Ευαγόρα Νικολαϊδη ν. Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 87/2001, 10 Σεπτεμβρίου, 2002 Ευαγόρα Νικολαϊδη ν. Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 87/2001, 10 Σεπτεμβρίου, 2002

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 87/2001

ΕΝΩΠΙΟΝ: ΚΡΑΜΒΗ, Δ.

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος.

Μεταξύ:

Ευαγόρα Νικολαϊδη,

Αιτητή,

- και -

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω

Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας,

Καθ΄ων η αίτηση.

- - - - - -

10 Σεπτεμβρίου, 2002.

Για τον αιτητή: κ. Χρ. Κληρίδης.

Για τους καθ΄ων η αίτηση: κα Ε. Αντωνίου.

Για το ενδ. μέρος: κ. Α.Σ. Αγγελίδης.

- - - - - -

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Η καθ΄ ης η αίτηση Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) με απόφασή της ημερ. 20.10.2000 επέλεξε τον Μηνά Μιχαλάκη ως κατάλληλο για την πλήρωση μιας μόνιμης θέσης Ανώτερου Ειδικού Ιατρού, Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στην ειδικότητα της Καρδιολογίας. Η θέση ήταν θέση προαγωγής και η ΕΔΥ ακολούθησε την προβλεπόμενη για την περίπτωση διαδικασία. Ο κ. Μηνά αποδέχθηκε την προαγωγή και η ΕΔΥ καθόρισε ως ημερομηνία ισχύος την 15.11.2000. (Βλ. Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας – αριθμός γνωστοποίησης 5549 – ημερ. 1.12.2000).

Η πιο πάνω απόφαση της ΕΔΥ προσβάλλεται με την παρούσα προσφυγή από τον αιτητή ο οποίος, ήταν ο μόνος ανθυποψήφιος του κ. Μηνά κατά τη διεκδίκηση της θέσης.

Ο αιτητής, προώθησε ως λόγο ακύρωσης την έκδηλη υπεροχή του έναντι του ενδιαφερόμενου προσώπου. Ισχυρίστηκε ότι διαθέτει περισσότερη πείρα στην καρδιολογία από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο ενώ τα ακαδημαϊκά του προσόντα είναι υπέρτερα των ακαδημαϊκών προσόντων του κ. Μηνά. Λέγει επίσης ότι σε προηγούμενη διαδικασία που αφορούσε στην κατώτερη θέση του Επιμελητή Καρδιολογίας, κρίθηκε καταλληλότερος του ενδιαφερόμενου προσώπου γεγονός το οποίο η ΕΔΥ παραγνώρισε ολοσχερώς.

Τα ακαδημαϊκά προσόντα και προσόντα που αντιστοίχως κατέχουν ο αιτητής και το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, ταξινομημένα με τον τρόπο που τέθηκαν ενώπιον της ΕΔΥ παρατίθενται:

 

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Ευαγόρας

MHNA Μιχαλάκης

Παγκύπριο Γυμνάσιο 1961-67

Bachelor of Science in Physiology, University of Birmingham (Honours) (1971),

Πανεπιστήμιο Δουβλίνου:

  1. Bachelor of Arts (School of Physics, Medical Sciences) (1977),
  2. Bachelor of Medicine, Surgery and Obstetrics (1977),
  3. Master of Arts (School of Physics, Medical Sciences) (1987)

Examination of the Educational Commission of Foreign Medical Graduates, Η.Π.Α., (1977),

Diploma of Members of the Royal Colleges of Physicians of the United Kingdom (1986),

Εγγεγραμμένος Ιατρός στην Κύπρο (17.12.79),

Εγγεγραμμένος Ιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο (1980)

Πιστοποιητικό Ειδικότητας στην Καρδιολογία, Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (1986),

Πιστοποιητικό Ειδικότητας στην Παθολογία, Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (1987),

Fellow , The European Society of Cardiology (1989).

 

 

 

Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας 1958-64,

Δίπλωμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, (10) (Σεπτ. 1973),

Εγγεγραμμένος Ιατρός στην Κύπρο (10.1.76),

Ειδικότητα στην Παθολογία, Ελλάδα (24.9.85)

Ειδικότητα στην Καρδιολογία, Ελλάδα (28.3.88),

Πιστοποιητικό Ειδικότητας στην Παθολογία,

Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (11.6.86),

Diploma in Cardiology, Πανεπιστήμιο Λονδίνου (1.8.87),

Πιστοποιητικό Ειδικότητας στην Καρδιολογία, Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (23.7.88).

 

 

 

Παρατίθενται επίσης με τον ίδιο τρόπο που τέθηκαν ενώπιον της ΕΔΥ και τα αντίστοιχα στοιχεία προσδιορισμού της αρχαιότητας των δύο ιατρών.

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Ευαγόρας

 

ΜΗΝΑ Μιχαλάκης

15.6.95 Ειδικός Ιατρός -

      1. Επιμελητής

 

 

 

 

Ημερ. γέννησης: 17.1.50

 

      1. Ειδικός Ιατρός –

      1. Επιμελητής –

      1. Ιατρικός Λειτουργός,

1ης Τάξης

      1. Ιατρικός Λειτουργός,

2ης Τάξης

Ημερ. γέννησης: 25.1.46

 

Τόσο ο αιτητής όσο και το ενδιαφερόμενο πρόσωπο κατέχουν τα απαιτούμενα από το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης προσόντα*. Αμφότεροι, προάχθηκαν στη θέση Ειδικού Ιατρού Καρδιολογίας από 15.6.95. Επομένως, η απαιτούμενη από το σχέδιο υπηρεσίας τριετής τουλάχιστο υπηρεσία στη θέση Ειδικού Ιατρού κλπ ήταν ήδη συμπληρωμένη κατά τον κρίσιμο χρόνο. Ο αιτητής και το ενδιαφερόμενο πρόσωπο κατέχουν επίσης άλλα συναφή προσόντα/ τίτλους που δεν απαιτούνται από το οικείο σχέδιο υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τη νομολογία, τα πρόσθετα, μη προβλεπόμενα από το σχέδιο υπηρεσίας προσόντα, λαμβάνονται υπόψη εφόσον είναι συναφή προς τα καθήκοντα της θέσης. Στην Πανίκος Πούρος ν. Αννας Μαρίας Χ»Στεφάνου ως διαχειρίστριας της περιουσίας του αποβιώσαντος Δημήτρη Πελεκάνου κα ν. Κυπριακής Δημοκρατίας κ.α., Αναθεωρητικές Εφέσεις αρ. 2847, 2857 και 2858, ημερ. 30.4.2001 ειπώθηκαν τα εξής:

«Καταλήγουμε ότι τα πρόσθετα, μη προβλεπόμενα από το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης προσόντα, λαμβάνονται υπόψη εφόσον είναι συναφή προς τα καθήκοντα της θέσης. Απόκειται πια στην αρμόδια αρχή να τα αξιολογήσει και να σταθμίσει την κατά περίπτωση σημασία τους αποφεύγοντας δυο άκρα: αφενός να μην είναι η βαρύτητα υπερβολική ώστε να φτάνει στο σημείο απόδοσης έκδηλης υπεροχής. και αφετέρου, να μην είναι εντελώς οριακή, όπως θα ήταν, αν τα πρόσθετα προσόντα δεν είχαν σχέση με τα καθήκοντα της θέσης. Μέσα σ΄ αυτά τα όρια, το Δικαστήριο δεν επεμβαίνει σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και στάθμιση στοιχείων και παραγόντων.»

 

 

 

 

Προκύπτει από τα πρακτικά ότι η ΕΔΥ ασχολήθηκε με τα πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων και έλαβε υπόψη ότι αμφότεροι κατέχουν το συναφές προσόν της ειδικότητας στην παθολογία και ότι έχουν εξειδικευθεί στην επεμβατική καρδιολογία. Τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων φαίνεται πως δεν απασχόλησαν ειδικά την ΕΔΥ. Συνάγεται ότι ο λόγος για τον οποίο η ΕΔΥ δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με αυτό το θέμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι ήταν κάτοχοι των μείζονος σημασίας ακαδημαϊκών προσόντων που ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις του σχεδίου υπηρεσίας της θέσης και εκ τούτου δεν κρίθηκε σκόπιμη η ενασχόληση με τα ήσσονος σημασίας ακαδημαϊκά προσόντα. Αν αυτό συνιστά παράλειψη από πλευράς ΕΔΥ, αυτή την θεωρώ ως επουσιώδη και χωρίς οποιαδήποτε σημασία για τους σκοπούς της προαγωγικής διαδικασίας.

Η διαπίστωση μου είναι ότι τα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν περίπου ισότιμα και ισάξια και εν πάση περιπτώσει ικανοποιούσαν πλήρως τις απαιτήσεις του οικείου σχεδίου υπηρεσίας. Επομένως, οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί του αιτητή κρίνονται ως ανεδαφικοί.

 

Στην υπό κρίση υπόθεση, η αιτιολογία της απόφασης της ΕΔΥ για προαγωγή του ενδιαφερόμενου προσώπου στην επίδικη θέση συνοψίζεται στο πιο κάτω απόσπασμα της προσβαλλόμενης απόφασης:

«Επιλέγοντας τον Μηνά, η Επιτροπή έλαβε υπόψη ότι αυτός υπερέχει σε αρχαιότητα έναντι του άλλου υποψήφιου, έχει τα ίδια περίπου με αυτόν προσόντα καθώς και την ίδια περίπου αξία όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις Ετήσιες Υπηρεσιακές Εκθέσεις, με έμφαση στα τελευταία χρόνια στα οποία αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα και επιπλέον, διαθέτει την υπέρ του αιτιολογημένη σύσταση του Διευθυντή, η οποία προσθέτει στο στοιχείο της αξίας.»

 

 

Η ΕΔΥ κλήθηκε να διατυπώσει κρίση και να αποφασίσει μεταξύ δύο ισάξιων υποψήφιων για το ποιος από τους δύο ήταν ο καταλληλότερος για προαγωγή σε μια από τις πιο ψηλές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η διαπίστωση ότι οι δύο υποψήφιοι ήταν μεταξύ τους ισάξιοι κατά τον ουσιώδη χρόνο επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία των φακέλων/εμπιστευτικών εκθέσεων.

Η υπεροχή αυτού που την επικαλείται θα πρέπει να είναι συντριπτική για να δικαιολογεί την επιλογή του έναντι οποιουδήποτε άλλου υποψήφιου. Στην Θεοδόσης Χρίστου ν. Συμβ. Υδατοπρομήθειας Λάρνακας, ΑΕ 2146, ημερ. 4.9.1998 λέχθηκαν τα εξής:

«Εκδηλη υπεροχή μπορεί να τεκμηριωθεί μόνο μετά από συσχετισμό του συνόλου των στοιχείων των υποψηφίων που άπτονται της καταλληλότητάς τους για διορισμό ή προαγωγή. Η υπεροχή πρέπει να είναι συντριπτική, σε βαθμό που παραγνώρισή της να στοιχειοθετεί κατάχρηση εξουσίας. Τί συνιστά έκδηλη υπεροχή εξηγείται στην απόφασή μας στη Hadjisavva v. Republic (1982) 3 C.L.R. 76 (σελ. 78):

«As the expression `striking superiority΄ suggests, a party΄s superiority, to validate an allegation of this kind, must be self-evident and apparent from a perusal of the files of the candidates. Superiority must be of such a nature as to emerge on any view of the combined effect of the merits, qualifications and seniority of the parties competing for promotion; in other words, it must emerge as an unquestionable fact; so telling, as to strike one at first sight. Disregard of such superiority, where extant, constitutes in itself evidence of abuse of power by the appointing authority. A heavy burden lies on the party seeking to justify its disregard.»

«Η έννοια της έκδηλης υπεροχής όπως διατυπώθηκε στην HadjiSavva υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια στην HadjiIoannou v. Republic (1983) 3 C.L.R. 1041, και σε σειρά μεταγενέστερων αποφάσεων. (Βλ. μεταξύ άλλων Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ν. Λυγίας Κωνσταντινίδου, Αναθεωρητική Εφεση αρ. 2294 30.9.1997).»

 

 

Το πιο πάνω σκεπτικό έχει υιοθετηθεί και σε μεταγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας. Ενδεικτικά βλ. Λοϊζος Κυπριανού ν. Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, υπόθ. αρ. 672/96, ημερ. 27.10.1998, (απόφαση διευρυμένης Ολομέλειας).

Στην υπό κρίση υπόθεση ο αιτητής ισχυρίζεται ότι διαθέτει πείρα στον τομέα της καρδιολογίας υπέρτερη της πείρας του ενδιαφερόμενου προσώπου και συνακόλουθα ισχυρίζεται ότι η πείρα του συνιστά παράγοντα έκδηλης υπεροχής. Οι ισχυρισμοί του αιτητή δεν ευσταθούν. Το οικείο σχέδιο υπηρεσίας καθορίζει την έκταση της απαιτούμενης πείρας για την επίδικη θέση η δε πείρα που διαθέτει ο αιτητής στο συγκεκριμένο τομέα της ιατρικής κατά το συσχετισμό του συνόλου των στοιχείων των υποψηφίων που άπτονται της καταλληλότητας για προαγωγή δεν συνιστά έκδηλη υπεροχή εντός της εννοίας του όρου όπως ερμηνεύεται από τη νομολογία (ανωτέρω).

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι κατέχει το προβλεπόμενο από το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης πλεονέκτημα της διεθνώς αναγνωρισμένης πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας στην απαιτούμενη ειδικότητα, ισχυρισμό που οι καθ΄ ων η αίτηση και το ενδιαφερόμενο πρόσωπο αμφισβητούν. Ο εν λόγω ισχυρισμός μολονότι δεν αναπτύχθηκε στη γραπτή αγόρευση του δικηγόρου του αιτητή, συζητήθηκε κατά το στάδιο των διευκρινίσεων. Αυτό υποδηλώνει ότι το θέμα δεν εγκαταλείφθηκε. Τούτο, άπτεται του λόγου ακύρωσης για μη διεξαγωγή δέουσας έρευνας από την ΕΔΥ για διαπίστωση των προσόντων των υποψηφίων. Θα εξετάσω το θέμα ακροθιγώς.

Εχω τη γνώμη ότι η απαίτηση του σχεδίου υπηρεσίας για «Πρωτότυπη ερευνητική εργασία στην απαιτούμενη ειδικότητα, διεθνώς αναγνωρισμένη» δεν ικανοποιείται με μόνη τη δημοσίευση σε γνωστά έγκυρα ιατρικά περιοδικά. Για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του σχεδίου, η εργασία πρέπει να είναι ερευνητική και πρωτότυπη και διεθνώς αναγνωρισμένη. Η διεθνής αναγνώριση αποδεικνύεται με αναφορές στη συγκεκριμένη εργασία από ακαδημαϊκούς ή έγκυρους ιατρικούς κύκλους, ή γνωστά ερευνητικά κέντρα, ιατρικά εγχειρίδια ή περιοδικά. Η απλή δημοσίευση της σε ένα ή περισσότερα έγκυρα περιοδικά του εξωτερικού δεν ικανοποιεί αφ΄ εαυτής το κριτήριο/απαίτηση του «διεθνώς αναγνωρισμένη». Στην έννοια του όρου «διεθνώς αναγνωρισμένη» πρέπει να ενυπάρχει το στοιχείο της ευρύτερης αναγνώρισης και αποδοχής των αποτελεσμάτων της έρευνας. Ενόψει των όσων έχουν ειπωθεί, αποφαίνομαι ότι ο ισχυρισμός του αιτητή περί κατοχής του πλεονεκτήματος δεν ευσταθεί.

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι η ΕΔΥ δεν εκτίμησε σωστά το θέμα της αρχαιότητας. Η αρχαιότητα, όπως εδώ εμφανίζεται, είναι οριακή και οπωσδήποτε δεν ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας που επηρέασε κατά τη λήψη της επίδικης απόφασης. Ωστόσο, κατόπιν συνεκτίμησης των στοιχείων που συνθέτουν το κριτήριο της αρχαιότητας, προκύπτει ότι προηγείται οριακά έστω σε αρχαιότητα το ενδιαφερόμενο πρόσωπο.

Ο αιτητής ισχυρίζεται ότι ο Διευθυντής ανεπίτρεπτα στηρίχθηκε στις διαβουλεύσεις που είχε με τρίτους οι οποίες δεν καταχωρούνται πουθενά. Σύμφωνα με τη νομολογία ο Προϊστάμενος τμήματος δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει προσωπικά τους υποψήφιους και μπορεί να παίρνει πληροφορίες από άλλες κατάλληλες πηγές όπως είναι οι προϊστάμενοι των υποψηφίων προτού προβεί σε συστάσεις. Βλ. Αργυρίδης ν. Δημοκρατίας (1992) 3 ΑΑΔ 376 και Δημοκρατία ν. Ψωμά, ΑΕ 1979, ημερ. 17.10.1997. Ο Διευθυντής είχε εν προκειμένω καθήκον να αξιολογήσει ο ίδιος τις πληροφορίες τις οποίες συνέλεξε από τους προϊσταμένους των υποψηφίων και να διαμορφώσει τη δική του σύσταση. Βλ. Χαρίκλεια Στυλιανίδου ν. Δημοκρατίας, ΑΕ 2692, ημερ. 27.2.01. Οι απόψεις που ζήτησε ο Διευθυντής από άλλους λειτουργούς δεν είναι απαραίτητο να καταχωρούνται στα πρακτικά ούτε απαιτείται να κατονομάζονται οι λειτουργοί από τους οποίους λήφθηκαν οι πληροφορίες.

Καταλήγω πως δεν έχει στοιχειοθετηθεί λόγος ακυρότητας και η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα. Η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται.

 

 

Α. Κραμβής, Δ.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΦ.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο