ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΣΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, Υπόθεση Αρ. 970/2007, 19 Μαΐου 2009

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

(Υπόθεση Αρ. 970/2007)

 

19 Μαΐου, 2009

 

[ΝΙΚΟΛΑЇΔΗΣ, Δ/στής]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,

 

Αιτητής,

 

ν.

 

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,

 

Καθ΄ων η αίτηση.

_______________

 

Ε. Πουλλά-Μακαρούνα (κα) με Κ. Χατζηχαραλάμπους-Παπαβασιλείου (κα) για τον Αιτητή.

Ελ. Λοϊζίδου (κα), Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για τους Καθ΄ ων η αίτηση.

________________

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, Δ.:  Ο αιτητής αξιώνει ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (στο εξής «η Επιτροπή»), ημερ. 7.5.2007 με την οποία απορρίφθηκε η ένστασή του για μη συμπερίληψή στον πίνακα διοριστέων Εκπαιδευτών Ξενοδοχειακών (Τραπεζοκομία).

 

Ο αιτητής κατέχει απολυτήριο στον κλάδο Ξενοδοχειακών (Τραπεζοκομία) που απέκτησε από την Τεχνική Σχολή Πάφου, καθώς και τον τίτλο Associate Degree in Hospitality Administration που απέκτησε από το Glion Hotel School, Ελβετίας.  Υπέβαλε αίτηση για εγγραφή του στους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτών Ξενοδοχειακών (Γενικά) και Ξενοδοχειακών (Τραπεζοκομία).

 

Στις 20.2.2004 η Επιτροπή αποφάσισε ότι η αίτησή του δεν μπορούσε να γίνει δεκτή λόγω μη κατοχής προσόντων που να δικαιολογούν εγγραφή του στην Κλίμακα Α4 – Α6, όπως απαιτεί το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης.

 

Ο αιτητής υπέβαλε ένσταση, η οποία, επίσης, απορρίφθηκε στις 12.5.2004.  Η Επιτροπή επεξηγώντας τους λόγους απόρριψης αναφέρει ότι ο αιτητής θα πρέπει να αποκτήσει πενταετή τεχνική πείρα στην ειδικότητα της τραπεζοκομίας, ενώ η αίτηση για εγγραφή του στον πίνακα διοριστέων Εκπαιδευτών Ξενοδοχειακών (Γενικά) στις κλίμακες Α4 – Α6 απορρίφθηκε γιατί το απολυτήριό του από την Τεχνική Σχολή Πάφου αφορά την Τραπεζοκομία και όχι τα Γενικά Ξενοδοχειακά.

 

Στις 28.9.2004, ο αιτητής, ζήτησε μέσω του δικηγόρου του, επανεξέταση της αίτησής του για εγγραφή του στους πίνακες διοριστέων Εκπαιδευτών Ξενοδοχειακών (Γενικά) και (Τραπεζοκομία), θέτοντας μεταξύ άλλων υπ΄ όψιν της Επιτροπής το νεοαποκτηθέν δίπλωμά του “Swiss Higher Diploma in International Hotel Management” που απέκτησε από το Hotel Institute Montreux, Ελβετίας.

 

Η Επιτροπή στις 25.10.2004, αποφάσισε να παραπέμψει τον αιτητή στο ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. για αναγνώριση της ισοτιμίας και αντιστοιχίας του πιο πάνω τίτλου του προς τίτλο ανώτερης εκπαίδευσης στον κλάδο σπουδών Ξενοδοχειακών.  Έκρινε δε ότι η αίτησή του θα εξεταζόταν για εγγραφή στις κλίμακες Α5 – Α7, μετά την προσκόμιση του σχετικού πιστοποιητικού ισοτιμίας και αντιστοιχίας.  Τονίστηκε προς τον αιτητή, στην επιστολή της Επιτροπής ημερ. 29.10.2004  με την οποία του κοινοποιήθηκε η απόφαση ότι θα έπρεπε να αποταθεί προς το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. το ταχύτερο, για αναγνώριση της ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου του προς τίτλο ανώτερης εκπαίδευσης στον κλάδο σπουδών των ξενοδοχειακών.

 

Στις 22.4.2005, ο αιτητής υπέβαλε στο Γραφείο της Επιτροπής τον τίτλο του B.A. in Hospitality Management που απέκτησε από το University of Derby του Ηνωμένου Βασιλείου, το Νιόβρη του 2004.  Η Επιτροπή, εν όψει του νέου τίτλου του αιτητή, με επιστολή της ημερ. 15.6.2005, τον πληροφόρησε ότι αν επιθυμούσε να εγγραφεί στους πίνακες διοριστέων θα έπρεπε να υποβάλει σχετική αίτηση.  Παράλληλα σημειώνονται τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης Εκπαιδευτή στην κλίμακα Α8 – Α10, με σκοπό την εγγραφή στον πίνακα διοριστέων Εκπαιδευτών οποιασδήποτε ειδικότητας.  Τα προσόντα αυτά είναι: τίτλος/πτυχίο πανεπιστημίου ή ανώτατης σχολής ισοδύναμης με πανεπιστήμιο στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει, καθώς και διετής τεχνική πείρα στην ειδικότητά του ή μεταπτυχιακός τίτλος, επίσης στην ειδικότητά του.

 

Ανταποκρινόμενος στην πιο πάνω επιστολή ο αιτητής υπέβαλε στις 13.12.2006 αίτηση για εγγραφή στους πίνακες διοριστέων Εκπαιδευτών Ξενοδοχειακών (Γενικά) και Ξενοδοχειακών (Τραπεζοκομία) (κλίμακες Α8 – Α10), επισυνάπτοντας μεταξύ άλλων βεβαίωση της τεχνικής του πείρας.

 

Στη συνεδρία της ημερ. 16.1.2007, η  Επιτροπή κατέγραψε όλους τους τίτλους που ο αιτητής κατείχε και αποφάσισε να απορρίψει την αίτησή του για εγγραφή στον πίνακα διοριστέων Εκπαιδευτών Ξενοδοχειακών (Τραπεζοκομία), γιατί δεν κατείχε τίτλο ή πτυχίο πανεπιστημίου ή ανώτατης σχολής ισοδύναμης με πανεπιστήμιο στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει, όπως απαιτεί το οικείο σχέδιο υπηρεσίας.  Όμως κατά συνεκτίμηση των τίτλων του, αποδέκτηκε την αίτησή του για εγγραφή στον πίνακα διοριστέων Εκπαιδευτών Ξενοδοχειακών (Γενικά).

 

Ο αιτητής υπέβαλε ένσταση στις 8.3.2007, η οποία επίσης απορρίφθηκε με απόφαση ημερ. 21.3.2007, επειδή κρίθηκε ότι δεν κατείχε τίτλο πανεπιστημίου ή ανώτατης σχολής ισοδύναμης με πανεπιστήμιο στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει, για τον ίδιο λόγο για τον οποίο απορρίφθηκε η αίτησή του ημερ. 16.1.2007.  Εναντίον της πιο πάνω απορριπτικής απόφασης της Επιτροπής ο αιτητής άσκησε την παρούσα προσφυγή.

 

Θα πρέπει κατ΄ αρχάς να λεχθεί ότι η επιχειρηματολογία του αιτητή περί της κατοχής εννόμου συμφέροντος να προσβάλει την επίδικη απόφαση ήταν εντελώς αχρείαστη, αφού δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, ούτε έχει  ασκηθεί οποιαδήποτε προδικαστική ένσταση επί του προκειμένου.

 

Ο αιτητής υποστηρίζει ότι η Επιτροπή συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο παράνομο, αναιτιολόγητο και ενάντια στις αρχές της χρηστής διοίκησης, όταν του ζήτησε να αποταθεί στο ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. για αναγνώριση της ισοτιμίας του τίτλου “Higher Diploma in International Hotel Management” προς τίτλο ανώτερης εκπαίδευσης στον κλάδο σπουδών των ξενοδοχειακών.  Υποστηρίζει ότι αυτό ήταν υποχρέωση της Επιτροπής η οποία όφειλε να αποταθεί στο ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. στα πλαίσια της δέουσας έρευνας των προσόντων του.

 

Παράλληλα ισχυρίζεται ότι αναιτιολόγητα και καθ΄ υπέρβαση και κατάχρηση εξουσίας, η Επιτροπή έκρινε ότι το δίπλωμα του “B.A. in Hospitality Management” που απέκτησε από το πανεπιστήμιο του Derby δεν είναι ισοδύναμο με πανεπιστημιακό τίτλο στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει.  Αυτό επίσης δείχνει, σύμφωνα πάντα με τον αιτητή, ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι παράνομη και λήφθηκε υπό πλάνη περί το νόμο και τους κανονισμούς.

 

Τέλος, υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να περιληφθεί αυτομάτως στον κατάλογο διοριστέων Εκπαιδευτών Ξενοδοχειακών (Τραπεζοκομία) από τη στιγμή που περιλήφθηκε στον κατάλογο διοριστέων Εκπαιδευτών Ξενοδοχειακών (Γενικά), αφού το ειδικό περιλαμβάνει το γενικό.

 

Ο τελευταίος ισχυρισμός είναι εντελώς αβάσιμος, γιατί έχουμε δύο εντελώς χωριστά σχέδια υπηρεσίας, το καθένα με τις δικές του απαιτήσεις.  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ενώ στον κατάλογο Ξενοδοχειακών (Γενικά) είναι εγγεγραμμένοι 128 υποψήφιοι, δικαίωμα να εγγραφούν στον κατάλογο Τραπεζοκομίας απέκτησαν μόνο 16.

 

Επιστρέφοντας στα επιχειρήματα του αιτητή παρατηρούμε ότι ισχυρίζεται, ακόμα, παραβίαση της αρχής της ισότητας γιατί περιλήφθηκαν στον κατάλογο άλλα πρόσωπα, που κατείχαν τα ίδια με αυτόν προσόντα.

 

Εκτός του ότι ο αιτητής δεν κατέχει τα ίδια με τα πρόσωπα που ανέφερε προσόντα, αρκεί να λεχθεί ότι ακόμα κι΄ αν είχε δίκιο, όπως έχει νομολογηθεί, δεν υπάρχει ισότητα στην παρανομία (Δημοκρατία ν. Χατζηγεωργίου, Α.Ε. 120/05, ημερ. 14.2.2008).  Όπως σωστά λέχθηκε, το ζήτημα δεν είναι αν τα προσόντα άλλων προσώπων που υποδεικνύονται δικαιολογούσαν την εγγραφή τους, αλλά αν ο τίτλος που ο αιτητής κατείχε είναι ισοδύναμος και αντίστοιχος με πτυχίο πανεπιστημίου ή ανώτατης σχολής ισοδύναμης με πανεπιστήμιο, στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει.

 

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Δημοκρατία ν. Χατζηγεωργίου, ανωτέρω, απαντά, όμως, και στα υπόλοιπα παράπονα του αιτητή.  Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η απόρριψη της αίτησής του αφορά εγγραφή του στον πίνακα διοριστέων Εκπαιδευτών της μισθοδοτικής κλίμακας Α8 - Α10, δηλαδή Ξενοδοχειακά (Τραπεζοκομία), για την οποία απαιτείται τίτλος/πτυχίο πανεπιστημίου ή ανωτάτης σχολής ισοδύναμης με πανεπιστήμιο στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει.  Η ειδικότητα είναι η «τραπεζοκομία».  Η Επιτροπή επιλήφθηκε της ένστασής του για τη μη συμπερίληψή του στον πίνακα διοριστέων Εκπαιδευτών Ξενοδοχειακών (Τραπεζοκομία) και την απέρριψε για τον ίδιο λόγο για τον οποίο απορρίφθηκε η αίτησή του και στις 16.1.2007.

 

Η Επιτροπή προέτρεψε τον αιτητή να αποταθεί στο ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. για αναγνώριση του τίτλου του “Higher Diploma in International Hotel Management”, αλλά κάτι τέτοιο δεν του ζητήθηκε στην αίτηση για εγγραφή του στον πίνακα Εκπαιδευτών, κλίμακα Α8 – Α10 που αφορά την παρούσα υπόθεση.  Στην περίπτωση αυτή η Επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει την αίτησή του γιατί με βάση τα στοιχεία που είχε ενώπιόν της, προφανώς έκρινε ότι ο αιτητής δεν κατέχει τίτλο/πτυχίο πανεπιστημίου στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει.

 

Όλα τα στοιχεία ήταν ενώπιον της Επιτροπής η οποία και κατέγραψε τους τίτλους που κατείχε ο αιτητής.  Η Επιτροπή έκρινε ότι ο τίτλος “B.A. in Hospitality Management” του πανεπιστημίου του Derby δεν ήταν αρκετός για να θεωρηθεί ότι ο αιτητής κατείχε τίτλο πανεπιστημίου στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρατηρήσω ότι άνκαι η αιτιολογία της Επιτροπής ήταν, όπως και στην περίπτωση Δημοκρατία ν. Χατζηγεωργίου, ανωτέρω, συνοπτική, ήταν, υπό τις περιστάσεις, επαρκής.  Όπως  λέχθηκε και στην υπόθεση Χατζηγεωργίου, η έρευνα που κάθε φορά εξαρτάται από τα στοιχεία της υπόθεσης, τεκμαίρεται ότι είναι πλήρης,  εφ’ όσον το αρμόδιο όργανο έχει ενώπιόν του όλα τα σχετικά στοιχεία.

 

Στην παρούσα υπόθεση η Επιτροπή είχε ενώπιόν της όλα τα σχετικά στοιχεία αναφορικά με τον τίτλο “B.A.” από το πανεπιστήμιο του Derby, τα οποία ο ίδιος έθεσε ενώπιόν της και τα οποία βρίσκονται στο διοικητικό φάκελο.  Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τέθηκε θέμα παραπομπής του αιτητή στο ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. και συνεπώς το θέμα δεν θα μας απασχολήσει.

 

Η προσφυγή απορρίπτεται, με έξοδα εναντίον του αιτητή τα οποία υπολογίζω στα €1.300.

 

 

Φρ. Νικολαΐδης, Δ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ΜΔ          


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο