ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

(Υπόθεση Αρ. 878/2002)

 

13 Οκτωβρίου, 2005

 

[ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στής]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤA ΑΡΘΡΑ 12, 19, 24, 25, 26, 28, 35  και 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

 

SIGMA RADIO T.V. LTD,

 

Αιτήτρια,

 

- KAI -

 

ΑΡΧΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ,

 

Καθ΄ης η Αίτηση.

- - - - - -

 

ΑΙΤΗΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 23.12.2004

 

Μ. Καλλιγέρου, για την Αιτήτρια-Καθ΄ης η Αίτηση.

 

Ξ. Ευγενίου, για την Καθ΄ης η Αίτηση-Αιτήτρια.

 

- - - - - -

 

Ε Ν Δ Ι Α Μ Ε Σ Η   Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ.: Με την πιο πάνω αίτηση η αίτητρια-καθ΄ης η αίτηση επιδιώκει την προσαγωγή μαρτυρίας για να αποδείξει ότι οι προσκλήσεις προς τα μέλη της για να συμμετάσχουν στις επίδικες συνεδρίες, προσκλήσεις οι οποίες περιέχονται στο σχετικό διοικητικό φάκελο, αποστάληκαν σε αυτά. Ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η προσαγωγή της μαρτυρίας συνίσταται στο ότι η καθ΄ης η αίτηση-αιτήτρια αμφισβήτησε αόριστα, χωρίς δηλαδή έρεισμα από τα πραγματικά γεγονότα ή το περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου, ότι η υπό αναφορά προσκλήσεις αποστάληκαν κανονικά σε όλα τα μέλη της καθ΄ης η αίτηση. Στη Mechatronic Ltd v. Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, Προσφυγή Αρ. 39/2004, 14.9.2005,  όπου η αμφισβήτηση ήταν κατά πόσο η πρόσκληση των μελών του ΟΓΑ λήφθηκε και από τα μέλη που απουσίαζαν κατά τις επίδικες συνεδρίες, είχα αναφέρει τα εξής:

 

“Προβάλλεται επίσης ως λόγος ακυρώσεως ότι οι συνεδρίες του Συμβουλίου, κατά τις οποίες υπήρχαν απόντα μέλη, έπασχαν λόγω κακής σύνθεσης του Συμβουλίου εφόσον “έστω και αν θεωρηθεί ότι τα επισυναπτόμενα τεκμήρια στην αγόρευση των καθ΄ων η αίτηση αποκαλύπτουν την πρόσκληση των μελών, εντούτοις δεν προκύπτει από πουθενά κατά πόσο η εν λόγω πρόσκληση λήφθηκε από τα απόντα μέλη κατά τις επίδικες συνεδρίες”. 

 

Ούτε αυτός ο λόγος ευσταθεί. Σύμφωνα με το άρθρο 21(3) του Νόμου 158(I)/99 “Για να συνεδριάσει νόμιμα ένα συλλογικό όργανο πρέπει να κληθούν νομότυπα και εμπρόθεσμα όλα τα μέλη του στη συνεδρία, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που το συλλογικό όργανο συνεδριάζει σε τακτές ημέρες και ώρες.” Στην προκείμενη περίπτωση, οι προσκλήσεις της 4.9.2003 και 27.10.2003, που επισυνάπτονται στη γραπτή αγόρευση του δικηγόρου του καθ΄ου η αίτηση, συνιστούν, κατά την άποψή μου, απόδειξη νομότυπης και εμπρόθεσμης κλήσης όλων των μελών του Συμβουλίου, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε περαιτέρω απόδειξη ότι η πρόσκληση λήφθηκε και από τα μέλη που απουσίαζαν κατά τις επίδικες συνεδρίες.”

 

Ενόψει των πιο πάνω, θεωρώ ότι, εφόσον οι προσκλήσεις προς τα μέλη της αιτήτριας-καθ΄ης η αίτηση υπάρχουν στο σχετικό διοικητικό φάκελο, τόσο η αποστολή τους όσο και η λήψη τους τεκμαίρεται στη βάση του τεκμηρίου της κανονικότητας και, επομένως, οποιαδήποτε εκ μέρους της απόδειξη είτε ότι αυτές αποστάληκαν είτε ότι λήφθηκαν και από τα μέλη που απουσίαζαν κατά τις επίδικες συνεδρίες, είναι αχρείαστη. Το βάρος της αποδείξεως, εφόσον η αποστολή ή η λήψη των προσκλήσεων αμφισβητείται, βαρύνει τον αμφισβητούντα.

 

Η αίτηση απορρίπτεται. Χωρίς διαταγή για τα έξοδα.

 

 

Ρ. Γαβριηλίδης,

Δ.

 

 

 

 

/ΧΤΘ

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο