31/2024, Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εντερσοφτ Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Λογισμικού και Υπηρεσιών από τις Rucio Investment S. r.l. και Olympia Group Ltd, μέσω της Unity Holding Company Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, 14/5/2024
print
Τίτλος:
31/2024, Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εντερσοφτ Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Λογισμικού και Υπηρεσιών από τις Rucio Investment S. r.l. και Olympia Group Ltd, μέσω της Unity Holding Company Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, 14/5/2024
Ημερομηνία:
14 Μαΐου 2024

 

 

 

 

 

 

 

 


LOGO_EPA_NEW

ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                                              Απόφαση  ΕΠΑ: 31/2024

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.024.021

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εντερσοφτ Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Λογισμικού και Υπηρεσιών από τις Rucio Investment S.à r.l. και Olympia Group Ltd, μέσω της Unity Holding Company Μονοπρόσωπη                Ανώνυμη Εταιρεία

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κα Εύα Παντζαρή                                           Πρόεδρος

κ. Άριστος Αριστείδου Παλούζας                   Μέλος

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλας                           Μέλος

κα Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση                  Μέλος

κα Ιωάννα Σαπίδου                                        Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 14 Μαΐου 2024                                                                     

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 15/04/2024, από την Unity Holding Company Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (στο εξής ο «Νόμος»).

Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με την οποία, οι Rucio Investment S.à r.l. (στο εξής η «Rucio») και Olympia Group Ltd (στο εξής η «Olympia»), θα αποκτήσουν το μετοχικό κεφάλαιο της Εντερσοφτ Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Λογισμικού και Υπηρεσιών (στο εξής η «Entersoft» ή o «Στόχος»), μέσω της Unity Holding Company Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (στο εξής η «Unity»).

Οι συμμετέχουσες στην παρούσα συγκέντρωση επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

  1. Η Unity είναι μία νεοσυσταθείσα εταιρεία, δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας, η οποία αποτελεί όχημα ειδικού σκοπού, για τους σκοπούς της Συναλλαγής.
  2. Η Rucio είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους του Λουξεμβούργου, η οποία μέσω της εταιρείας Soft One Technologies Ανώνυμη Εταιρεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (στο εξής η «SoftOne»), δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά προϊόντων (εφαρμογών) και υπηρεσιών λογισμικού για επιχειρήσεις (EAS), ενώ μέσω της γαλλικής εταιρείας Personae SAS διαθέτει παρουσία στην Κύπρο με την πώληση καλλυντικών προϊόντων.
  3. Η Olympia είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και μητρική εταιρεία του διεθνούς επενδυτικού ομίλου Olympia. Ο Όμιλος Olympia δραστηριοποιείται, μέσω των θυγατρικών του, στους τομείς του λιανικού και ηλεκτρονικού εμπορίου, της ενέργειας, της διανομής προϊόντων πληροφορικής υψηλής τεχνολογίας, την αγορά επιχειρηματικών λογισμικών (Enterprise Application Software- EAS) και των επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων).
  4. Η Εντερσοφτ είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους Νόμους της Ελλάδας. Ο Στόχος δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής και, ειδικότερα, στην αγορά προϊόντων (εφαρμογών) και υπηρεσιών λογισμικού για επιχειρήσεις (EAS).

Στις 16/04/2024, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

Η εν λόγω κοινοποίηση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 26/04/2024, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Νόμου.

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (στο εξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 13/05/2024, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

Η υπό εξέταση συγκέντρωση πραγματοποιείται στη βάση Δημόσιας Πρότασης ημερομηνίας 29/03/2024, που υπέβαλε η Unity για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών της Entersoft. Δυνάμει της Δημόσιας Πρότασης, ο Αγοραστής θα αποκτήσει το μετοχικό κεφάλαιο του Στόχου.

Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η παρούσα συναλλαγή αφορά την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου του Στόχου από τις Rucio και Olympia, μέσω της Unity.

Η γνωστοποιούμενη Συναλλαγή αφορά στην απόκτηση, εμμέσως, μέσω των εταιρειών Verdalite και της κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας Unity, κοινού ελέγχου επί της Entersoft από τις εταιρείες Rucio και Olympia.

Στις 12/3/2024 δημιουργήθηκε η υποχρέωση υποβολής της Δημόσιας Πρότασης, καθώς η Verdalite, άμεση κατά 100% μητρική εταιρεία της Unity (προτείνουσας) και Συντονισμένο Πρόσωπο κατά τα ανωτέρω, υπερέβη το 1/3 του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Entersoft. Στις 26/3/2024, η Verdalite μεταβίβασε στην Unity το σύνολο των Μετοχών που κατείχε άμεσα στην Entersoft, λόγω εισφοράς σε είδος στο ιδρυτικό κεφάλαιο της Unity.

Συνεπώς, κατά την ημερομηνία υποβολής της Δημόσιας Πρότασης (στις 29/3/2024), η Unity κατείχε άμεσα Μετοχές της Entersoft, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 37,26% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου αυτής, και ως εκ τούτου, η Unity ανέλαβε την υποχρέωση υποβολής της Δημόσιας Πρότασης. Κατά την ημερομηνία αυτή, ουδέν άλλο Συντονισμένο Πρόσωπο κατείχε, άμεσα ή έμμεσα, άλλες Μετοχές ή δικαιώματα ψήφου της Entersoft.

Επίσης, στις 2/3/2024, οι Επενδυτές σύναψαν με έκαστο εκ δεκατριών μετόχων της Entersoft που κατείχαν συνολικά 16.119.831 Μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 53,73% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας (οι «Βασικοί Μέτοχοι»), έγγραφη συμφωνία ανέκκλητων δεσμεύσεων, δυνάμει της οποίας, υπό την προϋπόθεση της υποβολής δημόσιας πρότασης, οι Βασικοί Μέτοχοι δεσμεύτηκαν ανέκκλητα, κατ’ επιλογή των Επενδυτών, είτε:

(α) να πωλήσουν και μεταβιβάσουν τις μετοχές που τους ανήκουν στην προτείνουσα μέσω διμερών συναλλαγών είτε

(β) να προσφέρουν αυτές τις μετοχές στην προτείνουσα στο πλαίσιο της εν λόγω δημόσιας πρότασης, σε κάθε περίπτωση εντός της περιόδου αποδοχής αυτής και με αντάλλαγμα σε μετρητά ίσο με το προσφερόμενο αντάλλαγμα της Δημόσιας Πρότασης. Αυτό σημαίνει ότι, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, η προτείνουσα και γνωστοποιούσα θα κατέχει άμεσα συνολικό ποσοστό 90,99% των Μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Entersoft κατ’ ελάχιστο και θα καταστεί ο μέτοχος πλειοψηφίας της Entersoft.

Δεδομένου ότι, η Unity είναι μια νεοσυσταθείσα εταιρεία, που αποτελεί απλά το όχημα για την εξαγορά της Entersoft από τις Rucio και Olympia, η γνωστοποιούμενη συναλλαγή συνεπάγεται στην πράξη την απόκτηση κοινού ελέγχου επί της Entersoft από τις μητρικές εταιρείες, Rucio και Olympia.

Η σαφέστερη μορφή κοινού ελέγχου είναι όταν τα δικαιώματα ψήφου στην κοινή επιχείρηση ανήκουν εξίσου σε δύο μόνο μητρικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι ανάγκη να υπάρχει επίσημη συμφωνία μεταξύ τους. Η Rucio και η Olympia συμμετέχουν έμμεσα κατά 50% έκαστη στο μετοχικό κεφάλαιο της προτείνουσας, την οποία, επομένως, ελέγχουν έμμεσα από κοινού και μέσω της οποίας, θα ελέγχουν έμμεσα από κοινού την Entersoft μετά την ολοκλήρωση της γνωστοποιούμενης συναλλαγής, χωρίς την ανάγκη οποιασδήποτε περαιτέρω διατύπωσης προς επίρρωση του κοινού ελέγχου.

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα που περιβάλλουν την υπό εξέταση πράξη συγκέντρωσης συμπεριλαμβανομένης της Δημόσιας Πρότασης και αφού προέβη στην αξιολόγηση τους με βάση την έννοια της συγκέντρωσης, όπως προσδιορίζεται στο πιο πάνω άρθρο, καταλήγει ότι η υπό εξέταση πράξη συνιστά συγκέντρωση υπό την έννοια του άρθρου 6(1)(α)(ii) του Νόμου και πληροί την έννοια της συγκέντρωσης, καθότι έχει ως τελικό αποτέλεσμα την απόκτηση κοινού ελέγχου επί του Στόχου από την Rucio και την Olympia, μέσω της Unity.

Η προτεινόμενη συγκέντρωση αποτελεί μια «συγκέντρωση επιχειρήσεων» μείζονος σημασίας, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου.

Συγκεκριμένα, κατά το έτος 2022, ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών της Rucio ήταν [……….], της Olympia [……….] και του Στόχου [……….]

Στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης, οι αποκτώσες επιχειρήσεις και o Στόχος δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν κύκλο εργασιών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας άνω των €3,5 εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινοποίηση, ο κύκλος εργασιών της Olympia κατά το έτος 2022 στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν [……….], της Rucio [……….] και του Στόχου κατά το ίδιο οικονομικό έτος, ήταν [……….].

Σύμφωνα με τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τηρουμένης της διαδικασίας διαπίστωσης της συμβατότητας μιας συγκέντρωσης δυνάμει των κριτηρίων περί συμβατότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου, για τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του εν λόγω Νόμου.

Συναφώς, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό της σχετικής αγοράς προς αξιολόγηση της συμβατότητάς της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, εφαρμόζοντας τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος/υπηρεσιών και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς, ως αυτά διαλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Η γνωστοποιούμενη συγκέντρωση αφορά στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής και συγκεκριμένα, στην αγορά προϊόντων (εφαρμογών) και υπηρεσιών λογισμικού για επιχειρήσεις (Enterprise Application Software – «EAS») και τις υποκατηγορίες των ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management) και SCM (Supply Chain Management).

Σε σχέση με την παρούσα πράξη κοινοποίησης, η Επιτροπή επισημαίνει τα πιο κάτω:

(1)  Τα λογισμικά εφαρμογών περιλαμβάνουν τον κλάδο των προϊόντων (εφαρμογών) και υπηρεσιών λογισμικού για επιχειρήσεις (EAS), στον οποίο δραστηριοποιούνται οι Entersoft και SoftOne

(2)  Η αγορά προϊόντων (εφαρμογών) και υπηρεσιών λογισμικού για επιχειρήσεις (EAS) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής προϊόντα:

(1)  Λογισμικό συστήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning, «ERP»). Το λογισμικό ERP είναι μια σουίτα ολοκληρωμένων εφαρμογών που βοηθά τους οργανισμούς να διαχειρίζονται και να αυτοματοποιούν όλες τις λειτουργίες της επιχείρησης, με απώτερο σκοπό την αύξηση της επιχειρησιακής απόδοσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την ορθολογικότερη οργάνωση και αξιοποίηση των δεδομένων και πόρων της επιχείρησης (ανθρώπινου δυναμικού, υλικού, οικονομικών πόρων κ.λπ.). Η αγορά αυτή περιλαμβάνει, επομένως, λύσεις που επιτρέπουν τη βέλτιστη χρήση των πόρων της επιχείρησης (ανθρώπινο δυναμικό, περιουσιακά στοιχεία, οικονομικά στοιχεία). Ο πρωταρχικός στόχος ενός συστήματος ERP είναι να παρέχει μια κεντρική βάση δεδομένων που επιτρέπει την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών μεταξύ όλων των επιχειρηματικών λειτουργιών, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων. Σύμφωνα και με τις προαναφερόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα βασικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του λογισμικού ERP περιλαμβάνουν εφαρμογές διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (Human Capital Management, HCM),[1] εφαρμογές χρηματοοικονομικής διαχείρισης (Financial Management System, FMS)[2] και εφαρμογές διαχείρισης έργων (Enterprise Project Management, EPM).[3]

(2)  Λογισμικό διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (Customer Relation Management, «CRM»). Το CRM αποτελεί λύση λογισμικού που διευκολύνει μια εταιρεία κατά την αλληλεπίδρασή της με τους πελάτες της (υφιστάμενους και δυνητικούς) καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του πελάτη. Περιλαμβάνει εφαρμογές που αυτοματοποιούν τις λειτουργίες της επιχείρησης που έχουν σχέση με τον πελάτη (πωλήσεις, μάρκετινγκ, εξυπηρέτηση και υποστήριξη πελατών, τηλεφωνικά κέντρα και όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση των πωλήσεων, όπως επεξεργασία παραγγελιών, διαχείριση επαφών, ανταλλαγή δεδομένων, παρακολούθηση και έλεγχος αποθεμάτων, παρακολούθηση παραγγελιών, πρόβλεψη και ανάλυση πωλήσεων κ.λπ.).[4]

(3)  Λογισμικό διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (Supply Chain Management, «SCM»). Το λογισμικό SCM περιλαμβάνει εφαρμογές που αυτοματοποιούν τη διαδικασία σχεδιασμού, παραγωγής και παράδοσης ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας στην αγορά (π.χ. διαχείριση αποθεμάτων, προγραμματισμός εφοδιασμού, προγραμματισμός παραγωγής, διαχείριση αποθηκών και μεταφορών (logistics), διαχείριση/εκτέλεση παραγγελιών, πηγές και προμήθειες).

(3)  H Entersoft δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής και ειδικότερα, στην αγορά προϊόντων (εφαρμογών) και υπηρεσιών λογισμικού για επιχειρήσεις (EAS). Παρέχει, είτε η ίδια είτε μέσω των θυγατρικών της, προϊόντα ERP, CRM και SCM διαθέσιμα για εγκατάσταση σε τοπική υποδομή (on premise) ή στο cloud, με άδεια χρήσης ή/και ως υπηρεσία Software as a Service (SaaS).

(4)  Η SoftOne (μέσω της οποίας οι Επενδυτές έχουν παρουσία στη σχετική αγορά) δραστηριοποιείται στον κλάδο της πληροφορικής και δη, στην αγορά προϊόντων (εφαρμογών) και υπηρεσιών λογισμικού για επιχειρήσεις (EAS). Ειδικότερα, αναπτύσσει και διαθέτει, η ίδια ή/και οι θυγατρικές της, λογισμικό ERP, CRM και SCM διαθέσιμο για εγκατάσταση σε τοπική υποδομή (on premise) ή στο cloud, με άδεια χρήσης ή/και ως υπηρεσία Software as a Service (SaaS). O κύκλος εργασιών της SoftOne στην Κύπρο το 2022 αφορούσε αποκλειστικά πωλήσεις λογισμικών ERP, ενώ από το 2023 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται περιορισμένα και σε προϊόντα CRM, με εκτιμώμενες [……………………].

Η Επιτροπή αντλεί καθοδήγηση από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρθηκε σε μια ευρεία αγορά λογισμικών για επιχειρήσεις (business application software), τα οποία θα μπορούσαν περαιτέρω να χωριστούν σε (i) εφαρμογές προσωπικής παραγωγικότητας (personal productivity application) (επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και εφαρμογές συνεργασίας από την πλευρά του πελάτη (client-side collaborative applications))ˑ και (ii) λογισμικά επιχειρησιακών εφαρμογών (enterprise application software «EAS»).[5] Τα λογισμικά EAS έχουν καθοριστεί ως λογισμικά που υποστηρίζουν σημαντικές επιχειρησιακές λειτουργίες όπως η εταιρική χρηματοδότηση, αυτοματοποίηση λειτουργιών πωλήσεων και προώθησης ή διαχείριση πόρων (management of resources) που εμπλέκονται σε εταιρικά έργα.[6]

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, για σκοπούς αξιολόγησης της παρούσας πράξης συγκέντρωσης, η Επιτροπή όρισε τη σχετική αγορά προϊόντος/υπηρεσίας ως την αγορά προϊόντων (εφαρμογών) και υπηρεσιών λογισμικού για επιχειρήσεις (enterprise application software) («EAS») και τις ακόλουθες ξεχωριστές υπο-αγορές:

(α) αγορά λογισμικού Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (ERP),

(β) αγορά λογισμικού διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM) και,

(γ) αγορά λογισμικού διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (SCM).

Οποιαδήποτε περαιτέρω υποδιαίρεση της αγοράς δεν κρίνεται απαραίτητη για σκοπούς εξέτασης της παρούσας συγκέντρωσης, καθότι δεν διαφοροποιεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πράξης.  

Όσον αφορά τη γεωγραφική αγορά, η Επιτροπή σημείωσε ότι, ακόμα και αν ήθελε θεωρηθεί ότι η σχετική γεωγραφική αγορά για την προαναφερθείσα σχετική αγορά προϊόντων είναι ευρύτερη της εθνικής, για την εκτίμηση των επιπτώσεων της γνωστοποιηθείσας πράξης στην εθνική αγορά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως σχετική γεωγραφική αγορά η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε ότι στην υπό εξέταση υπόθεση για τη σχετική αγορά λογισμικού εφαρμογών επιχειρήσεων (enterprise application system-EAS) και τις ξεχωριστές υπο-αγορές των λογισμικών ERP, CRM και SCM, η γεωγραφική αγορά ορίζεται ως αυτή της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή προχώρησε να εξετάσει τις αγορές προϊόντων/υπηρεσιών στις οποίες δύνανται να προκύπτει οριζόντια, κάθετη ή/και γειτονική σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Olympia στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022 ήταν [………………...] και αφορούσε [….………………………………………]. Για σκοπούς πληρότητας αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Olympia στην Κύπρο δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε πωλήσεις λογισμικών.

Ο κύκλος εργασιών που είχαν οι Rucio και η Rocinante στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022 ήταν περίπου [………....] εκ των οποίων περίπου [……………………………………………………………………………………….………………….] την πώληση προϊόντων (εφαρμογών) και υπηρεσιών λογισμικού του ομίλου SoftOne. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της SoftOne στην Κύπρο το 2022 αφορούσε αποκλειστικά πωλήσεις λογισμικών ERP.

Ο κύκλος Εργασιών του Στόχου για το οικονομικό έτος 2022, στην Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν [……….] και αφορούσε την πώληση επιχειρησιακών λογισμικών και υπηρεσιών λογισμικών (enterprise application software) εκ των οποίων [……….] αφορούσαν ERP, [……….] αφορούσαν CRM και [……….] αφορούσαν SCM.

Οριζόντια Επικάλυψη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, υφίσταται οριζόντια επικάλυψη μεταξύ των δραστηριοτήτων της επιχείρησης-στόχου, Entersoft και της SoftOne στην αγορά λογισμικών εφαρμογών επιχειρήσεων (Enterprise Application Software (EAS), στις οποίες δραστηριοποιούνται αμφότερες. Συγκεκριμένα, για το έτος 2022 στο λογισμικό ERP, ενώ για το έτος 2023, για το οποίο δεν υπάρχουν διαθέσιμα προς αποστολή από τα Μέρη της συγκέντρωσης στοιχεία, και στο λογισμικό CRM.

Σύμφωνα με τις συμμετέχουσες, στην κυπριακή αγορά υφίσταται μεγάλος αριθμός εταιρειών λογισμικού, οι οποίες ανταγωνίζονται έντονα μεταξύ τους. Στην αγορά παρατηρείται έντονη διείσδυση πολυεθνικών εταιρειών λογισμικού, η οποία, μεταξύ άλλων, οφείλεται στη δυνατότητά τους να προσφέρουν καθετοποιημένες και εξειδικευμένες λύσεις.

Εκτός από την SoftOne, καμία από τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν οι Επενδυτές δεν δραστηριοποιείται στον ευρύτερο τομέα των EAS.

Τα μέρη δεν διαθέτουν εκθέσεις έρευνας αγοράς σχετικά με την αγορά λογισμικών εφαρμογών επιχειρήσεων (Enterprise Application Software) στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (GDP) της Κύπρου ήταν περίπου €27,8 δισεκατομμύρια κατά το 2022 και αντιπροσώπευε περίπου το 0,003% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (GDP), τα Μέρη, με βάση τις εκτιμήσεις τις Gartner, συγκρατημένα εκτιμούν ότι ο κύκλος εργασιών της αγοράς EAS στην Κύπρο ξεπερνούσε τα €75.000.000 και ο κύκλος εργασιών ERP ξεπερνούσε τα €10.000.000.

Σύμφωνα με τα Μέρη της συγκέντρωσης, με βάση την ανωτέρω εκτίμηση, στην αγορά ΕΑS στην Κυπριακή Δημοκρατία το μερίδιο αγοράς που αντιστοιχεί στον όμιλο SoftOne, υπολογίζεται κάτω του 2% [………………………………………...] και το μερίδιο αγοράς του Στόχου, κατά το 2022, υπολογίζεται σε πολύ πιο κάτω του 1% [……………………..].

Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία της κοινοποίησης διαφαίνεται ότι ο όμιλος SoftOne διαθέτει κατά το 2022 στην κυπριακή αγορά πωλήσεις μόνο των λογισμικών ERP. Επομένως, το μερίδιο αγοράς που αντιστοιχεί στον όμιλο SoftOne κατά το 2022 υπολογίζεται κάτω του 12% και το μερίδιο αγοράς του Στόχου, κατά το 2022, υπολογίζεται στο 0-5%  ([……….]).

Επισημαίνεται περαιτέρω, ότι ο όμιλος SoftOne εντός του 2023 σημείωσε περιορισμένες πωλήσεις λογισμικού CRM ([……….]). Επομένως, αν και δεν δόθηκαν τα σχετικά στοιχεία από τα Μέρη της κοινοποίησης για το έτος 2023, καθότι δεν ήταν διαθέσιμα, υπολογίζεται ότι το μερίδιο αγοράς παραμένει μικρότερο του 15% στο σύνολο της αγοράς ΕΑS στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, τα Μέρη θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από όλους τους προαναφερόμενους ανταγωνιστές.

Ως εκ τούτου, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των συμμετεχουσών είναι κάτω του 15% στις αγορές λογισμικών EAS και συγκεκριμένα, των λογισμικών ERP και CRM, που είναι το όριο για μία επηρεαζόμενη αγορά από οριζόντια προοπτική στην Κύπρο.

Κάθετη Σχέση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, καμία από τις θυγατρικές /ελεγχόμενες εταιρείες χαρτοφυλακίου των Olympia και των Επενδυτών δεν έχει οποιεσδήποτε δραστηριότητες που σχετίζονται κάθετα (vertically-related) με αυτές της Entersoft στην Κύπρο. 

Εξ όσων τα Μέρη καλύτερα γνωρίζουν, η παρούσα Συναλλαγή δεν θα οδηγήσει σε οποιεσδήποτε αξιοσημείωτες κάθετες σχέσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων των θυγατρικών/ελεγχόμενων εταιρειών των Olympia και των Επενδυτών και του Στόχου στην Κύπρο.

Γειτονική Σχέση

Σύμφωνα με τις συμμετέχουσες, η παρούσα Συναλλαγή δεν θα οδηγήσει σε οποιεσδήποτε γειτονικές σχέσεις (conglomerate/ neighbouring relationships) μεταξύ των θυγατρικών των Επενδυτών και του Στόχου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο, βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασύμβατη με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφορά τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης.

Υπό το φως της πιο πάνω ανάλυσης, στην προκείμενη υπόθεση, δεν υφίσταται επηρεαζόμενη αγορά και ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά. Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση.

Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφασίζει να μην αντιταχθεί στην κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και κηρύσσει αυτή συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

 

Εύα Παντζαρή

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 

Άριστος Αριστείδου Παλούζας          

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

Νεόφυτος Μαυρονικόλα

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

 

Ιωάννα Σαπίδου

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 



[1] Το λογισμικό ERP μπορεί να διαχειριστεί διάφορες διαδικασίες ανθρώπινου δυναμικού, όπως αρχεία εργαζομένων, μισθοδοσία, διαχείριση παροχών και διαχείριση επιδόσεων.

[2] Τα συστήματα ERP βοηθούν στη διαχείριση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της γενικής λογιστικής, των πληρωτέων και των εισπρακτέων λογαριασμών, της διαχείρισης μετρητών και της χρηματοοικονομικής αναφοράς.

[3] Το λογισμικό ERP (HCM, FMS και EPM) περιλαμβάνει λογισμικό υψηλής (high-function) και μεσαίας (mid-market) λειτουργικότητας.

[4] Ορισμένα συστήματα ERP περιλαμβάνουν ενότητες CRM που βοηθούν στη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες, των πωλήσεων και των προσπαθειών μάρκετινγκ.

[5] Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, M.3216, Oracle/PeopleSoft, paragraph 15, 26.10.2004. Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής M.5080, Oracle/BEA, paragraph 7, 29.04.2008.

[6] Ibid M.3216, paragraph 17.