Λεμονιάτης Γεώργιος και Άλλος ν. Δήμου Λεμεσού (2005) 4 ΑΑΔ 869

(2005) 4 ΑΑΔ 869

[*869]11 Νοεμβρίου, 2005

[ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΜΟΝΙΑΤΗΣ,

2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ,

Αιτητές,

v.

ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ,

Καθ’ ου η αίτηση.

(Υπόθεση Αρ. 707/2004)

 

Δήμοι ― Υπάλληλοι ― Το νομοθετικό καθεστώς της εργοδότησης εργατών ― Άρθρα 53-56 του περί Δήμων Νόμου του 1985 (Ν. 111/85) ― Ερμηνεία.

Αναθεωρητική Δικαιοδοσία ― Διαφορές στη σφαίρα του δημοσίου δικαίου ― Η σχέση εργοδότησης εργατών από τους Δήμους αποτελεί σχέση ιδιωτικού δικαίου.

Οι αιτητές προσέφυγαν κατά της προαγωγής των ενδιαφερομένων μερών στη θέση τεχνίτη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας την προσφυγή, αποφάσισε ότι:

Οι αιτητές και τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα είχαν προσληφθεί από το Δήμο ως εργάτες, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, και απασχολούνταν σε διάφορους τομείς. Η εργοδότηση εργατών από Δήμους γίνεται με βάση το άρθρο 56 του περί Δήμων Νόμου του 1985 (Ν. 111/85 όπως τροποποιήθηκε).

Οι διατάξεις του Νόμου διακρίνουν μεταξύ εργατών και υπαλλήλων του Δήμου, ανώτερων υπαλλήλων (άρθρο 54) και κατώτερων υπαλλήλων (άρθρο 55), οι οποίοι διορίζονται από το Συμβούλιο στη βάση σχεδίων υπηρεσίας τα οποία είναι απαραίτητα για την πλήρωση [*870]των θέσεων της δημοτικής υπηρεσίας (άρθρο 53). Υπογραμμίζεται, στο εδάφιο (3) του άρθρου 53, ότι «ο όρος ‘θέσις της δημοτικής υπηρεσίας’ σημαίνει οιανδήποτε θέσιν προβλεπομένην υπό των άρθρων 54 και 55, αλλά δεν περιλαμβάνει εργάτας διοριζομένους δυνάμει του άρθρου 56.».

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν παρέχει δυνατότητα κατάταξης των εργατών στο υπαλληλικό προσωπικό, το λειτουργικά ενταγμένο στο Δήμο. Ως εκ τούτου, η σχέση των εργατών με τον Δήμο, οποιαδήποτε μορφή και αν προσλάβει, σε οποιαδήποτε βαθμίδα και αν τοποθετηθούν, δεν εμπίπτει στη σφαίρα δημοσίου δικαίου. Η σχέση τους με τον Δήμο παραμένει πάντοτε σχέση ιδιωτικού δικαίου.

Η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.

Αναφερόμενη Υπόθεση:

Κωνσταντίνου κ.ά. ν. Δημοκρατίας (2004) 3 Α.Α.Δ. 577.

Προσφυγή.

Δ. Μέρτακκα, για τους Αιτητές.

Α. Σολουκίδου, για τον Καθ’ ου η αίτηση.

Καμιά εμφάνιση για τα Ενδιαφερόμενα Πρόσωπα.

Cur. adv. vult.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Δ.: Οι αιτητές προσβάλλουν την απόφαση του Δήμου Λεμεσού ημερ. 29 Απριλίου 2004 με την οποία, κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε ο Δήμος, τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα προάχθηκαν στη θέση τεχνίτη από 1 Μαΐου 2004. Σχέδιο υπηρεσίας δεν υπήρχε ούτε για την κατεχόμενη θέση ούτε για τη νέα.

Οι αιτητές και τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα είχαν προσληφθεί από το Δήμο ως εργάτες, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, και απασχολούνταν σε διάφορους τομείς. Η εργοδότηση εργατών από Δήμους γίνεται με βάση το άρθρο 56 του περί Δήμων Νόμου του 1985 (Ν. 111/85 όπως τροποποιήθηκε). Προβλέπεται ότι η πρόσληψη γίνεται από τριμελή Επιτροπή:

«56. Τριμελής Επιτροπή εκ των μελών του συμβουλίου οριζομένων προς τούτο και προεδρευομένη υπό του δημάρχου δύ[*871]ναται να εργοδοτή, υπό τα τρέχοντα ημερομίσθια, οιουσδήποτε εργάτας αναγκαίους διά την υπηρεσία του δήμου και διά την εκτέλεσιν οιασδήποτε εργασίας διά την οποίαν υφίσταται πρόνοια εις οιονδήποτε τρέχοντα προϋπολογισμόν, ως αυτός ενεκρίθη υπό του συμβουλίου.»

Οι διατάξεις του Νόμου διακρίνουν μεταξύ εργατών και υπαλλήλων του Δήμου, ανώτερων υπαλλήλων (άρθρο 54) και κατώτερων υπαλλήλων (άρθρο 55), οι οποίοι διορίζονται από το Συμβούλιο στη βάση σχεδίων υπηρεσίας τα οποία είναι απαραίτητα για την πλήρωση των θέσεων της δημοτικής υπηρεσίας (άρθρο 53).  Υπογραμμίζεται, στο εδάφιο (3) του άρθρου 53, ότι «ο όρος ‘θέσις της δημοτικής υπηρεσίας’ σημαίνει οιανδήποτε θέσιν προβλεπομένην υπό των άρθρων 54 και 55, αλλά δεν περιλαμβάνει εργάτας διοριζομένους δυνάμει του άρθρου 56.».

Κατά τη γνώμη μου, η προαναφερθείσα νομοθετική ρύθμιση δεν παρέχει δυνατότητα κατάταξης των εργατών στο υπαλληλικό προσωπικό, το λειτουργικά ενταγμένο στο Δήμο. Ως εκ τούτου, η σχέση των εργατών με τον Δήμο, οποιαδήποτε μορφή και αν προσλάβει, σε οποιαδήποτε βαθμίδα και αν τοποθετηθούν, δεν εμπίπτει στη σφαίρα δημοσίου δικαίου. Η σχέση τους με τον Δήμο παραμένει πάντοτε σχέση ιδιωτικού δικαίου. Επομένως το ότι εν προκειμένω οι αιτητές και τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα εντάχθηκαν σε κάποιο στάδιο «στο μόνιμο και συντάξιμο προσωπικό» δεν έχει σημασία. Το πώς τα μέρη αντίκριζαν τη σχέση τους, το πώς επέλεξαν να την περιγράψουν ή να την χαρακτηρίσουν, δεν μπορεί να μεταβάλει αυτή την πραγματικότητα. Το ζήτημα εδώ κρίνεται εξ αντικειμένου, βάσει του προαναφερθέντος νομοθετικού καθεστώτος. Γι’ αυτό, στην παρούσα περίπτωση, δεν εγείρεται ζήτημα στάθμισης στοιχείων και παραγόντων κατά τον τρόπο που υπέδειξε η Ολομέλεια στην Κωνσταντίνου κ.ά. ν. Δημοκρατίας (2004) 3 Α.Α.Δ. 577.

Η προσφυγή απορρίπτεται ως μη παραδεκτή. Έξοδα υπέρ του Δήμου Λεμεσού.

Η προσφυγή απορρίπτεται με έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο