνω. Η αναφορά στη νομοθεσία που σχετίζεται με τα καθήκοντα που ασκούσε το ενδιαφερόμενο μέρος περιορίζεται στη νομοθεσία σχετικά με την ακίνητη ιδιοκτησία, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στη νομοθεσία για δημόσιους υπαλλήλους και τους σχετικούς Κανονισμούς. Οπως δε υποστηρίζεται από τον αιτητή, η περί Δημοσίων Υπαλλήλων Νομοθεσία και Κανονισμοί δεν εξαντλούνται με το Νόμο 1/90 αφού υπάρχει πληθώρα άλλων Νόμων και Κανονισμών που είναι εξίσου σημαντικοί όπως και ο Νόμος 1/90, όπως π.χ. ο Νόμος για την Αξιολόγηση Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία (107(Ι)/95), ο Νόμος περί Διαδικασίας Πρόσληψης Εκτακτων Υπαλλήλων στη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία (108(Ι)/95), οι Κανονισμοί για τις Απολαβές και τα Επιδόματα των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΚΔΠ 175/95), οι Κανονισμοί για τη Χορήγηση Αδειών (ΚΔΠ 101/95), την Αξιολόγηση των Δημόσιων Υπαλλήλων (ΚΔΠ 386/90) και άλλοι. Σύμφωνα δε με τον αιτητή όλοι οι πιο πάνω Κανονισμοί έχουν υποστεί πολλές τροποποιήσεις και η καλή γνώση και ικανότητα εφαρμογής τους αποτελεί απαραίτητο προσόν για την επίδικη θέση.

Ο αιτητής υποστηρίζει επίσης ότι η διαπίστωση στην έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής ότι το ενδιαφερόμενο μέρος υπηρέτησε για 18 μήνες στη θέση του Διευθυντή Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών και έτσι εφάρμοζε νόμους και κανονισμούς σύμφωνα με τις πρόνοιες της παραγράφου 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας, συνιστά παραβίαση του κανόνα του δεδικασμένου αφού στην ακυρωτική απόφαση στις προσφυγές 3/97, 51/97 και 149/97 αποφασίστηκε ότι η “πείρα (του ενδιαφερόμενου μέρους) στη δημόσια υπηρεσία δεν έχει άμεση σχέση με τα καθήκοντα της θέσης”.

Επιπρόσθετα προς τα πιο πάνω ο αιτητής υποδεικνύει ότι η απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας περιέχει σοβαρές αντιφάσεις που κλονίζουν την αξιοπιστία της επίδικης απόφασης. Ειδικότερα σημειώνεται ότι ενώ για το ενδιαφερόμενο μέρος η Συμβουλευτική Επιτροπή αποδέχθηκε ότι “η ετοιμασία όρων ή/και αξιολόγηση προσφορών” ικανοποιούσε τις απαιτήσεις για απαιτούμενες γνώσεις των Γενικών Διατάξεων, Δημοσιονομικών Οδηγιών και Κανονισμών Αποθηκών (θέση την οποία υιοθέτησε και η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας), στην περίπτωση του υποψήφιου Ανδρέα Μανώλη η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας κατέληξε σε αντίθετο συμπέρασμα.

Ο αιτητής συμπερασματικά υποβάλλει ότι όλα τα πιο πάνω υποδεικνύουν ότι υπήρξε πλάνη και έλλειψη δέουσας έρευνας τόσο στο στάδιο της αξιολόγησης από τη Συμβουλευτική Επιτροπή όσο και από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, με συνέπεια η επίδικη απόφαση να οδηγείται σε ακύρωση.

Το Σχέδιο Υπηρεσίας δεν απαιτεί μόνο καλή γνώση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων αλλά και ικανότητα εφαρμογής τους. Ο αιτητής έχει πετύχει σε εξετάσεις για ορισμένους νόμους, για τις Γενικές Διατάξεις, για τις Δημοσιονομικές Οδηγίες και Λογιστικές Οδηγίες και για τους Κανονισμούς Αποθηκών, έτσι που τεκμαίρεται ότι κατέχει το προσόν. Αντίθετα το ενδιαφερόμενο μέρος που δεν πέτυχε στις σχετικές εξετάσεις, κρίθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ότι κατείχε το προσόν με βάση ενασχόληση του σε θέματα Κτηματολογίου. Μέσα στα πιο πάνω πλαίσια των θέσεων που προβλήθηκαν από τον αιτητή, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας πάσχει από ύπαρξη πλάνης και έλλειψη δέουσας έρευνας.

 

 

(Ε) ΠΡΟΣΦΥΓΗ 978/98 (ΒΡΑΧΙΜΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΝΝΑΣ)

(Ενδιαφερόμενα Μέρη Κ. Τριανταφυλλίδης, Ν. Ρούσος και

Κ. Ματθαίου)

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι η σχετική απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας είναι άκυρη γιατί μεταξύ άλλων,

(i) Η απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας,

(ii) Η σύσταση του Γενικού Διευθυντή είναι γενική και αόριστη και

(iii) Εχει σημειωθεί παραβίαση του δεδικασμένου.

 

(i) Η απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας

Ο αιτητής που δεν συστήθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή αλλά όμως συμπεριλήφθηκε στο σχετικό κατάλογο από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, ισχυρίζεται ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή χρησιμοποίησε για την αιτιολόγηση της κρίσης της λεκτικό που είναι σχετικά όμοιο για τον κάθε υποψήφιο, χωρίς να δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός που ακολουθεί στο τέλος. Πιο συγκεκριμένα από τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί παρουσιάζεται η πιο κάτω εικόνα για τον αιτητή και τα ενδιαφερόμενα μέρη:

Χατζηχάννας Βραχίμης

Οι Υπηρεσιακές Εκθέσεις τα πέντε (5) τελευταία χρόνια είναι εξαίρετες. Διαθέτει το πλεονέκτημα. Από τα καθήκοντα που εκτελεί ως τούτο εμφαίνεται στις υπηρεσιακές του εκθέσεις η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι έχουν μάλλον συμβουλευτικό χαρακτήρα σε θέματα γεωργικής φύσεως και είναι ξένα προς τον τομέα αρμοδιότητας της θέσης. Με βάση την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα

Αξιολογείται ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ.

 

Ματθαίου Κυπριανός

Οι Υπηρεσιακές Εκθέσεις τα πέντε (5) τελευταία χρόνια είναι εξαίρετες. Διαθέτει το πλεονέκτημα. Με βάση την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα

Αξιολογείται ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ.

 

Ρούσος Νίκος

Οι Υπηρεσιακές Εκθέσεις τα πέντε (5) τελευταία χρόνια είναι εξαίρετες. Διαθέτει το πλεονέκτημα. Σε ότι αφορά το σκεπτικό της Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την κατοχή από τον υποψήφιο του προσόντος 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας αναμφίβολα ο κ. Ρούσος κατέχει το εν λόγω προσόν για τους λόγους που εξηγούνται στο Παράρτημα “Ε”. Με βάση την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα

Αξιολογείται ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ.

 

Τριανταφυλλίδης Κυριάκος

Οι Υπηρεσιακές Εκθέσεις τα πέντε (5) τελευταία χρόνια είναι εξαίρετες. Διαθέτει το πλεονέκτημα. Με βάση την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα

Αξιολογείται ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ.”

 

Η ρητή απαίτηση του άρθρου 34(6) για αιτιολόγηση αποβλέπει στην πλήρη διαφάνεια που πρέπει να επικρατεί σε κάθε στάδιο, ακόμα και στο προπαρασκευαστικό στάδιο, για να καθιστά εφικτό τον έλεγχο της εγκυρότητας της πράξης. Ο αιτητής έχει χαρακτηρισθεί ως “Πολύ Καλός” και τα ενδιαφερόμενα μέρη ως “Σχεδόν Εξαίρετοι” χωρίς οποιαδήποτε συγκεκριμένη αιτιολογία. Οι αναφορές ότι τόσο ο αιτητής όσο και τα ενδιαφερόμενα μέρη κρίθηκαν με τους πιο πάνω χαρακτηρισμούς “με βάση την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα” δεν προσφέρουν οποιαδήποτε αιτιολογία. Η έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής ήταν πλημμελής και η μετέπειτα υιοθέτηση της από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην ακυρότητα της τελικής απόφασης.

 

(ii) Η σύσταση του Γενικού Διευθυντή είναι γενική και αόριστη

Πρέπει ευθύς εξ’ αρχής να σημειωθεί ότι η θέση είναι Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής και κατ’ επέκταση δεν απαιτείται αιτιολογημένη σύσταση.

Η σχετική σύσταση του Γενικού Διευθυντή προς τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας όπως αυτή παρουσιάζεται από τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί έχει πάρει την πιο κάτω μορφή:

“Εχω υπόψη μου πω ό,τι αναφέρω αφορά τον ουσιώδη χρόνο. Εχω διεξέλθει τους Υπηρεσιακούς Φακέλους των 17 υποψηφίων και μελέτησα επισταμένα την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις Συνεκδικασθείσες Προσφυγές με Αρ. 3/97, 51/97 και 149/97. Ελαβα επίσης υπόψη μου τις απαιτήσεις του Σχεδίου Υπηρεσίας ως προς το ρόλο και την αποστολή των Επάρχων. Εχοντας υπόψη τα πιο πάνω καθώς και τα καθιερωμένα κριτήρια στο σύνολό τους, συστήνω για προαγωγή τους Τριανταφυλλίδη Κυριάκο, Ματθαίου Κυπριανό και Ρούσο Νίκο.”

 

Αναμφίβολα στην πιο πάνω διαπίστωση δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε αιτιολογία ως προς τους λόγους που οδήγησαν στη σύσταση των ενδιαφερόμενων μερών. Επειδή ο Νόμος δεν απαιτεί αιτιολογία δεν σημαίνει ότι η σύσταση δεν πρέπει να περιέχει κανένα στοιχείο που θα αιτιολογεί τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει ο Γενικός Διευθυντής. Ιδιαίτερα όταν η σύσταση λήφθηκε υπόψη από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας πριν από τη λήψη της σχετικής απόφασης.

 

(iii) Παραβίαση δεδικασμένου

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι η ακυρωτική απόφαση αποτελεί δεδικασμένο και ότι με την επαναπροαγωγή των ίδιων υποψηφίων παραβιάστηκε ο κανόνας του δεδικασμένου. Η εισήγηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Το δεδικασμένο στην προηγούμενη προσφυγή 3/97 του αιτητή περιορίζεται μόνο στο αναιτιολόγητο της αρχικής έκθεσης της Συμβουλευτικής Επιτροπής και δεν περιέχει οποιοδήποτε εύρημα που θα μπορούσε να επικαλεσθεί ο αιτητής ως παραβιάζων τον κανόνα του δεδικασμένου.

Ο αιτητής έχει προβάλει επίσης διάφορους άλλους λόγους προς ακύρωση της επίδικης απόφασης, όπως π.χ. την έκδηλη υπεροχή του έναντι των ενδιαφερόμενων μερών. Εχοντας υπόψη όμως την πιο πάνω κατάληξη μου δεν κρίνω σκόπιμο να υπεισέλθω στην εξέταση τους.

 

(Ζ) ΠΡΟΣΦΥΓΗ 1044/98 (ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ) (Ενδιαφερόμενα μέρη Κ. Ματθαίου και Κ. Τριανταφυλλίδης)

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι η επίδικη απόφαση είναι άκυρη γιατί μεταξύ άλλων,

(i) Υπήρξε παραβίαση του δεδικασμένου,

(ii) Τα ενδιαφερόμενα μέρη Κ. Ματθαίου και Κ. Τριανταφυλλίδης δεν κατείχαν το προσόν της παραγράφου 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας.

 

(i) Παραβίαση δεδικασμένου

Ο αιτητής εισηγείται ότι έχει επιτύχει να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση των καθ’ων η αίτηση με την προσφυγή 149/97. Η επαναπροαγωγή από τους καθ’ων η αίτηση για δεύτερη φορά χωρίς ουσιαστική αιτιολογία παραβιάζει τις αρχές του δεδικασμένου.

Η εισήγηση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η προηγούμενη απόφαση στην προσφυγή 149/97 κρίθηκε άκυρη γιατί η αιτιολογία της Συμβουλευτικής Επιτροπής ερχόταν σε αντίθεση με το περιεχόμενο των φακέλων. Το Δικαστήριο δεν προέβηκε σε οποιοδήποτε εύρημα αναφορικά με τα προσόντα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίκληση του κανόνα του δεδικασμένου. Η απλή ακύρωση της επίδικης απόφασης γιατί η αιτιολογία της Συμβουλευτικής Επιτροπής βρισκόταν σε αντίθεση με το περιεχόμενο του φακέλου, δεν οδηγεί στη δημιουργία του δεδικασμένου.

 

(ii) Τα ενδιαφερόμενα μέρη Κ. Τριανταφυλλίδης και Κ. Ματθαίου δεν κατείχαν το προσόν της παραγράφου 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας

Ο αιτητής πέτυχε στις εξετάσεις για το προσόν της παραγράφου 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας αναφορικά με την καλή γνώση και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας με τα καθήκοντα της θέσης. Τα ενδιαφερόμενα μέρη Κ. Τριανταφυλλίδης και Κ. Ματθαίου δεν κατείχαν ένα τέτοιο δίπλωμα.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι όσοι από τους υποψηφίους ήταν ή διετέλεσαν Διοικητικοί Λειτουργοί και είχαν εργασθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση ή στο Υπουργείο Εσωτερικών, τεκμαίρεται ότι είχαν καλή γνώση και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Με βάση τα πιο πάνω τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη Κ. Τριανταφυλλίδης και Κ. Ματθαίου κρίθηκε ότι κατείχαν το προσόν του άρθρου 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας.

Οπως τονίστηκε στην προηγούμενη ακυρωτική απόφαση το άρθρο 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας προϋποθέτει όχι μόνο καλή γνώση αλλά και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας που είναι πολυάριθμος. Οι Γενικές Διατάξεις, οι Δημοσιονομικές και Λογιστικές Οδηγίες και οι Κανονισμοί Αποθηκών καλύπτουν 160 περίπου σελίδες και περιέχουν ρυθμίσεις για ένα πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων.

Η παράγραφος 3(2) του Σχεδίου Υπηρεσίας απαιτεί όχι μόνο καλή γνώση αλλά και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Το γεγονός ότι ένας υποψήφιος έχει υπηρετήσει σε μια θέση δεν εξυπακούει ότι ο υποψήφιος έχει και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο υποψήφιος έχει μια τέτοια ικανότητα. Το συμπέρασμα της Συμβουλευτικής Επιτροπής ότι η κατοχή μιας θέσης εξυπακούει και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, προβάλλεται μετέωρο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απόδοση στα ενδιαφερόμενα μέρη της κατοχής του προσόντος δεν ήταν εύλογα επιτρεπτή.

 

(Η) ΠΡΟΣΦΥΓΗ 1045/98 (ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ) (Ενδιαφερόμενο μέρος Ν. Ρούσος)

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι η επίδικη απόφαση είναι άκυρη γιατί μεταξύ άλλων το ενδιαφερόμενο μέρος δεν πληρούσε τα απαιτούμενα από το σχέδιο υπηρεσίας προσόντα.

Το ενδιαφερόμενο μέρος Ν. Ρούσος δεν απέκτησε το προσόν της παραγράφου 3(2) κατόπιν εξετάσεων. Ομως η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έκρινε ότι το ενδιαφερόμενο μέρος κατείχε το πιο πάνω προσόν κατόπιν διαβεβαίωσης προϊσταμένου του για την ενασχόληση του ενδιαφερόμενου μέρους σε διάφορα θέματα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Τμήμα Κτηματολογίου, που είχαν σχέση με τις απαιτήσεις του Σχεδίου Υπηρεσίας.

Ειδικότερα αναφορικά με την καλή γνώση και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής με τα καθήκοντα νομοθεσίας, η Συμβουλευτική Επιτροπή σημείωσε ότι αρχικά το ενδιαφερόμενο μέρος Ν. Ρούσος διορίστηκε το 1966 ως Χωρομέτρης και ανέβηκε ιεραρχικά όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας του Τμήματος και απεχώρησε ως Α΄ Κτηματολογικός Λειτουργός με την προαγωγή του στη θέση του Επάρχου. Το ενδιαφερόμενο μέρος είχε την ευθύνη, μεταξύ άλλων, και του Κλάδου Διακατοχής που ασχολείτο με θέματα διακατοχής της γής που είχαν συνήθως νομικό χαρακτήρα. Επιπρόσθετα το ενδιαφερόμενο μέρος είχε αποκτήσει γνώση της Νομοθεσίας και Κανονισμών όταν υπηρέτησε στους κλάδους Χωρομετρίας και Χαρτογραφίας και απέκτησε το δίπλωμα R.I.C.S. στον κλάδο Land Surveying που συμπεριλαμβάνει νομικά θέματα που αφορούν την Ακίνητη Ιδιοκτησία και Πολεοδομία.

Αναφορικά με την καλή γνώση και ικανότητα εφαρμογής των Γενικών Διατάξεων, Δημοσιονομικών Οδηγιών και Κανονισμών Αποθηκών, η Συμβουλευτική Επιτροπή σημείωσε ότι το ενδιαφερόμενο μέρος εφάρμοζε από τη θέση του Κτηματολογικού Λειτουργού 2ης Τάξης τις πιο πάνω διατάξεις, Οδηγίες και Κανονισμούς, υπήρξε μέλος και/ή Πρόεδρος Τμηματικών Επιτροπών για την ετοιμασία και/ή αξιολόγηση προσφορών και η πείρα του ως Αναπληρωτή Διευθυντή Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για 18 μήνες είχε άμεση σχέση με τα καθήκοντα της θέσης Επάρχου.

Τα πιο πάνω υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας η οποία αφού έκρινε ότι το ενδιαφερόμενο μέρος κατείχε το προσόν της παραγράφου 3(2) ακολούθως προέβηκε στην προαγωγή του.

Το Σχέδιο Υπηρεσίας δεν απαιτεί μόνο καλή γνώση αλλά και ικανότητα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Ενώ ο αιτητής πέτυχε στις εξετάσεις για Ορισμένους Νόμους, στις Γενικές Διατάξεις, στις Δημοσιονομικές και Λογιστικές Οδηγίες και στους Κανονισμούς Αποθηκών, το ενδιαφερόμενο μέρος δεν έχει να επιδείξει μια τέτοια επιτυχία. Αντίθετα, επιδίωξε να του αναγνωρισθεί το προσόν της παραγράφου 3(2) με βάση την υπηρεσία του στο Τμήμα Κτηματολογίου και στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Ο έμμεσος αυτός τρόπος αναγνώρισης του προσόντος της παραγράφου 3(2) μου δημιουργεί αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να εξισωθεί με την επιτυχία σε εξετάσεις πάνω στα σχετικά θέματα. Η ενασχόληση του ενδιαφερόμενου μέρους, που οδηγεί κατά την εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας σε κατοχή της καλής γνώσης της νομοθεσίας, περιορίστηκε σε θέματα ακίνητης ιδιοκτησίας και δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το ενδιαφερόμενο μέρος είχε την ικανότητα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Εχει προβληθεί εκ μέρους του ενδιαφερόμενου μέρους η εισήγηση ότι κατείχε και μπορούσε να εφαρμόσει τους σχετικούς Κανονισμούς Αποθηκών. Ομως άνκαι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας θεώρησε ότι “η ετοιμασία όρων ή/και αξιολόγησης προσφορών” ήταν ένα στοιχείο που μπορούσε να οδηγήσει σε συμπέρασμα ότι το ενδιαφερόμενο μέρος κατείχε το προσόν της παραγράφου 3(2), εντούτοις για “ετοιμασία προδιαγραφών για προσφορές” στην περίπτωση του υποψήφιου Μανώλη Ανδρέα κατέληξε σε αντίθετη άποψη.

Τα πιο πάνω δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την εγκυρότητα της επίδικης απόφασης. Από τη μια παρατηρείται διαφορετική προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων υποψηφίων και από την άλλη η διαπίστωση κατοχής εκ μέρους του ενδιαφερόμενου μέρους του προσόντος της παραγράφου 3(2) δεν παρουσιάζεται πειστική με την αιτιολογία που έχει προβληθεί. Εχοντας υπόψη τα πιο πάνω έχω καταλήξει στην απόφαση να προβώ στην ακύρωση της πράξης για να δοθεί η ευχέρεια στο αρμόδιο όργανο να προβεί σε επανεξέταση του θέματος μέσα στο ορθό νομικό πλαίσιο. (Ιδε Σκουρίδης ν. Δημοκρατίας [1967] 3 CLR 518).

 

 

 

 

 

 

 

Οι προσφυγές επιτυγχάνουν. Η επίδικη απόφαση ακυρώνεται. Οι καθ’ων η αίτηση διατάσσονται να καταβάλουν τα έξοδα των αιτητών.

 

 

 

 

 

 

Τ. ΗΛΙΑΔΗΣ,

Δ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο