OSTMAN SPICES LTD ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, Υπόθεση Αρ. 1573/06, 30 Σεπτεμβρίου 2008 930

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

                                                                   Υπόθεση Αρ. 1573/06

 

30 Σεπτεμβρίου, 2008  9.30

 

[ΑΡΤΕΜΗΣ, Πρόεδρος]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

OSTMAN SPICES LTD,

Αιτήτρια,

 

και

 

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΑ ΤΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,

Καθ΄ου η αίτηση.

- - - - - - -

Γ. Βαλιαντής για Λ.. Παπαφιλίππου,  για  αιτήτρια

Μ. Θεοκλήτου (κα), για καθ΄ου η αίτηση.

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

ΑΡΤΕΜΗΣ, Π.:  Η αιτήτρια έχει ως εμπορική δραστηριότητα την επεξεργασία και εμπορία γεωργικών προϊόντων, βοτάνων και αρωματικών φυτών.

 

Υπέβαλε αίτηση για παραχώρηση χορηγίας, με βάση το πρόγραμμα για την ενθάρρυνση της βελτίωσης και ανάπτυξης της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων για «την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό, μονάδας συσκευασίας γεωργικών προϊόντων, αρωματικών φυτών και βοτάνων».

 

Η αίτηση της εξετάστηκε από την αρμόδια Συμβουλευτική Κυβερνητική Επιτροπή, σύμφωνα με την καθορισμένη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης.  Η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την παραχώρηση χορηγίας μέχρι ΛΚ70.313.

 

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ενημέρωσε την αιτήτρια με επιστολή για τη χορηγία που είχε κατ΄αρχή εγκριθεί και ότι θα ακολουθούσε υπογραφή Συμφωνίας.

 

Η αιτήτρια ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για τη βαθμολογία που συγκέντρωσε η αίτησή της και το σκεπτικό με το οποίο η Επιτροπή κατέληξε στην έγκριση χορηγίας του επίδικου ποσού και ανέφερε ότι αυτό ήταν πολύ χαμηλό.

 

Το Υπουργείο πληροφόρησε την αιτήτρια για τα θέματα αυτά.

 

Ακολούθως, η αιτήτρια υπέβαλε ένσταση στην απόφαση της Επιτροπής, προβάλλοντας ότι η απόφαση είναι λανθασμένη, «αφού κινείται αντίθετα από το πνεύμα της προκήρυξης του συγκεκριμένου μέτρου και έρχεται σε αντίθεση με τα επιμέρους κριτήρια που έχουν τεθεί.»

 

Ακολούθησε έρευνα από Λειτουργούς του Υπουργείου για διερεύνηση του αιτήματος για αναθεώρηση του ποσού της χορηγίας.

 

Μετά από μελέτη των δεδομένων της υπόθεσης, το Υπουργείο πληροφόρησε την αιτήτρια, με επιστολή ημερομηνίας 13.6.2006, ότι το αίτημά της για τροποποίηση της χορηγίας που της εγκρίθηκε δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί.

 

Με την προσφυγή προσβάλλεται η απόφαση αυτή.

 

Ακολούθησε υπογραφή της σχετικής Συμφωνίας παροχής χορηγίας για το ποσό των ΛΚ70.313 με σχετική επιφύλαξη.

 

Οι δικηγόροι της αιτήτριας πρόβαλαν, για να πλήξουν το κύρος της επίδικης απόφασης, ότι αυτή λήφθηκε με πλάνη περί τα πράγματα χωρίς να διενεργηθεί δέουσα έρευνα.

 

Δε με έπεισαν ως προς την απόδειξη των ισχυρισμών τους.

 

Από τα ενώπιόν μου στοιχεία προκύπτει ότι έγινε δέουσα έρευνα από τους Λειτουργούς του Υπουργείου, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της αιτήτριας, εξέτασαν όλα τα δεδομένα που αφορούσαν την επιχείρηση της αιτήτριας και κατέληξαν στα συμπεράσματα που περιέχονται στην επιστολή του Υπουργείου προς την αιτήτρια, ημερομηνίας 13.6.2006.

 

Κρίθηκε ότι, για τους λόγους που αναφέρονται σ΄αυτή η χορηγία, που είχε εγκριθεί και κοινοποιήθηκε με την επιστολή ημερομηνίας 3.10.2005, θα παρέμενε αναλλοίωτη.  Τονίστηκε ότι η απόφαση της Επιτροπής βασίστηκε στα στοιχεία που φαίνονται στην τεχνοοικονομική μελέτη που διενεργήθηκε.

 

Ο δικαστικός έλεγχος περιορίζεται στη διερεύνηση της νομιμότητας της επίδικης απόφασης και στη διακρίβωση κατά πόσο το διοικητικό όργανο ενήργησε κάτω από πλάνη ή έχει υπερβεί τα όρια της διακριτικής του εξουσίας.  Αν δε διακριβωθεί κάτι τέτοιο, η κρίση της διοίκησης επί θεμάτων τεχνικής φύσης ή ειδικών γνώσεων είναι ανέλεγκτη.

 

Οι δικηγόροι της αιτήτριας δεν απέδειξαν τον ισχυρισμό τους ώστε να δικαιολογείται παρέμβαση του Δικαστηρίου.

 

Καταλήγω ότι η επίδικη απόφαση λήφθηκε μετά από δέουσα έρευνα και εξέταση όλων των στοιχείων που είχε ενώπιόν του ο καθ΄ου η αίτηση, με βάση τα οποία κατέληξε σε εύλογα συμπεράσματα.

 

Πρόβαλαν, περαιτέρω, οι δικηγόροι της αιτήτριας, πως ο καθ΄ου η αίτηση παραβίασε το δικαίωμα ακρόασης της αιτήτριας και ενήργησε κατά παράβαση του άρθρου 43 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου του 1999 (Ν. 158(1)/99).

 

Η παραβίαση του εν λόγω δικαιώματος, όπως αναπτύσσεται στη γραπτή αγόρευση των δικηγόρων της αιτήτριας, δεν τίθεται ως λόγος ακύρωσης στην αίτηση ακυρώσεως.  Ο εξεταστικός χαρακτήρας της διαδικασίας κάτω από το άρθρο 146 του Συντάγματος δεν καταργεί τη δικογραφία ως το μέσο προσδιορισμού των επίδικων θεμάτων.  Οι αγορεύσεις εξειδικεύουν και συγκεκριμενοποιούν τα επίδικα θέματα (Δημοκρατία ν. Κουκκουρή, (1993) 3 Α.Α.Δ., 598, 607).  Συνεπώς δε θα προβώ σε εξέταση του ισχυρισμού αυτού.

 

Η προσφυγή απορρίπτεται με €1.000 εναντίον της αιτήτριας εταιρείας.

 

 

                                                      Π. Αρτέμης, Π.

 

 

 

 

 

 

/Χ.Π.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο