SIGMA RADIO TV PUBLIC LTD ν. ΑΡΧΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Υπόθεση Αρ. 1125/2010, 22 Ιουλίου 2011

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ANAΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

                                                (Υπόθεση Αρ. 1125/2010)

 

 22 Ιουλίου, 2011

 

[ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, Δ/στής]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

SIGMA RADIO T.V. PUBLIC LTD,

Αιτητές,

ν.

 

ΑΡΧΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Καθ΄ων  η Αίτηση.

 

 

Ενδιάμεση Αίτηση ημερ. 2.2.2011 για τροποποίηση των νομικών σημείων

Β. Κασαπιάν (κα) για Χρ. Πατσαλίδη, για τους Αιτητές.

Ν. Παναγιώτου για Γ. Σεραφείμ, για τους Καθ΄ων η Αίτηση.

 

 

 

 

 

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, Δ.:  Οι Αιτητές με την προσφυγή τους προσβάλλουν την απόφαση των Καθ’ ων η αίτηση ημερ. 11.6.2010 με την οποία τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους €3.400 κατά παράβαση του άρθρου 33(6)(β) του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμου του 1998 (Ν. 7(Ι)/98), του σχετικού Κώδικα Διαφημίσεων, καθώς και των σχετικών Κανονισμών.

 

Ενώ εκκρεμούσε η καταχώρηση γραπτής ένστασης, οι Αιτητές καταχώρησαν ενδιάμεση αίτηση, με την οποία ζητούσαν διάταγμα για προσθήκη των πιο κάτω τριών νέων νομικών σημείων:-

(α) ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη λήψη της προσβαλλόμενης απόφασης, λήφθηκε κατά παράβαση των αρχών της δίκαιης δίκης, όπως αυτές κατοχυρώνονται από το άρθρο 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του άρθρου 6(1) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Άρθρο 30.2 του Συντάγματος.

(β) ότι η σύνθεση των Καθ’ ων η αίτηση κατά τη λήψη της απόφασης, έπασχε καθότι συμμετείχε σ’ αυτή πρόσωπο με οικονομικό συμφέρον σε τηλεοπτικό σταθμό, και

(γ) ότι οι Καθ’ ων η αίτηση κατά τη λήψη της απόφασης δεν πληρούσαν τα εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, καθότι στη σύνθεση συμμετείχε πρόσωπο με συμφέρον στην έκβαση της υπόθεσης.

 

Φαίνεται ότι οι λόγοι (β) και (γ) αφορούν το ίδιο θέμα, και επομένως τα νομικά σημεία στην ουσία είναι δύο.

 

Οι Καθ’ ων η αίτηση καταχώρησαν ένσταση στην ενδιάμεση αίτηση, με την οποία απαντούσαν στην ουσία των νομικών σημείων για να σημειώσουν ότι αυτά δεν ευσταθούν, χωρίς όμως να αναφέρουν οτιδήποτε σε σχέση με τις αρχές για τροποποίηση του δικογράφου προσφυγής.

 

Σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τροποποίηση, κατά κανόνα, επιτρέπεται, εφόσον δεν προκαλείται με την έγκρισή της, ανεπανόρθωτη ζημιά στη θέση της άλλης πλευράς και εκτροχιασμός της δίκης από τα παραδεκτά θεσμικά και χρονικά πλαίσια απονομής της δικαιοσύνης.  Σε προσφυγές, σε αντίθεση με εκθέσεις απαίτησης σε πολιτικές δίκες, ισχύουν ελαστικότερα κριτήρια για την έγκριση αιτήσεων τροποποίησης (βλ. Mahattou v. Viceroy Shipping (1979) 1 CLR 542, United Sea Transport v. Zakou (1980) 1 CLR 510, Michael v. United Sea Transport (1982) 1 CLR 401, Evripidou and Another v. Kannaourou (1985) 1 CLR 24, Φοινιώτης v. Greenmar Navigation (1989) 1(Ε) ΑΑΔ 33, Sait Electronic S.A. v. "Dominique" κ.ά. (Αρ. 1) (1992) 1 ΑΑΔ 264, Όθωνος Γιαγκουλλής κ.ά, ν. Κυπριακής Δημοκρατίας (1995) 4(Δ) ΑΑΔ 2569 και Petrolina (Holdings) Public Ltd. ν. Υπουργού Οικονομικών κ.α., Υπόθ. Αρ. 1018/09, ημερ. 14.7.2010).

 

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει προβληθεί κανένας λόγος που να υποστηρίζει την εισήγηση των Καθ’ ων η αίτηση ότι αυτή θα πρέπει να απορριφθεί.  Κανένα στοιχείο δεν τέθηκε ενώπιόν μου ότι θα προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στους Καθ’ ων η αίτηση ή ότι ως αποτέλεσμα της τροποποίησης θα επηρεαστεί η ορθή απονομή της δικαιοσύνης.  Αντίθετα, όλα τα στοιχεία του φακέλου, συνηγορούν υπέρ της έγκρισης της αίτησης και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν δικαιολογείται να φέρει ένσταση, εφόσον δεν έχει ιδιαίτερα επιχειρήματα για να αντικρούσει την αίτηση.  Τα όσα αναφέρει στην ένστασή της, αφορούν την ουσία των νομικών σημείων που εγείρονται και όχι στο δικονομικό θέμα, που αφορά στην τροποποίηση του δικογράφου.  Κανένας εκτροχιασμός της δίκης δεν προβλέπεται να δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της τροποποίησης, αφού το μόνο που εκκρεμεί είναι η ένσταση των Καθ’ ων η αίτηση στην προσφυγή.  Αντίθετα, εκτροχιασμός παρατηρήθηκε με την αδικαιολόγητη ένσταση των Καθ’ ων η αίτηση στην ενδιάμεση αίτηση, η οποία, εν πάση περιπτώσει, καθυστέρησε για τρεις ολόκληρους μήνες μέχρι να καταχωρηθεί, με αναπόφευκτη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση της προσφυγής.

 

Υπό τις περιστάσεις, η ενδιάμεση αίτηση τροποποίησης εγκρίνεται, ως η παράγραφος 1 της αίτησης, με €300 έξοδα, πλέον ΦΠΑ, εις βάρος των Καθ’ ων η αίτηση.  Η τροποποιημένη αίτηση στην προσφυγή, να καταχωρηθεί μέσα σε 10 μέρες από σήμερα και η γραπτή ένσταση, μέσα σε 6 εβδομάδες μετέπειτα.  Η υπόθεση ορίζεται για περαιτέρω οδηγίες, στις 7.9.2011.

 

 

 

 

 (Υπ.) Γ. Ερωτοκρίτου, Δ.

 

 

 

 

 

 

 

 

/ΕΠσ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο