ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΙΕΡΗΣ ν. ΕΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ, Υπόθεση Αρ. 1210/2003, 8 Φεβρουαρίου, 2005 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΙΕΡΗΣ ν. ΕΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ, Υπόθεση Αρ. 1210/2003, 8 Φεβρουαρίου, 2005

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

(Υπόθεση Αρ. 1210/2003)

 

8 Φεβρουαρίου, 2005

 

[ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στής]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΙΕΡΗΣ,

ΑΙΤΗΤΗΣ,

- KAI -

ΕΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ,

ΜΕΣΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,

Καθ΄ου η Αίτηση.

- - - - - -

Κ. Γεωργιάδη, για τον Αιτητή.

Ε. Αντωνίου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τον Καθ΄ου η Αίτηση.

- - - - - -

Α Π Ο Φ Α Σ Η

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ.: Ο αιτητής είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο ΦΠΑ από 15.5.1999. Έχει ως επιχειρηματική δραστηριότητα την εκμετάλλευση καντίνας στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στη Λευκωσία.

Ασκώντας τις εξουσίες του με βάση την περί ΦΠΑ νομοθεσία, το Επαρχιακό Γραφείο ΦΠΑ Λευκωσίας διενήργησε επίσκεψη ελέγχου στην επιχείρηση του αιτητή η οποία άρχισε στις 8.4.2002 και ολοκληρώθηκε στις 30.4.2002. Κατά τον έλεγχο ζητήθηκαν τα βιβλία και αρχεία τα οποία όφειλε να τηρεί ο αιτητής για την περίοδο 1.6.2002 μέχρι 31.12.2001 για να εξεταστούν σε σχέση με τα υποβληθέντα στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις για την ίδια περίοδο. Διαπιστώθηκε ότι ο αιτητής δεν είχε τηρήσει τα αναγκαία βιβλία και αρχεία. Κατόπιν τούτου, οι αρμόδιοι Λειτουργοί έκριναν ότι ο αιτητής δεν απέδωσε ολόκληρο το ποσό του φόρου εκροών, ο οποίος αναλογούσε στις φορολογητέες παραδόσεις αγαθών και στις φορολογητέες παροχές υπηρεσιών τις οποίες πραγματοποίησε κατά τις φορολογικές περιόδους από 1.6.1999 μέχρι 31.12.2001. Συνέταξαν δε σχετική έκθεση προς τον Έφορο ΦΠΑ. Στη συνέχεια, ο Έφορος ΦΠΑ έκρινε ότι οι φορολογικές δηλώσεις τις οποίες υπέβαλε ο αιτητής, πάντοτε για την υπό εξέταση περίοδο, ήσαν ελλιπείς και/ή περιείχαν σφάλματα. Συνακόλουθα, προχώρησε σε βεβαίωση του φόρου εκροών χρησιμοποιώντας, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την κρίση του και, ακολούθως, με επιστολή του ημερομηνίας 15.5.2002, ειδοποίησε τον αιτητή ότι όφειλε να καταβάλει ως ΦΠΑ ποσό ύψους £6.681,96.

Με επιστολή του ημερομηνίας 11.7.2002 ο αιτητής αμφισβήτησε τη βεβαίωση του Εφόρου. Η αμφισβήτηση εξετάστηκε αφού ο αιτητής επισκέφθηκε το αρμόδιο Γραφείο ΦΠΑ. Σε σχετικό σημείωμα έγινε εισήγηση για απόρριψη της αμφισβήτησης. Εισήγηση η οποία έγινε αποδεκτή από τον Έφορο ο οποίος και γνωστοποίησε την απόφασή του προς τον αιτητή με επιστολή του ημερομηνίας 7.10.2002. (Βλ. Παράρτημα Δ΄, 1, 2 και 3 στην Ένσταση).

Δέκα και πλέον μήνες αργότερα, ο Έφορος ΦΠΑ, με επιστολή του ημερομηνίας 25.8.2003, και με τίτλο “απαίτηση είσπραξης χρέους” κάλεσε τον αιτητή να καταβάλει “εντός 14 ημερών από την ημερομηνία λήψης της παρούσας απαίτησης το οφειλόμενο ποσό των Λ.Κ.9.204,67 (Εννέα χιλιάδες διακόσες τέσσερις λίρες και εξήντα εφτά σεντ)”.

Με την παρούσα προσφυγή ο αιτητής ζητά, “Δήλωση του Δικαστηρίου ότι η απόφαση του Καθ΄ου η Αίτηση ημερομηνίας 25.8.2003 με την οποία προέβησε σε βεβαίωση και επιβολή φόρου επί του Αιτητή είναι άκυρη.”

Η δικηγόρος του καθ΄ου η αίτηση προέβαλε την προδικαστική ένσταση ότι η επίδικη απόφαση δεν συνιστά εκτελεστή διοικητική πράξη αλλά πράξη εκτέλεσης εκτελεστής διοικητικής πράξης, ήτοι της προηγηθείσας πράξης του Εφόρου με την οποία βεβαιώθηκε ο φόρος.

Η ένσταση ευσταθεί. Η “απαίτηση είσπραξης χρέους” της 25.8.2003 είναι απλώς απαίτηση για την είσπραξη του προηγουμένως βεβαιωθέντος ποσού του φόρου εκ ΛΚ6.681,96 πλέον επιβαρύνσεις. Δεν είναι, ως εκ τούτου, εκτελεστή διοικητική πράξη. Σχετικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα από την απόφαση της Ολομέλειας στην Σολομωνίδης ν. Δημοκρατίας (1997) 3 ΑΑΔ 315:

“Όπως επισημαίνει το πρωτόδικο Δικαστήριο, πράξεις σχετιζόμενες με την είσπραξη των φόρων συνιστούν πράξεις εκτέλεσης μη υπαγόμενες στον αναθεωρητικό έλεγχο που καθιερώνει το Άρθρο 146 του Συντάγματος. Έτσι έχει το ζήτημα. Η είσπραξη φορολογικών οφειλών δεν συνιστά πράξη προσδιοριστική των υποχρεώσεων του φορολογούμενου˙ αφορά την εκπλήρωσή τους. Μόνο πράξεις επαγόμενες έννομες συνέπειες για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του διοικούμενου συνιστούν εκτελεστές πράξεις υποκείμενες στο δικαστικό έλεγχο που καθιερώνει το Άρθρο 146.”

Η προσφυγή απορρίπτεται ως μη παραδεκτή. Με έξοδα εις βάρος του αιτητή.

 

Ρ. Γαβριηλίδης,

Δ.

 

 

 

/ΧΤΘ

 

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο