ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ TASNI ENVIRO LTD ΚΑΙ TELMEN LTD ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ κ.α., Υπόθεση Αρ. 862/2005, 26 Ιουνίου 2008

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ANAΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

                                                (Υπόθεση Αρ. 862/2005)

 

26 Ιουνίου, 2008

 

[ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, Δ/στής]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «TASNI ENVIRO LTD ΚΑΙ TELMEN LTD»,

Αιτητών,

ν.

 

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ/Ή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

Καθ΄ων  η Αίτηση.

 

 

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΙΤΗΣΗ ΗΜΕΡ. 12.4.2007

 

Α. Σ. Αγγελίδης, για τους Αιτητές.

Ε. Γαβριήλ (κα), για τους Καθ΄ων η Αίτηση.

 

 

 

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, Δ.:  Οι Αιτητές συμμετείχαν σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια συστημάτων παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής πίεσης.  Στις 24.5.05 η αναθέτουσα Αρχή, μέσω του αρμόδιου Συμβουλίου Προσφορών, αποφάσισε την ακύρωση της προσφοράς για το λόγο ότι καμιά από τις υποβληθείσες προσφορές ήταν κατάλληλη.  Την επομένη, 25.5.05, προχώρησε με επαναληπτική διεξαγωγή του διαγωνισμού με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.  Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, επέλεξε μόνο τους αρχικούς προσφοροδότες, τους οποίους κάλεσε να υποβάλουν εκ νέου προσφορές.  Για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, κλήθηκαν και εκείνοι, οι προσφορές των οποίων κρίθηκαν ότι δεν πληρούσαν τους όρους.  Τελικά η προσφορά των Αιτητών απορρίφθηκε επειδή κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού.  Καταχώρησαν ένσταση, και μετά την απόρριψη της, ιεραρχική προσφυγή η οποία επίσης απορρίφθηκε.  Με την παρούσα προσφυγή, οι Αιτητές προσβάλλουν την απόρριψη της ιεραρχικής προσφυγής τους από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. 

 

Με την παρούσα ενδιάμεση αίτηση τους ζητούν: (α) διάταγμα όπως οι καθ’ων η αίτηση παρουσιάσουν προς επιθεώρηση από τους Αιτητές τον διοικητικό φάκελο αρ. 13.25.23. Τόμος 1, ο οποίος αφορά τον επίδικο διαγωνισμό στον οποίο περιέχονται τα πρακτικά της διοικητικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προσφορών μέχρι και τις 25.5.05, που αποφασίστηκε η επαναληπτική διεξαγωγή του διαγωνισμού με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης του διαγωνισμού αυτού.  (β)  Διάταγμα με το οποίο να διατάσσονται οι καθ’ων η αίτηση να εφοδιάσουν με αντίγραφα όλων των πρακτικών που τηρήθηκαν κατά τη διαδικασία εξέτασης των προσφορών κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου.  (γ)  Διάταγμα με το οποίο να διατάσσονται οι καθ’ων η αίτηση όπως παρουσιάσουν προς επιθεώρηση τις προσφορές που υπέβαλε το Ε/Μ στον πιο πάνω διαγωνισμό και εφοδιάσουν τους Αιτητές με αντίγραφα των προσφορών. 

 

Στην ένορκη δήλωση που συνοδεύει την αίτηση, αλλά και στην αγόρευση της δικηγόρου των Αιτητών, γίνεται αναφορά στο ιστορικό του ανοικτού διαγωνισμού και στη διαδικασία που ακολούθησε μέχρι και την ακύρωση του διαγωνισμού.  Οι Αιτητές σημειώνουν ότι οι καθ’ων η αίτηση σε κανένα στάδιο δεν παρουσίασαν προς επιθεώρηση από τους ίδιους και για σκοπούς δικαστικού ελέγχου, τα πρακτικά της διαδικασίας που τηρήθηκαν μέχρι τη συνεδρίαση κατά την οποία αποφασίστηκε η ακύρωση του διαγωνισμού, ώστε να ελεγχθεί δικαστικώς η νομιμότητα της και να μπορεί να κριθεί η ορθότητα της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε και κατά πόσο αυτή συνάδει με το άρθρο 23(1)(α) του Νόμου 101(1)/2003.  Ήταν η θέση τους ότι σύμφωνα με τη νομολογία, στην τελική εκτελεστική πράξη ενσωματώνονται και όλες οι προηγούμενες πράξεις της διοίκησης, με αποτέλεσμα η προσφυγή στο Δικαστήριο κατά της τελευταίας πράξης, να επιτρέπει έλεγχο νομιμότητας εφ’ όλης της διαδικασίας.  Στην προκειμένη περίπτωση, η ακύρωση της πρώτης διαδικασίας αποτελεί σύμφωνα με το άρθρο 23(1) του πιο πάνω Νόμου, προϋπόθεση για την έναρξη διαδικασίας με διαπραγμάτευση.  Ο συγκεκριμένος διοικητικός φάκελος είναι απόλυτα απαραίτητος, αφού μέσα σε αυτόν περιέχεται η αιτιολογία και καταγράφονται οι εξαιρετικές περιστάσεις που δικαιολογούσαν την ακύρωση του αρχικού διαγωνισμού και την προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση.  Η επιθεώρηση του συγκεκριμένου φακέλου επιβάλλεται και από την αρχή της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.  Διαφορετικά ο δικαστικός έλεγχος παροπλίζεται.

 

Οι καθ’ων η αίτηση καταχώρησαν ένσταση την οποία στηρίζουν στους πιο κάτω λόγους: (1) Ο διοικητικός φάκελος περιέχει έγγραφα τα οποία είναι παντελώς άσχετα και ανεξάρτητα με την προσβαλλόμενη με την παρούσα προσφυγή, απόφαση. (2) Ο διοικητικός φάκελος αφορά διοικητική διαδικασία που προηγήθηκε της παρούσας και/ή αφορά σε αυτοτελή διοικητική πράξη η οποία δεν έχει προσβληθεί από τους Αιτητές και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν αποδεχτεί τη νομιμότητά της.  (3) Στο φάκελο περιέχονται τα πρακτικά της διαδικασίας επανάληψης του διαγωνισμού με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η οποία αποτελεί αυτοτελή διοικητική πράξη, η οποία δεν έχει προσβληθεί από τους Αιτητές.  (4) Αντικείμενο της παρούσας προσφυγής είναι η απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών με την οποία επικυρώθηκε η απόφαση της Αναθέτουσας Αρχής στον νέο επαναληπτικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν και οι Αιτητές ανεπιφύλακτα.  Με την απόφαση εκείνη απορρίφθηκε η προσφορά των Αιτητών, για το λόγο ότι ήταν εκτός προδιαγραφών και συνεπώς οι Αιτητές δεν νομιμοποιούνται να επιθεωρήσουν τα έγγραφα τα οποία δεν σχετίζονται με την προσβαλλόμενη απόφαση, αλλά με άλλη η οποία δεν προσβλήθηκε.  Για τον ίδιο λόγο δεν δικαιούνται να επιθεωρήσουν ούτε την προσφορά του Ε/Μ, επιτυχόντα προσφοροδότη.  Περαιτέρω, εφόσον στερούνται του απαιτούμενου εννόμου συμφέροντος να προσβάλουν την προσφορά του Ε/Μ, πόσο μάλλον να επιθεωρήσουν τα σχετικά έγγραφα.  Τα μόνα έγγραφα τα οποία δικαιούνται οι Αιτητές να επιθεωρήσουν, είναι αυτά τα οποία σχετίζονται με τον αποκλεισμό τους από το διαγωνισμό.

 

Έχω εξετάσει τις εκατέρωθεν θέσεις και έχω αποφασίσει να ασκήσω τη διακριτική ευχέρεια που έχω δυνάμει των Κανονισμών 10 και 19 των Διαδικαστικών Κανονισμών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου του 1962, υπέρ της απόρριψης της αίτησης.

 

Όπως επεξηγήθηκε σχετικά πρόσφατα στην Kean Soft Drinks v. Κυπριακής Δημοκρατίας, Συνεκδ. Υπ. 1247/05 κ.α., ημερ. 25.9.07 με αναφορά στην υπόθεση National Bank of Greece, S.A. v. Paraskevas Mitsides, Debtor and Αnother (1962) CLR 40, τόσο η αποκάλυψη εγγράφων όσο και η επιθεώρηση εγγράφων, επιτρέπεται όταν κριθεί ότι τα έγγραφα είναι σχετικά.  Τα έγγραφα είναι δυνατό να είναι εμμέσως ή αμέσως σχετικά, όταν βοηθούν το διάδικο που ζητά την αποκάλυψη στην προώθηση της υπόθεσης του ή δημιουργούν ζημιά στην υπόθεση του αντιδίκου του, ή ακόμα, δυνατόν να οδηγήσουν σε μια διαδικασία η οποία μπορεί να έχει μια από τις πάνω συνέπειες.  Πέραν της σχετικότητας των εγγράφων, η έγκριση του αιτήματος θα πρέπει να κρίνεται ότι είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και στη συνέχεια ακυρώθηκε.  Οι Αιτητές, ως αποκλεισθέντες προσφοροδότες, νομιμοποιούνταν να θέσουν θέμα που αφορούσε στον αποκλεισμό των ιδίων και όχι για οτιδήποτε άλλο (Βλ. Δημοκρατία ν. Κωνσταντινίδου κ.α. (2002) 3 ΑΑΔ 220).  Οι Αιτητές δεν προσέβαλαν την συγκεκριμένη απόφαση.  Προτίμησαν να λάβουν μέρος στον επαναληπτικό διαγωνισμό που θα διεξαγόταν με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης.  Ως αποτέλεσμα της επιλογής τους, ο πρώτος κύκλος ενεργειών των καθ’ων η αίτηση διαχωρίζεται, εφόσον δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τους Αιτητές ούτε από οποιοδήποτε προσφοροδότη.  Κατά την άποψη μου όποια έγγραφα περιέχονταν στο σχετικό φάκελο μέχρι τις 24.5.05 που ακυρώθηκε η προσφορά, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως σχετικά εφόσον σχετίζονται με πράξη η οποία δεν προσβλήθηκε.  Αντίθετα, οι Αιτητές παρουσιάζονταν να δέχονται την ακύρωση και να λαμβάνουν μέρος στον νέο διαγωνισμό με την μέθοδο της διαπραγμάτευσης.  Εάν επιτρεπόταν στους Αιτητές να επανέλθουν σε θέματα που αφορούν τον αρχικό διαγωνισμό που ακυρώθηκε, στην ουσία θα επιτρεπόταν στους Αιτητές να ασχοληθούν με τη νομιμότητα διοικητικής πράξης την οποία δεν προσέβαλαν, αλλά αντίθετα, με τις ενέργειες τους φαίνεται να είχαν αποδειχθεί.  Δεν συμφωνώ με τον κ. Αγγελίδη ότι η δεύτερη διαδικασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρώτη.  Από το άρθρο 23(1) του περί Σύναψης Συμβάσεων (Προμήθειες, Έργα και Υπηρεσίες) Νόμου του 2003 (Ν. 101(Ι)/2003), δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.  Όπως ορθά επεσήμανε η δικηγόρος για τους καθ’ων η αίτηση, αντικείμενο της παρούσας προσφυγής είναι η απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών στο νέο επαναληπτικό διαγωνισμό να απορρίψει την ιεραρχική προσφυγή των Αιτητών με την οποία αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της απόφασης να απορριφθεί η προσφορά τους, ως μη πληρούσα τους όρους.  Επομένως, σχετικό είναι ό,τι έχει σχέση με την προσβαλλόμενη πράξη, η οποία αφορά στην περίοδο μετά τις 25.5.05 και όχι προηγουμένως.  Τίποτε από ό,τι προηγήθηκε θα μπορούσε να βοηθήσει τους Αιτητές στο να προωθήσουν την προσφυγή τους.  Οποιαδήποτε αναφορά στα όσα προηγήθηκαν της 25.5.05, εκτός για να παρουσιαστεί το ιστορικό της διαφοράς, κρίνω ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της δικαιοσύνης, εφόσον θα διευρύνονταν αχρείαστα τα γεγονότα με ορατό κίνδυνο να συγχυστεί η διαδικασία.

 

Η ενδιάμεση αίτηση απορρίπτεται με έξοδα εναντίον των Αιτητών όπως θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή.  Τα έξοδα να καταβληθούν στο τέλος της διαδικασίας.

 

 

 

 

 

 (Υπ.) Γ. Ερωτοκρίτου, Δ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ΕΠς


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο