Ευάγγελου Χ” Κυριάκου ν. Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 357/99, 8 Ιουλίου 2002 Ευάγγελου Χ” Κυριάκου ν. Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 357/99, 8 Ιουλίου 2002

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 357/99

ΕΝΩΠΙΟΝ: Τ. ΗΛΙΑΔΗ, Δ.

Αναφορικά με το Αρθρο 146 του Συντάγματος.

 

ΜΕΤΑΞΥ:

Ευάγγελου Χ” Κυριάκου, από τη Λευκωσία,

Αιτητή

και

Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου,

Καθ’ου η αίτηση

----------------------------

8 Ιουλίου 2002

Για τον Αιτητή: κ. Α.Σ. Αγγελίδης.

Για τον Καθ’ου η αίτηση: κ. Π. Πολυβίου.

----------------------------------< /P>

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Με την παρούσα προσφυγή ο αιτητής προσβάλλει την εγκυρότητα της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του καθ’ου η αίτηση να προαγάγει το ενδιαφερόμενο μέρος (Δημήτρη Παυλίδη) στη θέση του Ανώτερου Κάμεραμαν στο Τμήμα Στήριξης Παραγωγής.

 

(α) Τα γεγονότα

Για την πλήρωση της επίδικης θέσης του Ανώτερου Κάμεραμαν στο Τμήμα Στήριξης Παραγωγής στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου υποβλήθηκαν έξι αιτήσεις, μεταξύ των οποίων εκείνη του αιτητή και εκείνη του ενδιαφερόμενου μέρους. Η Συμβουλευτική Επιτροπή αφού διαπίστωσε ότι όλοι οι υποψήφιοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας παρέπεμψε και τους έξι υποψηφίους στο Διοικητικό Συμβούλιο του καθ’ου η αίτηση για την τελική επιλογή, χωρίς να διεξαγάγει προσωπικές συνεντεύξεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του καθ’ου η αίτηση αφού έκρινε ότι όλοι οι υποψήφιοι ήταν κατάλληλοι κάλεσε τον Γ. Καραολή, Πρώτο Λειτουργό Στήριξης Παραγωγής, για να παραθέσει τη σύσταση του. Κρίνω σκόπιμο να την παραθέσω αυτούσια:

“Ενημερώνω το Συμβούλιο ότι ο εκ των υποψηφίων Πελετιές Ανδρέας είναι εξάδελφος μου και διαβεβαιώνω ότι αυτή μου η σχέση δεν με έχει επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο αναφορικά με τη σύστασή μου, την οποία βασίζω πάνω στα στοιχειώδη στοιχεία που συνθέτουν την καταλληλότητα των υποψηφίων για τη θέση.

Εχω μελετήσει και έχω λάβει υπόψη το περιεχόμενο των φακέλων των υποψηφίων. Αγνόησα το περιεχόμενο των Υπηρεσιακών Εκθέσεων τους για την περίοδο από το 1990 μέχρι σήμερα, γιατί δεν συντάχθηκαν με βάση το Νόμο 155/90, που απαιτεί οι Υπηρεσιακές Εκθέσεις για τους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να συντάσσονται με Κανονισμούς που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων Νόμων.

Ομως και αν ακόμη δεν αγνοούσα το περιεχόμενο των Υπηρεσιακών Εκθέσεων της περιόδου μετά το 1990, δεν θα διαφοροποιούσα την εκτίμηση και σύστασή μου για τον καταλληλότερο από τους υποψηφίους για τη θέση, γιατί η εικόνα της αξίας τους, όπως κατοπτρίζεται στις βαθμολογίες στις εν λόγω Εκθέσεις είναι η ίδια, δηλαδή έχουν όλοι γενική βαθμολογία Α΄, πλην του Νεοφύτου Ανδρέα.

Σ’ ότι αφορά την αξία και την ικανότητα των υποψηφίων να εκτελούν τα καθήκοντα της θέσης όλοι οι υποψήφιοι έχουν να επιδείξουν επιδόσεις σε διάφορους τομείς εικονοληπτικής εργασίας. Ομως ο Παυλίδης Δημήτρης έχει στο ενεργητικό του εικονοληπτική εργασία με εξαίρετες επιδόσεις στο συνολικό φάσμα των εικονοληπτικών εργασιών και ιδιαίτερα σε προγράμματα απαιτητικά από απόψεως εικονοληψίας και φωτισμού.

Σ’ ότι αφορά τα προσόντα όλοι οι υποψήφιοι κατέχουν ό,τι απαιτεί το Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης.

Σ’ ότι αφορά την αρχαιότητα τα ενώπιον σας στοιχεία ομιλούν αφ’ εαυτών.

Λαμβάνοντας υπόψη μου τα τρία καθιερωμένα κριτήρια, δηλαδή την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα στο σύνολο τους, καθώς επίσης την καταλληλότητα των υποψηφίων για τη θέση Ανώτερου Κάμεραμαν, και, ύστερα από μελέτη των φακέλων τους, θεωρώ καταλληλότερο ν’ αναλάβει και εκτελεί τα καθήκοντα της θέσης και συστήνω για προαγωγή τον Παυλίδη Δημήτρη.

Ο Παυλίδης Δημήτρης:

Είναι ένας πολυμερής εικονολήπτης με εξαιρετικές επιδόσεις σε απαιτητικά, σ’ ότι αφορά την ηχοληψία και φωτισμό προγράμματα, όπως είναι οι τηλεοπτικές σειρές, τα ντοκυμανταίρ και άλλα προγράμματα.

Λειτούργησε πλειστάκις ως Διευθυντής Φωτογραφίας και είχε εκτός από τις εικονοληπτικές ευθύνες και την ευθύνη για τον φωτισμό, χωρίς τη βοήθεια του Φωτιστή, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ως Εικονολήπτης έχει ευρεία γνώση, πείρα και δεξιότητες στην παραγωγή όλων σχεδών των ειδών προγραμμάτων, τόσο εντός όσο και εκτός στούντιο και πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Εχει στο ενεργητικό του την εκτέλεση καθηκόντων Διευθυντή Παραγωγής με εξαιρετικά αποτελέσματα σε απαιτητικά προγράμματα εκτός στούντιο και εκτός Κύπρου, όπως είναι το Ντοκυμανταίρ ΑΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, το πρόγραμμα ΕΛΛΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ που γυρίσθηκε υπό δύσκολες συνθήκες και οι τηλεοπτικές σειρές Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ κ.α.

Διακρίνεται ως Κάμεραμαν, Διευθυντής Φωτογραφίας και Φωτισμού και Διευθυντής Παραγωγής όχι μόνο για το ζήλο, την αφοσίωση, την πρωτοβουλία και την αποδοτικότητα του, αλλά και για τον επαγγελματισμό του.”

 

Από τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που προήγαγε στην επίδικη θέση το ενδιαφερόμενο μέρος σημειώνονται τα πιο κάτω:

“Πριν την αποχώρηση του, ο Νομικός Σύμβουλος υπέδειξε στο Συμβούλιο ότι δεν είναι επιτρεπτή και είναι αντίθετη προς την αρχή της χρηστής διοίκησης η θυματοποίηση υποψηφίων για προαγωγή, επειδή η Διοίκηση, χωρίς υπαιτιότητα των υποψηφίων, δεν μερίμνησε για τη σύνταξη των Υπηρεσιακών Εκθέσεων σύμφωνα με το Νόμο 155/90.

Το Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη την υπόδειξη του Νομικού Συμβούλου, προχώρησε στην αξιολόγηση του κάθε υποψηφίου χωριστά και σε σύγκριση με τον κάθε ένα από τους άλλους υποψηφίους. Το Συμβούλιο εξέτασε τα ουσιώδη στοιχεία από τους φακέλους των υποψηφίων και έλαβε υπόψη τη σύσταση του κ. Γ. Καραολή, Πρώτου Λειτουργού Στήριξης Παραγωγής με την οποία συμφώνησε και ο Γενικός Διευθυντής και τα δικαιολογητικά της. Αγνόησε το περιεχόμενο των Υπηρεσιακών Εκθέσεων των υποψηφίων της περιόδου μετά το 1990, γιατί συντάχθηκαν κατά παράβαση του Νόμου 155/90.

Το Συμβούλιο συνεκτιμώντας όλα τα ενώπιον του στοιχεία αναφορικά με τους υποψηφίους, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του Σχεδίου Υπηρεσίας της θέσης, υιοθέτησε τη σύσταση του κ. Καραολή, με την οποία συμφώνησε και ο Γενικός Διευθυντής και έκρινε, με βάση τα καθιερωμένα κριτήρια της αξίας, των προσόντων και της αρχαιότητας και με γνώμονα την καταλληλότητα για τη θέση, ότι ο καταλληλότερος για προαγωγή είναι ο Παυλίδης Δημήτρης και αποφάσισε ομόφωνα την προαγωγή του στη θέση “Ανώτερος Κάμεραμαν” από την 31.12.1998.

Το Συμβούλιο, όπως προαναφέρθηκε, αγνόησε το περιεχόμενο των Υπηρεσιακών Εκθέσεων μετά το 1990 γιατί συντάχθηκαν κατά παράβαση του Νόμου 155/90. Εν πάση, όμως περιπτώσει, το Συμβούλιο έκρινε ότι, ακόμη και αν δεν αγνοούντο οι εν λόγω Εκθέσεις δεν θα αλλοίωναν την εικόνα της αξίας των υποψηφίων, γιατί στις εν λόγω Εκθέσεις όλοι οι υποψήφιοι έχουν γενική βαθμολογία Α΄, πλην του Νεοφύτου Ανδρέα.

Το Συμβούλιο, κατά τη λήψη της απόφασης του, έλαβε ιδιαίτερα υπόψη την αξία του Παυλίδη Δημήτρη, όπως προκύπτει από το Φάκελο του και τα όσα ανέφερε ο Πρώτος Λειτουργός Στήριξης Παραγωγής κ. Γ. Καραολής, με τα οποία συμφώνησε και ο Γενικός Διευθυντής.”

 

 

(β) Οι λόγοι της προσφυγής

Ο αιτητής προσβάλλει την ορθότητα της πιο πάνω απόφασης ισχυριζόμενος ότι

(i) Η συγκρότηση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου έπασχε,

(ii) Η σύσταση του Α΄ Λειτουργού στερείται αιτιολογίας και δέουσας έρευνας,

(iii) Η απόφαση έπασχε γιατί αγνοήθηκαν οι υπηρεσιακές εκθέσεις από το 1990 και μετά και γιατί

(iv) Η επίδικη απόφαση έπασχε αφού υιοθέτησε τη σύσταση του Α΄ Λειτουργού.

 

(i) Κακή συγκρότηση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου

Είναι κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές ότι από τη συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας λήφθηκε η επίδικη απόφαση, απουσίαζαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κουταλιανός και κα Καραντώκη, άνκαι είχαν προσκληθεί όπως παρευρεθούν. Είναι η θέση του αιτητή ότι επειδή δεν υπάρχει σχετική εξήγηση στα πρακτικά για τους λόγους της απουσίας τους, η προσβαλλόμενη απόφαση είναι άκυρη και πρέπει να ακυρωθεί. Η θέση του ευπαίδευτου συνήγορου του καθ’ου η αίτηση ότι οι σχετικοί κανονισμοί δεν επιβάλλουν την παρουσία όλων των μελών του Συμβουλίου και ότι μια απόφαση είναι έγκυρη εφόσον υπάρχει απαρτία, είναι ορθή. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια στους σχετικούς Κανονισμούς που επιβάλλει την καταγραφή των λόγων της απουσίας ενός μέλους από μια συνεδρία. Η εισήγηση απορρίπτεται.

 

(ii) Η σύσταση του Α΄ Λειτουργού στερείται αιτιολογίας και δέουσας έρευνας

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι η σύσταση του Α΄ Λειτουργού πάσχει γιατί είναι γεμάτη από “ωραιολογίες αόριστες και γενικότητες”. Επιπρόσθετα ο αιτητής ισχυρίζεται ότι ο Α΄ Λειτουργός αγνόησε ότι “ο αιτητής κατέχει υπέρτερα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και πείρα από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο το οποίο δεν έχει τίποτε σχετικό”.

Η επίδικη θέση υπάγεται στο Τμήμα Στήριξης Παραγωγής και οι σχετικοί Κανονισμοί δεν καθορίζουν ότι η σύσταση θα πρέπει να γίνεται από το Γενικό Διευθυντή. Η σύσταση έγινε από τον Α΄ Λειτουργό. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Διευθυντής ήταν παρών κατά τη διάρκεια της σύστασης και αφού συμφώνησε με το περιεχόμενο της αποχώρησε.

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι ο Α΄ Λειτουργός έδωσε σημασία στα καθήκοντα του ενδιαφερόμενου μέρους ως Διευθυντή Παραγωγής και Διευθυντή Φωτογραφίας, γεγονός που οδήγησε στη θυματοποίηση του. Η σύσταση δεν υποστηρίζει ένα τέτοιο συμπέρασμα. Ο Α΄ Λειτουργός αναφέρθηκε στα καθήκοντα του ενδιαφερόμενου μέρους για να τονίσει τις ιδιότητες του ενδιαφερόμενου μέρους ότι ήταν ο κατάλληλος για την επίδικη θέση.

Ο ισχυρισμός του αιτητή για έκδηλη υπεροχή σε προσόντα και πείρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Το ενδιαφερόμενο μέρος είναι απόφοιτος σχολής μέσης εκπαίδευσης ενώ ο αιτητής είναι απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου - Κινηματογράφου “Σταυράκου” Αθηνών ως εικονολήπτης τηλεόρασης. Το προσόν αυτό δεν απαιτείται από το σχέδιο υπηρεσίας ούτε καθορίζεται ως πλεονέκτημα. Συνεπώς έχει οριακή σημασία και δεν καθιστά έκδηλη υπεροχή του αιτητή. Τα προσόντα και των δύο υποψηφίων ήταν ενώπιον του Α΄ Λειτουργού και έπεται ότι λήφθηκαν υπόψη.

Η εξέταση των στοιχείων που λήφθηκαν υπόψη από τον Α΄ Λειτουργό δείχνει ότι η σύσταση του δεν μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα έλλειψης αιτιολογίας και δέουσας έρευνας.

 

(iii) Η απόφαση πάσχει γιατί αγνοήθηκαν οι υπηρεσιακές εκθέσεις από το 1990 και μετά

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι η επίδικη απόφαση πάσχει γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι υπηρεσιακές εκθέσεις που συντάχθηκαν μετά το 1990. Το θέμα έχει εξετασθεί σε άλλες υποθέσεις όπου αποφασίστηκε ότι ο Νόμος 155/90 ισχύει για το ΡΙΚ και ότι οι υπηρεσιακές εκθέσεις μετά το 1990 δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. (Ιδε Αττίκης ν. ΡΙΚ, Προσφυγή 40/97 της 18/7/2000, Παπαντωνίου ν. ΡΙΚ, Προσφυγή 214/98 της 28/6/2001, Myles v. Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, Προσφυγή 863/96 της 13/1/98). Η ανυπαρξία κανονισμών κατά παράβαση του Ν. 155/90 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσιακές εκθέσεις των ετών μετά το 1990 συντάχθηκαν παράνομα και είναι άκυρες. Συνεπώς ορθά δεν λήφθηκαν υπόψη.

 

 

(iv) Η απόφαση έπασχε αφού υιοθέτησε τη σύσταση του

Α΄ Λειτουργού

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθέτησε τη σύσταση του Α΄ Λειτουργού χωρίς να διενεργήσει οποιαδήποτε δική του έρευνα και να δώσει νόμιμη αιτιολογία. Η απλή υιοθέτηση της σύστασης χωρίς το Διοικητικό Συμβούλιο να ασκήσει έλεγχο της νομιμότητας της σύστασης οδηγεί σε ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης. Ο αιτητής διερωτάται ποιές αξίες λήφθηκαν υπόψη αφού το Διοικητικό Συμβούλιο αγνόησε τις αξιολογήσεις των ετήσιων εκθέσεων από το 1990 και μετά.

Το δίπλωμα του εικονολήπτη τηλεόρασης που κατείχε ο αιτητής βρισκόταν ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου και άνκαι δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό, δεν μπορεί να υποστηριχθεί με επιτυχία ότι παραγνωρίστηκε ή δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη. Αντίθετα από τα πρακτικά προκύπτει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε τα ουσιώδη στοιχεία από τους φακέλους των υποψηφίων. (Ιδε Διονυσία Χ” Κυριάκου ν. ΡΙΚ, Α.Ε. 2729 της 9/5/2001). Το πιο πάνω προσόν δεν καθορίζεται σαν απαιτούμενο ή σαν πλεονέκτημα στο σχέδιο υπηρεσίας και η κατοχή του από τον αιτητή δεν μπορεί παρά να ενέχει οριακή σημασία.

Αναφορικά με το ερώτημα ως προς ποιές αξίες λήφθηκαν υπόψη αφού παραγνωρίσθηκαν οι ετήσιες εκθέσεις από το 1990 και μετά, προκύπτει από τα σχετικά πρακτικά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την αξία του ενδιαφερόμενου μέρους όπως αυτή προκύπτει από το περιεχόμενο του φακέλου του και όσα ανέφερε ο Α΄ Λειτουργός, τα οποία έτυχαν της σύμφωνης γνώμης του Γενικού Διευθυντή. Είναι ορθό ότι στο φάκελο του ενδιαφερόμενου μέρους υπάρχουν πολλές αναφορές για τον υποδειγματικό ζήλο και αφοσίωση στα καθήκοντα του, το ψηλό επίπεδο του επαγγελματισμού του όσον αφορά την άριστη ποιότητα της φωτογραφίας, τη σωστή σύνθεση της εικόνας και την ομαλή κίνηση της μηχανής, που αποτελούν στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύσταση.

 

 

Η εισήγηση ότι η επίδικη απόφαση πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο αιτητής, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του φακέλου του, έχει κατά τη σταδιοδρομία του στο ΡΙΚ δημιουργήσει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες εγκρίθηκαν από τους αρμόδιους φορείς και σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους και ντοκυμανταίρ που έτυχαν παραγωγής βάσει συμφωνίας με το ΡΙΚ και μεταδόθηκαν από το ΡΙΚ. Ομως τα πιο πάνω, που συνοδεύονται με συγχαρητήριες επιστολές, δεν συνιστούν έκδηλη υπεροχή σε πείρα και προσόντα έναντι του ενδιαφερόμενου μέρους. Στην απουσία έκδηλης υπεροχής η επιλογή του καταλληλότερου αποτελεί ευθύνη του διοικητικού οργάνου στο οποίο εναποτίθεται η εξουσία για τη στελέχωση της υπηρεσίας. (ΡΙΚ ν. Λυγίας Κωνσταντινίδου, Α.Ε. 2294, της 30/9/97).

Εχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω δεν διαπιστώνω λόγους που θα δικαιολογούσαν την επέμβαση του Δικαστηρίου.

Η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα σε βάρος του αιτητή.

 

 

 

 

 

Τ. ΗΛΙΑΔΗΣ,

Δ.

 

 

 

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο