ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , Υπόθεση Αρ. 1549/2010, 10/4/2012

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

(Υπόθεση Αρ. 1549/2010)

 

 

10 Απριλίου 2012

 

 

[ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δικαστής]

 

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

 

ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ

Αιτητή

ν.

1. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

2. ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ      

    ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΈΣ ΑΔΕΙΕΣ) Φ/ΔΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 

    ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

3. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ ΔΙΑ 

    ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Καθ΄Ων η Αίτηση.

 

_________

 

 

Γ. Πιττάτζης, για τον Αιτητή.

Δ. Εργατούδη (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα,  για τους Καθ΄ων η Αίτηση.

_________________

 

 

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

(Ex Tempore)

 

ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ.:  Η προσφυγή αφορά απόφαση η οποία εβασίσθη πάνω στο Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου. 

 

Μετά την καταχώρηση της προσφυγής, όπως είναι κοινό έδαφος, το Τοπικό Σχέδιο ακυρώθη και μάλιστα, όπως αντιλαμβάνομαι, εκ συμφώνου, σε άλλη προσφυγή. 

 

Συνεχίζει να είναι κρινόμενο στην προσφυγή το νόμιμο ή παράνομο της προσβαλλόμενης απόφασης.  Φρονώ ότι με την εξαφάνιση του νομικού υποβάθρου της προσβαλλόμενης απόφασης δεν είναι δυνατό να γίνεται συζήτηση για ενδεχόμενη νομιμότητα της εφ΄όσον η πράξη σαφώς δεν μπορεί να βασίζεται πάνω σε παρανόμως ακυρωθέν τοπικό σχέδιο. 

 

Πιστεύω ότι η αναφορά που έχει γίνει στο σύγγραμμα στο οποίο εβασίσθη ο αδελφός μου Δικαστής Παμπαλλής  στην απόφαση 1909/2008, Σκυλλουριώτη κ.α. ν. Δήμου Λευκωσίας, ημερ. 6.9.2011, για να διατυπώσει άλλη άποψη, παραγνωρίζει τη διάκριση μεταξύ συνεπειών πράξεων της διοίκησης που έχουν προσβληθεί και εκείνων που δεν έχουν προβληθεί.  Ασφαλώς, πράξεις οι οποίες δεν έχουν προσβληθεί παραμένουν νόμιμες έστω και αν η νομική βάση πάνω στην οποία είχαν στηριχθεί προκύπτει στη συνέχεια να ήταν παράνομη.  Στην περίπτωση όμως, όπως η προκειμένη, όπου η πράξη της διοίκησης έχει προσβληθεί και συνεχίζει να είναι το αντικείμενο της προσφυγής, θεωρώ ότι η εξαφάνιση της υπάρξεως της νομικής βάσης πάνω στην οποία στηρίχθηκε η πράξη μέσω της ακύρωσης της δεν μπορεί να οδηγήσει σε άλλη κατάληξη παρά μόνο ότι η πράξη πρέπει να κηρυχθεί άκυρη.

 

Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσω να εξετάζω την αίτηση για προσαγωγή μαρτυρίας και η όλη προσφυγή θα πρέπει να επιτύχει, όπως και επιτυγχάνει, για τους λόγους που έχω εκθέσει, χωρίς να υπεισέρχομαι στην ουσία της προσφυγής.

 

Νομίζω ότι υπό όλες τις συνθήκες δεν θα ήταν δίκαιο να εκδώσω διαταγή για έξοδα.  Δεν έχει προχωρήσει η προσφυγή στην ουσία της.  Ο λόγος για τον οποίο επιτυγχάνει η προσφυγή είναι λόγος που προέκυψε μετά την καταχώρηση της και άλλος από την ουσία των πραγμάτων.  Δεν έχουν επιδικαστεί έξοδα σε μια άλλη αίτηση την οποία είχε κάμει ο αιτητής και η οποία απερρίφθη και δεν έχουμε προχωρήσει σε αγορεύσεις.  Θα περιοριστώ να αφήσω το θέμα εκεί.

 

 

 

                                                     Δ. Χατζηχαμπής, Δ.

 

 

 

/ΚΧ"Π


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο