Βραχίμης Ι. Χατζηχάννας ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μέσω ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, Προσφυγή Αρ. 3/2003, 9 Iανουαρίου, 2004 Βραχίμης Ι. Χατζηχάννας ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μέσω ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, Προσφυγή Αρ. 3/2003, 9 Iανουαρίου, 2004

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

(Προσφυγή Αρ. 3/2003)

9 Iανουαρίου, 2004

[ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δικαστής.]

Αναφορικά με τα αρθρα 146 και 28 του Συντάγματος

 

Βραχίμης Ι. Χατζηχάννας

Αιτητής

ν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μέσω

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Καθ΄ ης η Αίτηση

_________________

Ο Αιτητής εμφανίζεται αυτοπροσώπως.

κ. Δ. Καλλίγερος, για την Καθ΄ ης η Αίτηση.

κα Α. Ευσταθίου, για το Ενδιαφ. Μέρος.

_________________

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

O Aιτητής είχε καταχωρήσει την προσφυγή 811/02 εναντίον απόφασης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (Ε.Δ.Υ.) με την οποία το Ενδιαφερόμενο Μέρος κ. Παπανδρέου προήχθη στη θέση Ανώτερου Γεωργικού Λειτουργού στο Τμήμα Γεωργίας. Η προσφυγή είχε επιτυχή έκβαση και η προαγωγή ακυρώθηκε για το λόγο ότι η σύσταση του Διευθυντή για τον κ. Παπανδρέου, την οποία υιοθέτησε η Ε.Δ.Υ. ήταν αναιτιολόγητη ως αναπλάθουσα κατάσταση υπεροχής του έξω από το πλαίσιο των Υπηρεσιακών Εκθέσεων αλλά και διότι τα υπέρτερα πρόσθετα προσόντα του κ. Χατζηχάννα δεν έτυχαν κατάλληλης αξιολόγησης. Κατά την προκύψασα επανεξέταση ο Διευθυντής σύστησε και πάλι τον κ. Παπανδρέου. Ο Διευθυντής αναγνώρισε, όπως είχε διαπιστωθεί και στην ακυρωτική απόφαση, ότι ο κ. Χατζηχάννας υπερείχε του κ. Παπανδρέου σε προσόντα. Τούτο όμως, θεώρησε, δεν έκλινε την πλάστιγγα προς όφελος του κ. Χατζηχάννα για τους ακόλουθους λόγους:

" (i) Κατά τα τελευταία πέντε προ του ουσιώδους χρόνου έτη ο κ. Παπανδρέου έχει να παρουσιάσει καλύτερες βαθμολογίες από τον Χατζηχάννα στις Υπηρεσιακές του Εκθέσεις. Συγκεκριμένα, ο Παπανδρέου έχει βαθμολογηθεί συνολικά με 40 Εξαίρετος, ενώ ο Χατζηχάννας με 37 Εξαίρετος και 3 Πολύ Ικανοποιητικά. Αν λάβουμε υπόψη τα τελευταία επτά χρόνια, τότε η υπεροχή του Παπανδρέου διευρύνεται ελαφρά.

(ii) Παρά την κατοχή πρόσθετων προσόντων σε θέματα Διοίκησης, ο Χατζηχάννας δεν υπερέχει και μάλλον υστερεί του Παπανδρέου στο κριτήριο της Διευθυντικής/Διοικητικής Ικανότητας. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ο Παπανδρέου βαθμολογήθηκε με Εξαίρετος στο σημείο αυτό, ενώ ο Χατζηχάννας βαθμολογήθηκε με Πολύ Ικανοποιητικά σε δύο από τα πέντε αυτά χρόνια και, πρόσθετα, το 1997, βαθμολογήθηκε με Πολύ Ικανοποιητικά στο κριτήριο Συνεργασίας/Σχέσεις, που δεν είναι άσχετο με τη Διευθυντική/Διοικητική Ικανότητα.

(iii) Ο Παπανδρέου υπερέχει του Χατζηχάννα από πλευράς αρχαιότητας στην προηγούμενή τους θέση κατά τρία χρόνια.

(v) Τα πρόσθετα προσόντα του Χατζηχάννα δεν απαιτούνται από το Σχέδιο Υπηρεσίας και, κατά συνέπεια, δεν του προσδίδουν από μόνα τους έκδηλη υπεροχή."

 

Η Ε.Δ.Υ., ακολουθώντας τη σύσταση του Διευθυντή, έκρινε τον κ. Παπανδρέου ως τον καταλληλότερο για τη θέση. Προβαίνουσα σε ιδιαίτερη σύγκριση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Χατζηχάννα, είπε τα ακόλουθα:

"Το Master of Science Γεωργικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου του Reading υπέχει θέση πρόσθετου προσόντος, στοιχείο που κατέχει και ο επιλεγείς. Η Επιτροπή σημείωσε, επίσης, τη θέση του Διευθυντή σ΄ ό,τι αφορά τη σχετικότητα των υπόλοιπων προσόντων και συγκεκριμένα του προσόντος Master of Public Administration, West Virginia University, Η.Π.Α., και τη μεταπτυχιακή σειρά μαθημάτων "Αγροτική Ανάπτυξη και Προγραμματισμός". "Settlement Study Centre, Ισραήλ", τα οποία θεωρεί ότι είναι σχετικά, άμεσα ή έμμεσα, με τα καθήκοντα της υπό πλήρωση θέσης. Η Επιτροπή σημείωσε, επίσης, τις διάφορες βραχυχρόνιες σειρές μαθημάτων, τις οποίες ο Χατζηχάννας παρακολούθησε και έτυχε σχετικών πιστοποιητικών, τα οποία και άλλοι υποψήφιοι κατέχουν, σημείωσε, επίσης, και τη θέση του Διευθυντή σ΄ ό,τι αφορά τα προσόντα αυτά. Η Επιτροπή η ίδια, αξιολογώντας τις σειρές αυτές μαθημάτων, κρίνει ότι είναι σύντομες σειρές επιμορφωτικών μαθημάτων, για τα οποία εκδίδονται πιστοποιητικά παρακολούθησης, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση με οποιαδήποτε μορφή εξετάσεων. Καταλήγοντας, η Επιτροπή παρατήρησε ότι συνυπολόγισε και συνεκτίμησε τα προσόντα αυτά του Χατζηχάννα, αλλά αποφάσισε ότι από μόνα τους δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν την υπεροχή του επιλεγέντος, ο οποίος προηγείται από τον Χατζηχάννα σε αρχαιότητα, ενώ κατά τα τελευταία προ του ουσιώδους χρόνου έτη εμφανίζει καλύτερη από αυτόν υπηρεσιακή εικόνα και, επιπλέον, διαθέτει την υπέρ του σύσταση του Διευθυντή."

 

Ο Αιτητής, προσβάλλοντας με την προσφυγή του την απόφαση της Ε.Δ.Υ., εισηγείται κατ΄ αρχήν παραβίαση του δεδικασμένου της ακυρωτικής απόφασης. Ως προς τη βαθμολογημένη αξία, είναι γεγονός ότι στην ακυρωτική απόφαση διαπιστώθηκε ότι, αν και ο κ. Παπανδρέου είχε βαθμολογηθεί "Εξαίρετα" σε όλα τα στοιχεία για όλα τα έτη 1994-1998 και ο κ. Χατζηχάννας είχε βαθμολογηθεί "Εξαίρετα" σε όλα τα στοιχεία για τα έτη 1994 και 1996 και "Εξαίρετα" σε επτά στοιχεία και "Πολύ Ικανοποιητικά" σε ένα στοιχείο για τα έτη 1995, 1997 και 1998, εν τούτοις:

"Ενόψει της συνολικής εικόνας που παρουσιάζει η βαθμολογία των αιτητών στις παρούσες υπό εξέταση προσφυγές δεν θα θεωρούσα ότι στην προκείμενη περίπτωση χωρούν αξιοκρατικές διαφοροποιήσεις. Ούτε κατά τη γνώμη μου είναι πειστικό να αναζητείται υπεροχή και μάλιστα βαρύνουσα σε 1 ή 2 Π.Ι. περισσότερα ή λιγότερα. Ναι μεν υπάρχει διαφορά υπέρ του ενδιαφερόμενου μέρους, θα χαρακτήριζα όμως την εν λόγω διαφορά οριακή."

Την οριακή αυτή διαφορά παρουσίασε έτσι και ο Διευθυντής στη νέα σύστασή του, με ιδιαίτερη αναφορά στην ως άνω έστω και οριακή υπεροχή του κ. Παπανδρέου έναντι του κ. Χατζηχάννα στα στοιχεία "Διευθυντική/ Διοικητική Ικανότητα" τo έτος 1998 και "Συνεργασία/Σχέσεις" τα έτη 1995 και 1997, και δεν θεωρώ ότι παραβιάσθη το δεδικασμένο ή ότι υπήρξε πλάνη ως προς τούτο.

Ούτε προκύπτει ανάλογο θέμα ως προς την αρχαιότητα. Στην ακυρωτική απόφαση δεν έγινε αναφορά σε αρχαιότητα, αλλά ούτε και ήταν πεπλανημένη η αναφορά του διευθυντή στη νέα του σύσταση ότι ο κ. Παπανδρέου υπερείχε του κ. Χατζηχάννα σε αρχαιότητα στην προηγούμενη θέση κατά τρία έτη.

Ως προς τα προσόντα, το δεδικασμένο της ακυρωτικής απόφασης ήταν ότι ο κ. Χατζηχάννας υπερείχε. Τούτο όμως ανεγνωρίσθη από το Διευθυντή στη νέα σύστασή του. Τίθεται βεβαίως περαιτέρω το ερώτημα κατά πόσο ο Διευθυντής και η Ε.Δ.Υ. απέτυχαν και πάλι να αξιολογήσουν καταλλήλως τα πρόσθετα προσόντα του κ. Χατζηχάννα και ιδιαιτέρως το Master of Public Administration. Ο Διευθυντής, αφού παρέθεσε μερικά, ίσως τα κυριότερα από τα πάμπολλα πρόσθετα προσόντα του κ. Χατζηχάννα, τα σχολίασε ως εξής:

"Αν και τα προσόντα αυτά του Χατζηχάννα είναι πρόσθετα, υπό την έννοια ότι δεν απαιτούνται από το Σχέδιο Υπηρεσίας της υπό πλήρωση θέσης, αρκετά από αυτά είναι σχετικά με τα καθήκοντα της υπό πλήρωση θέσης και, κατά συνέπεια, τα έχω λάβει σοβαρά υπόψη και τα έχω συναξιολογήσει μαζί με τα υπόλοιπα ουσιώδη στοιχεία κατά τη σύγκριση των δύο υποψηφίων. Σημείωσα, επίσης, ότι πολλά από τα πιο πάνω πιστοποιητικά του Χατζηχάννα δεν αφορούν ακαδημαϊκές σπουδές αλλά άλλες δραστηριότητες επιμορφωτικής φύσεως και ότι, όπως προκύπτει από τη μελέτη των προσωπικών και υπηρεσιακών φακέλων του Τμήματος, τόσο ο Παπανδρέου όσο και πολλοί άλλοι από του ανθυποψηφίους του έχουν, επίσης κατά καιρούς παρακολουθήσει σεμινάρια και άλλες σειρές μαθημάτων και κατέχουν διάφορα πιστοποιητικά που δεν αφορούν ακαδημαϊκές σπουδές."

Ο Διευθυντής λοιπόν σχολίασε κατά κύριο λόγο εκείνα από τα πρόσθετα προσόντα του κ. Χατζηχάννα που δεν αφορούσαν ακαδημαϊκές σπουδές αλλά δραστηριότητες επιμορφωτικής φύσης και που ανάλογα είχε και ο κ. Παπανδρέου. Αυτό όμως δεν ήταν το ζητούμενο. Ο Διευθυντής δεν σχολίασε καθόλου το Master in Public Administration το οποίο ήταν και το ουσιαστικό πρόσθετο προσόν του κ. Χατζηχάννα αλλά και απόλυτα συναφές με τα καθήκοντα της θέσης και ιδιαιτέρως ως προς τις διευθυντικές δυνατότητες του κ. Χατζηχάννα. Η παράλειψη αυτή καθίσταται πιο σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι ο Διευθυντής δεν παρέλειψε να εντοπίσει την πολύ οριακή υπεροχή του κ. Παπανδρέου σε βαθμολογημένη αξία στο στοιχείο "Διευθυντική/Διοικητική Ικανότητα" και, ως σχετικό, στο στοιχείο "Συνεργασία/Σχέσεις", καταλήγοντας στο αόριστο "Τα πρόσθετα προσόντα του Χατζηχάννα δεν απαιτούνται από το Σχέδιο Υπηρεσίας και, κατά συνέπεια, δεν του προσδίδουν από μόνα τους έκδηλη υπεροχή". Το ζητούμενο εξ άλλου δεν ήταν το ποίος υποψήφιος είχε έκδηλη υπεροχή ώστε να επιλεγεί αλλά το ποίος υποψήφιος ήταν ο καταλληλότερος στη βάση όλων των δεδομένων. Προκειμένου περί δύο υπαλλήλων με τόσο οριακή διαφορά σε βαθμολογημένη αξία και σε αρχαιότητα αναγόμενη μόνο σε προηγούμενη θέση, και καθαρή υπεροχή σε πρόσθετα προσόντα, ήταν αναγκαίο η αξιολόγηση των πρόσθετων προσόντων συναφών με τα καθήκοντα της θέσης να εγίνετο με ακρίβεια, ιδιαίτερη προσοχή και δέουσα αιτιολόγηση και όχι με απλή αναφορά στην κοινοτυπία ότι τα πρόσθετα προσόντα δεν απαιτούνται από το Σχέδιο Υπηρεσίας και έχουν ληφθεί υπόψη και συναξιολογηθεί.

Η ίδια παράλειψη εντοπίζεται και στην απόφαση της Ε.Δ.Υ. Η Ε.Δ.Υ. επικεντρώνεται στα ίδια δευτερεύοντα πρόσθετα προσόντα στα οποία επικεντρώθηκε και ο Διευθυντής για να πει τα ίδια πράγματα. Ακόμα, αναφέρει το Master of Science στις Γεωργικές Εφαρμογές του κ. Χατζηχάννα για να πει ότι το ίδιο έχει και ο κ. Παπανδρέου. Ως προς το Master of Public Administration του κ. Χατζηχάννα, το μόνο που λέγει είναι ότι σημείωσε τη θέση του Διευθυντή όσον αφορά τη σχετικότητά του με τα καθήκοντα της θέσης. Ο Διευθυντής όμως, όπως είπα, ουσιαστικά δεν αξιολόγησε καθόλου το εν λόγω πτυχίο.

Είναι λοιπόν η κατάληξή μου ότι τόσο ο Διευθυντής όσο και η Ε.Δ.Υ. απέτυχαν να αξιολογήσουν και σταθμίσουν δεόντως το εν λόγω πρόσθετο προσόν του κ. Χατζηχάννα. Δεν προτίθεμαι να ασχοληθώ με την άλλη πτυχή των εισηγήσεων του κ. Χατζηχάννα ως προς προκατάληψη του Διευθυντή. Η κατάληξη αυτή οδηγεί την προσφυγή σε επιτυχία. Η προσβαλλόμενη απόφαση ακυρώνεται. Η Δημοκρατία θα καταβάλει τα έξοδα του κ. Χατζηχάννα.

 

Δ. Χατζηχαμπής,

Δ.

/ΕΧ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο