(2005) 4 ΑΑΔ 151
[*151]22 Φεβρουαρίου, 2005
[ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στής]
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤO ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ,
Αιτητής,
v.
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ,
Καθ’ ης η αίτηση.
(Υπόθεση Αρ. 729/2003)
Διοικητικό Δίκαιο ― Διοικητική ποινή ― Κατά πόσο έχει αυτοτέλεια έναντι της καταδίκης.
Διοικητικό Όργανο ― Συλλογικά όργανα ― Σύνθεση ― Περιστάσεις της κακής σύνθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στην κριθείσα περίπτωση.
Ο αιτητής προσέβαλε την καταδίκη του για παραβίαση εκ μέρους του των Καν. 61(1)(1γ) και 81(1) των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Κανονισμών του 1995 έως 2002, καθώς και την συνακόλουθη επιβολή σε βάρος του διοικητικού προστίμου εκ Λ.Κ. 10.000.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώνοντας την επίδικη απόφαση, αποφάσισε ότι:
1. Η πράξη της καταδίκης έχει αυτοτέλεια, όπως αυτοτέλεια έχει και η πράξη της επιβολής ποινής. Εξ’ ου και είναι δυνατή η προσβολή είτε της μίας είτε της άλλης, είτε, βέβαια, και των δύο, ανάλογα με την περίπτωση. Οι δύο πράξεις δεν συνδέονται παρά μόνο με συνάφεια, ως εκ της οποίας είναι δυνατή η προσβολή τους με την ίδια προσφυγή.
2. Ο κ. Άκης Χατζηπιερής δεν συμμετέσχε στις κρίσιμες συνεδρίες των καθ’ ων η αίτηση της 7.4.2003 και της 30.5.2003, για λόγους [*152]που νομικά δε δικαιολογούσαν τη μη συμμετοχή του, με αποτέλεσμα η καθ΄ης η αίτηση να είναι κακώς συγκροτημένη κατά τις εν λόγω συνεδρίες, πράγμα που οδηγεί αναπόφευκτα στην ακύρωση της επίδικης απόφασης.
Η προσφυγή επιτυγχάνει με έξοδα.
Αναφερόμενες Υποθέσεις:
Kyprianou v. The Republic (1976) 3 C.L.R. 210,
Mytides v. The Republic (1988) 3 C.L.R. 737.
Προσφυγή.
Α. Μαρκίδης, για τον Aιτητή.
Γ. Τριανταφυλλίδης, για την Καθ’ ης η αίτηση.
Cur. adv. vult.
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ.: Με την παρούσα προσφυγή, που καταχώρησε στις 4.8.2003, ο αιτητής ζητά διακήρυξη του Δικαστηρίου ότι η διοικητική πράξη της καθ’ ης η αίτηση, ημερομηνίας 30.5.2003, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία Elma Holdings Ltd, της οποίας ο αιτητής ήταν και είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος, υπέπεσε υπαιτιότητι και ή συνεπεία εσκεμμένης παράλειψης ή αμέλειάς του σε παραβίαση των Κανονισμών 61(1)(ιγ) και 81(1) των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Κανονισμών 1995 έως 2002 και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο εκ ΛΚ10.000, είναι άκυρη.
Στις 26.7.2004, με θέμα “Ανάκληση προηγούμενων αποφάσεων της Επιτροπής – αντικείμενα των προσφυγών ..., 729/2003, .......”, η καθ’ ης η αίτηση αποφάσισε ως εξής:
“Η Επιτροπή, αφού μελέτησε και συζήτησε το θέμα και έλαβε υπόψη της τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις υποθέσεις Εξέλιξη Επενδυτική Λτδ ν. Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (προσφυγή υπ’ αριθμό 612/2002) και Suphire (Stockbrokers) Ltd v Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (προσφυγή υπ’ αριθμό 1206/2002) επί του θέματος αποφάσισε:
(i) ……………………………………………………..……..…,
(ii) να ανακαλέσει την απόφαση της ημερομηνίας 30.5.2003 ως προς το ύψος του διοικητικού προστίμου το οποίο επέβα[*153]λε στο διοικητικό σύμβουλο της εταιρείας Elma Holdings Ltd, κ. Μιχαλάκη Ιωαννίδη, για παράβαση των Κανονισμών 6(1)(ιγ) και 81(1) των Κανονισμών του ΧΑΚ, ήτοι το ποσό των £10,000 (αριθμός προσφυγής 729/2003),
(iii) ......................................................................................................,
(iv) ......................................................................................................
Η Επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει το ύψος των προστίμων τα οποία επιβλήθηκαν στα πρόσωπα που αναφέρονται στα σημεία υπό (i) έως (iii) πιο πάνω δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναφέρουν ο,τιδήποτε επιθυμούν για σκοπούς μετριασμού της ποινής τους.”
Ενόψει της πιο πάνω απόφασης της καθ’ ης η αίτηση, ο δικηγόρος της εισηγήθηκε ότι η επίδικη πράξη κατέστη άνευ αντικειμένου εφόσον, αν και η ανακλητική απόφαση αναφέρεται μόνο στην ποινή που επιβλήθηκε, και καλεί τον αιτητή να προβάλει τα ελαφρυντικά του, εν τούτοις, δεδομένου ότι η καταδίκη και η ποινή συνιστούν σύνθετη διοικητική ενέργεια, η ανάκληση της ποινής έχει συμπαρασύρει και την καταδίκη ως ενσωματωθείσαν στην ποινή.
Ο δικηγόρος του αιτητή πρόβαλε την αντίθετη άποψη. Εισηγήθηκε ότι η απόφαση για την καταδίκη συνιστά αυτοτελή διοικητική πράξη, όπως αυτοτελή διοικητική πράξη συνιστά και η απόφαση για την ποινή. Επομένως, κατέληξε, η ανάκληση της ποινής δε συμπαρασύρει και την καταδίκη, εφόσον, μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αιτητής καλείται να προβάλει τα ελαφρυντικά του με προοπτική να του επιβληθεί νέα ποινή για την ίδια καταδίκη.
Η εισήγηση του δικηγόρου του αιτητή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Η πράξη της καταδίκης έχει αυτοτέλεια, όπως αυτοτέλεια έχει και η πράξη της επιβολής ποινής. Εξού και είναι δυνατή η προσβολή είτε της μίας είτε της άλλης, είτε, βέβαια, και των δύο, ανάλογα με την περίπτωση. Οι δύο πράξεις δεν συνδέονται παρά μόνο με συνάφεια, ως εκ της οποίας είναι δυνατή η προσβολή τους με την ίδια προσφυγή. Ακολουθεί ότι με την απόφαση της 26.7.2004 η προσφυγή δεν κατέστη άνευ αντικειμένου. Θα υπεισέλθω, επομένως, στην ουσία της.
Προβάλλεται, μεταξύ άλλων, ως λόγος ακυρώσεως ότι η καθ’ ης η αίτηση δεν ήταν νόμιμα συγκροτημένη όταν έλαβε την επίδικη απόφαση. Σύμφωνα με το δικηγόρο του αιτητή, στη συνεδρία της [*154]7.4.2003, κακώς το μέλος της καθ’ ης η αίτηση Άκης Χατζηπιερής “αποχώρησε από την αίθουσα συνεδρίασης κατά την παρουσίαση, συζήτηση και λήψη απόφασης αναφορικά με το πιο πάνω θέμα για σκοπούς σύνθεσης της Επιτροπής” γιατί “απουσίαζε από τη συνεδρία της Επιτροπής ημερομηνίας 13.1.2003 όπου λήφθηκε η απόφαση για το διορισμό του κ. Άλκη Πιερίδη ως Ερευνώντα Λειτουργού με σκοπό τη διερεύνηση κατά πόσο γίνεται ορθή τήρηση του μητρώου της εταιρείας Elma Holdings Ltd”. (Παράρτημα 4 στην Ένσταση). Επίσης, κακώς αποχώρησε από την τελευταία κρίσιμη συνεδρία της 30.5.2003 για τον ίδιο λόγο, επειδή, δηλαδή, απουσίαζε από τη συνεδρία της καθ’ ης η αίτηση της 13.1.2003. (Παράρτημα 8 στην Ένσταση). Και τούτο διότι η απόφαση περί διορισμού «ερευνώντος λειτουργού» βασίζεται σε στοιχεία, που απλώς δικαιολογούν έρευνα, αλλά το θέμα, που τίθεται μετά την συμπλήρωση της έρευνας και την υποβολή του πορίσματος του Ερευνώντος Λειτουργού, είναι εντελώς διαφορετικής φύσεως και δεν μπορεί να λεχθεί ότι κάποιος, που δεν έλαβε μέρος στη συνεδρία, στην οποίαν αποφασίσθηκε η έρευνα, δεν μπορεί να παρακαθήσει στην εξέταση του πορίσματος και την περαιτέρω διαδικασία.
Η εισήγηση του δικηγόρου του αιτητή με βρίσκει και πάλι σύμφωνο. Ο κ. Άκης Χατζηπιερής δε συμμετέσχε στις κρίσιμες συνεδρίες της 7.4.2003 και της 30.5.2003 για λόγους που νομικά δε δικαιολογούσαν τη μη συμμετοχή του, με αποτέλεσμα η καθ’ ης η αίτηση να είναι κακώς συγκροτημένη κατά τις εν λόγω συνεδρίες, πράγμα που οδηγεί αναπόφευκτα στην ακύρωση της επίδικης απόφασης. (Βλ., μεταξύ άλλων, Kyprianou v. The Republic (1976) 3 C.L.R. 210 και Mytides v. The Republic (1988) 3 C.L.R. 737).
Δοθείσης της κακής συγκρότησης της καθ’ ης η αίτηση, με συνεπακόλουθό της την αναρμοδιότητα, δε θα υπεισέλθω στην εξέταση των υπόλοιπων λόγων ακυρώσεως που προβάλλονται.
Η επίδικη πράξη της καθ’ ης η αίτηση ακυρώνεται. Με έξοδα υπέρ του αιτητή.
Η προσφυγή επιτυγχάνει με έξοδα.
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο